Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Eerlijk over seks (2)

Door: RobZaterdag, 6 juli
Terug
Categorie: Seks en relaties, 6 keer gereageerd, 364 keer bekeken

‘Over een hypotheek kunnen veel mensen je informeren. Ze kunnen je alles vertellen over de maandlasten en wat alle termen betekenen. Seks, dat bestaat en dat weet je. Je ziet het in films. Je kent de termen, maar je weet niets over de inhoud. Waar zijn die duizenden mensen die ermee om zijn gegaan? Geen seks voor het huwelijk?

Ik vond het veel geschreeuw en weinig inhoud. Soms vroeg ik aan mensen die daar zo stellig over waren: Noem één Bijbeltekst! Dat wisten ze niet. Dat seks voor het huwelijk niet mag, is zo’n slecht gefundeerd standpunt. Dan mag de uitkomst misschien goed zijn, maar op dat moment is de inhoud belangrijk, de argumentatie. Ik was op zoek naar iemand die het wiel al had uitgevonden.’ ‘José: Niemand kon mij uitleggen wat de gevolgen van seks voor het huwelijk zouden zijn. Hoe kon ik dan een keuze maken? Waarom praten christenen daar niet over? Is dat uit schaamte?’

Ze gaan samen op vakantie naar het buitenland. Levi:’We hebben in die periode niet met vrienden over het onderwerp gepraat of we wel samen op vakantie zouden moeten gaan. Ik weet dat een van mijn broers vroeg of hij me een persoonlijke vraag mocht stellen. Hij vroeg:’’Lukt het jullie om seksueel rein te blijven?’’ Ik antwoordde: “Dat is privé”, en hij vroeg niet verder. Later heb ik nog een algemeen gesprek over seksualiteit met hem gehad en ik viel het christendom aan: Laat me maar één Bijbeltekst horen. De teksten die hij noemde, vatte hij seksueel op, maar je kunt ze ook heel anders interpreteren, vond ik.’José: ‘Bijvoorbeeld de tekst dat een man zijn ouders verlaat en dat hij samen met zijn vrouw één wordt. Mensen vatten dat seksueel op, maar wat betekent dat precies? Betekent het niet gewoon dat ze één gezin worden? Dat ze zich bij elkaar aansluiten? We hebben uiteindelijk de beslissing genomen om seks met elkaar te blijven hebben.’

Bovenstaand gedeelte is een passage uit het boek; ‘Hot Issues – Eerlijk over seks’ geschreven door Esther Kaper. De namen zijn fictief in het verhaal. Het boek kun je hier bestellen.

Dit is een verhaal van een christelijk stel wat hun weg zocht rondom seksualiteit. Wij zijn benieuwd hoe jij bent omgegaan met seksualiteit. Je kunt je verhaal (anoniem) sturen naar onze email, of reageren op deze blog.

Goed weekend!

Groetjes Rob

 

Gerelateerd

Reacties (6)

Jan 6 juli, 17:28
Wat ik mis in dit verhaal van deze mensen en dat boek zover ik het kan inschatten, is een duidelijke visie op Gods plan met de mens als het gaat om het aangaan van een relatie en het vormen van een gezin.

Laat 100 mensen al hun ervaringen samenbundelen tot een boek en verzamel nog 100 verhalen in een blog, en wat krijg je? Een soort democratie waarin de ene blinde de andere blinde leid.

Een vriendje hier om mee naar bed te gaan, een relatie daar om seks mee te hebben, een... ja waar gaat dit over? Wie stelt nog de vraag: wat vind God hiervan? Hoe voelt Hij zich? Wat heeft God eigenlijk bedoeld... seks voor het huwelijk? Zo'n vage vraagstelling, manier van benaderen die niet klopt. Seks is een belangrijk onderdeel van het huwelijk en kan niet los daarvan gezien worden. Anders is het hoererij...

Dat er zo vaak gesproken wordt over 'seks voor het huwelijk' geeft m.i. aan dat men niet begrijpt wat God met het huwelijk bedoeld heeft. Of men begrijpt het wel maar wil niet de verplichtingen van een huwelijk maar wel de rechten.

