Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Christenen en het weerwolven spel

Door: RobWoensdag, 23 december 2009
Terug
Categorie: Normen en Waarden, 40 keer gereageerd, 56341 keer bekeken

Met moeite tik ik de woorden op mijn laptop. Na 15 minuten staat er nog niets op mijn beeldscherm. Enkele trefwoorden blijven flitsen door mijn gedachten. Ik besluit ze op te schrijven; “Wat wil God?” "Toetsing" “De Bergrede” “enthousiasme” en “weerstand” Ook merk ik dat ik word bepaald bij een Bijbeltekst; Matt 10:38, “Wie niet zijn kruis op zich neemt en mij volgt, is mij niet waard.”

Mijn gedachten gaan de laatste dagen o.a. uit naar een spel. Het spel heet ‘weerwolven’. (klik hier voor de uitleg van het spel) Gisteren heb ik met een paar mensen van NSZ de hele avond dit ‘leuke’ spel gespeeld. Heel kort door de bocht gezegd is het doel van het spel is om als weerwolf- door bedrog, al liegend- de ander te overtuigen dat jij wel degelijk de waarheid spreekt en een burger bent. Ik wil niet de boel gaan verpesten, en alles gaan vergeestelijken. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik mijn gedrag kan verantwoorden bij God. Als een ‘onschuldig’ spel ten koste moet gaan van mijn integriteit, dan vind ik dat jammer.

Jezus is duidelijk in Zijn Bergrede over enkele normen en waarden. Geniet God van al het liegen en bedriegen en ziet hij het als een knap staaltje acteerwerk, of is God teleurgesteld dat we het zo resoluut bestempelen als een ‘ onschuldig spelletje’ en al onze normen en waarden aan de kant schuiven.

Sommige christenen met wie ik heb gesproken over dit spel zeiden; “je kunt door het spel listig als een slang worden, bovendien in onze maatschappij word er elke dag bedrogen en vals gehandeld. Hierdoor leer je sommige dingen juist herkennen en blijf je niet naïef'' Klinkt als een goede reden om gewoon lekker door te blijven liegen en bedriegen toch? Maar hoe denkt Jezus erover, dat is immers mijn maatstaf.

Houdt u aan uw woord. Ja, is ja en nee is nee. Matt 10:37a

Naast het liegen en bedriegen leer ik ook mijn gave van onderscheid en kennis te verbeteren door te ontdekken of iemand de waarheid spreekt is een argument wat ik ook hoorde van een gepassioneerde christen. Zijn er spellen die niet tegen Gods Woord ingaan? Kunnen we onszelf zo ver verliezen dat we afstand doen van geweldige spelletjes, alleen omdat ze alle schijn hebben dat ze ingaan tegen Gods wil. Of wijken we af van Gods woord, door het niet zo nauw te nemen met Gods wetten?

Wie tegen de mensen zegt dat het niet zo nauw luistert (en zelfs maar het kleinste gebod afschaft) zal de kleinste zijn in het Koninkrijk van de hemelen. Maar wie zich aan Gods wetten houdt (en anderen leert dat ook te doen) zal groot zijn in dat Koninkrijk. Matt 5:19

Petrus verloochende Jezus drie keer, toen hij werd beschuldigd een discipel van Christus Jezus te zijn. Tijdens een spelletje ‘weerwolf’ wordt de weerwolf ook verdacht gemaakt van zijn rol als weerwolf. Ook de weerwolf zal in alle hevigheid ontkennen weerwolf te zijn. Vond God het goed acteerwerk van Petrus of hield God er een andere gedachte op na?

Ik vind weerwolf een geweldig, spannend spel. Maar ik vind God en Zijn Woord ook schitterend. Ik weet dat ik veel weerstand kan verwachten, omdat mensen zich misschien in het nauw voelen gedreven. Maar ik wil Gods wil gehoorzamen, en doen wat Hij zegt. Daar haal ik vreugde uit en wordt ik enthousiast van :)

Ik heb besloten om vanaf vandaag te stoppen met het spel, ‘’weerwolven’. Ik wil je niets opleggen, maar ik wil je alleen maar aanmoedigen om het ook te gaan toetsen. Onderzoek het, en behoudt het goede :) Reageer niet direct vanuit een verdediging, maar denk er eerst goed overna :)

Sterkte, Rob

Gerelateerd

  • "Christenen liegen zingend het meest"

  • Keuzes maken

  • Keuzes maken (2)

  • De keuze maken?

