Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Keuzes...

Door: Mark WVrijdag, 12 maart 2010
Terug
Categorie: Algemeen, 42 keer gereageerd, 4093 keer bekeken

Keuzes maken hoort bij het leven, elke dag komen we voor meerdere dilemma’s te staan waarbij een keuze noodzaak is. Geen keuzes maken is geen optie, anders komen we stil te staan. (Denk alleen al aan: snoozen of niet snoozen) De vraag is alleen: Waarom kiezen we voor optie A of voor optie B? 

Als iemand ergens voor kiest, dan doet hij dat op basis van de dingen die hij heeft geleerd in zijn opvoeding, in zijn vriendenkring, op basis van zijn karakter, van emotie, religie, of educatie. Oftewel alles wat je in je leven hebt gezien of gehoord en al je overtuigingen hebben invloed op je dagelijkse keuzes. Op zich een heel logisch proces dat vaak onbewust plaats vind. 

Als we nu eens kijken naar mensen die bepaalde keuzes maken op basis van religie. Zoals de moslim die ervoor kiest om een deel van zijn geld te geven aan de armen, de jood die elke zaterdag rust houd, de boedist die zijn kamermug niet dood maakt, of de christen die geen seks heeft voor zijn huwelijk. Elk van deze mensen maakt hun keuze op basis van religie, maar allen hebben ze hele andere motieven. De moslim kiest zodat hij een groter kans maakt om in het paradijs te komen. De jood kiest, zodat hij rechtvaardigheid bereikt. De boedist kiest, omdat hij hoopt op een betere reïncarnatie. De christen kiest, omdat…
Waarom kiest de christen eigenlijk? Alle andere gelovigen kiezen, omdat ze hopen er iets voor terug te krijgen. Wat wil de christen ontvangen? Om in de hemel te komen moet je geen zondeschuld hebben en dus rechtvaardig zijn verklaard. Maar dat heeft Jezus voor de christen al bereikt, zijn plek in de hemel is zeker dankzij Jezus, mits hij echt gelooft. Dus waarom kiest hij, zoals hij kiest?

In sommige dorpen het normaal dat je als meisje een rok draagt. Je zou kunnen zeggen dat ieder meisje die daar een rok draagt, dit doet omdat ze gelooft. En voor een groot deel zal dit waarschijnlijk ook zo zijn. Maar ik denk dat je het me eens bent dat bepaalde meiden daar een rok dragen vanwege de sociale controle. Omdat de algemeen heersende overtuiging nu eenmaal is dat je als meisje een rok draagt. 

Op basis waarvan maak jij je keuzes? Kijk je om je heen in de kerk en besluit je je te gedragen als de plaatselijk gemiddelde christen? Maak je je keuzes vanuit een verlangen om God’s wil te doen? Of kies je vanuit een 'moeten', het is meer een last dan een verlangen.

Goed weekend!

Mark W

 

  

Gerelateerd

Reacties (42)

