Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Jouw kerk is ook de mijne

Door: Mark WMaandag, 8 april
Terug
Categorie: Kerk - Gemeente, 7 keer gereageerd, 212 keer bekeken

Vrijgemaakt, hervormd, gereformeerd (wat eigenlijk grammaticaal gezien hetzelfde betekent als hervormd), evangelisch, reformatorisch, katholiek enz. We hebben een mooie verzameling denominaties in Nederland, waarvan ik bij meer dan de helft niet weet waarom het een aparte stroming is, laat staan hoe die is ontstaan. Een paar maanden geleden heeft mijn vader mij het uitgelegd, maar dat het is te veel om in één keer te kunnen onthouden. Maar om er even een stelling op de slijpsteen te leggen. Zouden jullie het met met eens zijn als ik zeg: kerksplitsingen zijn zo planking!*

Dit weekend hebben Rob en ik mogen ondervinden dat kerkmuren wegvallen als je samen bijeen komt met als gezamenlijk doel: God beter leren kennen. We zijn op bezoek geweest bij een jeugdweekend waar voornamelijk jongeren kwamen die de zondag doorbrachten in andere kerken dan dat wij dat gewend zijn. Was dat te merken? Zo goed als niet! We hebben een hele mooie tijd met elkaar en met God gehad. Supermooi, toch?! Als dat toch eens de kerk van heel Nederland was...

Maarja zover is het nog niet en het is natuurlijk makkelijker om een weekend met elkaar te zijn dan elke zondag met elkaar een dienst te hebben. Toch heb ik het idee dat de kerkscheiding minder sterk is dan in de generatie voor mij. Ik ben al vaak jongeren tegen gekomen die niet uit de evangelische kerk kwamen, maar waar ik prima mee door één deur kon. Terwijl mijn ouders nog heel goed het spreekwoord; 'Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen' kennen. Er is volgens mij een mooie beweging gaande, een beweging die er misschien wel voor gaat zorgen dat Christelijk Nederland gaat minderen in het aantal denominaties.

Ik bid niet alleen voor hen, maar voor allen die door hun verkondiging in mij geloven. Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn, opdat de wereld gelooft dat u mij hebt gezonden (…) Dan zullen zij volkomen één zijn en zal de wereld begrijpen dat u mij hebt gezonden, en dat u hen liefhad zoals u mij liefhad. (Joh 17:20,21,23)

Wat voor een boodschap geven wij aan mensen die niet in God geloven als we, als kerk van Jezus, constant met elkaar in discussie zijn? Dat komt toch ook niet over? Waarom laten we die verschillen gewoon niet eens wat meer rusten en gaan we ons meer richten op de overeenkomsten.

Fijne week!
Mark W

*Voor de lezer die onbekend is met deze term: 'Planking' is een internet-hype geweest in 2011 en is dus op dit moment 'uit'.

Reacties (7)