  • Keuzes...

Reacties (40)

Reacties 21 - 40 van 40
Stanni 3 augustus 2010, 20:49
Bedankt voor je reactie Nodoubt. :)

Pfoe, wat geloof ik nu, dat is eigenlijk best lastig te beantwoorden. Ik geniet van mijn leven en probeer mensen zo te behandelen als ik behandeld zou willen worden. Ik geloof niet echt in een schepper, maar hoe alles dan ontstaan is is me ook een raadsel. De big bang theorie vind ik net zo vaag als het Scheppingsverhaal, waarom zou er zomaar een oerknal plaatsvinden? Ik heb hier dus geen standpunt in, ik weet het gewoonweg niet. Ik geloof dat ik moet genieten van mijn leven, zonder daarbij anderen te schaden. Ik hou me vast aan de normen en waarden die ik van mijn ouders meegekregen heb.

Het leven na de dood is ook een groot raadsel voor me. Het lijkt mij wel erg vreemd dat je dus na je dood in een soort rechtzaak bij wijze van spreke beoordeeld wordt door God of Jezus, die dan beslissen of je naar de hemel of hel gaat. Dit geloof ik absoluut niet. Het christendom gebruikte dit vaak als excuus om te verantwoorden waarom zij hun geloof verspreiden. Zij zouden hiermee mensen die zondigden nog kunnen bekeren tot het christendom en zo behoeden voor de hel. Dit lijkt me heel raar, als je dus op een onbewoond eiland woont en nog nooit van het christendom gehoord hebt, ga je dan naar de hel? Ook al heb je goed geleefd? En al die mensen met een ander geloof dan?

En dan nog, ook al zou God iedereen beoordelen als gelijke (dus dat het niet uitmaakt of je in God gelooft of niet), wat is dan een zware zonde? Wat geeft God het recht om mensen te laten sterven / lijden, om vervolgens mensen te veroordelen op hetzelfde?
En als iemand een ander vermoord, vervolgens om vergeving vraagt en biecht, hoe staat dit dan in vergelijking tot iemand die een kleine zonde begaat maar niet om vergeving vraagt (bijv. omdat hij/zij geen geloof heeft).

Ik vind het zowieso wel gek dat mensen geloven dat er 'iets' is na de dood. Je sterft, je lichaam sterft, waarom zou je ziel niet ook sterven dan? Alleen omdat dit in de bijbel staat? De bijbel is ook maar geschreven door mensen die beweren dat de bijbel het woord van God is.

Ik weet het gewoonweg niet. Ik neig er meer naar dat er niks is na de dood. En dat ik gewoon goed moet zijn voor anderen, niet omdat ik dan beloond wordt en in de hemel kom, maar omdat de wereld een mooiere plaats is als men goed met elkaar omgaat.
anoniem 3 augustus 2010, 21:34
Vergeving en vrede
Toen de eerste mensen in de Hof van Eden zondigden, werden zij bang en probeerden zich voor God te verbergen. Maar God zocht hen in Zijn liefde op en begon met hen te spreken. God zei hun, dat zij zeker gestraft zouden worden om hun zonde, maar Hij bracht ze ook een boodschap van hoop. Dood, lijden en moeite zouden niet het laatste woord in hun leven hebben. Zij hoefden niet in wanhoop te leven! God beloofde, dat eenmaal iemand op aarde zou komen, die een heerlijke overwinning zou behalen over zonde en dood! Hoewel zij het op dat moment niet helemaal begrepen; de persoon die God beloofde te zenden was de Here Jezus Christus. De Here Jezus was degene, die vergeving en vrede zou brengen. De Here Jezus zou verloren mensen terugbrengen in de gemeenschap met God!

