Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Waar geloven we eigenlijk nog in?

Door: Mark BoermanDinsdag, 25 maart 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 31 keer gereageerd, 936 keer bekeken

annuleren

We geloven in God, Jezus en de Heilige Geest. We geloven dat de Bijbel waarheid is. We zeggen allemaal ja en amen op alles wat Gods woord zegt. Ik wist een half jaartje niet eens wat de Bijbel allemaal te zeggen had over mijn leven. Ik wist ook niet welke beloftes God geeft aan diegene die alles voor een leven met Hem over heeft. Ik ben een DTS gaan doen, om die vraag: Waar geloof ik eigenlijk nog in?
Vaak plukte ik de leukste Bijbelteksten uit de Bijbel om mijn mening te onderbouwen. Ik heb het genoeg gedaan in bijvoorbeeld de posts die ik heb geschreven in het verleden.
Leuke stille tijd houden elke ochtend, maar vervolgens de rest van de dag niks meer met God bespreken. De Bijbel zien als waarheid, maar er vervolgens helemaal niet naar leven.

Wat maakt een christen een christen? Waar geloven we als christenen eigenlijk nog in? De Bijbel is 100% waarheid, toch? Dan wil ik jullie graag meenemen naar de volgende waarheden in de Bijbel!

Wij zullen dezelfde, zelfs grotere dingen doen dan Jezus. Wij zullen mensen die wij de handen opleggen genezen in de naam van Jezus. Wij zullen beschermd worden tegen het kwaad als we de zonde niet toelaten in ons leven. God zal in al onze noden voorzien. Alles waarom wij vragen in Jezus naam, zullen we ontvangen. Zoek God en je zal Hem vinden.
Johannes 14:12; Marcus 16: 17,18; 1 John 5: 18; Filippenzen 4:19; Marcus 11:24;
Johannes 16:23,24; Spreuken 8:17

Ja, maar God gebruikt ziektes ten goede. Maar hoe zit het dan met het gegeven dat Hij voor al onze zonden en ziektes is gestorven aan het kruis?
Wat is dan nog de kracht van het evangelie? Als we geloven dat bij wijze van spreken God pas na 20 jaar iemand geneest omdat Hij het ten goede laat medewerken? Logisch dat we geen passie meer hebben voor ons geloof, omdat alles zo onduidelijk is! De ene keer geneest iemand direct, de andere keer pas na 20 jaar, dat is dan zogenaamd Gods plan?

God is niet onduidelijk. God is super duidelijk, alleen wij niet. Wij maken er een lekkere troep van door ons te laten leiden door onze ogen en niet Gods beloftes!

Wat geloven we eigenlijk nog? In dat wat we zien? Zijn wij de 2de Thomas?

Groeten, Mark Boerman

Gerelateerd

Reacties (31)

Reacties 1 - 20 van 31
dinsdag 25 maart 2008, 09:09Anne
Heej,

Lastig onderwerp; er zijn heel veel verschillende meningen over. Ik vind het zelf heel lastig om er iets over te zeggen. Aan de ene kant: Zoals jij het zegt: het is allemaal super bijbels. Aan de andere kant: De praktijk spreekt het heel erg tegen en ik vind het persoonlijk nogal gemeen om tegen iemand die ziek is te zeggen: Je hebt niet genoeg geloof. Want dat is waar jouw blog uiteindelijk op neer komt, toch?!
dinsdag 25 maart 2008, 11:33Mark
Hoi Anne,
Bedankt voor je eerlijke reactie.
Ik wil er wel bij zeggen dat dit niet standaard het geval is. Ik zal nooit diegene zijn die, nadat ik met iemand heb gebeden en diegene geneest niet, zal zeggen: U heeft niet genoeg geloof!
Daarmee vind ik dat je een gevaarlijk positie inneemt.
Ik blijf er wel bij dat God altijd wilt genezen, elk moment! en dat voor God niets daarvoor in de weg staat.
Zoals je zegt, de praktijk wijst vaak anders uit, daar ben ik het met je eens. Maar ligt dat aan God of ligt dat aan ons mensheid?

Ik denk zelf het laatste, maar daar houd het voor mij niet op, en ik hoop dat ik niet de enige ben.

Groeten, Mark
dinsdag 25 maart 2008, 14:55Miss Sue
Heey!

