Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Medicijnen testen = geld verdienen!

Door: Mark BMaandag, 16 november 2009
Terug
Categorie: Ziekte en genezing, 70 keer gereageerd, 49681 keer bekeken

Je hebt het vast wel eens gelezen in de krant: “Vrijwilligers gezocht voor het testen van medicijnen”. Vaak met daaronder een klein tabelletje met het geld wat ermee te verdienen valt. Het kan niet anders als dat het je bij is gebleven dat je er veel geld mee kan verdienen in een korte periode. 10 dagen= 2000 euro, is een voorbeeld van zo’n onderzoek waar je vanaf je 18de aan kan meedoen…

Zeker nu ik student ben moet ik verstandig omgaan met mijn geld, niet teveel grote uitgaven doen in één keer, en rekening houden met grote toekomstige kosten. Ik werk naast mijn studie voor een aantal uur in de week en kan dit ook goed gebruiken. Het loon wat ik krijg is niet om over naar huis te schrijven, maar het soort werk wat ik doe vind ik daarentegen wel erg leuk. Als ik eerlijk ben en ik zie de bedragen, dan kan ik zo’n bedrag op dit moment goed gebruiken.

Ik denk er de laatste tijd wel vaak over na: Wat zijn de voor- en nadelen van meedoen aan geneesmiddelenonderzoek? Daarbij ook de vraag of het überhaupt een optie zou zijn om zo een leuk zakcentje te verdienen, of dat het te risicovol is. Dat laatste hoor je veel mensen over: “Je krijgt niet voor niets goed betaald, de risico’s zijn gewoon erg groot”

Dat het risico’s met zich meebrengt is niet te ontkennen. Zo was een tijdje terug het volgende in het nieuws, ik citeer: “Dat de gevolgen ernstig kunnen zijn, bewees een vervelend voorval verleden jaar in Engeland. Toen raakten zes mensen in coma na het innemen een medicijn tegen onder meer leukemie en multiple sclerose in een commerciële kliniek. Hierbij moet worden aangetekend dat het om een stof ging waarvan al in eerdere testen in de Verenigde Staten jaar was gebleken dat het het afweersysteem in de war bleek te schoppen. Inmiddels zijn alle proefpersonen weer de oude.”

Even kort wat feiten:
- Voordat de medicijnen bij mensen wordt getest, is het al ruim vijf jaar lang beproefd en bekeken.
- Nieuwe medicijnen moeten altijd ter beoordeling en goedkeuring worden voorgelegd aan een wettelijk erkende onafhankelijke Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC).
- Het overgrote deel van de nieuwe geneesmiddelen sneuvelt tijdens het onderzoek: slechts één op de 10.000 kandidaat-medicijnen haalt de eindstreep.
- Door het testen van medicijnen op eventuele bijwerkingen help je mensen die ziek zijn.

Wat vind jij er van? Zou je er zelf aan meedoen of zou je het een ieder afraden?

Groeten, Mark
 

Gerelateerd

Reacties (70)

Reacties 1 - 20 van 70
Koningskind16 november 2009, 07:26
Hallo mensen,

Ik zit nu in het laatste jaar van mijn opleiding tot verpleegkundige en dit onderwerp is meerdere malen ter sprake tijdens de opleiling.

Persoonlijk zou ik het niet doen. De onderzoeken van het medicijn zijn vaak al ver gevorderd maar toch blijft er een risico. Hoe meer geld je krijgt voor het uit testen van het medicijn des te gevaarlijker is het hahah. Ik weet niet precies of dat zo is maar ik zou mijn lichaam daar niet voor beschikking stellen.

Duss ja...
Follow16 november 2009, 11:36
Vrienden, omdat God ons zulke geweldige beloften heeft gedaan, moeten wij ons afkeren van alles wat ons lichamelijk en geestelijk bevuilt. 2 Korintiërs 7:1

Blijkbaar wil God niet dat we ons lichaam bevuilen, dat we ons lichaam schade aanrichten. Een geneesmiddelenonderzoek is niet zonder risico, als het zonder risico was, dan had de kliniek zeker garant gestaan voor eventuele gevolgen. Nu moet je zelf een contract ondertekenen waarin wordt vermeld dat de kliniek je grotendeels verzekerd, maar als jij over 20 jaar spontaan, vanuit het niets een leverbeschadiging hebt opgelopen, of blijkt dat je na 10 jaar opeens niet vruchtbaar meer blijkt te zijn. Dus ondanks dat het glashelder is dat het niet geheel zonder risico's is, wil jij je lichaam toch heel bewust schade aanrichten.