De zoon van God
Lees aandachtig de geschiedenis van de Here Jezus en versta waarom talloze mensen over de hele wereld Hem zien als de meest wonderlijke Persoon, die ooit geleefd heeft. De Here Jezus Christus is de eeuwige Zoon van God. Gods Zoon straalt van Gods heerlijkheid en uit alles wat Hij is en doet, blijkt dat Hij in wezen God is. Hij beheerst alles met Zijn machtig woord. Door voor ons te sterven, heeft Hij ons gereinigd en al onze zonden uitgewist. Daarna is Hij naast de Almachtige God, Die in de hemelen is. Zo is Hij groter en belangrijker geworden dan de engelen, wat ook blijkt uit de prachtige naam die Zijn Vader Hem heeft gegeven: Zoon van God. (Hebreeën 1: 3-4) God zond de Here Jezus in de wereld, opdat wij door Hem het eeuwige leven zouden kunnen verkrijgen. Want God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. God heeft Zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om de wereld te veroordelen, maar om haar van de ondergang te redden. (Johannes 3:16-17)

De geboorte
De Here Jezus werd als een mensenkind geboren uit de Joodse maagd Maria. De engel Gabriel werd door God gezonden tot de maagd Maria. en zei tot haar: '...gij zult bevrucht worden, en een Zoon baren, en zult Zijn naam heten JEZUS.' (Lucas 1:26,27,30,31) De Here Jezus werd verwekt door God, de Heilige Geest. Toen Zijn moeder Maria met Jozef verloofd was -en dus nog niet met hem samenwoonde- bleek zij in verwachting te zijn door de Heilige Geest. (Mattheüs 1:18b) Het was niet zo dat de hele wereld in feestvreugde was toen de Here Jezus geboren werd, want de Here Jezus werd geboren in een kleine plaats onder heel armoedige omstandigheden. Toen zij in in Bethlehem waren, moest Maria bevallen. Zij bracht haar eerste kind ter wereld, een jongen. Zij wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een voerbak, want in de herberg van het dorp hadden Jozef en Maria geen onderdak kunnen vinden. (Lucas 2: 6b, 7) Hem werd Hem de naam Jezus gegeven, omdat de naam Jezus betekent: God redt, Verlosser. De Here Jezus is gekomen om Zijn volk te verlossen van hun zonden.

Toen de Here Jezus toen Hij op aarde was
Hij ging door het land Israël, onderwijzend, predikend, zieken genezend, duivelen uitwerpend, zonden vergevend en helpend degenen die in nood waren. Jezus ging alle steden en dorpen van dat gebied langs en sprak in de synagogen. Overal vertelde Hij de blijde boodschap van het Koninkrijk. Waar Hij ook kwam, genas Hij alle ziekten en kwalen. (Mattheüs 9:35) Ook joeg Hij uit vele mensen boze geesten weg. Die schreeuwden dan: 'U bent de Zoon van God!'. (Lucas 4:41a) De meeste mensen waren verbaasd en velen geloofden in Hem. Velen geloofden in Hem en zeiden: 'Zou de Christus nog meer wonderen kunnen doen dan deze Man?'. (Johannes 7:31). Niet iedereen die zijn wonderen zag en Hem hoorde spreken geloofde in de Here Jezus, want, de Here Jezus werd verworpen door de Joodse leiders, die afgunstig waren. Zij gaven de Here Jezus over aan de Romeinse stadhouder om gedood te worden. Vroeg in de morgen kwam de Hoge Raad weer bijeen om te bespreken hoe de Romeinse overheid overgehaald kon worden Jezus ter dood te brengen. Na afloop van de vergadering stuurden zij Hem geboeid naar Pilatus, de Romeinse gouverneur. (Mattheüs 27:1,2) Pilatus wist wel dat de Joodse leiders Jezus uit jaloezie hadden laten arresteren. (Mattheüs 27:18)