Gr, Jan
Aart 8 juli, 13:11
Beste Jan,
Het boek Hot Issues vertelt mijns inziens idd ook veel over eigen ervaringen en ook vragen en onderwerpen waar men tegenaan gelopen is.
De achterliggende vraag wat ik wel in het boek zie is dat het boek wil prikkelen zelf je mening te vormen over dit onderwerp.

Het boek is niet duidelijk in Gods plan hierin, maar die staat ook niet zwart-wit in de Bijbel. Evenals je die niet kunt geven over wat voor werk of bezigheden volgens God voor mij nu de juiste zullen zijn.

Je moet dit samen met God bepalen. Mijns inziens is dat niet sex voor het huwelijk omdat dit niet in mijn plaatje past van liefde, oprechte voorzichtigheid voor elkaar, trouw en toewijding voor de lange termijn.
Je zult dit al pratende, ervarende, overdenkende en besprekende met God en elkaar moeten vormgeven tot een zo puur mogelijke omgangsmanier voor en tijdens je huwelijk.
Mark W 8 juli, 13:37
Deze reactie kwam anoniem bij ons binnen:

Sinds een aantal maanden heb ik een vriend. Eerlijk geen echte lange relaties gehad (ook geen korte), ik ben nu 20. We hebben ons vaak afgevraagd; wat wil God van ons en wat vraagt Hij van ons? We zien dat we allebei meer in Gods woord zouden moeten lezen en weten dat onze relatie met God niet een grote prioriteit in ons leven is.

We zijn onze relatie begonnen en het is vrij snel al heftig geworden op fysiek vlak. We voelden ons heel aangetrokken tot elkaar en hadden vanaf het begin geen duidelijke grenzen wat wel/niet. Praten daarover werd gemakkelijker nadat we telkens de fout in waren gegaan (over grenzen heen) naar ons idee, maar dat was dus niet op een goede manier erachter komen.

Wij hebben nu als koppel vaak het idee dat we als enigen in de gemeente, in een christelijke kerk zijn die het lastig vinden om specifieke grenzen in te bouwen zoals God ze graag heeft in onze relatie. Practische inzichten hebben we nooit gehad en ook geen erkenning dat 2 mensen hier het lastig mee kunnen hebben.

We proberen om te leven vanuit Gods wil. Het begrip reinheid krijgt nog geen inhoud als er niet over gepraat wordt en over onderwezen wordt. In onze gemeente heeft een man dit gemerkt. Samen met zijn vrouw leid hij huwelijksseminars en hij is nu in de kerk ermee begonnen om het onderwerp seksualiteit meer open te gooien bij de jongeren die er nu zijn.
Dat maakte voor ons de brug minder groot om naar hem toe te stappen en ook aan te geven dat wij het lastig vonden. We hebben het als erg goed ervaren toen ook goede vrienden van ons (in de dertig) met kinderen zelf hun ervaringen in een relaxte sfeer deelden om ons hiermee te helpen. Ze gaven ook aan dat het niet altijd makkelijk is en ik denk dat dat het stuk (h)erkenning is dat we nodig hebben als jongeren.

Openheid over een belangrijk onderwerp als seksualiteit is naar mijn idee heel belangrijk. Zo'n belangrijk onderwerp in een relatie moet niet onderschat worden. Ouders en gemeenteleden die denken 'ze komen er zelf wel uit' en ervoor zorgen dat je niet bij elkaar op de kamer slaapt in hun huis, is niet genoeg.

Wanneer beseft men dat openheid de basis is om te voorkomen en helpen en zo te bouwen aan christenen die met als fundament de Bijbel standvastige gelovigen kunnen worden? Hoe moet een jongere geloven in een relatie met 'goede' seks als het verschil zo groot is tussen de wereld en de kerk? Als dat verschil dan vervolgens niet uitgelegd wordt, is het dan gek dat tieners en jongeren vanzelf de kant kiezen die ze wordt aangereikt?
Jan 8 juli, 15:58
Hey Aart ,

Bewustwording, zelf nadenken is natuurlijk goed en vereist.

Wat ik uit eigen ervaring op de harde manier heb mogen leren is dat er wel degelijk een duidelijke regel in de Bijbel is voor wat een huwelijk hoort te zijn en wat seks daarmee te maken heeft.

