Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Christenen en het weerwolven spel

Door: RobWoensdag, 23 december 2009
Terug
Categorie: Normen en Waarden, 40 keer gereageerd, 56352 keer bekeken

Met moeite tik ik de woorden op mijn laptop. Na 15 minuten staat er nog niets op mijn beeldscherm. Enkele trefwoorden blijven flitsen door mijn gedachten. Ik besluit ze op te schrijven; “Wat wil God?” "Toetsing" “De Bergrede” “enthousiasme” en “weerstand” Ook merk ik dat ik word bepaald bij een Bijbeltekst; Matt 10:38, “Wie niet zijn kruis op zich neemt en mij volgt, is mij niet waard.”

Mijn gedachten gaan de laatste dagen o.a. uit naar een spel. Het spel heet ‘weerwolven’. (klik hier voor de uitleg van het spel) Gisteren heb ik met een paar mensen van NSZ de hele avond dit ‘leuke’ spel gespeeld. Heel kort door de bocht gezegd is het doel van het spel is om als weerwolf- door bedrog, al liegend- de ander te overtuigen dat jij wel degelijk de waarheid spreekt en een burger bent. Ik wil niet de boel gaan verpesten, en alles gaan vergeestelijken. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik mijn gedrag kan verantwoorden bij God. Als een ‘onschuldig’ spel ten koste moet gaan van mijn integriteit, dan vind ik dat jammer.

Jezus is duidelijk in Zijn Bergrede over enkele normen en waarden. Geniet God van al het liegen en bedriegen en ziet hij het als een knap staaltje acteerwerk, of is God teleurgesteld dat we het zo resoluut bestempelen als een ‘ onschuldig spelletje’ en al onze normen en waarden aan de kant schuiven.

Sommige christenen met wie ik heb gesproken over dit spel zeiden; “je kunt door het spel listig als een slang worden, bovendien in onze maatschappij word er elke dag bedrogen en vals gehandeld. Hierdoor leer je sommige dingen juist herkennen en blijf je niet naïef'' Klinkt als een goede reden om gewoon lekker door te blijven liegen en bedriegen toch? Maar hoe denkt Jezus erover, dat is immers mijn maatstaf.

Houdt u aan uw woord. Ja, is ja en nee is nee. Matt 10:37a

Naast het liegen en bedriegen leer ik ook mijn gave van onderscheid en kennis te verbeteren door te ontdekken of iemand de waarheid spreekt is een argument wat ik ook hoorde van een gepassioneerde christen. Zijn er spellen die niet tegen Gods Woord ingaan? Kunnen we onszelf zo ver verliezen dat we afstand doen van geweldige spelletjes, alleen omdat ze alle schijn hebben dat ze ingaan tegen Gods wil. Of wijken we af van Gods woord, door het niet zo nauw te nemen met Gods wetten?

Wie tegen de mensen zegt dat het niet zo nauw luistert (en zelfs maar het kleinste gebod afschaft) zal de kleinste zijn in het Koninkrijk van de hemelen. Maar wie zich aan Gods wetten houdt (en anderen leert dat ook te doen) zal groot zijn in dat Koninkrijk. Matt 5:19

Petrus verloochende Jezus drie keer, toen hij werd beschuldigd een discipel van Christus Jezus te zijn. Tijdens een spelletje ‘weerwolf’ wordt de weerwolf ook verdacht gemaakt van zijn rol als weerwolf. Ook de weerwolf zal in alle hevigheid ontkennen weerwolf te zijn. Vond God het goed acteerwerk van Petrus of hield God er een andere gedachte op na?