Wat ik altijd heb gehoord is het volgende. Als je voor iemand bid en die gene geneest niet, ligt het aan jou, omdat je dan niet genoeg geloof had op dat moment. Hoe graag je zou willen dat diegene geneest, kan misschien twijfel brengen aan jou geloof? God wil en kan altijd mensen genezen, maar het is aan de bidder (zijn geloof dat hij kan genezen) of hij geneest of niet. Klopt dit zo?

Xx
dinsdag 25 maart 2008, 15:15Mark
Hey Miss Sue,

Het blijft een lastig onderwerp om over te oordelen. Als je het zo kort door de bocht zou gaan bekijken dan komt het erop neer dat sommige personen dus nooit om genezing bij andere mensen kunnen bidden omdat hun geloof niet groot genoeg is.
Ik zal hieronder een paar van de vele factoren opnoemen waaraan het kan liggen dat iemand niet genezen is na het uitspreken van een genezingsgebed:

1. Er staat iets in de weg tussen God en diegene die ziek is. Bijvoorbeeld zonde of vloeken/demonen en dergelijke
2. Diegene die ziek is geeft niet volledige toegang voor genezing
3. DE ziekte heeft een andere oorzaak, als dat tijdens het gebed word gedacht/uitgesproken.
4. Diegene die het gebed uitspreekt staat niet recht voor God.

Kijk het moeilijke aan het hele verhaal is dat dit factoren zijn die tegen KUNNEN werken voor genezing. Dit wil niet zeggen dat dit altijd zo is.
Anders zou het een standaard rijtje zijn wat je afwerkt en waarna genezing plaats zou kunnen vinden. Nee ik denk dat het sleutelwoord 'de Heilige Geest' is
Hij maakt ons bewust van hetgeen we voor moeten bidden en hoe we dit moeten doen.

Ik hoop dat het allemaal wat duidelijker is geworden voor je, en anders hoor ik het wel. Voel je niet bezwaard vragen te stellen.

Groeten, Mark
dinsdag 25 maart 2008, 16:12Mr President
Weet iemand hoe Jan Zijlstra is begonnen met gebedsgenezing?

Groetjes
dinsdag 25 maart 2008, 16:43Reint
Ha Mark, ik snap je radicale boodschap, maar er zitten haken en ogen aan je verhaal. Had Job een slecht geloof? Paulus had last van 'een doorn' in zijn vlees, had hij te weinig geloof? Kortom: ja in eerste instantie mag je ervan uit gaan dat iemand geneest....zo niet, leg het dan weer terug in God hand. Vind je niet?
dinsdag 25 maart 2008, 18:49Mr President
Ken ook iemand in mijn naaste omgeving, x gelooft heilig dat x gaat genezen, maar het is nog niet gebeurd. Vele hebben voor xgebeden, maar x leven ligt in Gods handen.
Het zou goed zijn om te onderzoeken waar ons ongeloof vandaan komt. Heb jij ervaring met het genezen van zieken?

Mr President
dinsdag 25 maart 2008, 20:16Mark
Hallo Reint en Mr. President,

Allereerst bedankt voor jullie reacties en vragen. Ik stel het op prijs dat jullie hiermee komen, ook al weet ik op veel dingen geen antwoord.

Reint je zei dat Job een slecht geloof zou hebben als je mijn theorie zou aanhouden en Petrus een zwak geloof, maar dit is niet wat ik zeg. Geloof kan je niet altijd in verband brengen met genezing.

Deze fout is al veel te vaak gemaakt in het verleden. Dat we eigenlijk dus zeggen:
Als het menselijke gebrek (bv ongeloof)
in het gebed aanwezig is, kan God niet genezen.
Dan zeggen we dus dat het van onszelf afhangt. Wij zijn dan diegene die genezen.
Nee ik wil het zo benaderen. Wij zijn instrumenten waardoor God kan genezen. Zijn die instrumenten er niet, dan kan God heel weinig doen. Maar de staat van het instrument, oftewel onszelf minachten we vaak. We vinden onszelf niet goed genoeg om voor mensen te bidden die ziek zijn.

Kijk en als je met zo'n instelling gaat bidden, dan ben je als een golf in de zee die door alle winden wordt bewogen
(zie Jakobus 1: 6,7 )

Het is een combinatie van deze 2. Maar de Bijbel is ons leidraad toch? Want we zullen dezelfde dingen, zelf grotere, dan Jezus doen!
Even over mijn ervaring met genezing. Ik heb wel meerdere mensen door mijn handen zien genezen, maar dit kwam niet door mijn goede inzicht, maar door God zijn genade, amen?