Reacties 1 - 20 van 42
Jan Paul12 maart 2010, 07:05
Hallo Mark, dit is spannend, het raakt de kern van ons geloof. Het antwoord op je directe vraag: waarop zijn je keuzes gebaseerd, is voor mij toch wel: ik verlang Gods wil te doen.
Ik moet hierbij aantekenen dat dat zich ontwikkeld heeft vanaf handelen uit angst voor de hel. Die angst is na jaren nu eigenlijk nagenoeg verdwenen en er voor in de plaats gekomen is steeds meer de liefde tot God als motief.
Je kent wel de 2 onvolmaakte motieven van de dienaar om zijn meester te gehoorzamen: hoop op loon, angst voor straf en dan het 3e is het volmaakte motief dat de dienaar of slaaf tot zoon (dochter) maakt: liefde.
Ik ben van mening, omdat ik het ervaar, dat de ware christen door God op een weg gezet wordt die steeds meer op de 3e weg, die van de liefde als motief dus, begint te lijken.
Er is geen verdienste in van de kant van de mens. Naarmate God Zichzelf beter aan je doet kennen, je meer nadert en je meer doet beseffen wie Hij is, groeit ook je liefde tot Hem.
En begint dus ook die liefde je enige motief te worden. Onbekend maakt onbemind, maar het omgekeerde klopt in dit geval ook. Niet altijd: als je de valse pitbull van de buurman goed kent, hoef je hem nog niet te beminnen. Maar voor God geldt het zeer zeker: meer kennis van God voert tot meer verwondering met liefde.
In concrete en meer directe zin vraag ik mij dikwijls af als ik voor een keuze sta: hoe zou Jezus op dit moment gekozen hebben als Hij Zich in mijn situatie bevond en mijn omstandigheden en mijn leeftijd zou hebben. Werkt goed. Kan ik je aanraden, ook een goede test of je Hem goed kent en werkelijk van Hem houdt. Ook vraag ik me meestal af of ik een voorkeur voor een bepaalde keuze in mezelf waarneem of dat ik evengoed het tegenovergestelde zou kunnen kiezen. Dit doe ik om wensen, verlangens en begeertes als onderliggend, verborgen, sturend principe bij mijn kiesgedrag te ontmaskeren. Bv: ik zie 4 appelflappen voor 2 euro liggen. Ziet er goed uit. Ik denk: zal ik? Dan vraag ik me af of ik ze even gemakkelijk zou kopen als weggeven. Ja, dan koop ik ze. Vervolgens heb ik ze in de vriezer gegooid en vergeten. Want we zitten in de vasten.

Groeten, JP
Mark W13 maart 2010, 12:23
Hey JP,

Mee eens, je verwoord het mooi.
Succes met het vasten en de appelflappen!

Mark
kemmel10 april 2010, 13:05
Op basis waarvan maak jij je keuzes? Kijk je om je heen in de kerk en besluit je je te gedragen als de plaatselijk gemiddelde christen? Maak je je keuzes vanuit een verlangen om God’s wil te doen? Of kies je vanuit een 'moeten', het is meer een last dan een verlangen.



Hmm, ik vind keuzes maken sowieso al lastig...
ik vind het zelf ook belachelijk dat God ons een keuze voorlegt. Hij weet toch al wat we kiezen... Maar zeggen mensen dan, als hij voor ons zou kiezen, dan zouden we robots worden...
Yeah right. Ik snap echt niet dat God ons een keuze laat
Jan Paul10 april 2010, 15:54
Hoi Kemmel! Hoe jouw knie? Long time no read. Heb je het tegen mij? God wil dat we op Hem lijken. Hoe is dat dan? Vrijheid in liefde, liefde in vrijheid.
Hoe zou je vrij kunnen zijn als we niet hoefden te of konden kiezen? In het kiezen van het goede, geïnspireerd door de Schrift en geleid door de Geest, worden we als God, d.w.z. zijn kinderen. Het Kindschap Gods is de hoogste levensvorm die er bestaat geloof ik. Het is het paradijs hersteld tussen onze oortjes. Ik bepaal mijn keuzes door goed naar Jezus te kijken en me steeds af te vragen: wat zou Hij doen in deze situatie als Hij voor deze keuze geplaatst was.
God is alwijs, algoed, almachtig, alwetend, alheilig als dat laatste bestaat. Hem belachelijke beslissingen aanwrijven, ik zou er voorzichtig mee zijn, niet dat Hij gauw boos wordt om zoiets, maar Hij pinkt misschien een traantje over je. Uit liefde uiteraard. Ik verlang ernaar Gods wil te doen in alles en zo bepaal ik mijn keuzes omdat ik ontdekt heb dat Gods wil doen mij zielsgelukkig maakt. Ik kijk niet naar mede-christenen zozeer hoewel ik bereid ben van iedereen te leren. Ik hanteer niet een soort fatsoens- of groepsnormen, ik heb 1 ijkpunt: Jezus. En ik lees graag hoe anderen in het voetspoor van de Heer gegaan zijn en hoe dat uitgewerkt heeft in hun levens, en wat ik daarvan kan leren, want zulke levens zijn gelukkig heel vaak opgeschreven.
Beetje haastig stukje, maar moet de A1 op naar Tante in Maartensdijk.