Ik vind weerwolf een geweldig, spannend spel. Maar ik vind God en Zijn Woord ook schitterend. Ik weet dat ik veel weerstand kan verwachten, omdat mensen zich misschien in het nauw voelen gedreven. Maar ik wil Gods wil gehoorzamen, en doen wat Hij zegt. Daar haal ik vreugde uit en wordt ik enthousiast van :)

Ik heb besloten om vanaf vandaag te stoppen met het spel, ‘’weerwolven’. Ik wil je niets opleggen, maar ik wil je alleen maar aanmoedigen om het ook te gaan toetsen. Onderzoek het, en behoudt het goede :) Reageer niet direct vanuit een verdediging, maar denk er eerst goed overna :)

Sterkte, Rob

Gerelateerd

Reacties (40)

Reacties 1 - 20 van 40
Hannah23 december 2009, 16:05
Grappig, ik heb hier ook over nagedacht. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Als ik ervan overtuigd zou zijn dat God het niet goed zou vinden als ik het spel speelde, zou ik er geen probleem mee hebben om het niet meer te spelen.

Maar dan zou ik ook consequent moeten zijn, en niet meer naar speelfilms kijken (acteren is ook 'mensen voor de gek houden'), geen grapjes meer uithalen, geen fictie meer lezen en niet meedoen met rollenspellen.

Of is dat ineens geen liegen?
fdcashgsh23 december 2009, 17:55
@Rob & Hannah,

Is er ook een gepassioneerd christen geweest die gezegd heeft: je moet stoppen met die spellen?
Als dat niet het geval is wil ik het wel even doen haha.

Als je al twijfelt of God wil dat je het doet, waarom dan nog steeds doen?
Twijfel is nooit goed.
Ik ben jaren God ongehoorzaam geweest, door World of Warcraft te spelen.
Dit is precies het zelfde, we moeten niet compromis gaan sluiten met de duisternis.
De bijbel zegt dat we al moeten wijken van elke schrijn des kwaads.
Dit is zeker een spel wat zich zogenaamd onschuldig voor doet, maar is het zeker niet.
Dit is juist een toegang voor satan in je leven, ben je bijvoorbeeld angstig, of heb je last van drift buien dan zou dit nog wel eens de oorzaak kunnen zijn.

We moeten gewoon radicaal in de waarheid blijven, en laten zien aan de wereld dat we anders zijn(christen).
Er zijn genoeg verwijten van niet christenen op de christenen, dat ze net doen als of, ze beginnen ons nep te vinden en dat kunnen we maar beter niet hebben.
En iedereen hier weet echt wel dat het niet goed is, iets in je(geweten) zegt dat eigenlijk God hier niet zo blij mee is.
Toch kiezen we vaak de makkelijke weg, bij mij is hier op een gegeven moment de een soort van schakelaar om gegaan, me denken was vernieuwd.
Nu ben ik zo radicaal dat ik helemaal niets meer met die wereldse dingen te maken wil hebben.

Groeten
Rob23 december 2009, 19:52
Hej hannah, thanks voor je eerlijke reactie. Ik vind het wel opvallend dat zoveel mensen stilstaan bij dit spel, terwijl ik nog nooit iemand heb horen twijfelen bij een potje monopoly oid.

Dat er velen discussies te ronde gaan op internet over dit spel, vind ik al opmerkelijk.

Maar om op je vraag terug te komen, het gaat me om de diepere laag die onder dit spel zit. Bij het liegen en bedriegen schaad je het vertrouwen wat de ander in je heeft, bewust of onbewust. Hier kunnen we lang over discussieren, maar als iemand je overtuigt dat hij de waarheid spreekt, en achteraf toch keihard tegen je loog, dan doet dat iets met je.

Het gaat mij op de laag die onder dit spel zit. misschien heb jij het niet, maar na dit spel heb ik vaak een bittere nasmaak. Misschien hebben meer mensen dit.

Deze lading door bedrog en leugens heb ik niet als ik naar een film kijk, of naar het theater ga. Dit staat dan toch verder van mijn bed, en kan ik beter onderscheiden van de werkelijkheid. Maar als je een vriend vertrouwd, en hij blijkt tegen je te liegen, of als een vriend jou geloofd, en je liegt tegen hem, dan heeft dat een diepere lading.