Groeten, Mark
dinsdag 25 maart 2008, 21:59Lucas
Uiteindelijk komt alles door Gods genade. We moeten stil worden en serieus biddend zoeken naar de wil van de HEER. Naar mijn mening is dat niet het simplistische God is niet voor ziektes, dus als je niet geneest ligt dat aan jezelf. Wat als je 2 weken geveld bent door de griep.....Heb je dan te weinig geloof omdat je niet onmiddelijk bent genezen? Dit standpunt op ziekte etc. is gebaseerd op de welvaartstheologie en ik vraag me af wat hun nog te zeggen hebben over hun theorie als zij dus 2 weken de griep krijgen....En is het niet erg toevallig dat de mensen die dit prediken niet zoiezo al zelf een erg gezond, gemakkelijk leven leiden? Zijn de standpunten niet erg zwart-wit? Niet erg simplistisch?

Want God is een God van liefde, en Hij wilt ook niet dat Zijn Kinderen pijn lijden, we zijn het er allemaal over eens dat God dat erg zou vinden. Oke dan de bijbel: Johannes onthoofd, Stefanus, die het gezicht had van een engel, gestenigd....mmmmh....God wil dit ook niet, dus lag dit dan ook aan de mensen?
woensdag 26 maart 2008, 10:41Marikea
Volgens mij wil God iedereen genezen, God vindt geen vreugde in de ondergang van enig levend wezen (wijsheid 1:13 ja het is deuterocanoniek dus hoe geinspireerd kun je bediscussieren)
maar ik denk zelf dat demonen/de boze ook veel ellende veroorzaken.
Waarom niet iedereen geneest weet ik niet, ik geloof dat het goed is om geloof te hebben en besef van de autoriteit die God ons gegeven heeft.
woensdag 26 maart 2008, 14:10Reint
Dag Mark, ik snap je punt en ben het er ook grotendeels mee eens. Het is een pittig onderwerp. Ik denk alleen dat we niet teveel moeten zoeken naar de oorzaken van geen genezig..dit kan tijd en frustratie kosten. Het is altijd goed om het lichaam in het perpectief van de eeuwigheid te zien...we zijn hemelburgers geplaatst in een lichaam die nou eenmaal niet perfect is..gelukkig maar voor tijdelijk.
woensdag 26 maart 2008, 17:10Rudy Kinds
Ik vraag mij af of we er goed aan doen het begrip [genezen] alleen maar te verstaan als het fysiek herstellen van een lichamelijk ongemak in de breedtste betekenis. Gaat [genezen] niet veel meer om het herstellen van de door de (erf)zonden gefrustreerde relatie met God?

Jezus kon in Nazareth bijna niemand genezen omdat men Hem "slechts" zag als de zoon van Maria en Joseph; wat heeft het genezen van een ziekte of gebrek dan voor een zin. We beleven uit de evangeliën veel meer dat Jezus fysieke ziekten en gebreken geneest op het moment dat de mensen eerst credo (= Latijn voor ik geloof) hebben beleden. En dan nog is een credo niet dorect noodzakelijk voor een fysieke genezing.

Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van de heilige Lidwina van Schiedam (1380 - 1433). Dit jonge meisje leefde dus in de tijd van de hoogscholastiek in de Middeleeuwen te Schiedam. Zij had een groot, intens en vurig geloof in God. Op een dag heeft zij vurig gebeden dat God haar onbegeerlijk voor de buitenwereld wilde maken opdat zij haar zuiverheid niet zou verliezen. Op 14 jarige leeftijd zakt zij tijdens het schaatsen door het ijs en breekt haar heup. In haar genezingsproces ontstaan een aantal complicaties: haar wonden gaan ontsteken en zweren. Bovendien krijgt zij een longontsteking en daaroverheen nog tuberculose. Gelijk worden haar tanden slecht en raakt haar rechter oog blind. Tevens kan ze de eerste 7 jaar na haar ongeluk alleen maar haar hoofd en één arm bewegen, voor de rest was ze verlamd geraakt. De doktoren hadden haar al lang afgeschreven maar als door een wonder bleef zijn nog ruim 38 jaar in leven, zij het bedlegerig. Vast voedsel kon zij niet verdragen, het enigste vaste voedsel dat zij wel kon verdragen was de Heilige Hostie die haar dagelijks door de priester gebracht werd. Van verre kwamen mensen naar het ziekbed van Lidwina om haar voorspraak te vragen in het gebed tot God. En vele gebedsverhoringen zijn gerapporteerd. Een ziek fragiel en broze jonge vrouw die door vurig geloof en beléving van de H Sacramenten vele spiritueel zieken genezen heeft.