doei! JP
Nodoubt10 april 2010, 16:20
"ik vind het zelf ook belachelijk dat God ons een keuze voorlegt. Hij weet toch al wat we kiezen... Maar zeggen mensen dan, als hij voor ons zou kiezen, dan zouden we robots worden...
Yeah right. Ik snap echt niet dat God ons een keuze laat"

Wat valt er aan te begrijpen? Jij hebt een keuze die je alleen hoeft te maken vanuit jouw perspectief. Je hoeft niet God volledig te begrijpen, dat kan ook niet. Hij heeft al het overzicht en wij maar een klein stukje v.d. puzzel en dat is blijkbaar voldoende voor ons.

"19 Maar nu zult u vragen: ‘Waarom roept God ons dan nog ter verantwoording? Niemand gaat toch in tegen zijn wil?’ 20 Wie bent u eigenlijk dat u, een mens, iets tegen God zou inbrengen? Vraagt het aardewerk soms aan de pottenbakker: ‘Waarom hebt u me gemaakt zoals ik eruitzie?’ 21 Heeft de pottenbakker niet de vrijheid om van dezelfde klomp klei zowel een kostbare vaas als een alledaagse pot te maken?" Rom. 9
kemmel10 april 2010, 16:30
'' "19 Maar nu zult u vragen: 'Waarom roept God ons dan nog ter verantwoording? Niemand gaat toch in tegen zijn wil?' 20 Wie bent u eigenlijk dat u, een mens, iets tegen God zou inbrengen? Vraagt het aardewerk soms aan de pottenbakker: 'Waarom hebt u me gemaakt zoals ik eruitzie?' 21 Heeft de pottenbakker niet de vrijheid om van dezelfde klomp klei zowel een kostbare vaas als een alledaagse pot te maken?" Rom. 9''


Begin je nu een of andere heilige te worden die denkt dat ie het alleen maar beter weet, en dat hij alles kan oplossen met teksten?


'' Wat valt er aan te begrijpen? Jij hebt een keuze die je alleen hoeft te maken vanuit jouw perspectief. Je hoeft niet God volledig te begrijpen, dat kan ook niet. Hij heeft al het overzicht en wij maar een klein stukje v.d. puzzel en dat is blijkbaar voldoende voor ons.''

INderdaad, ik hoef God niet te begrijpen, maar ik vind het wel belachelijk dat hij ons een keuze steld, terwijl hij al WEET wat wij gaan KIEZEN. Dan zou hij toch ons die keuze nooit laten zien!!!!
Als ik al weet dat jij heel erg van kip houd, dan geef ik je toch ook niet de mogelijkheid om varkensrollade te eten? Ik weet toch al wat je gaat kiezen, namelijk Kip, want dat vind je lekker. (en ga niet niet zeggen dat je nu toevallig varkensrollade wil, omdat je daaar ineens zin in hebt gekregen:P)
Snap je wat ik bedoel? Je zult wel weer vinden dat ik het niet goed onderbouw. maarja.
Nodoubt10 april 2010, 16:42
"Begin je nu een of andere heilige te worden die denkt dat ie het alleen maar beter weet, en dat hij alles kan oplossen met teksten?"

Ja, behalve het stukje "dat ie het alleen maar beter weet".


"INderdaad, ik hoef God niet te begrijpen, maar ik vind het wel belachelijk dat hij ons een keuze steld, terwijl hij al WEET wat wij gaan KIEZEN. Dan zou hij toch ons die keuze nooit laten zien!!!!"

Misschien zijn er nog wel 100.000 factoren van belang die jij en ik niet kunnen overzien met ons kleine verstand. En raad eens Wie dat wel kan doorzien?

