Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Genade vs rechtvaardigheid

Door: Mark WWoensdag, 31 juli
Terug
Categorie: Gods karakter, 1 keer gereageerd, 89 keer bekeken

Het woord genade wordt tegenwoordig in vele kerken gebruikt en op vele conferenties is het te vinden in de titels van verschillende seminars. En terecht ook, want het is een essentieel stuk van het evangelie. Toch hoop ik iets te kunnen vertellen over Gods genade dat je misschien nog niet wist.

Dat het woord genade in veel talen is opgesplitst in twee woorden weten de meeste van jullie waarschijnlijk al. In de bijbel is het verschil tussen (ik doe het even in het Engels) 'grace' en 'mercy'. Grace betekend een cadeau krijgen dat je niet verdient, mercy betekend iets niet krijgen wat je wel verdient. Daarom schreeuwt de, tot dood veroordeelde, man in films altijd “Have mercy!” naar degene die hem moet executeren. Dat heeft namelijk niets met grace te maken. In Jezus hebben wij beide vormen ontvangen: Wij zijn de straf van Gods toorn ontlopen (mercy) en hebben de Heilige Geest, zijn liefde en nog veel meer ontvangen (grace).

Een aspect dat wellicht minder bekend is, is dat genade regelrecht tegenover rechtvaardigheid staat. Dat wil zeggen: iemand kan niet tegelijk genadevol zijn en rechtvaardig. Deze eigenschappen zijn als water en vuur voor elkaar. We hebben net gezien dat genade inhoudt dat je iets niet krijgt wat je wel verdient. In het voorbeeld van de veroordeelde man die uitschreeuwt “Have mercy”, gaat het eigenlijk over genade of rechtvaardigheid. Als de man wordt gedood volgens zijn veroordeling, dan is dat rechtvaardig. Als hij wordt vergeven, dan is dat per definitie onrechtvaardig, want hij heeft in dat geval niet gekregen waar het 'recht' om vroeg. Zo staat er ook in Jer 42:12: Ik maak dat hij jullie gunstig gezind is; hij zal genade voor recht laten gelden en jullie laten terugkeren naar je akkers. In deze tekst is het dus ook: Genade of recht.

Dan kom je op de vraag: hoe kan God dan genadevol en rechtvaardig zijn? Er staan legio teksten in de bijbel die stellen dat God rechtvaardig is (Gen18:25, Deut 32:4). En er staan ook teksten in de bijbel die stellen dat God genadig is (Ex 34:6, Neh 9:17). Maar hoe kan God nu genadig en rechtvaardig zijn?

Dit is de reden waarom Jezus naar de wereld kwam. God kon niet zomaar alle zonde van de wereld vergeven, want dan zou Hij niet rechtvaardig zijn. God is rechtvaardig, dus Hij handelt in alle gevallen ook zo. En in Gods rechtvaardigheid zou Hij iedereen heeft gezondigd moeten straffen. Maar God wilde genadig zijn, dus moest Hij een andere weg vinden. Hij liet Jezus de schuld op zich nemen en alle straf dragen. Hij kreeg de rechtvaardige toorn van God over zich heen zodat de mensen die in Hem zouden geloven gered zouden zijn van Gods straf. Op die manier kon God zondaars genade tonen, zonder Jezus had dat niet gekund.

Fijne week,
Mark W

Gerelateerd

Reacties (1)

Jan 7 augustus, 11:14
Bedankt voor dit duidelijke stuk, je legt het helder uit vind ik.

Wat ik opmerkelijk blijf vinden zijn de verschillen in betekenis die we kunnen ontdekken tussen twee verschillende termen die helaas vaak als hetzelfde worden gezien. In dit geval genade en... gunst/sierlijkheid/heiliging.
Zo ook met het woord 'geloof'. Als we in het Engels kijken zien we het woord 'faith' en niet 'belief'. In het Nederlands is er vertaald met 'geloof' maar ook wel met 'trouw' of 'vertrouwen'.
De uitleg die ik aanhang is dat geloof een eens zijn is met wat er beweerd wordt. Terwijl vertrouwen verder gaat doordat er zelfs handelingen verbonden worden aan het hetgeen God gezegd heeft en men ook blijft geloven/vertrouwen als er beproevingen komen. Geloven in God (Zijn bestaan, Zijn genadeaanbod) is dus niet hetzelfde als geloven in alles wat Hij zei en daar zoveel vertrouwen in gaan hebben dat er acties/handelingen/werken zullen volgen. Het eerste is 'belief', wat heel goed is maar als het daarbij blijft zal het waardeloos blijken te zijn (geloof zonder werken). Het tweede is faith/vertrouwen dat zal leiden tot goede vruchten, het werkt iets uit dat verder gaat dan een intentie tot, een eens zijn met.
De genade kan alleen door geloof verkregen worden. Maar de heiliging, de groei, kan alleen verkregen worden wanneer men ook geloofsvertrouwen zal gaan hebben. Dit laatste is niet optioneel maar net zo vereist als het eerste geloof dat ons tot bekering heeft gebracht. Anders zou er niet zoveel over geschreven zijn in de Bijbel, zoveel waarschuwingen en aansporingen om getrouw te blijven in het geloof en de werken van het vlees te doden etc.

Groet, Jan

Reageer op deze blog