Je weet dat een geneesmiddelenonderzoek je lichaam bevuilt, en toch wil je er aan meewerken?? Alleen de overpeinzing vind ik al opmerkelijk.. Je doet bewust je lichaam, de tempel, het huis van de Heilige geest, schade aan als je hieraan meewerkt, Mark.

Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? 20 U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam. 1 Korintiërs 6:19-20

Dus God heeft jou gekocht en jij bent Zijn bezit. Zolang God niet heel duidelijk jou heeft bevestigd dat jij dit mag gaan doen, zul je moeten werken om je brood te verdienen, en niet achterover om een bank moeten hangen, achter de gameboy spelletjes spelen, tv kijken, tafeltennissen, ouwehoeren met andere ‘cliënten’, onder begeleiding van medisch personeel een wandeling maken, en ondertussen zijn volgespoten en gepropt met medicijnen.

Ga alsjeblieft met wijsheid en inzicht om met je lichaam en wordt niet dwaas. En als je komt met het argument dat er zelden was misgaat en dat je wel degelijk goed bent verzekerd, dan vraag ik me af hoe blij jij nog bent met je risicoverzekering als je straks last hebt van ademhalingsproblemen, een hersenontsteking, onverwacht last hebt van hevige afweerreacties en nu een verhoogde kans hebt om kanker te krijgen. Deze problemen en meer zijn ‘onschuldige’ mensen overkomen, check de site; http://allesoverdna.roquin.net/dier/proefdieren/de-mens-als-proefdier.html

Ik wil niet al teveel afwijken van het onderwerp, maar misschien een leuke stelling voor Gebedsbroeders.nl, Als je tegen proefdiergebruik bent, moet je geen enkel medicijn nemen. Ook niet als dit je ''redding'' zou kunnen zijn.

Zoals je merkt maakt het wel wat bij me los je post… Ik hoop dat je de stap wilt zetten mijn overdenking te laten bezinken en wilt overwegen om af te zien van deze manier van geld verdienen.

Veel wijsheid en inzicht toegewenst
Jan Paul Kok16 november 2009, 14:59
Hallo Follow, die tekst uit 2 cor.7:1.
Ik vraag me af of wat jij zegt wel van toepassing is omdat het in de bijbel altijd draait om het nalaten van de zonde (en het doen van het goede natuurlijk). Er is risico, er wordt geld voor gegeven, maar is het zonde? Zijn dit verontreinigingen in bijbelse zin? Ontwijdingen van de tempel van ons lichaam zoals bv. alcoholmisbruik, hoererij of drugs? Uiteindelijk is de bedoeling dat veel mensen in de toekomst geholpen worden toch? Daaraan werken we dus mee, al krijgen we er wel geld voor, dus niet belangeloos, dat is waar. Als het evident zonde was zou het dan een issue kunnnen zijn op de site hier? Geeft dat niet al aan dat de status ervan niet onmiddellijk duidelijk is? Ik geloof dat het mag eerlijk gezegd, al zal ik het persoonlijk denk ik niet gauw doen. Echter niet uit ethisch/moreel motief maar omdat ik eventuele -want zeker is ook dat niet- gezondheidsschade niet wil riskeren voor wat geld. Maar bij het vooruit helpen van de medische wetenschap zijn dit soort zaken onmisbaar en dat is toch de grotere context waarin het plaats vindt. De grotere context is toekomstige hulp aan de zieke naaste mogelijk maken als ik het goed zie. Denk aan Alzheimer, M.S. enz.
Mark B17 november 2009, 10:48
Leuk dat jullie reageren en jullie persoonlijke visie met de andere bezoekers delen. Ik was ook benieuwd naar de mening van anderen over dit onderwerp. Ik kan het daarbij helaas niet eens zijn met jou Follow, waarbij je aankomt met de tekst van 2 Korintiërs waarin je inderdaad zoals Jan Paul zegt het ziet als zonde als je hieraan mee zou doen...