Een bezoek aan de H Lidwinabasiliek te Schiedam is meer dan de moeite waard. Paus Leo XIII heeft in 1890 tot kerk tot basiliek verheven, nadat tijdens het pontificaat van Zalige paus Pius IX haar relieken die in 1615 naar Brussel zijn overgebracht, in 1871 weer in Schiedam teruggebracht waren.

groetjes!!
woensdag 26 maart 2008, 20:50Mark
Bedankt Reint en Rudy voor jullie reacties, ik zal er kort even op reageren.

Reint je zegt op een gegeven moment het volgende: "Het is altijd goed om het lichaam in het perpectief van de eeuwigheid te zien..."

Ik ben het compleet met je eens dat we dit altijd in gedachte moeten houden, maar tegelijktijd weerhoudt dit ons er vaak van om het bovennatuurlijke te verwachten van God. Als je zo zou redeneren dan zou het dus ook prima zo kunnen zijn dat Jezus maar met één oog kon zien.
Kijk vaak zijn we als christenen gericht op het 'geestelijke' en het bovennatuurlijke. Maar het lichaam is net zo goed belangrijk. Het lichaam maakt het mogelijk dat we geestelijk kunnen groeien, toch?
Ik weet niet hoe jij daar tegenaan kijkt Reint, maar vaak zijn er dingen die gezegd worden, maar waar vaak niet langer over word nagedacht en wat zomaar word geaccepteerd.

Rudy, ik vind dat je een mooi verhaal verteld, maar dan ben ik benieuwd of jij denkt dat God het zo gewild heeft? dat ze 38 jaar in haar bed heeft doorgebracht?

En ik wil je nog een boeiende link geven van een site die vanuit katholiek standpunt het onderwerp genezing bekijkt.

http://www.stucom.nl/document/0105.pdf

Ik heb hem zelf uitgeprint en lees er elke dag een stuk uit, maar vind het erg interessant moet ik zeggen. Al ben ik het niet met alles eens.

Groeten, Mark
donderdag 27 maart 2008, 00:45Rudy Kinds
Hoi Mark,

Natuurlijk zal God gewild hebben dat Lidwina 38 jaar lang ziek te bed lag en veel te lijden had. Het zijn juist haar lijden en pijnen geweest die het mogelijk gemaakt hebben dat de mensen die haar gebed gevraagd hebben, verhoord konden worden. God heeft Lidwina gebruikt als instrument, snap je? Een ander voorbeeld uit de recentere tijd (19e eeuw) is Jean-Marie Vianney, beter bekend als de heilige pastoor van Ars (F). Deze man had ook een zeer zwakke gezondheid en daardoor vaak menselijkerwijs niet tot leven en leren in staat. Toch heeft hij zijn studies gehaald. Toch is er de afgelopen 200 jaar geen enkele priester geweest die zo intensief biecht gehoord heeft als hij; vaak kwam hij amper aan eten en slapen toe. Ook is het bekend dat hij vaak strijd heeft moeten leveren met de duivel himself. En toch: van vele duizenden mensen heeft hij de ziel gered en vele ziekten heeft hij door gebed en vasten kunnen genezen. In 1859 is hij op 73 (!) jarige leeftijd overleden. Zijn lichaam is overigens na zijn overlijden nooit vergaan en is in Ars opgebaard.

Interessant stuk van de KCV over genezing. Ik ken de KCV als doctrinair in de RK leer. Je mag het uiteraard met een aantal delen niet eens zijn, daar is niets op tegen.

Groetjes!!
donderdag 27 maart 2008, 18:24Reint
"...maar tegelijktijd weerhoudt dit ons er vaak van om het bovennatuurlijke te verwachten van God." Wat is er bovennatuurlijker dan dat het lichaam ondergeschikt is aan de geest? Leg je je prioriteit bij het lichaam (aards) of bij de geest (bovennatuurlijk). allebeid belangrijk, maar wat is belangrijker?

"Als je zo zou redeneren dan zou het dus ook prima zo kunnen zijn dat Jezus maar met één oog kon zien."Rare opmerking....maar als je antwoord wilt...ja ik denk dat Jezus ook met één oog kon zien...net als ieder ander :s
donderdag 27 maart 2008, 23:45Mark
He Reint,

Ik wil graag antwoord geven op de dingen je zegt in je reactie.
Je vraagt allereerst wat nou belangrijker is, het geestelijke of het lichamelijke.
Ik ben ervan overtuigd dat het geestelijke belangrijker is, maar betekend dit dat God het lichamelijke niet net zo belangrijk vind om aandacht aan te geven?