Het lijden en sterven
De Here Jezus werd bespot en gemarteld door Romeinse soldaten en daarna ter dood gebracht aan een kruis buiten de stad Jeruzalem. Zij namen Hem mee naar de binnenplaats van de burcht en riepen het hele bataljon bijeen. Zij deden Hem een rode mantel om, zetten Hem een kroon van doornige twijgen op, salueerden en riepen: 'Lang leve de koning van de Joden!' Daarna sloegen zij Hem met een stok op het hoofd en spuugden naar Hem. Zij deden net of zij Hem vereerden door voor Hem op de knieën te vallen. Nadat zij Hem bespot hadden, deden de soldaten Hem de rode mantel af, trokken Hem Zijn eigen kleren weer aan en brachten Hem weg om gekruisigd te worden. (Markus 15:16-20). De Here Jezus werd niet gekruisigd omdat Hij iets verkeerds gedaan had, want Hij leefde een absoluut volmaakt leven. Hij deed geen kwaad en zei nooit iets wat niet waar was. Als Hij beledigd werd, zei Hij niets lelijks terug. Als de mensen Hem pijn deden, dreigde Hij niet het hun betaald te zetten. Hij liet het allemaal over aan God die rechtvaardig oordeelt. (1 Petrus 2:22, 23) Nadat Hij gestorven was werd het lichaam van de Here Jezus werd liefdevol begraven door een rijke man, Jozef. Jozef nam het lichaam en wikkelde het in nieuw, schoon linnen. Daarna legde hij het in een nieuw graf dat hij pas in de rotsen had laten uithakken. Hij rolde een grote steen voor de ingang en ging weg. (Mattheüs 27:59, 60)

Opstanding uit de dood en hemelvaart
De Here Jezus bleef niet in het graf, na drie dagen is de Here Jezus weer opgestaan. God, Die het voorzag, heeft Hem uit de greep van de dood bevrijd en weer levend gemaakt. De dood kon Hem niet vasthouden (Handelingen 2:24).
Nadat Hij uit het graf was opgestaan bleef de Here Jezus veertig dagen op aarde om Zijn discipelen te laten zien dat Hij leefde. Gedurende de veertig dagen na Zijn kruisiging is Hij van tijd tot tijd bij de apostelen geweest en bewees hun op allerlei manieren dat Hij het echt Zelf was. Telkens weer sprak Hij met hen over het Koninkrijk van God. (Handelingen 1:3) Na die veertig dagen ging de Here Jezus ging terug naar de hemel, waar hij nu heerst over alles in de hemel en op aarde. Jezus nam hen mee naar Bethanië. Hij hief Zijn handen op en zegende hen. Terwijl Hij dat deed werd Hij opgenomen in de hemel. (Lucas 24:50-51) Christus is uit de dood teruggekomen om de belangrijkste plaats naast God in te nemen. Nu is Hij hoog verheven boven elk gezag, elke macht, kracht en regering, boven alles waarvoor men respect heeft; niet alleen in deze wereld, maar ook in de wereld die komt. (Efeze 1:20b, 21a) Op dit moment bidt de Here Jezus voor degene die Hem toebehoren en bereidt een plaats voor hen. Christus is het heiligdom binnengegaan om in onze plaats voor God te verschijnen. (Hebreeën 9:24a) Jezus zei: 'Waar Mijn Vader woont, zijn vele woningen. Als dat niet zo was, zou Ik het u wel gezegd hebben. Ik ga er nu heen om alles voor u in orde te maken.' (Johannes 14:2)

Terugkomst
De Here Jezus blijft niet in de hemel, eenmaal zal Hij terugkomen op aarde en zal degene die Hem toebehoren tot Zich nemen. Jezus zei: 'Wanneer Ik daarmee klaar ben, kom Ik terug om u op te halen. Dan mag u voor altijd bij Mij zijn.' (Johannes 14:3)

Lees verder over de terugkomst van de Here Jezus: De toekomst (Lees alle vier de Evangeliën - Mattheüs, Markus, Lucas en Johannes - voor een meer uitgebreid overzicht over het leven van de Here Jezus).
Nodoubt 4 augustus 2010, 11:09
Stanni,

"Het leven na de dood is ook een groot raadsel voor me. Het lijkt mij wel erg vreemd dat je dus na je dood in een soort rechtzaak bij wijze van spreke beoordeeld wordt door God of Jezus, die dan beslissen of je naar de hemel of hel gaat."

