Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Onze dominee rijdt in een BMW

Door: Mark WinkelaarVrijdag, 14 januari
Terug
Categorie: Algemeen, 18 keer gereageerd, 226 keer bekeken

Annuleren

Eergisteren had ik een gesprek met iemand over de luxe van onze maatschappij en in hoeverre wij, als christenen, daar in mee mogen gaan. In bijvoorbeeld het kopen van de mooiste auto, het grootste huis, nieuwe (overbodige) kleren, een nieuwe uitbouw e.d. Wat is de grens? Of is die er niet? Wat leert de bijbel hier over? 

Jezus antwoordde hem: ‘Als je volmaakt wilt zijn, ga dan naar huis, verkoop alles wat je bezit en geef de opbrengst aan de armen; dan zul je een schat in de hemel bezitten. Kom daarna terug en volg mij.’ Na dit antwoord ging de jongeman terneergeslagen weg; hij had namelijk veel bezittingen. Jezus wendde zich tot zijn leerlingen: ‘Ik verzeker jullie: slechts met grote moeite zal een rijke het koninkrijk van de hemel binnengaan. (Mat 19: 21-23)

Zou je de conclusie kunnen trekken dat je niet rijk mag zijn als christen? Een tekst in Jakobus is ook redelijk duidelijk als het zegt: En nu iets voor u, rijken! Weeklaag en jammer om de rampspoed die over u komt. Uw rijkdom is verrot en uw kleding is door de mot aangevreten. Uw goud en zilver is verroest, en die roest zal tegen u getuigen en als een vuur uw lichaam verteren. U hebt uw schatkamers gevuld, hoewel de tijd ten einde loopt.(Jak 5:1-3)

Je zou kunnen stellen dat het zo duidelijk is. Maar dat zou te kortaf zijn. Als je verder leest in Jakobus zie je dat de rijken, waarover hij het heeft, op onrechtvaardige wijze hun geld verkregen. En de jongeman die Jezus iets vroeg, kon geen afstand doen van zijn rijdom. Dus je kunt niet zeggen dat rijk zijn per definitie fout is.

Maar wat is de grens? Misschien zou je beter kunnen vragen: Wat heeft je hart? Is je hart gevuld met materialisme en verlang je alleen maar naar meer en mooier? Dan zou je je kunnen afvragen of je goed bezig bent. Of heb je een groter verlangen naar God toe en zou je, als het moest, bepaalde dingen kunnen opgeven? Ik denk dat dit de vragen zijn die je motivatie over rijkdom duidelijk maken. Waar je schat is, daar zal je hart zijn. Probeer je jouw girorekening zo vol mogelijk te krijgen of probeer je schatten in de hemel te verzamelen? Heb je je ogen op deze wereld gericht of op het koninkrijk van God? Ik denk dat je als christen best rijk kan zijn, het moet alleen niet je focus zijn, en je moet er niet van afhankelijk zijn. Als afsluiter nog een bijpassende Bijbeltekst:

Draag de rijken van deze wereld op niet hoogmoedig te zijn en hun hoop niet in zoiets onzekers te stellen als rijkdom, maar op God, die ons rijkelijk van alles voorziet om ervan te genieten. En draag hun op om goed te doen, rijk te zijn aan goede daden, vrijgevig, en bereid om te delen. Zo leggen ze een stevig fundament voor de toekomst, en winnen ze het ware leven. (1 Tim 6:17-19)

Goed weekend!
 

Mark Winkelaar
 

Gerelateerd

Reacties (18)

zaterdag 15 januari, 17:16Jesse Eek
Yes ik denk dat wij zeker mogen genieten van een mooie auto of een droomhuis. Het zijn prachtige dingen mogelijk gemaakt door de schepping van God.
zondag 16 januari, 18:38Gabrielle
Zolang God er in verheerlijkt wordt en elke dag erin wordt bedankt voor al het goeds in je leven dan is er niks mis mee, het gaat pas mis als het om je eigen begeerte en om de mens te behagen gaat.
zondag 16 januari, 23:01Sicco
Maar laat dat laatste nu juist meestal het geval zijn Gabrielle.
woensdag 19 januari, 19:37Mark Winkelaar
Op zich wel een discussie waard, Sicco. Zie je veel mensen om je heen die vanwege hun begeerte dingen kopen?
donderdag 20 januari, 13:49Sicco
Volgens mij zijn de meeste inkopen in onze westerse samenleving gebaseerd op begeerte. Of dat nu voedsel, kleding of andere dingen zijn.