Je hoort het van sommige mensen wel, die ziek zijn of ziek waren. 'Ik ben zo gebruikt door mijn ziekte heen. Ik kon hierdoor zo'n getuige zijn van dat God mij kracht geeft' Hartstikke mooi zeg ik, maar op mijn beurt zeg ik dan, hoe groot was je getuigenis als je helemaal was genezen?

En even over dat misschien rare voorbeeld van Jezus met één oog. Ja tuurlijk kan hij met één oog zien, maar dat is niet hetgeen wat ik wilde zeggen.
Ik geloof dat door Jezus dood, een stukje paradijs weer mogelijk werd op aarde. Maar deze kracht om het mogelijk te maken heeft Jezus vrij gezet, maar het is aan ons om dit in praktijk te brengen. Om dit stukje paradijs weer neer te zetten op aarde!
En Jezus Zoon van God, waarom zou Hij met één oog ziende, door het leven zijn gegaan. Hij was Gods Zoon! En dit zijn we allemaal!

Groeten, Mark
vrijdag 28 maart 2008, 13:39Reint
Dag Mark, bedankt voor je reactie. Wanneer iemand ziek is en streeft naar genezing, bijeenkomsten bezoekt, bid, smeekt...kan hij worden genezen! Want ja, God kan dit! Maar God ziet ook het werk in breder perspectief..dus ik geloof zeker dat iemands ziekte kan bijdragen aan het groter geheel, hoe hard (menselijk) dit ook klinkt. Wanneer diegene beter wordt, kan hij zeggen, ik heb geen baan. Wanneer hij een baan heeft kan hij zeggen, ik heb geen vrouw! God wil en kan in alles voorzien. Maar waar leg je de focus. Op een mooi leven hier op aarde of op je verblijf in de hemel... Wanneer je zegt dat er een reden moet zijn dat iemand niet geneest, die enkel te vinden is bij diegene zelf (geen geloof), leg je de verantwoordelijkheid bij diegene neer...en dat is heel wat. En voor iemand die niet ziek is, is dat heel makkelijk om te zeggen... Het gaat mij om het najagen van lichamelijke perfectie, of geestelijke perfectie. Wat staat op één? En in hoeverre moet de radicale christen steeds weer met een vinger op de zere wond drukken en zeggen: de diagnose is simpel, geen geloof.. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
vrijdag 28 maart 2008, 13:41Reint
"Om dit stukje paradijs weer neer te zetten op aarde!" En dit baseer je op?

"En Jezus Zoon van God, waarom zou Hij met één oog ziende, door het leven zijn gegaan. Hij was Gods Zoon! En dit zijn we allemaal!" Jij vergelijkt het lichaam van Jezus met het lichaam van ieder ander?
vrijdag 28 maart 2008, 15:01Reint
Maar ik geloof dat we beider standpunten hierover nu wel weten ;)
zaterdag 29 maart 2008, 12:08Maria
mijn lichaam die is ziek.. ik zou sterven aan deze ziekte tenminste dat zegt de wereld dat zegt satan. nou geloof ik zelf heel wat anders ik zal eens verlost worden of het nou hier is op aarde of in de Hemel. en ik heb nu deze reacties gelezen en ik wil zeggen zeg niet te snel dingen! we zullen het niet zo weten het is te bovennatuurlijk voor ons! ik laat regelmatig voor me bidden ik ben 2 keer bij Jan Zijlstra geweest en dat was heel mooi. ik heb nog niet genezen.. NOG niet.
je kunt een keuze maken als je niet genezen bent je kunt kiezen word ik teleurgesteld of houd ik me hoofd omhoog en ga het opnieuw verwachten van Hem!

een paar weken terug heb ik het antwoord van God gekregen op mijn levensvraag waarom? er staat in Johannes 9:2-3

Zijn leerlingen vroegen: ' rabbi, hoe komt het dat hij blind was? Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Hij niet en zijn ouders ook niet,' was het antwoord van Jezus, ' maar Gods werk moet door hem zichtbaar worden.

Ik weet dat God mij gebruikt en nog meer gaat gebruiken maar dat is ook mijn verlangen! mensen wees niet gericht op het wonder maar wees altijd gericht op Jezus ontvang het wonder uit genade.
Reacties 1 - 20 van 31

Reageer op deze blog





Poll

Nederland moet tegenwoordig, in plaats van evangelisten uit te zenden, ze juist ontvangen.

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));