Misschien vind je het interessant om te horen wat ik geloof dat de Bijbel leert over dit onderwerp?

Zo niet, pech gehad - want ik ga het toch vertellen ;)

Na onze dood, zijn we dood. Er volgt pas een rechtspraak op 'de oordeelsdag' waar IEDEREEN weer tot leven wordt gewekt om dit oordeel bij te gaan wonen.
Dan zullen sommigen gaan leven voor eeuwig en anderen zullen opnieuw sterven. (de hel betekend in de Bijbel: het graf of de dood).

(Wel geloof ik dat hele nare mensen die veel lijden hebben veroorzaakt een langzame pijnlijke dood zullen gaan sterven. En mensen die 'een goed leven' hebben geleid, snel zullen sterven. (maar dit is meer een eigen indruk van God en Zijn rechtvaardige oordeel dat ik niet direct uit de Bijbel kan aantonen)

De Bijbel zegt wel dat NIEMAND een goed leven kan leiden. We zijn allemaal schuldig voor God omdat we Zijn goddelijke natuur zijn kwijt geraakt bij 'de zondeval' en nu niet meer goed kunnen zijn zoals we eerst waren.
Dus iedereen heeft vergeving nodig. Ook die neger op een afgelegen eiland die nog nooit van God gehoord heeft. Gelukkig is onze God een rechtvaardige God en zal Hij ons oordelen op een rechtvaardige manier. Hij scheert niet iedereen over 1 kam maar zal iedereen apart beoordelen.

"Ik vind het zowieso wel gek dat mensen geloven dat er 'iets' is na de dood. Je sterft, je lichaam sterft, waarom zou je ziel niet ook sterven dan? Alleen omdat dit in de bijbel staat? "

Hmm... maar je gelooft wel in 'een ziel'? Als je gelooft dat je als mens meer bent dan wat je met je aardse ogen kunt zien dan weet je dat je een 'meervoudig samengestelde' persoon bent. Wij zijn een combinatie van geest,ziel,lichaam. In dit rijtje is de geest het hoogste wat eeuwig leven inhoud. Wij zijn zielen, levens, gecombineerde wezens. We zullen voor altijd sterven als we niet 'vernieuwt' worden door Zijn Geest.


"wat is dan een zware zonde?'

Wat God zegt dat fout is. God heeft altijd gelijk:) Father knows best! De pottenbakker heeft altijd gelijk en de klei kan daar niets tegen inbrengen. Laten we toch blij zijn dat we een liefhebbende rechtvaardige 'Pottenbakker' hebben!
Dirk23 augustus 2010, 15:10
Stanni,
Ik herken jou reactie als die van velen die het geloof in God de rug hebben toegekeerd.

God heeft de aarde en alles daarop gemaakt met de bedoeling om het goed te laten zijn. Zonder pijn en verdriet. De mensen hebben dit mooie kapot gemaakt waardoor en pijn en verdriet in de wereld terecht is gekomen.

Nu krijgt God de schuld waarom Hij dit toelaat. Dat is niet helemaal eerlijk. Sterker nog, God stelt alles in het werk om het weer goed te maken tussen Hem en de mensen Hij had hier zijn enige zoon Jezus Christus voor over.

Het enige wat wij hoeven te doen is Hem aan te nemen als degene die voor onze zonden gestorven is.

Je hebt helemaal gelijk als je kritiek levert op wat mensen (ook christenen) elkaar aandoen. Ook als je naar mijn gedrag kijkt is daar veel op aan te merken.
Maar als je naar God, over de mensen heen, kijkt zul je nooit teleurgesteld worden, Hij is op zoek naar jou, heeft zijn Zoon voor jou gegeven en wil dat jij bij hem komt wonen.
anoniem23 augustus 2010, 15:17
Juist Dirk.
Eva10 oktober 2010, 20:57
Ik vraag mij af of de discussie over weerwolven er ook was geweest als de makers andere karakters hadden gekozen. Stel je v00r dat de burgers biggetjes zijn,
de weerwolven de gr0te b0ze wolven,
de heks is de b0swachter (die mensen uit het b0s kan verbannen 0f mensen kan laten terugkeren,
Het 0ntschuldige meisje is een uil (hij is s nachts wakker en kan hij d00r de b0men kijken, wat de gr0te b0ze wolven d0en),
de ziener is een klein r00db0rstje die dingen ziet wat andere niet zien,
Cupid0 is een k0ppelaar.