Tijd dimensies bijvoorbeeld... verschillende dimensies die als tijdslijnen mogelijk zijn vanuit het standpunt van God. De eindconclusie is al door God bepaald maar de preciese wegen die naar dat tijdspunt toelopen vanuit een menselijk perspectief is wellicht nu juist hetgene waar wij WEL een zekere vrijheid in hebben. Maar dit alles is... speculatie.. een uneducated guess op z'n best... heeft niet zo'n zin vind ik.
kemmel10 april 2010, 18:02
Oke, hier heb je best gelijk in.
Maar als God wil dat wij in hem geloven, waarom doet hij dan zo moeilijk?
fdcashgsh10 april 2010, 22:28
Of jij doet gewoon moeilijk, dat kan natuurlijk ook.
Haha.
fdcashgsh10 april 2010, 22:33
Niet kill bedoelt of zo hoor.
Nodoubt10 april 2010, 23:09
"Maar als God wil dat wij in hem geloven, waarom doet hij dan zo moeilijk?"

De realiteit is nu eenmaal enorm gecompliceerd voor een mens om te begrijpen. Maar hoe kun jij bepalen of God 'zo moeilijk doet'? Denk je het zelf beter te kunnen overzien dan God?
kemmel14 april 2010, 20:28
Nou sorry hoor Nodoubt,
Ik denk zeker niet dat ik het beter weet dan GOd. Alhoewel...Als je niet in God geloofd, weet je het dus wel beter!
Denk jij dat je het beter weet dan mij dan? JIj ziet jezelf toch als een heilige? Mag dat wel van God?
Gewoon pure belangstelling.
sicco14 april 2010, 21:03
de enige die het beter weet dan God is Nodoubt, dat weten we nu wel toch?
kemmel14 april 2010, 21:04
Eeh sicco,
Ik hooop dat je een grapje maakt?
Nodoubt15 april 2010, 01:23
"Ik denk zeker niet dat ik het beter weet dan GOd. Alhoewel...Als je niet in God geloofd, weet je het dus wel beter!
Denk jij dat je het beter weet dan mij dan? JIj ziet jezelf toch als een heilige? Mag dat wel van God?
Gewoon pure belangstelling."

Geloof je nu WEL in de God v.d. Bijbel of NIET?

Want als je WEL in die God gelooft wil ik je wel een paar Bijbelteksten geven waar je kunt lezen over de heiligen. Dan kan je een indruk krijgen van wat de Bijbel (en ik dus ook) bedoel met het woord.

En als je NIET gelooft... wat maakt het je dan uit wat de God waarin je niet gelooft ergens van vind?
kemmel15 april 2010, 09:21
''Geloof je nu WEL in de God v.d. Bijbel of NIET?''

Ik geloof zeker, had je niet verwacht hea? ;)

''Want als je WEL in die God gelooft wil ik je wel een paar Bijbelteksten geven waar je kunt lezen over de heiligen. Dan kan je een indruk krijgen van wat de Bijbel (en ik dus ook) bedoel met het woord.''

Sorry hoor, maar denk je dat ik daar iets mee op schiet, als jij mij bijbelteksten gaat geven? Ik krijg zo vaak bijbelteksten naar mijn hoofd geslingerd, en dan moet ik daar maar dingen uit op maken. Als er een bijbeltekst is over Heiligen, moet ik daar maar gelijk uit op maken, dat jij je zelf ook maar als een Heilige mag zien?

''En als je NIET gelooft... wat maakt het je dan uit wat de God waarin je niet gelooft ergens van vind?''

