Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Genade

Door: Mark WVrijdag, 22 mei 2009
Terug
Categorie: Wet en genade, 5 keer gereageerd, 2196 keer bekeken

Genade, een woord dat heel vaak genoemd wordt in christelijke kringen, waardoor het al snel zijn kracht verliest. Genade, onverdiende gunst, wat houdt het in? Dankzij onze gebrekkige Nederlandse taal hebben wij maar één woord voor genade, terwijl in veel talen er meerdere ‘vormen’ van genade zijn.

In het Engels spreken ze van mercy and grace, dit wordt bij ons vaak vertaalt als: Barmhartigheid en genade. Mercy is iets niet krijgen wat je wel verdient en grace is iets krijgen wat je niet verdient. Een voorbeeld: Als je wordt aangehouden door een politieagent omdat je te hard reed, en de agent ziet het door de vingers; dan heb je Mercy ontvangen. Stel nou dat in hetzelfde scenario de agent terugloopt naar zijn auto, daar een stapel geld pakt en het aan jou geeft; dan heb je grace ontvangen. Deze vorm van genade ontvangen wij in het kruis van Jezus.

Iedereen kent het lied amazing grace wel, een heel oud lied waar recent nog een film over is uitgekomen. Dit lied vind ik echt gaaf, het heeft iets. Behalve dat de melodie mooi is, kan ik ook echt genieten van de tekst. Er worden bepaalde woorden gebruikt die we nu niet vaak meer horen en de geloofsbelijdenis die in dat lied naar voren komt is echt bijzonder.

Als zondig mens verdienen wij de rechtvaardige straf van God, Zijn toorn. De toorn van God is goed te zien in het oude testament, waar God hier en daar nog wel eens de Israëlieten straft, omdat ze hevig hadden gezondigd. (God waarschuwde wel vaak van te voren, dus Zijn liefde is ook hier al wel te zien) Nu is God de enige persoon die niet veranderd, Hij is altijd dezelfde, Hij haat nog steeds zonde en kan nog steeds toornig zijn, maar…

Wij weten allemaal dat God Jezus heeft gestuurd. Deze man, de zoon van God, heeft de toorn van zijn Vader op zich gekregen aan het kruis. Hij dronk de beker van zijn Vader helemaal leeg. Door Hem is God nu niet meer toornig op de mensen die Jezus als Heer dienen! ‘The wrath of God is satisfied’. Daarin laat God mercy zien, de straf die wij hadden moeten hebben, krijgen wij niet. Maar God liet aan het kruis geen mercy zien, het gaat verder; grace! God’s onbeschrijfelijke, onvoorwaardelijke liefde is ons gegeven in Jezus, samen met alle andere dingen die God elke dag geeft. Het bleef niet bij: Oké je straf is je ontnomen, nee! God geeft er nog veel meer bij, dingen die wij helemaal niet verdienen, maar in Christus wel mogen ontvangen. Als wij echt beseften hoe zondig wij zijn en hoe heilig God is zouden we elke dag op onze knieën liggen, God dankend. Helaas hebben we een laag zondebesef en daardoor een laag genadebesef en dat komt deels door onze maatschappij, maar God blijft dezelfde, voor eeuwig. Amen.

God’s zegen toegewenst!

Mark W

Gerelateerd

Reacties (5)

Anoniem22 mei 2009, 11:51
Voor allen die in Christus Jezus zijn is geen veroordeling meer.
Rom 8:1. Laten we daarom dichtbij Hem leven zodat we in Hem blijven en Hij in ons.
Gaaf Mark, die genade waar jij over vertelt. Wat een geweldige God.

Soms lijkt God zo ver weg, maar ik heb vandaag weer ontdekt (door de Bijbel te lezen) dat God een machtig God is, die het beste met ons voor heeft!

Prijs de Heer!
Mark W22 mei 2009, 12:13
Amen! Gaaf om te horen :) God is goed!

Mark W
Wabe Bakker28 mei 2009, 13:20
Je tekst in combinatie met het gezongen lied is hartverwarmend.

Gods zegen!
Mark W30 mei 2009, 13:40
Thx :)
Getuige 5 juni 2009, 10:30
Wel, beste Mark, het is goed eens stil te staan bij de genadeleer. De genade is noodzakelijk omwille van de subjectieve verlossing van de mens: de schepping is objectief door Christus verlost, maar daarmee nog niet iedere individuele mens. De genade kan in vele facetten in ons, door ons dankzij ons of ondanks ons werkzaam zijn. De belangrijkste genade die we van God ontvangen is de geloofsgenade. Is die eenmalig gegeven? Neen, die kan groeien mits wij ontvankelijk blijven voor geloofsverdieping vanuit ons hart. De genade zorgt ervoor dat de sortereologische cirkel rond blijft: als Kerk leven we vanuit de Vader, in eenheid met de Heilige Geest, door de Zoon naar de Vader toe. Om de genade te hebben dienst aan God te verrichten, hebben we als individuutje eerst de genade van communio (gemeenschap) mogen ontvangen. Maar om onze dienst aan God te verdiepen, hebben we de genadewerking van Jezus Christus door zijn sacramenten nodig: de sacramentele genade zorgt ervoor dat de banden met God intenser worden...

Dan nog een ter zijde opmerking: het is de Engelse taal dat een "beperkt" vocabulair heeft. Van alle talen die in de wereld gesproken worden, is precies het Nederlands de taal met het meest uitgebreide vocabulaire ter wereld. Helaas gaan veel authentiek Nederlandse woorden verloren door de verengelsing van de Nederlandse maatschappij. Het Engelse " grace" komt uit de zelfde stamfamilie waar het Nederlandse "genade" met het afgeleide " gratis" dat van het Latijnse "gratias" vandaan komt. Het Engelse " mercy" zit meer in de betekenis van "barmhartigheid," en "ontferming" in het Latijn "misericordia".

Overigens zijn barmhartigheid en ontferming weer uitingsvormen van de genade, wat " mercy" ondergeschikt aan " grace" maakt....

Reageer op deze blog