Dan is het een s00rt van spr00kje
Z0u je het dan wel kunnen m0gen willen spelen?

Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

p.s. bepaalde t0etsen 0p mijn t0etsenb0rt d0en het niet , vandaar de nullen.
Gabrielle10 oktober 2010, 21:22
Het leven is geen sprookje, maar een verdrukking waarin je moet zien te over leven. En het samen met Jezus moet doen wij mensen kunnen niet zonder hem, trots is nergens goed voor
nederighied wel. God is hier niet dus alles is medemogelijk op aarde met Satan en daarom zegt God dat we hem moeten lief hebben en niet de wereld.
Mark B10 oktober 2010, 22:19
Hey Gabrielle,

Ik ben benieuwd waar je de nuance kan aanbrengen in je verhaal. Je vertelt namelijk dat alles mede mogelijk is gemaakt door satan. Hoe bedoel je dit precies en waar trek je de lijn?

Want zo'n spelletje als dit, kijkend naar je reactie, keur je af op grond van dat het van satan zou zijn? Maar hebben we dan de wereld lief als we dit spelletje spelen?

Ik ben benieuwd naar een reactie die inhoudelijk ingaat op de vraag van Eva...

Groetjes, Mark
Gabrielle10 oktober 2010, 23:00
De wereld gemaakt door God beheerst door Satan, Daarom is het duidelijk de woorden heb God lief niet de wereld. Onschuldig is de wereld dus niet en alles wat er zich in bevindt Demonen zijn op de loer om je op allerlei manieren te pakken en te doen of alles wel mee valt. Vergeet nooit hoe Eva verleidt is daarom bij alles pak je Bijbel en lees er in of het wel afkomstig is van God. Zowiezo kunnen we in heel veel dingen al zien of het geoorloofd is of niet. Wij mensen moeten niet te makkelijk doen om dat ons gevoel zegt ja doe maar we leven echter te veel in het vlees en dat maakt ons mens zijn zo zwak en daarin krijgt Satan altijd overwinning hoe dan ook. Daarom zeg ik hier zo vaak roep jezus aan wandel met hem en vraag hem niet in verzoeking te brengen met dingen waar we geen weet van hebben. wijsheid is te verkrijgen van boven.
Rob11 oktober 2010, 01:19
Hoi Eva,

Bedankt voor je reactie :) Er bestaan zelfs christelijke varianten van, als dat je met elkaar in een kerk zit, en dat je moet ontdekken wie de hypocriete christen is.. Maar weetje? Dit veranderd niets aan de kern van het spel; zoals ik al zei in mijn blog;

Heel kort door de bocht gezegd is het doel van het spel is om als weerwolf- door bedrog, al liegend- de ander te overtuigen dat jij wel degelijk de waarheid spreekt en een burger bent. Ik wil niet de boel gaan verpesten, en alles gaan vergeestelijken. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik mijn gedrag kan verantwoorden bij God. Als een ‘onschuldig’ spel ten koste moet gaan van mijn integriteit, dan vind ik dat jammer.

Daar draait het om.. En dat is de reden dat ik sinds 23 december 2009 ben gestopt met het spelen van dit spel. Soms wordt ik nog wel eens gevraagd voor een avondje weerwolven. Na 23 december heb ik het spel niet meer gespeeld. En ben er niet minder gelukkig op geworden ;)
chuck11 oktober 2010, 08:41
Stanni,
Ik herken jou reactie als die van velen die het geloof in God de rug hebben toegekeerd