Als je me niet duidelijk vind of je hebt een vraag, laat het me weten :)

Zie uit naar je reactie,

Groetjes Rob
Hannah23 december 2009, 20:37
Het ging hier toevallig over weerwolven, maar ik heb zelfs getwijfeld aan het spelen van welk spel dan ook, omdat het doel altijd is zelf te winnen en de anderen te laten verliezen.

Ik kan voor mijzelf prima onderscheid maken tussen een spel en de werkelijkheid. Dat toneel niet verkeerd voelt, komt denk ik ook doordat je van tevoren wéét dat de mensen maar een rol spelen. Bij weerwolven heb ik dat gevoel ook: het is een toneelspel, je speelt de rol die je op je kaartje hebt staan, je spreekt ook vanuit die rol en als het spel is afgelopen ben je weer 'jezelf'. Ik heb dus helemaal geen last van 'bijverschijnselen', beschaamd vertrouwen ofzo.

Ik denk dat een reden van argwaan tegen 'weerwolven' is, dat het ook gaat om duistere wezens (weerwolven, heks, ziener, cupido enz.). Als je duistere spelletjes speelt heb je wel meer kans in om contact te komen met duistere machten. Als je je bijvoorbeeld echt gaat inleven in je rol. Daarom is er waarschijnlijk juist over dit spel zoveel commotie.


Op dit moment sta ik bij mij thuis bekend als iemand die de kleinste dingetjes al als een mogelijk gevaar ziet, iedereen vind mij hier een beetje (erg) overdrijven. De laatste tijd ben ik veel dichter bij God gekomen, en er zijn opeens ook veel meer kleine dingen (zoals een boek, tekenfilmpje of gedrag) waar ik een 'slecht gevoel' bij heb. Ik weet nog niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan, want ik wil Jezus graag volgen in alles maar ik wil ook een goede getuige zijn voor mijn broertjes. Die worden wel christelijk opgevoed, maar zijn volgens mij nog niet wedergeboren. Als ze een beeld krijgen van: 'alles is slecht als je christen bent', is het voor hen niet erg aanlokkelijk om zich te bekeren. Ze beginnen me al steeds minder serieus te nemen. En mijn ouders, die ook christenen zijn, weten ook vaak niet meer zo goed wat ze nou van mijn ideeën moeten vinden. Ze vinden me een beetje te extreem. En daardoor ga ik ook aan mezelf twijfelen, misschien hebben ze wel gelijk en overdrijf ik een beetje.
Mark23 december 2009, 21:05
Toeval?? Nee.
Ikzelf speel sinds kort ook online (ja dat kan ook ^^) het spel Weerwolven. Ik vind het super leuk, maar toch heb ik me ook afgevraagd of dit nou wel of niet te combineren valt. Zelf heb ik nog niet naar de discussies gekeken op internet. En zelf vind ik het ook niet waard om deze op te zoeken: het is niet wat mensen vinden, maar wat God vind. En God zal het je vertellen als Hij het ergens niet mee eens is: geweten. En ik denk deze tekst voor mij wel duidelijk heeft gemaakt van 'Mark, pas op! Je laat misschien wel een achterdeur open..'
Zo'n spel kan mij namelijk beïnvloeden. Laat ik het anders formuleren: het was ZOO spannend dat ik vol met adrenaline stond te stuiteren.. en ik moest ook een opdracht voor school maken. Dat lukte dus niet echt. Maar nee, ik trek op zo'n moment niet aan de bel en laat het overwaaien.
Nu ik dit gelezen heb, besluit ik dat ik ermee stop. Je leert er namelijke echt mensen mee bedriegen en je leert liegen.

Nu heb ik ook nog soms als ik programma's als 'Oplichters ontmaskerd' o.i.d. kijk dat ik denk van: 'Respect, dan heb je lef!' Omdat ik dat gewoon niet zou kunnen. Ook zou ik het gelukkig niet willen, maar ook deze gedachte is niet echt goed te noemen. Dit lijkt op goedkeuren van oplichting en dat is dus juist NIET mijn bedoeling. Mijn wil is om Hem te volgen, waar Hij ook heen gaat.
Maar dat laatste wilde ik gewoon even kwijt.