Ik denk dat enige nuance wel op zijn plaats is. Ik denk namelijk dat je er mensen mee kan helpen, denk inderdaad aan Alzheimer en M.S. Deze mensen kunnen reeds gebruik maken van medicijnen die goed werken, maar dit is nog niet bij alle ziektes het geval... Dat het risico's met zich meebrengt om deze medicijnen te testen is evident, wat niet wil zeggen dat het niet-testen van de medicijnen zonder risico's zou zijn, toch?
Op de website van een groot bedrijf op dit gebied zeggen ze ook, dat alles in het leven risico's met zich meebrengt. Autorijden bijvoorbeeld ook. Je weet dat er ongelukken gebeuren. Dagelijks vallen er dodelijke slachtoffers in het verkeer en toch stap je nog in je auto? Wat ik bedoel te zeggen is dat ik met dit stukje de bezoeker wil laten delen in mijn gedachtegang en de bezoeker ook wil aanmoedigen om er over na te denken. De voor- en tegens te kennen over het onderwerp en er voor jezelf een keuze in te maken...

Ik zal er waarschijnlijk niet aan mee gaan doen, en dat kan je misschien ook deels opmaken uit mijn stukje.. Wat ik wel heb is dat ik meer de voor- en tegens duidelijk heb en daarmee in gesprek kan gaan met mensen.... Het direct veroordelen vind ik een slechte houding....

Maar als ik jouw reactie goed begrijp ben jij ook tegen medicijngebruik Follow? Wil je daarover wat met ons delen?

Groeten en ik zie uit naar jullie toekomstige reacties!

Mark Boerman
Jan Paul17 november 2009, 10:54
How about orgaandonatie na je dood Follow? Een kennis van me was daar tegen, ik ben ervoor. Toen zei ik: we vragen het aan de poort van dat en dat klooster. De monnik reageerde verbaasd en zei een beetje hulpeloos, terwijl hij zijn armen spreidde: maar het is toch voor de Naaste? M.a.w.: whats the problem??
Groeten, brave en goedbedoelende Godzoekers, moge Hij alleen onze gids zijn. Dan hebben we vrede in onszelf en met elkaar en komt alles dik in orde.
kees17 november 2009, 14:40
Beste Mark,

Als ik zelf niet al vanaf mijn 5 jaar medicijnen gebruik voor mijn epilepsie, dan zou ik ook meewerken aan zo'n onderzoek, ook gezien mijn financiele situatie.

Er blijven natuurlijk altijd risco's kleven aan een onderzoek, dus het is in ieder geval van belang dat je gezondheid goed is al je aan een onderzoek wil deelnemen.

Ik wil graag op het volgende van Follow reageren:
zul je moeten werken om je brood te verdienen, en niet achterover om een bank moeten hangen, achter de gameboy spelletjes spelen, tv kijken, tafeltennissen, ouwehoeren met andere 'cliënten', onder begeleiding van medisch personeel een wandeling maken, en ondertussen zijn volgespoten en gepropt met medicijnen.
In het stukje staat dat Mark een student is, en in deze alinia zet jij hem neer als een of andere slapjanus, die probeert om zo min mogelijk te doen en daarvoor zo veel mogelijk geld te krijgen. Ik moet zeggen dat ik het als kwetsend heb ervaren toen ik het las.

MARK JE BENT BIJZONDER.

God wil genezen daar wil Hij ons geloof bij gebruiken, maar God wil ook genezing brengen omdat Hij ons de kennis van medicijnen maken heeft bijgebracht, zelfs Paulus erkende dat.
Hij zei niet tegen Timothius bid voor je maag, maar hij zei neem een glas wijn.

Ik ben zelf orgaandonor omdat ik eigenlijk vind dat het verplicht zou moeten zijn, omdat er nu mensen sterven omdat er geen orgaandonor is, en dat vind ik verschrikkelijk en daar wil ik geen deel aan hebben.

Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees.
arnoud17 november 2009, 16:10
hallo,

dit zijn altijd van die lastige vragen die je wel bewust moet antwoorden
ik denk zelf dat je je moet afvragen wil ik die risico's nemen voor al dat geld maakt al dat geld me wel gelukkig
ik zie meestal gevaar in zulke dingen
voor 2000 euro is best veel maar is het risico niet nog groter dan dat beetje geld
is het niet zo dat we alleen maar geld nodig hebben voor basisbehoefte en misschien een beetje luxe ook wel maar is dat wel belangrijkst om van dat geld weer luxe te kopen
het belangrijkste is ons geloof
en dan is het financieel misschien zwaarder
maar dan als je geloof maar sterker is
het is natuurlijk ook zo met geld kan je ook hele goede dingen doen zoals mensen helpen die nodig hebben
maar even op het onderwerp te komen
ik zou dit niet doen omdat medicijnen zijn soms noodzakelijk maar of je als proefkonijn ervoor moet dienen is weer moeilijker te beantwoorden want is elke medicijnen wel nodig
maar het is natuurlijk ook zo als christen heb je niks te verliezen maar dan heb je die mensen die niet geloven die hebben alles te verliezen
maarja dan komt die vraag staat er ergens in de bijbel dat we niet aan zulke dingen mogen meedoen dat is vooral de kwestie die we ons moeten afvragen
want wel leven wel met god en we kunnen niet zonder hem dus misschien moeten we eerst bidden en vragen wat wijsheid is en wat hij wil

groetjes
arnoud
johanna17 november 2009, 16:11
Ik heb inderdaad welles zoiets gelezen, en je kan er honderden euro's mee verdienen.. opzich is dat geld mooi mee genomen.. maar je lichaam? want daar gaat tenslotte om... je krijgt medicijnen... misschien wordt je er wel doodziek van... ik denk niet dat God je dood op het oog heeft.. je lichaam is een tempel van God.. en daar moet je niet verkeerd mee omgaan, door een paar dagen proefkonijn te spelen, en vervolgens sterf je... omdat de medicijnen niet goed waren ofzow... wat heb je dan aan dat geld?? niks, want je bent toch al gestorven... maar je moet luisteren naar God's stem... als jij denkt dat God het goed vindt als je voor een paar dagen proefkonijn speelt dan moet je het doen, en als je denkt dat het niet goed is.. dan doe je het niet...
zelf zou ik er niet aan mee doen... ik verdien m'n geld liever op een andere manier:P
Lucien17 november 2009, 16:11
Heey

Ik vind het zelf ook aantrekkelijk om te doen. Ik denk dat het best kan om het een keertje te doen, zeker als je jong en gezond bent, want je liijf kan best iets hebben. Wel is het slim om een kennis te hebben die in of rond het ziekenhuis werkt en verstand heeft van medicijnen. Zo kun je de meest gevaarlijke dingen eruit pikken.

Bovendien er zijn meer onderzoeken. Die leveren iets minder op, maar zijn ook niet gevaarlijk. Ik heb bijv. een puistjesonderzoek gedaan.

Lucien
René17 november 2009, 16:16
Hallo,

Het is zeker een onderwerp om over na te denken. Maar de risico's blijven bestaan.
Ik geloof dat God je zeker vrij laat om het wel of niet te doen. Maar ik geloof ook dat God zegt dat je er wijs mee om moet gaan.
De bijbel zegt ook dat wij een tempel van de Heilige Geest zijn(1 cor 3:16). En aangezien er risico's aan blijven zou ik het niet doen.

Groeten
Deanne17 november 2009, 21:50
Ik begrijp dat het geld een lokkertje kan zijn. Maar wat ik er eigenlijk op tegen heb dat je niet precies weet wat voor een soort medicijn ze op je uittesten. Is het bv een homeopatisch medicijn? Is dit medicijn door het gebruik van occultisch handelen beinvloed?? Hoe verwerkt?? Sommigen krijgen een placebo (nep) en je weet dus niet waarom het precies gaat. Dit is nu voor mij het grootste vraagteken hierin? In hoeverre weet je als je een nieuw medicijn test om welke soort het gaat? Wat zit erin? Als in alleen al denk aan de mexicaanse griepspuit waar vele mensen nu op tegenzijn en ook veel christenen en dan zou je wel zonder het te weten deze testen laten uitvoeren?? Zegen Deanne
Mark B17 november 2009, 22:39
Hallo Deanne,