Je kunt dingen kopen omdat je ze nodig hebt en omdat je ze wlt hebben zonder nodig te hebben, en dat laatste gebeurt heel veel.
donderdag 20 januari, 14:24jesse
Op Sicco,

Zoiets als een playstation heb je ook niet nodig, maar het is wel leuk
vrijdag 21 januari, 14:43Sicco
je bevstigt dus wat ik zeg? :)
vrijdag 21 januari, 18:03jesse
Naja niet echt, ik vind het opzich niet erg om een playstation te hebben. Jij wel?
zaterdag 22 januari, 23:14Peter-Sigmond
hehehehe, je bent sluw jesse !!!
je vind het niet erg om er 1 te hebben, ik vind het ook niet erg om een ferrari te hebben, maar nodig heb ik hem niet.......
zondag 23 januari, 14:56Jesse
Zie je Jezus al in een ferrari voor je deur staan?
zondag 23 januari, 15:06Jesse
Nee dat is flauw,

Maar ik zal een ander voorbeeld gebruiken.

Ik heb net (samen met mijn broertje, en m'n ouder droegen bij) een nieuw drumstel gekocht. Echt een mooie, terwijl opzich op onze oude nog wel te spelen viel (we hebben hem 5jr gehad).

Maar toch is zo'n drumstel voor de wat gevorderde drummer wel beter (echt nodig heb je het natuurlijk niet). Ik kan het drumstel wel gewoon goed gebruiken, door er mee te oefenen, mij muzikaal te ontwikkelen en ik heb er dan ook veel plezier van. Daarnaast kan ik mijn talenten ook nog eens gebruiken voor in de kerk door mee te drummen in diensten en mij zo in te zetten voor andere mensen.

Op een zelfde soort manier kun je ook helemaal gek zijn van auto's denk ik en er alles over weten en graag er in rond scheuren. Dat zijn toch ook interesses en verlangens (om het zo maar te noemen) waar God jou geschapen mee heeft. En hij ziet denk ik graag dat je daarmee aan de gang gaat.

Los van dat alles ben ik het ermee eens dat je ook op een verkeerde manier daarmee om kunt gaan als je alleen maar iets koopt om het te hebben (zo worden mobieltjes van Hi tegenwoordig bijv. aangeprijst: "Hebbe Hebbe"). En ik ben het ermee eens dat dat eigenlijk leeg is en niet is hoe God zulk soort dingen bedoelt heeft.
maandag 24 januari, 00:17NMulder
Interessante discussie! Ik heb het idee dat we, of ik in ieder geval, veel te makkelijk met onze rijkdom omgaan. Veel te snel kopen we iets omdat we het nou eenmaal leuk vinden. Misschien is het goed om te bedenken dat je met geld dat je bijvoorbeeld aan die nieuwe auto besteedt, ook een heleboel kansarme mensen kunt helpen.

@Jesse Geloof je dat alle interesses en verlangens per definitie van God komen? Dat lijkt me wat kort door de bocht, vind je niet?
maandag 24 januari, 11:57chuck
Onder ''de wet'' leven wil niet zeggen,dat je gered bent.
Je kan het heel lang volhouden.
Maar dat is niet wat christen zijn is.
Jezus deed dat uit liefde en een christen wil gelijkvormig Jezus zijn.
Dat is een wedergeboren christen.
Dat weet God alleen.
Een wedergeboren christen is permanent God's kind.
(Je ''d.n.a '' is correct) Je bent gered.
Je bent ''de bruid'' van Jezus en mag niet ''scheiden'',
dat wordt je nooit vergeven.
Je kan niet voor de tweede keer ''geboren'' worden.
(Zoon van God wederom kruisigen en openlijk te schande maken).

Hebr 6:4
maandag 24 januari, 12:00chuck
Als je niet wedergeboren bent,kan je niet tegen
De Heilige Geest zondigen.
(Tot je ''tijd'' gekomen is,dan is het echt te laat,om wedergeboren te worden)
maandag 24 januari, 13:01Jesse
@ Chuck,

Dit is een interessante bijbeltekst die je naar voren haalt
maandag 24 januari, 16:14Anneke
Mijn buurvrouw wilde altijd non worden. Maar de belofte van armoe zag ze niet zo zitten. "Ze wilde toch wel graag een extra deken omdat ze het altijd zo snel koud heeft."

Wat je buiten Gods liefde "nodig" hebt om mens te zijn is voor iedereen anders. Maar laat het Gods liefde zijn die je laat inzien dat je het slechts in bruikleen hebt om je menselijke behoeften te bevredigen.
dinsdag 25 januari, 11:31Sicco
@Jesse: het echte antwoord weet je vast wel ;). Mensen draaien er vaak zo'n verhaal aan dat het hunzelf het beste uitkomt.

Maar dat wil niet zeggen dat je als Christen niet zulke dingen mag hebben ofzo, maar je moet je wel bewust van zijn en goed nadenken over het nut en hoe het anders kan. Ik doe zelf ook sport bijvoorbeeld en dat is best duur, terwijl je dat ook op een andere manier zou kunnen doen als je er goed over nadenkt.
woensdag 26 januari, 20:17Mark Winkelaar
Leuke discussie. Als je (structureel) dingen koopt met de verkeerde motieven, denk ik dat de Heilige Geest je wel overtuigd van die verkeerde motieven en zorgt dat je dat niet meer doet. Mits je natuurlijk je laat leiden.

Reageer op deze blog





"));