Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

God's genade

Door: Mark WVrijdag, 8 mei 2009
Terug
Categorie: Wet en genade, 6 keer gereageerd, 2161 keer bekeken

God verdreef Adam en Eva uit de tuin van Eden, omdat ze van een vrucht hadden gegeten, en God had gezegd dat dat niet mocht. Één hap uit een vrucht en ze werden verbannen voor eeuwig. Dat is God.

Saffira en Ananias vielen dood neer, omdat ze hadden gelogen tegen de Heer over een stuk land en wat geld. Één leugen was over hun lippen gekomen en God eindigde hun leven hier op aarde. Dat is God. In een oogwenk stierf Uzza, omdat hij de ark van het verbond had aangeraakt. Dat is onze liefdevolle God.

Deze kant van God hoor je tegenwoordig niet zo heel vaak meer. Toch staat het in de bijbel. God is een God die zonde haat en het soms keihard afstraft.

Ex. 34 : 6,7
De HEER ging voor hem langs en riep uit: ‘De HEER! De HEER! Een God die liefdevol is en genadig, geduldig, trouw en waarachtig, 7 die duizenden geslachten zijn liefde bewijst, die schuld, misdaad en zonde vergeeft, maar niet alles ongestraft laat en voor de schuld van de ouders de kinderen en kleinkinderen laat boeten, en ook het derde geslacht en het vierde.’

De maatschappij waar wij nu in leven herkent zonde niet goed, het is onbekend met het woord. We beseffen niet of we zondig zijn of niet, want onze hele maatschappij is er mee doordrongen. Niemand begrijpt je ook als je, heel blij, zegt, dat God je zonde heeft vergeven. Maar de huidige manier van leven heeft ook effect op ons, weten wij wel wat God ons heeft vergeven? De God die mensen heeft gedood om een leugen, terwijl wij de leugens die wij hebben uitgesproken in ons leven niet eens kunnen tellen. Zonde verdient straf en Jezus heeft die van ons op zich gekregen, maar hoe dankbaar zijn we daarvoor? We weten dat we er heel dankbaar voor moeten zijn, maar beseffen we dat ook? We denken allemaal dat we wel een goed leven leiden en dat we voor onze ‘kleine’ zonden naar Jezus kunnen gaan. Maar wat is onze norm? Vergelijken we onszelf met andere christenen? We moeten ons met Jezus vergelijken en als we dat doen schieten we ongelofelijk tekort. De genade die god ons heeft geschonken in Jezus is zo groot, daar kom je niet bij! Denk je wel eens na over de grootte van het cadeau dat ons is gegeven in de vorm van Jezus? Ga bij jezelf maar eens na, dan kom je erachter dat je elke dag wandelt in God’s genade. Dat is God!

Goed weekend!

Mark W

Gerelateerd

Reacties (6)

Ewoud 8 mei 2009, 14:08
Wow! Thanks.
Anoniem 9 mei 2009, 11:21
Mooi stuk. Ben onder de indruk, zet aan tot denken..

Als ik deze post zo lees zie je toch ook dat God echt die vader is die straft en zegt:'zo is het genoeg geweest!!!'

Goed en rechtvaardig.
Mark11 mei 2009, 19:49
Deste groter maakt het zijn liefde.
Arjan17 mei 2009, 13:55
Dank je! Dit was de aanvulling in het genade-verhaal dat het besef van de grote van dit geschenk in een keer weer wat groter maakt!
Klaas31 augustus 2009, 22:14
Goededag, ik zit met een vraag.
vaak hoor ik "Er staat een straf op de zonde: de dood en uiteindelijk voor eeuwig verwijderd zijn van God in de hel."
en dat Jezus deze straf heeft gedragen, is Hij dan nu dan voor eeuwig verwijderd van God en in de hel? of heeft Hij deze straf niet volbracht.
Hoe zit dat nou als de straf niet door de vingers kan worden gezien. Wie draagt nou welke straf?
Kees 1 september 2009, 17:22
Beste Klaas,

Ik zal proberen een paar dingen te zeggen over wat je vraagt.
Allereerst schrijf je "Er staat een straf op de zonde: de dood en uiteindelijk voor eeuwig verwijderd zijn van God in de hel."

Al in het begin van de Bijbel staat dat de dood het gevolg is van de zonde, Want God die de volmaakte is kan niet met het onvolmaakte omgaan.
Daarom sluit God een verbond waarin de viering van de Grote Verzoendag een van de belangrijkste feesten was.

God gaf daarin regels voor de offers van zijn volk, het moest een bok zijn zonder enig gebrek.
Ook hierin zie je weer dat het onvolmaakte geen genoegdoening kan geven voor het volmaakte.

Omdat het bloed van een dier de zonde bedekte maar niet uitwiste heeft God een plan ontworpen waarin het volmaakte vrijwillig zich aanbood om naar de aarde te gaan als zoenoffer voor iedere mens.
Toen Jezus aan het kruis stierf, was Hij zonder zonde en daarom kon de Vader de straf voor de zonde op Jezus leggen, en was het aanvaardbaar. Het volmaakte bracht verzoening aan het volmaakte ten gunste van het onvolmaakte.

In de geloofsbelijdenis staat "Hij is nedergedaald ter helle", wat in feitte wil zeggen Hij is werkelijk gestorven, maar omdat Hij volmaakt was en nooit gezondigd had onderging Hij wel de gevolgen van de zonde die Hij droeg voor ons, maar Hij kon er niet door gebonden blijven.
Dus de straf werd wel gedragen, lichamelijk, geestelijk psychisch, en voor God was er geen andere verzoening nodig het was volbracht.
Maar niet zoals andere mensen kon de dood een claim leggen op Jezus, en daarom verrees hij op de derde dag.

Wij zijn verantwoordelijk voor onze eigen daden, dus ook de keuze om Jezus offer te aanvaarden of niet.
Als wij voor Jezus kiezen maen wij de keuzen om ons afhankelijk te maken van genade, waar Mark zo mooi over heeft geschreven.
Dan erkennen we dat we het gewoon niet alleen kunnen, Zijn liefde en rechtvaardigheid horen alle twee tot zijn karakter.

Hoe zit dat nou als de straf niet door de vingers kan worden gezien. Wie draagt nou welke straf?
Als wij kiezen voor Jezus worden wij bekleed met de genade van Jezus, en worden onze zonden uitgewist en bestaan ze voor God niet meer.

Klaas vindt jij dat er dingen zijn die je niet door de vingers kan of wil zien.

Een paar praktische vragen kunnen veel duidelijkheid verschaffen:
1 Gaat het om iets waar de wet een straf op stelt?
2 Gaat het om iets tegen God?

Als je op vraag 1 ja zegt dan is het volgende van belang:
De zonde is vergeven, dat is genade, maar uit oprecht berouw kan voortvloeien dat je zorgt voor genoegdoening in wat voor vorm dan ook. Bespreek dit met een goed geestelijk volwassen persoon en neem zo'n stap pas na een lange tijd van gebed.

Als vraag 2 ja is ook dan geldt dat God je vergeven heeft en dan gelt het woord van Jezus "Ga heen en zondigt niet meer".

Het is een lang verhaal geworden,
groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees

Reageer op deze blog