Stanni is teruggevallen,dat kan omdat ze niet is wedergeboren.
''Al heeft ze bij de varkens geslapen''.
Haar ''d.n.a'' is niet gelijk het ''d.n.a'' van haar vader.
(wereldse gelijkenis)
Wedergeboren wil zeggen een ''persoonlijke relatie hebben met De Vader,haar hart is gelijk haar Vader en dat is definitief''.
Als dat zo is ,DAN KAN JE NIET MEER TERUG VALLEN.
Hebr 6:4
Dat is zondigen tegen de H.G,dit wil niet zeggen dat je geen zondaar meer bent,je krijgt alleen de kracht,genade om er tegen te vechten,om het einddoel te halen.
Alleen als Stanni's tijd,haar leven hier op aarde voorbij is en
zij niet de keuze heeft gemaakt,dan is het TE LAAT ,dan heeft ze tegen de H.G gezondigd
chuck11 oktober 2010, 13:52
Dus:éénmaal gered altijd gered.
Kent Hovind heeft toch bij het juiste eind,dat zullen tegenstanders van K Hovind niet leuk vinden,wel veroordelen dat hij de gevangenis in moet,omdat hij zondig is,maar vergeten zelf een zondaar te zijn.
Rob11 oktober 2010, 14:22
Hej Chuck, ik wil je aanmoedigen je goedbedoelde reactie (11 oktober 13:52) te lezen en naast de geschreven blog te leggen.. Ik wil je uitdagen om bij het onderwerp te blijven of reacties terug te linken naar het onderwerp

Geniet van je nieuwe week,

Groetjes Rob
chuck11 oktober 2010, 15:54
Je hebt gelijk Rob,mijn excuses hiervoor.
Ik kan de reaktie niet ongedaan maken of verwijderen.
Kan jij dat doen?
Ik zal voortaan beter opletten.
bedankt en groetjes chuck.
Tim14 oktober 2010, 19:21
Hoi hanna,
ik heb onlangs dit spel gekocht omdat een kameraad van me het aanraadde, ik ging het spelen, maar na het spelen ben ik erachter gekomen dat sommige mensen het er niet mee eens waren dat ik het speelde met hun kinderen, dus heb ik erover nagedacht om hetzelfde spel te maken maar dan met andere personen en een ander doel dan elkaar dood maken, maar dat je nog wel het doel heb om te zorgen dat je jouw identiteit niet prijs geeft en op verschillende manieren erachter wil komen wie de ander is. Ik denk dat je zo met andere figuren toch hetzelfde leuke ervaart, maar zonder dat je er een raar gevoel over krijgt.
ik hoop dat jij er een reactie op stuurt
Hannah18 oktober 2010, 17:50
Hoi Tim,

Vraag je nu een reactie van mij? Dan heb je geluk dat ik weer eens op deze site keek, ik ben niet meer zo actief als eerst ;)
Interessant om te horen dat je een vergelijkbaar maar 'beter' spel hebt gemaakt. Ik ben wel benieuwd wat voor figuren je dan gebruikt, en hoe je de spelregels precies hebt aangepast.

Maar denk je dat het 'geheimzinnige', het 'voordoen als iemand anders' wel een goede basis is om een spel op te bouwen?

Een tijdje geleden heb ik zelf ook een alternatieve versie hiervan gemaakt, met 'boeven' inplaats van weervolven die de burgers ontvoerden inplaats van vermoordden. Een aantal bijfiguren had ik helemaal weggelaten, en een paar nieuwe bijfiguren bedacht met een andere rol. Dat heb ik een paar keer gespeeld met een groep mensen, maar het was geen denderend succes omdat elke ronde nogal lang duurde.
Tegenwoordig heb ik niet meer zoveel tijd en aandacht voor spelletjes, ik vind mijn vreugde in andere 'dingen'. Af en toe speel ik nog wel eens wat, maar wij hebben heel veel spelletjes thuis i.v.m. het beroep van mijn vader dus ik heb keus genoeg uit onschuldige dingen.
Anne 1 juni 2011, 12:21
Weerwolven is een prachtig spel! Mijn mooiste potje weerwolven heb ik gespeeld in Taizé, een oecumenisch klooster in Frankrijk. We speelden het met een groep jongeren uit Zweden, Italië, Frankrijk, een geweldige bonding experience. We hebben elkaar echt leren waarderen terwijl we vreemden waren. Vooral ik werd vaak beschuldigd van weerwolf zijn door een meisje en beschuldigingen als 'You just look like a werewolf, I don't trust you!' vlogen over en weer. Zij bleek zelf een weerwolf te zijn en de dagen erna als we elkaar tegen kwamen deden we het speels nog een keer over, met een grote grijns op ons gezicht.