Rebekka10 april, 11:56
Bedankt voor het weekend! Ik ben het helemaal met je eens. Op de basis geloven we allemaal hetzelfde, waarom moeten er daar zoveel problemen in zijn? Maar goed, het zal wel altijd zo blijven tot Jezus weer terug komt in ons midden. Laten we daar maar naar uitkijken.
Angela Blom10 april, 15:25
Aan de ene kant ben ik het helemaal met je eens! Dingen als afgelopen weekend (wat heel tof was!), Opwekking etc. maken inderdaad dat je het gevoel krijgt dat kerksplitsingen niet meer zo leven in christelijk Nederland. Ik kan heel goed in gesprek met mensen uit evangelische kringen, maar ook met jongeren uit reformatorische gemeenten. Dan heb je het er met elkaar over en dan vraag je je af waar we nu zo op verschillen. Vaak gaat het alleen om de buitenkant.
En toch... aan de andere kant heb ik wel het idee dat er binnen kerkverbanden wel meer meningsverschillen zijn dan vroeger. Misschien komt dat ook wel omdat juist de jonge generatie veel meer in gesprek is met jongeren uit andere geloofsrichtingen en daardoor een breder beeld heeft ofzo. Soort van dat horizontale kerksplitsingen inderdaad "planking" zijn, maar verticale kerksplitsingen (generatieverschillen) juist sterker zijn. En dat vind ik juist zo jammer, je kunt zoveel leren van oudere mensen. Discussies kunnen enorm interessant en boeiend zijn en ik denk ook dat ze gevoerd moeten blijven worden. Houdt ons scherp. Maar de manier waarop we discussies voeren moet wel altijd gericht zijn op het doel: hoe kunnen we Jezus zo goed mogelijk volgen? Als we dat uit het oog raken in onze discussies, dan krijg je onoplosbare meningsverschillen die een slecht voorbeeld zijn voor de 'buitenwereld'. Maar als we ze eerlijk en respectvol voeren, dan geeft dat wel een reëel beeld van het christelijk geloof; wij weten immers ook niet alles.
Mark W10 april, 15:54
Hmm, interessant want ik merk dat de generatieverschillen in de onze kerk niet heel groot zijn. Behalve dan op het gebied van liedkeus :) Maar verder kan ik heel goed praten over geloofsbeleving en theologische overtuigingen met oudere mensen in onze gemeente.

En met respect discussies voeren in zeker goed, dat vind ik ook! Je moet de verschillen die er zijn wel erkennen.
Angela Blom10 april, 18:01
In meeste kerken die ik ken (vnl traditioneel) speelt dit allemaal wel een beetje, maar misschien scheer ik ook wel teveel over één kam. Of is dit inderdaad ook meer het geval in de traditionelere kerken, waar de jeugd vooruit wil (op sommige punten meer de evangelische kant op) en de ouderen het liever houden zoals het is? Lijkt me in die zin inderdaad wel 'logisch' dat in meer evangelische kerken minder generatieverschillen zijn. Mooi eigenlijk, kunnen wij nog wat van leren!
Steven de Lange11 april, 11:40
Ik denk inderdaad dat generatie verschillen vooral in traditionele gemeenten meer voorkomt. Hier wil de jeugd vooruit, en weg van het oude stoffige, zij voelen zich dus ook meer aangetrokken tot de (modernere) evangelische gemeenten. Daardoor hebben zij ook een stuk minder moeite met kerksplitsingen, en vinden deze ook juist veel minder nodig. Sterker nog, je moet er een hele studie voor doen om het te moeten begrijpen.

"Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen." Hier heb je zekers gelijk in, maar zijn evangelisch en gereformeerd twee geloven, ik denk het niet.( Over de katholieken ben ik nog niet uit.)
Mark W12 april, 12:09
Wellicht klopt het dat er minder generatieverschillen zijn in de evangelische kerk, of ik heb een zeer verkeerd beeld van onze ouderen ;)
Maar let op met het woord 'vooruit'. Als je zegt de evangelische kerk is verder vooruit, dan is da qua muziek wellicht waar. (in de zin van: de evangelische kerk zingt meer hedendaagse christelijke muziek). Maar volgens mij is de traditionele kerk wat betreft juiste theologie verder.

@Steven traditioneel en evangelisch zijn zeker geen verschillende geloven.
Angela Blom17 april, 11:34
Vooruit meer in de zin van niet blijven bij hoe het was. Vooruit is zeker niet altijd beter! Sommige 'tradities' zijn juist heel waardevol en Bijbels goed onderbouwd en die moeten we dan ook niet los laten wat mij betreft. Terwijl ik dit schrijf zit ik te denken over een voorbeeld hierbij, maar ik kom eigenlijk niet zo ver... verschillen zitten inderdaad bijna altijd in vorm, qua inhoud is er zoveel hetzelfde!
Verder qua theologie zou goed kunnen, maar dat wil denk ik niet altijd zeggen dat dat ook daadwerkelijk wordt toegepast in de kerk...

Reageer op deze blog







Poll van de maand

Ben jij orgaandonor?

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

Therapiepraktijk de ParelMotivoMain Media