Je krijg altijd wel te horen wat voor een prikje ze je gaan geven. Je kan zelfs op internet je onderzoek uitkiezen, daarbij precies uitgelegd wat de mogelijke bijverschijnselen zijn....... :)
Deanne18 november 2009, 01:26
Ook alle stoffen die er in zitten worden aan je bekend gemaakt? Ik weet namelijk niet hoe dit allemaal gaat. vriendelijke groet en Zegen Deanne
suzi18 november 2009, 14:04
hoi,

ik heb het gelezen en vind dit vrij moeilijk. aan de ene kant kan je mensen ermee helpen.. maar ik vraag me af waarom spelen met je eigen leven.
Waarom iemand die gezond is deze test laten doen? waarom niet iemand die al ziek is die test laten doen.

ik weet het het is een rare mening die ik erop nahoud..maar wel een denkwijze en mening van mij.

God'szegen
Mark B18 november 2009, 14:27
Je zegt dat het raar is, maar dat is het niet hoor :) Het gebeurt namelijk op dit moment al. Bijvoorbeeld het testen van zalfjes voor exceem, deze worden alleen getest op mensen met exceem... Maar het is de vraag of dit voor alle geneesmiddelen geld. Kan bijvoorbeeld iemand met Alzheimer medicijnen testen voor Alzheimer? Ik denk persoonlijk dat dit niet opgaat anders hadden ze dit al gedaan denk ik, toch?

Maar zou jij er persoonlijk aan meedoen Suzi?

Groeten, Mark
kees18 november 2009, 14:37
Beste mensen,

Ik heb al deze reaktie's gelezen en dan blijf ik met een paar vragen t.o.v. jullie reaktie's zitten:

1 Ik proef een tendens om steeds maar het ergste te denken, soms gaat er iets mis, maar de meeste onderzoeken gebeurt er niets.

2 Verder stoort het me als ik jullie reaktie's hoor over het verkrijgen van wat extra geld zo ongeveer zonde is. Het klinkt meteen als verwerpelijk. Geld is iets wat we in het leven nodig hebben, en jaren lang tekort aan geld doet zelfs je geloofsleven kwaad, omdat je teveel zorgen maakt.
Geld is opzich niet slecht, je houding die bepaalt of geld een positieve of negetive factor in je leven is.

Ik ben dankbaar dat er medicijnen zijn die werken, en ik ben God dankbaar dat Hij wetenschappers het verstand heeft gegeven om ze te ontwikkelen.

Kees
Suzi18 november 2009, 15:59
@ Mark

Nee is mijn antwoord, ik zou er niet persoonlijk aan meedoen ook niet voor het geld hoe aanlokkelijk het kan zijn zeker als je het op zo'n moment hard nodig zou hebben.

Ik blijft het moeilijk vinden want stel ik word ziek..dan zou ik graag ook een mediciijn willen.
maar om u zover tegaan om als proefkonijn gebruikt te gaan worden..nou nee.

Gods zegen
Su
w.hmeijer18 november 2009, 16:27
waarom moet men geld voor hebben, is dat er iets misgaat dat men geen aanspraak kunnen doen.dat er toch een grote risico zit
Mark B18 november 2009, 18:21
Hallo W. hmeijer,

Ik denk niet dat er per geld wordt gegeven omdat er een risico aan vast zit, meer omdat het veel tijd in beslag neemt en er weinig mensen zijn die dit nog over hebben voor een ander.... Aanspraak doen op de organisatie waar je de medicijnen test is tot op zekere hoogte mogelijk... hoe dit precies werkt weet ik eerlijk gezegd niet....

Groeten, Mark
Thijs18 november 2009, 19:20
Ik lees vele reacties met verbazing. Kees, bedankt voor je reactie. Daar kan ik me in het geheel bij aansluiten.

Moet nog wel even melden dat er zelfs zelden wat mis gaat bij dit soort testen. Er spelen soms enkel wat vooraf genoemde bijverschijnselen op. Zoals een irritatie van de huid of iets dergelijks. Niets om je zorgen te maken.

Het argument dat als je er zoveel geld voor krijgt het wel gevaarlijk moet zijn, gaat gelukkig ook niet op. Het is in de hedendaagse cultuur bijna ondenkbaar dat iemand 2 weken lang fysisch geisoleerd ergens moet doorbrengen. Omdat dat wel nodig is bij dit soort onderzoeken staat daar een riante vergoeding tegenover. Zeer terecht overigens.
Reacties 1 - 20 van 70