@ Hannah:
Ik ben ook sinds kort wedergeboren. Nu zie ik ook allemaal van die kleine dingen, waarvan ik vind dat ze te werelds zijn. Vooral nu rond de kerst.. En ik wil heel graag dat anderen ook wedergeboren worden en dat ze Jezus leren kennen zoals ik Hem ook heb leren kennen, maar het wereldse lijkt mij soms wel té overheersend.
Ikzelf vind niet dat je overdrijft. Er is veel mis in deze wereld. De helft ziet de meerderheid niet eens! En jij ziet die kleine dingen wel. Zie het als een geschenk!
Maar je moet inderdaad niet aan je broertjes laten zien van 'dit mag niet, dat mag niet', want zo is het niet en dat weet jij ook. Het is 'dit wil ik niet, dat wil ik niet'! Je overdrijft niet en je moet gewoon uitleggen dat je het niet doet OMDAT dat bij het geloof hoort, maar omdat jezelf denkt dat het je relatie met Jezus schaad en dat het niet verplicht is als Christen.
Ikzelf vind het ook moeilijk om te laten zien dat Christen zijn eigenlijk alleen Jezus erkennen is. Het is niet meer, maar hoe vertel je dat? Want iedereen denkt altijd van 'dit mag niet, dat mag niet'...
Is dit niet een goed onderwerp voor een blog?
tim23 december 2009, 21:27
ik wil ook worden wedergeboren maar lukt niet blow dagelijks nog de rest ben ik al jaren mee genokt en kon het 3 dagen makkelijk volhouden maar toch weer begonnen en heb niet meer het gevoel te zijn wedergeboren dus kan de heilige geest je weer verlaten....?en ik speel zelf ook wel eens GTA en weet dat het niet goed is maar het is te leuk om het te laten liggen net als andere dingen die eigenlijk niet goed zijn wat moet ik daarmee er is te veel verleiding weet alle verleidingen maar om het allemaal links te laten liggen erg moeilijk.......
bartvd23 december 2009, 22:09
Ik heb vandaag een ander spel gespeeld, Machiavelli, (toevallig van dezelfde maker) en had daar op een gegeven moment ook zo mijn twijfels over. Meer omdat er figuren en dingen in naar voren komen die misschien wel occulte bindingen hebben. Zeker na het lezen van dit stuk en de reacties erop weet ik niet goed wat ik ermee aan moet.
Alhoewel Romeinen 14:22 en 23 misschien een goede richtlijn kan zijn.
Mark23 december 2009, 22:24
Hoi Tim,
Dapper dat je dit post. Goed dat je dit post! Goed dat je dit forum (of dit gesprek?) leest!
Allereerst wil ik even zeggen dat ik ook niet alles weet en dat er vast mensen zijn die alles beter weten. Toch reageer ik erop. Waarom? Ik voel me geroepen.

Ik weet niet of de Heilige geest je kan verlaten. Zelf heb ik Youth Alpha gevolgd. Een cursus. Ook zijn we een weekend weggeweest en daar is de vergelijking Heilige geest - glas water gemaakt.
Ja, klinkt raar. Maar er werd water in het glas gegoten, tot deze overliep. Het mooiste is als het glas LEEG is: dus dat de Heilige Geest helemaal in je is. Dit is meestal niet het geval. Er zitten altijd 'stenen' (zo noemden we het) in de weg. De een voelt zich minderwaardig, de ander durft niet. Zo heeft ieder z'n steen. Zelf kun je deze stenen er niet uit halen, jij bent namelijk het glaasje. Iemand anders moet de stenen eruit halen. God kan dit doen. Jij als glaasje kan tot God bidden of Hij ze er voor je uit wilt halen. Daarom raad ik je aan om aan God te vragen of Hij je wilt helpen. Neem Hem mee om te stoppen met blowen, neem Hem mee om nee te zeggen tegen de verleidingen.. Zelf kun je het niet! Ik niet, Hannah niet, Rob niet. Niemand. Alleen met de hulp van God.
Nu zul je misschien vanavond in je bed op je knieën gaan. Het vragen en verwachten van 'Nu komt het wel goed', of juist niet. Weet dat God niet altijd meteen handelt: daarmee bedoel ik dat je er niet meteen vanaf ben. Je bent niet meteen gestopt met blowen, maar je zult wel gesterkt worden. Je zult niet meer alleen staan.

