Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Wanneer heb je een groot geloof?

Door: Mark BMaandag, 15 februari 2010
Terug
Categorie: Algemeen, 7 keer gereageerd, 2744 keer bekeken

Je hoort het mensen in je omgeving misschien wel vaak zeggen: “Die heeft nog eens een groot geloof!”. Het suggereert dat veel mensen dat dus niet zouden hebben. Maar wat houdt een groot geloof precies in? Is dat iets waar de Bijbel wat over te vertellen heeft of is het iets wat de mens verzonnen heeft?

Ben jij benieuwd wat 'geloven in iets' überhaupt precies inhoudt? Lees deze blog

Misschien de meest interessante Bijbeltekst die gaat over een groot geloof is te vinden in Mattheüs 8: 5-13, met in vers 10: Toen Jezus dit hoorde, verbaasde hij zich en hij zei tegen degenen die hem volgden: ‘Ik verzeker jullie: bij niemand in Israël heb ik zo’n groot geloof gevonden. Hierna zegt Jezus tegen de centurio in vers 13: ‘Ga naar huis. Zoals u het geloofd hebt, zo zal het gebeuren.’ Op hetzelfde moment genas zijn slaaf.

Interessant in dit gedeelte is dat je de conclusie kan trekken dat zijn geloof ervoor heeft gezorgd dat zijn slaaf genas, maar is dat een terechte conclusie? In Mattheüs 15:28 ontvangt een Kanaänitische vrouw genezing voor haar dochter: Toen antwoordde Jezus haar: ‘U hebt een groot geloof! Wat u verlangt, zal ook gebeuren.’ En vanaf dat moment was haar dochter genezen.

Of deze twee mensen door hun grote geloof genezing zouden verdienen is een interessante vraag. Zowel de vrouw als de centurio hebben in het verhaal namelijk door dat ze in het niets vallen bij Jezus. Genade is hier dus terug te zien. Zou je dan mogen concluderen dat niemand iets ontvangt op basis van zijn/haar grote geloof, of zouden hier meer bewijzen voor moeten zijn?

Waar nog meer in de Bijbel gesproken wordt over een groot geloof is in Korinthiërs 12:9 waar een groot geloof wordt gezien als iets wat sommigen van de Geest ontvangen, niet iedereen heeft het dus als we dit gedeelte lezen?

Vind jij dat je beschikt over een groot geloof? Zo niet, neem jij jezelf dit kwalijk?
 

Gerelateerd

Reacties (7)

Nodoubt15 februari 2010, 12:00
De hoofdman over 100 soldaten was een... soldaat! En juist hij wordt door Jezus aangeduid als degene met het grootste geloof. Waarom juist iemand die vecht met wapens etc. dat is toch niet zo Christelijk zouden velen tegenwoordig zeggen? (voor het gemak de vele teksten over de geestelijke strijd en harnas maar even vergeten he)

De luitenant (of hoe men die rang tegenwoordig ook zou noemen) was een militaire bevelhebber die onder gezag stond en gezag uitoefende. Hij begreep wat aardse autoriteit betekende. Maar belangrijker nog: hij begreep wat HEMELSE autoriteit betekende.

Wanneer wij als Christenen dit zelfde inzicht zullen krijgen gaan we beseffen dat we onder Zijn gezag staan. Hij is onze Generaal en als wij Zijn geboden/bevelen houden zijn we echte gehoorzame Christensoldaten.

En dan pas kunnen we zelf ook gezag uitoefenen. Vraag wat u wil in Mijn naam en het zal voor u gedaan worden.
fdcashgsh15 februari 2010, 16:11
Als wij ongeloof hebben, kunnen wij maar het beste bidden: Heer kom ons ongeloof te gemoed.
Voed je zelf met geloof, maak het zo je eigen, laat je bemoedigen door getuigenissen van genezingen en wonderen, ga de bijbel teksten lezen die over geloof gaan.
Wat is echt geloven? de meeste mensen kunnen wel roepen ik heb geloof of ik geloof.
Maar als ze dan beproeft worden is hun geloof nergens.
Voorbeeld: er is gebeden voor de genezing van je voet en ja je hebt geen klachten meer.
Volgende dag is de pijn erger dan ooit te voren en dan komt het: oh nee de pijn zit er nog en het is zelfs nog erger, oh nee dan ben ik zeker vast niet genezen.
En in eens is daar de negatieve belijdenis en weg is het geloof.
Romeinen 10! Met je hart geloof je en met je mond beleid je behoud! Het Griekse woord voor behoud betekend: genezing,verlossing,bevrijding,heling.
Als jij steeds negatief gaat belijden dan gaat dat geloof in je hart dood.
Blijf positief belijden, daar voed jij je geloof mee.
Echt geloof is pas als je zegt mijn God is groter dan de omstandigheden mijn God is groter dan mijn gevoel!
Zijn woord is meer waar dan de omstandigheden, ik blijf er bij, in Zijn striemen ben ik genezen!
Hij is niet een man dat Hij zou liegen.

Tot zo ver, ik hoop dat velen van ons dit gaan inzien.
Nodoubt15 februari 2010, 18:53
Amen.
Mark W17 februari 2010, 15:29
Misschien nog een leuke aanvullende tekst:
Mat 13:58. En hij verrichtte daar niet veel wonderen, vanwege hun ongeloof.
Rob17 februari 2010, 15:48
666, Markus 666, zesde hoofdstuk, zesde vers, zesde woord ;) Kijk maar
Hans17 februari 2010, 15:55
Wat is ├ęcht geloven? Wat is een groot geloof? Waaruit blijkt dat allemaal? Hm, boeiende vragen.

De directe link tussen gezondheid/geluk en mate van geloof kan ik niet echt plaatsen. Daar wordt nogal wat gezegd over (gelovige) mensen met een ziekte, afwijking, kwetsbaarheid e.d.
Nodoubt18 februari 2010, 13:24
Geloven is vertrouwen op de beloften van God in de Bijbel ondanks de ontmoediging v.d. wereld. En dus ook gehoorzamen/handelen uit dit geloofsvertrouwen.

De link tussen praktijk en theorie is inderdaad moelijk. Het feit dat men gelooft is echter niet het belangrijkste.
Men moet ook nog eens geloofsVERTROUWEN hebben en net zo als Abraham blijven vertrouwen op Gods beloften, alles wat Zijn woord belooft. Geef de moed niet op, uithoudingsvermogen, hoop blijven houden.

Bovendien is het wel belangrijk WAT we geloven. Niet elke gelovige gelooft ook correct zoals de Bijbel leert. Dat mag je tegenwoordig ook niet zeggen merk ik vaak, je zou dan oordelen en dat zou niet Christelijk zijn ;) Het tegendeel is wel Bijbels: alles oordelen en toetsen en vermanen uit liefde. Een liefde voor de waarheid moeten we hebben. Veroordelen... dat is wat anders, daar moeten we goed mee oppassen. Niet veroordelen ook trouwens, andere onderwerp is dit he...