Hoe groot is het verschil tussen een leugen vertellen, hoe klein ook, en iemand in een spelletje iets wijsmaken, waar we later allemaal om kunnen lachen? Je intentie is niet iemand om wezenlijke zaken misleiden, alle spelers stemmen tenslotte in met het doel van de wijze van het spel.

Ik geloof niet dat je hier listiger van wordt in het echte leven, aangezien je motivatie voor je gedrag wezenlijk anders ligt. Weerwolven is niet persoonlijk, een echte leugen is dat wel. We kunnen allemaal liegen, hou jezelf echt niet voor de gek dat jij er minder goed in bent dan ik. We kunnen er alleen voor kiezen om dat wel of niet te doen. En die keuze is waar je ideologische overtuiging om de hoek komt kijken.

Obey, jou reacties steken me. Je wilt geen spelbreker zijn, je doet toch mee met tarot kaarten. Dit praat je jezelf goed, omdat je gebeden hebt om bescherming van het Lam. Hoe kun je jezelf dit verkopen? Dit fenomeen heet 'cognitieve dissonantie', google het maar eens. You can't have your cake and eat it too, Obey. Het maakt me niet uit hoevaak je zou bidden om vergeving om bescherming of wat dan ook, in mijn ogen is dit gewoon gedrag wat intellectuele eerlijkheid in stand houdt en goedpraat.

In ieder geval, ik hoop niet dat mensen dit blog lezen en gaan twijfelen aan zichzelf. Je bent geen slecht mens als je in de rol van Weerwolven volhoudt een echte burger te zijn. Je bent pas een slecht mens als je een leugenaar bent in de rol van je eigen persoon.
klaas w wortel13 augustus 2011, 21:04
wat ik voornamelijk hier lees is dat rollenspellen een probleem vormen voor veel christenen....
maar iedereen speelt de hele dag een rollenspel... zijn de meeste beroepen niet een rollenspel? verkoper, politie, manager etc... bij veel beroepen moet je altijd lachen en en vrolijk zijn, ook al ben je dat niet, is dat ook niet een vorm van rollenspel en liegen tegen de andere tegenover je?

en wat ik inderdaad ook lees in veel verhalen die hier staan... veel mensen verwarren cognitieve processen met iets religieus, nee het is vooral je brein die naar confirmatie van verwachtingen en patronen zoekt..
Jane17 november 2011, 12:16
Heel interessant om alle reacties te lezen op het spel weerwolven. Maakt zo te zien veel los.
Ik heb 2 jaar geleden besloten om het spel niet meer te spelen, nadat we op vakantie met een groep christelijke jongeren vreemde dingen meemaakten. Angst begon op een gegeven moment de overhand te krijgen. En dat staat duidelijk in de bijbel, dat angst niet van God is.
Daarnaast heb ik een boek gelezen over iemand die vroeger heks is geweest. Daarin kwam heel duidelijk naar voren dat weerwolven manifestaties van de duivel zijn. En dat deze 'gedrochten' om het zo maar te zeggen, niet veel anders zijn dan demonen.
Met die kennis vond ik dat ik niet meer 'onschuldig' dit spel kon spelen.
Ik heb ook overwogen om het spel om te vormen tot iets positiefs. Maar ik ben er van overtuigd dat het om de bron gaat. Ook al lijken dingen goed en mooi, door naar de bron te kijken, weet je of iets van God is.
Dus waarom genoegen nemen met minder. God heeft vast betere ideeën voor spelletjes!
Liesbeth Kruyswijk 6 juni 2012, 19:34
Zo jongens, deze post is van drie jaar geleden zie ik. Hebben jullie inmiddels enige ontwikkeling doorgemaakt?
Vriendelijke groet, Liesbeth.
Reacties 21 - 40 van 40