Ook wil ik even aan toevoegen dat je tot God moet blijven bidden om te mogen overstromen van de Heilige Geest. Ikzelf merk ook dat als ik een tijdje niet met God gepraat heb, dat ik anders ben. Ja, het schiet er vaker bij in dan Bijbel lezen. Geen idee waarom, want het is zo fijn om te bidden.

Geef God de aandacht die Hij verdient. Blijf met Hem in gesprek. Blijf met Hem praten.
Relatie = Communicatie
Zorg dat je relatie met God levendig blijft!
En ik weet niet hoe ver jij staat en wat je allemaal wel en niet geleerd is, maar God antwoord wel. Bidden is niet een éénrichtingverkeer. God antwoord op verschillende manieren. Zo heb ik nét door Rob een antwoord gekregen op mijn vraag. Zo staan de meeste antwoorden op mijn vragen in de liefdesbrief van God aan mij: De Bijbel. Echt een aanrader! Ook kan het zijn dat een vriend/vriendin/buurvrouw etc. van je langs komt en je het antwoord op je vraag geeft. Hij gebruikt vele wegen, probeer Hem te verstaan. Want Hij roept naar je. Breng dus al je zorgen, problemen etc. bij Hem.
Ook wil ik je dit nummer nog even sturen:
http://www.youtube.com/watch?v=qMsEXiQdM10
Ikzelf ben echt fan van Matthijn Buwalda. Hij maakt zulke treffende nummers, ik hoop dat Hij d.m.v. Matthijn ook jou raakt.

Het enige wat je moet doen, is geloven dat Hij je helpt.
Hans24 december 2009, 00:24
Interessante gedachte, al ben ik wel benieuwd waar die precies vandaan komt.

Om te beginnen ben ik zelf niet echt een spellenmens. Kaarten en Risk wil ik nog wel eens doen (met name in of op een vakantie), maar het genoemde spel ken ik niet.

Ik ben wel benieuwd naar de vertaalslag die gemaakt wordt in deze zinnen:
"Hierdoor leer je sommige dingen juist herkennen en blijf je niet naïef''

"Klinkt als een goede reden om gewoon lekker door te blijven liegen en bedriegen toch?"

Zou je het eerste citaat ook niet als voordeel kunnen uitleggen? ;) Als je het herkent kun je er ook iets mee of aan doen ;).

Maar benieuwder ben ik eigenlijk nog naar de herkomst van de gedachte dat de gespeelde rol in je echte leven van invloed zou zijn.

Plastisch uitgedrukt het waarom van deze uitleg bij dit spel, terwijl je ook zou kunnen denken dat je van GTA gaat moorden of materialistisch wordt van monopoly ;).
Hans24 december 2009, 00:26
Al met al zou ik doen wat je gevoel je ingeeft, omdat je er verstandelijk waarschijnlijk niet uitkomt.