Heb ik ooit gezegd dat het mij wat uit maakt wat God ergens van vind?
Als ik er niet in geloof, dan boeit het mij toch ook niet?!
Als ik jouw een verhaal over mij zelf zou vertellen, en het boeit je niks, dan ga je toch ook niet geinteresseerd kijken? OF wel, dan zou je het doen uit vriendelijkheid, en is allles gebaseerd op een leugen. Vind ik.
kemmel15 april 2010, 09:28
En oja,
We hebben het over keuze, dus ergens dwalen we af :p
Wat ik mij nog steeds afvraag (en waar ik nog geen helder antwoord op heb gekregen) is, dat als God weet wat ik ga kiezen, waarom hij me dan nog steeds voor een keuze stelt. Stel dat ik heel graag wil blowen, dan laat God mij alsnog de keuze of ik ga blowen of niet. Hij wil natuurlijk dat ik het goede kies (daar ga ik in ieder geval wel van uit) , maar als ik wel voor het blowen kies (het slechte dus in dit geval) dan is God toch teleurgesteld in mij? (ja oke, hij geeft mij wel nieuwe kansen, heel fijn) maar toch. Kan hij ons dan niet van te voren 'programmeren' zodat ik niet voor het blowen kies? Of beter nog: Dat het blowen niet bestaat, dat ik daar niet aan hoef te denken. Als God wil dat ik mij gedraag naar zijn regels, etc, dan is er toch geen verleiding in deze wereld?
Iemand hier een antwoord op?
Sorry als het allemaal te dom overkomt, het zijn misschien ook stomme vragen. En sorry dat ik niet zo ver gevorderd ben als julie in jullie geloof.
Gegroet!
Jan Paul15 april 2010, 11:28
Hoi Kemmel, waarom God ons niet voorprogrammeert zodat we niet kunnen zondigen. Dat is je vraag toch?
Mijn antwoord: ik zou het niet weten. Ik zoek het in de richting van dat Hij ons dus vrij gewild heeft. Hij wilde dat we vrije wezens zijn. Vraag me niet waarom.
Naar Gods beeld (geestelijk natuurlijk, want God heeft geen lichaam) geschapen betekent o.a. vrij. Omdat God liefde is moeten vrijheid en liefde dus sterk met elkaar samenhangen.
Dat er een Verlosser nodig was en nog steeds is, betekent enerzijds dat we niet vrij zijn zolang we kiezen te zondigen, anderzijds dat God die (ware) vrijheid uiterst belangrijk vindt, zo belangrijk dat Hij Iemand gestuurd heeft om die verloren vrijheid opnieuw in ons tot stand te brengen, nadat we dus door de zonde onze vrijheid verloren hadden. Denk aan Egypte als beeld van de oude mens, verslaafd aan de zonde, de boze, ontspoorde en lelijk of wanstaltig geworden driften en geknoet door Farao, de boze geest.
En vrij betekent verantwoordelijk. Hij kent van te voren de weg die wij zullen gaan, maar Hij wil blijkbaar niet dat we onze verantwoordelijkheid kunnen dumpen om het zo te zeggen. Als ik in de gevangenis zit kan ik geen zonde doen, maar daar is ook geen verdienste in, ik kan immers niet kiezen.
Een mens moet verantwoordelijkheid nemen en dragen. Hij moet aangesproken kunnen worden op zijn keuzes. Dat wilde God zo, stel ik vast, zonder te begrijpen waarom Hij dat dan wilde.
Ik vermoed dat wij van dieren verschillen door onze afdwalingen, de zonde geheten, en dat wij alleen het oorspronkelijke geluk en de daarop volgende hemel kunnen terugvinden door in volle verantwoordelijkheid God welgevallige keuzes te maken, nadat we zijn onderricht in de volmaakte leer van Jezus. Verder vermoed ik dat dieren geestelijkerwijs gesproken altijd in het paradijs zijn, omdat ze geen kennis hebben van zonde en omdat hun driften niet ontspoord zijn. Ze staan in Gods oorspronkelijke orde, de orde dus waar ook wij in den beginne in gestaan hebben, maar waar we op ondoorgrondelijke wijze uitgeraakt zijn. Misschien kun je zeggen: wij waren ooit, zeer lang geleden voorgeprogrammeerd en zondigden toen niet. Maar we zijn vrijwillig gevallen. We zijn uit Gods en ons eigen programma gestapt. Maar door de kennis van Jezus en ons kiesvermogen tesamen met de genade kan dat alles hersteld worden.
Zo ongeveer denk ik daar dus over, maar het is zeer weerbarstige stof, ik geef het toe.
En domme vragen bestaan volgens mij niet. Ik heb er tenminste nog nooit een gehoord eigenlijk.
Verder heeft het erg weinig zin gevorderd te zijn in geloof als die vordering geen gelijke tred houdt met je vordering in liefde. Wat heet, bedoel ik maar. Dus ik verlang persoonlijk geen sorry van je in dat verband. Het geloof is zo groot en onbevattelijk in feite dat er geen professoren in bestaan bij wijze van. Wel kun je denk ik zeggen, als je bij een mens zeer veel liefde ziet, dat die mens ook in verbondenheid met God een diep beleefd en levend geloof bezit. Maar gevorderd is zo theoretisch eigenlijk, snap je? God vraagt volgens mij meer de eenvoudige, praktische liefde, er zijn voor de ander in nood en derg. Zo simpel en warm. Een kind kan het begrijpen en zo bedoelde God dat waarschijnlijk ook, zodat niemand zich ervan af zou kunnen maken.