Graag had ik wijze ouders gehad, zowel van mijzelf en van haar. Ouders die ons niet aan ons zelf hadden overgelaten maar ons beschermd hadden door niet toe te laten dat we te veel alleen met elkaar zouden zijn.
Op het moment dat we wisten dat we serieus met elkaar verder wilden hadden we zelf wijzer moeten zijn. Maar het hart zag geen kwaad in die groeiende intimiteit die toen ontstond. We wisten het immers zo zeker van elkaar.
Om een lang verhaal kort te maken, een tijdje later wist zij het opeens niet zo zeker meer... ze had er heel erg spijt van dat we te ver gegaan waren. Het was voor haar echt te ver bleek later. Voor mij heeft het nog een hele tijd geduurd voordat ik met hart en verstand dit kon beamen. Ik hield immers van haar en zou haar nooit in de steek laten. Nooit heb ik getwijfeld aan haar vermogen om me altijd trouw te blijven.

Nu weet ik de wijze beschermende raad die de Bijbel geeft. Verlaat je ouders, ga samen wonen. Neem een voorbeeld aan alle huwelijks ceremoniën waarover de Bijbel schrijft en de straffen op seks/hoererij buiten het huwelijk om. Ga niet het wiel opnieuw uitvinden maar volg dat stappenplan van een huwelijks plechtigheid en dan bij elkaar gaan wonen. En wees dan pas één met elkaar. Het mag toch duidelijk zijn waar één vlees op slaat lijkt me.

En mijn eigen mening: zorg dat je niet alleen bent met de ander op plekken waar de verleiding te groot kan worden. Zorg dat je geen grenzen overgaat. Het is makkelijker om helemaal niet aan elkaar te zitten dan om je steeds te moeten afvragen wat wel en niet kan terwijl hart en hormonen ook hun stem laten horen. En mocht de relatie toch verbroken worden is het veel makkelijker te verwerken als je nog niet zo intiem met de ander geweest bent.

Groet,
Jan
Aart 9 juli, 21:44
Beste Jan, en anderen,

Bedankt voor je reactie en de anonieme aanvulling. Deze twee reacties vullen elkaar goed aan. Het is zo'n lastig onderwerp en er wordt zo weinig over gesproken (tuurlijk is het iets intiem tussen man en vrouw, maar elkaar leren en waarschuwen is voor iets intiems juist goed).

Het zou echt gaaf zijn als er meer (jonge) stellen met lef opstaan in een kerk dit onderwerp bespreekbaar te maken.
En Jan, je hebt gelijk. De Bijbel geeft meer inzichten dan ik zo even bedacht. Ik sta volledig achter het huwelijk, kerkelijke inzegening en trouw bewaren aan elkaar.

Waar jongeren vaak naar zoeken is hoever mag ik gaan in onze intimiteit. Wel/geen seks (de daad) vind ik persoonlijk een harde scheidslijn, maar er zijn er die dit zelfs in twijfel trekken. Lastiger vind ik wat doe ik lichamelijk / aanraking etc. in relatie tot de tijd dat we elkaar kennen. Na een week ben je als het goed is ook minder intiem dan na 2 of 4 jaar verkering.

Terugkomend op het boek Hot Issues geeft deze mijns inziens wel wat ervaringen van jonge stellen en hierbij ook de keuzes die zij gemaakt hebben en de gevolgen hievan. Het boek had scherper mogen zijn op het gebied van de daad i.r.t. het huwelijk. Verder geeft de Bijbel ook een goede schets van wat het huwelijk is, wat trouw zijn betekend en wat hiervan terecht kan komen.
Ook al ontbreekt dit in het boek, het boek geeft wel stof tot nadenken en heeft mij bewust gemaakt van het zelf moeten onderzoeken en leggen van de juiste grens hiermee niet mijzelf en mijn vriendin tekort te doen (door niet op de juiste wijze trouw te zijn in dit stadium van onze relatie.

Bedankt voor je verhaal en persoonlijke mening/tip..

Groet, Aart
marianne13 juli, 15:15
Tip: lees de boeken: Ongekust en toch geen kikker, van Joshua Harris en Seks zoals God het bedoeld heeft van Wilkin van de Kamp

Reageer op deze blog