Als je denkt dat dat spel je in negatieve zin beinvloedt dan zou ik er inderdaad mee stoppen. Is dat niet zo, dan lijkt me daar geen reden toe ;).
tim24 december 2009, 00:37
Dank je Mark voor je mooie en inspirerende verhaal dat zocht ik net eigenlijk en heb een bijbel gekocht alleen weet niet of het een goeie is hij heet 'het Boek' en is een nieuwe vertaling die ook op biblegateway staat en me beviel maar de staten vertaling is beter denk ik maar leest wat lastiger....en na het bidden de eerste paar dagen werd ik al getest door iemand die geld vroeg en dat heb ik in de 5 jaar dat ik in ijmuiden woon niet 1 x gehad dus dat was zeker een teken voelde ik al en gaf hem ook de 2 euro waar hij om vroeg.....dus weet wel dat ie er is maar voelt af en toe niet zo.....:)
Hans24 december 2009, 03:01
Obey, je moet je gevoel niet een beetje volgen, maar helemaal in dit geval ;).
Althans d.w.z.: ik zie geen direct verband tussen de geciteerde tekst en het spel. Wanneer je dat wel ziet en blijkbaar dus zo ervaart, dan is het wellicht verstandiger om je gevoel te volgen en het spel niet meer te spelen ;).

Wat zegt jou persoonlijk eigenlijk precies jouw chesterfieldstoel voorbeeld? :)
Mark24 december 2009, 09:25
< Net aangemeld als lid >

Obey, wat heb je dat mooi gezegd. Hoe God tegen mensen spreekt. Is het niet geweldig?

Tim, je hoeft niet te twijfelen aan je Bijbel. Ikzelf heb de Jongerenbijbel, simpel omdat ik het gemakkelijker vind lezen dan de Staten Vertaling. Dat zegt niet dat de Jongerenbijbel slechter is dan de Staten Vertaling. Ook niet beter. Ik vind dat het erom gaat dat je weet wat God tegen je zegt, en met die verouderde woorden uit de Staten Vertaling, vind ik het erg moeilijk om het eruit te halen. Ik zou zeggen: lees gewoon Het Boek, als dat je aanspreekt.
En ik weet dat het af en toe niet voelt alsof Hij er is. Heb ik zelf ook wel eens, maar als het gevoel dan weer in zekerheid overslaat, dan is die zekerheid groter dan de twijfel die ik eerst had. Volgens mij is dit de manier waarop IK in het geloof groei, door soms te twijfelen en dan keihard terug te komen. Ik denk trouwens dat iedereen wel twijfel kent.
Hans24 december 2009, 13:07
Hey Obey, wellicht ben ik soms te pragmatisch ingesteld, maar in mijn lessen psychologie werd dat benoemd als een zelfbevestigende voorspelling. Zoals wanneer je erover denkt een dieselauto te kopen dat je overal diesels hoort rijden ;). Volgens mij heeft het dus vooral te maken waar je focus op gericht is.

Maar goed, we dwalen af geloof ik ;).
fdcashgsh26 december 2009, 09:44
Ik heb niet alle reacties gelezen maar.

Poe ik schrik hier van hoor.
Ik heb ook heel lang spellen gespeeld.
bartvd, dat klopt idd je je loopt er occulte bindingen van op.
Jongens we moesten is weten hoeveel wij vrij zetten in de geestelijke wereld.
Je zou maar dat weerwolven spel doen, je laat zien in de geestelijke wereld dat je eigenlijk een weerwolf bent, dit klinkt heel raar hoe ik het nu zeg.
Maar dit is serieus echt gevaarlijk, je houd er bindingen op na, je zegt eigenlijk tegen de demonen kom maar ik gooi de deur wagen open.
Ze hebben alle recht om naar binnen te komen omdat jij ze daar toestemming voor geeft.
Het is niet mogelijk om onderscheid te maken tussen een spel en realiteit, omdat het de realiteit is!!
Alles wat je doet heeft een gevolg in het geestelijke.
Dus waar sta je voor, ik denk dat veel mensen hier wel weten hoe krachtig een proclamatie kan zijn, of in aanbidding gaan, of bidden.
In alles wat je doet word er wat vrij gezet, nou en je wilt toch dat het positief is wat vrij gezet word.
Op een geven moment kreeg ik het onderscheid van God, dat is nu al een lange tijd geleden, maar ik weet nog dat vuilnis zakken met spullen weg gingen, waaronder veel games en films.
Bid voor het onderscheid, en als je weet dat het niet goed is dan kan je het ook maar beter niet doen, want je weet namelijk ook dat het gevolg heeft.
Bartvd, ik geloof dat je wedergeboren bent, ik denk dat je het beste Jezus kan zoeken en vragen of Hij je doopt in de Geest, zoek het Vader hart van God, en Hij zal je wel helpen met je moeite, als we gewoon niet open houding naar God hebben, dat Hij ons mag veranderen en genezen.
Dan geloof ik dat God afgaat maken wat Hij is begonnen in ons.