Groeten, zegen, JP
Nodoubt15 april 2010, 14:55
"Wat ik mij nog steeds afvraag (en waar ik nog geen helder antwoord op heb gekregen) is, dat als God weet wat ik ga kiezen, waarom hij me dan nog steeds voor een keuze stelt. Stel dat ik heel graag wil blowen, dan laat God mij alsnog de keuze of ik ga blowen of niet."

Dit is wel te beantwoorden.
(overigens wil ik nog steeds van je weten of je in God gelooft of niet)

Het punt is dat als God je geen keuze laat je Hem niet kunt liefhebben. Want God liefhebben is het volgen van Zijn geboden. Als je niet tegen God kunt kiezen kun je ook niet voor God kiezen.
God wil dat je erachter komt, dat je leert... dat je eigen verstand en gevoel en kracht onbetrouwbaar en onvoldoende zijn om te kunnen leven. God is de enige bron van leven en alleen als je levend water drinkt uit die bron kun je blijven leven.
Nodoubt15 april 2010, 15:03
@Jan Paul

"God vraagt volgens mij meer de eenvoudige, praktische liefde, er zijn voor de ander in nood en derg. Zo simpel en warm. Een kind kan het begrijpen en zo bedoelde God dat waarschijnlijk ook, zodat niemand zich ervan af zou kunnen maken."

Wanneer stop jij nu eens met je onBijbelse fantasien? Het is al erg genoeg dat je zo jezelf misleid maar het is ontzettend schadelijk dat je ook anderen zo aan het misleiden bent.

Dit soort liefde is een onderdeel van de echte liefde. Het eerste gebod is dit: Dient God met heel uw hart en verstand en kracht:

‘Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd.
3 Vereer naast mij geen andere goden.
4 Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. 5 Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet, want ik, de HEER, uw God, duld geen andere goden naast mij. Voor de schuld van de ouders laat ik de kinderen boeten, en ook het derde geslacht en het vierde, wanneer ze mij haten; 6 maar als ze mij liefhebben en doen wat ik gebied, bewijs ik hun mijn liefde tot in het duizendste geslacht.
7 Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan.
8 Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. 9 Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, 10 maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt voor u, voor uw zonen en dochters, voor uw slaven en slavinnen, voor uw vee, en ook voor vreemdelingen die bij u in de stad wonen. 11 Want in zes dagen heeft de HEER de hemel en de aarde gemaakt, en de zee met alles wat er leeft, en op de zevende dag rustte hij. Daarom heeft de HEER de sabbat gezegend en heilig verklaard.


En dan het tweede gebod: en heb je naaste lief als jezelf.

12 Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Dan wordt u gezegend met een lang leven in het land dat de HEER, uw God, u geven zal.
13 Pleeg geen moord.
14 Pleeg geen overspel.
15 Steel niet.
16 Leg over een ander geen vals getuigenis af.
17 Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.’

En dan de rest v.d. wet.
Reacties 1 - 20 van 42