Tot zo ver.
fdcashgsh26 december 2009, 09:47
Als we gewoon een openhouding hebben naar God bedoel ik.
Jan Willem 1 januari 2010, 20:36
Wauw, respect. Goed dat je deze gedachten deelt. Ik denk dat je zeker gelijk hebt. Het is inderdaad een lastige afweging, maar wat je zegt: leven met God is veel mooier dan dit spelletje.
kees 2 januari 2010, 15:40
Beste Tim,

Ik begrijp dat je soms er moeite mee hebt dat je dingen doet waarvan jezelf vindt dat ze verkeerd zijn, maar je wedergeboorte is er niet afhankelijk van of je leeft als een engeltje of als een bengeltje.

De wedergeboorte is een keuze vanuit de wil, het verstand en soms ook het gevoel. Het gaat er ook niet om of je iets ervaren hebt en nog ervaart maar of je in eerlijkheid durft te zeggen tegen God,

"U bent mijn Heer, en U zond Uw Zoon om te sterven voor mijn zonden, ik weet dat ik dit alles niet waard ben, maar in dankbaarheid aanvaard ik Uw genade en de vergeving van mijn zonden door het Bloed van de Here Jezus, en ik geef mijn leven in Uw hand.

Het blowen en alles wat er verder in je leven is, dat geef je daarmee ook in Zijn hand, en God houdt zoveel van jou dat Hij je hebben wil zoals je bent, en Hij houdt ook zoveel van je dat Hij je niet zal laten zoals je bent, maar stap voor stap zal vormen naar de man die Hij voor ogen heeft. Je moet gewoon vertrouwen dat Hij in alles met je mee zal gaan en naast je zal staan.

Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees.
Stanni 3 augustus 2010, 19:12
Hallo allemaal,

Ik kwam toevallig op deze site terecht omdat ik op zoek was naar informatie over het weerwolven spel. Ik ben zelf vroeger christen geweest, maar in de loop der jaren ben ik de zaken toch anders gaan zien. Ik bekijk het geloof heel anders nu, en ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie kunnen antwoorden op de vragen die ik heb. Het is niet mijn bedoeling om onrust te stoken ofzo, ik heb een andere mening dan jullie en ben alleen maar nieuwsgierig naar jullie mening en jullie drijfveren. Vat dingen die ik zeg alsjeblieft niet onrespectvol op, ik heb juist respect voor mensen die zoveel passie hebben voor een geloof.

Jullie passie voor het geloof roept bij mij wat vragen op. Als de almachtige God bestaat en over ons waakt, waarom sterven dan nog zoveel 'onschuldige' mensen? Misschien verdedigen jullie dit met dat dit de straf is voor de mensheid die zondigt. Als dat al zo zou zijn, waarom sterven er onschuldige pas geboren baby's? Waarom sterven er evenveel gelovigen die elke dag naar de kerk gaan en zich goed gedragen als zondige mensen en criminelen? Waarom geneest God geen mensen met een amputatie? Als God echt zou bestaan, en almachtig zou zijn, waarom zou hij dan mensen laten sterven?

Jullie maken je druk of een spel spelen kwaadaardig is en tegen het christendom in zou gaan. De kerk heeft jarenlang onschuldige vrouwen vermoord tijdens de heksenjachten, tijdens kruistochten mensen vermoord, geld afgetroggeld van gelovigen om er zelf beter van te worden en mensen gedwongen om christen te worden. Dit vind ik een veel grotere misdaad dan het spel weerwolven spelen.

Waar komt jullie ijzersterke geloof vandaan? Waarom zijn jullie zo overtuigd dat er een rechtvaardige God is? Ik ben benieuwd naar jullie visie en antwoorden op mijn vragen. Nogmaals, dit is niet onrespectvol bedoeld. :)

Even terugkomen op deze reactie van Rob:

'Maar om op je vraag terug te komen, het gaat me om de diepere laag die onder dit spel zit. Bij het liegen en bedriegen schaad je het vertrouwen wat de ander in je heeft, bewust of onbewust. Hier kunnen we lang over discussieren, maar als iemand je overtuigt dat hij de waarheid spreekt, en achteraf toch keihard tegen je loog, dan doet dat iets met je. '

Dat kan wel zo zijn, maar dat is bij weerwolven niet het geval. Als je weerwolven speelt, weet iedereen die meedoet dat het een spel is. Een spel waarin je dus een rol aanneemt. Als iemand tegen je liegt ben je dus niet gekwetst, want dit is een spel waarin je een bepaalde rol aan neemt. Zo wordt dus niemand feitelijk bedrogen.
Nodoubt 3 augustus 2010, 20:06
Hey Stanni,

"Het is niet mijn bedoeling om onrust te stoken ofzo"

Wees daar maar niet bezorgd over hoor. Het onrust stoken, daar ben ik hier al voor. Het zou me toch echt verbazen als jij het nog bonter zou kunnen maken. ;)

Wat je vragen betreft:

-Het lijden:

het waarom en hoe en hoe lang nog etc. Komt neer op een diepe vraag over de WERKELIJKHEID/REALITEIT van dit universum. Hoe zit het leven in elkaar? Kan er logisch gezien een God zijn die van deze wereld houd? Of is de logische conclusie van het constateren van al het lijden om ons heen dat er geen God kan zijn die van ons houd?

Daar heeft de Bijbel natuurlijk antwoorden op. En ik geloof die antwoorden. Dus ga ik je dat antwoord geven. Zo kort mogelijk als ik het kan samenvatten ok?

Wat ik geloof is dat er nu op dit moment een OORLOG plaatsvind. De eindoverwinning van deze oorlog is al door de almachtige God behaald maar er zijn nog diverse veldslagen te gaan voordat er vrede zal zijn die eeuwig zal voortduren. Helaas vallen er nog vele slachtoffers, het is een oorlog... de dood wordt in de Bijbel dan ook de laatste vijand genoemt. "26 De laatste vijand die vernietigd wordt is de dood," ( 1 Kor. 15)
Dit is tegelijkertijd ook de grote hoop die Christenen hebben: de opstanding v.d. doden. Hoe erg het verdriet nu ook kan zijn, wij kunnen relativeren doordat we in de toekomst kunnen kijken en mogen weten dat:

"4 Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen. Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was is voorbij.’
5 Hij die op de troon zat zei: ‘Alles maak ik nieuw!’ – Ik hoorde zeggen: ‘Schrijf het op, want wat hier wordt gezegd is betrouwbaar en waar.’ – " Op. 21


De kerk:

is niet perse een goede vertegenwoordiger van God. Sterker nog, ikzelf vind 'de kerk' meestal meer een soort propaganda middel van 'de vijand satan' dan dat ze Gods wil uitvoeren. Dus kijk niet teveel naar 'de kerk' als je meer van God wil leren is mijn advies aan jou.


-geloof:

waar komt het vandaan? Waarom er zo van overtuigd zijn? In mijn geval is het i.i.g. een heel lang proces geweest waarbij uiteindelijk 'het kwartje viel' nadat ik geen hoop meer had in de toekomst, wat ik dacht te hebben aan geloof was verdwenen. Totdat God nieuw vertrouwen gaf, echte zekerheid. Uitleggen kan ik het niet goed. Het is en blijft een persoonlijke ervaring en een doorgaand proces van leren/groeien.

Vraag aan jou:

Wat geloof je nu? En waarom?

Gr,
Nodoubt
Reacties 1 - 20 van 40