Als christen hoor je iedere zondag naar de kerk te gaan
Als je op deze stelling wilt reageren dan kan dit bij de post 'Stelling week 29/30' Voel je vrij om dat te doen...
Mark Boerman

Vrijdag,
3 augustus 2007

Mark Boerman

Seks is het toppunt van liefde. Seks is het toppunt!
Liefde kan zonder seks. Seks kan zonder liefde.
Seks draait om liefde. Liefde draait om Seks

Als we het in de wereld zouden bekijken komt het vaak op de laatste van de 2 neer.
Iedereen weet inmiddels wat een ‘one-night-stand’ inhoud en het woord seks is niet meer wat het was. Seks is een gewoonte geworden en dan niet eens altijd in een relatie.
Seks is een losstaand iets geworden wat niet per definitie met liefde verbonden hoeft te zijn.
Seks is niet meer hetgeen wat de kers op de slagroomtaart vroeger inhield.

Maar waar ligt de grens nu in deze wereld? Zijn de mensen nu vrolijker omdat de grens verlegt is? Ik denk persoonlijk dat het alleen maar meer kapot heeft gemaakt!
Denk maar aan de 10 geboden. God heeft deze niet voor niets opgesteld en als je kijkt wat voor een leven je kan leiden als je je aan deze geboden houdt dan zorg je ervoor dat je veel ellende bespaart blijft! Grenzen zijn door God niet gegeven om jou een beroerd leven te geven, maar juist om jou het beste leven te geven!

Seks is iets wat naar mijn mening binnen het huwelijk moet blijven. Ja maar ik heb al 3 jaar verkering en we verlangen zo naar elkaar! Liefde kan zoveel kapot maken!
Liefde is het mooiste dat er bestaat, maar zou het ook zo mooi zijn als het zo makkelijk zou zijn? Liefde kent wel degelijk een gebruiksaanwijzing en kan daarom juist zo mooi zijn!

1 Korinthiërs 13:13 Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde!

Iets toe te voegen of het er helemaal niet mee eens? Ik sta open voor vragen/kritiek!

Groeten, Mark

tell-a-friendTell-a-friend

Tell-a-friend

Annuleren


Annuleren

Laat een reactie achter

Naam:
Reactie:
Typ hier 'vertrouwen':

Reacties (16)

Reactie van Anoniem

Ik geloof dat seks is bedoeld in het huwelijk, God probeert ons niet te pesten door ons verlangens te geven naar zo iets intiems. In de kerk waar ik altijd heen ga hebben het keer over dit onderwerp gehad, je kan terug beluisteren op www.basis.cc en dan onder het kopje 'toespraken' en het is de toespraak van 10 juni'.

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:01
Reactie van Mark

Hey,

Tof dat je dit effe hebt toegevoegd want het is een goede toespraak! Ik heb hem helemaal afgeluisterd en hij noemde ook veel dingen die ook in mijn post terug te vinden zijn!
Ik raad anderen aan om, als het je aanspreekt, ook effe de toespraak te luisteren!
Nogmaals bedankt!

Mark

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:02
Reactie van Maarten

Heey Mark!
Goeie post man!
Ik ben het helemaal met je eens!
Het verband tussen liefde en seks is helemaal uit elkaar gerukt.
Het is zelfs al zo onder de christenen. Als je aan iemand vraagt of hij/ zij al met iemand seks heeft gehad, zul je 9 van de 10 keer het antwoord ja krijgen.
Ik vind zelf dat ik als christen mijn lichaam moet bewaren voor degege aan wie ik mijn "ja"woord geef!

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:03
Reactie van Rudy Kinds

Hoi Mark,

Als het mij toegestaan wordt, wil ik even een commentaartje schrijven op je stukje. Ik mag toch hopen dat jij het met mij eens bent dat seks "slechts" een onderdeel is van de Liefde. De Liefde is natuurlijk God zoals we uit de encycliek "Deus Caritas est" van paus Benedictus XVI mogen leren. Seksualiteit is daarin slechts een instrument om tot de Liefde van God te kunnen komen. Het is dus daarom dat de liefde niets kapot maakt maar de lust en zelfzucht. Voor de rest is het een aardig stukje!

Groetjes,
Rudy Kinds

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:04
Reactie van Mark

Hey Rudy Kinds,

Zou je even kunnen toelichten wat je precies bedoelt toen je zei:

Seksualiteit is daarin slechts een instrument om tot de Liefde van God te kunnen komen.

Wil je zeggen dat als er geen seksualiteit hebt je niet tot de liefde van God kan naderen?

Groeten, Mark

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:05
Reactie van Rudy Kinds

Hey Mark,

Mijn bedoeling is de waarde die aan seksualiteit toegedicht wordt, te relativeren. Uiteraard zijn er meerdere instrumenten om tot de Liefde van God te kunnen komen waar de seksualiteit slechts één van de velen is. Tevens wil ik ook de suggestie dat Liefde=seks en seks=liefde én dat liefde een hoop stuk kan maken zoals je in je stukje schrijft, van nuancerende kanttekeningen voorzien.

Groetjes,
Rudy Kinds.

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:06
Reactie van Bart

seks is een deel van liefde, een belangrijk deel mar het is niet alles. Seks zonder liefde is als een café zonder bier vind ik. En seks voor het huwelijk moet natuurlijk kunnen, als je er allebei klaar voor bent waarom zou je dan wachten. Ik ga geen 10 jaar wachten hoor! (als ik ooit al trouw)

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:07
Reactie van Mark

Hey Bart,

Bedankt voor je openheid in je reactie. Ik ben het alleen niet helemaal met je eens wat je zegt over seks buiten het huwelijk, maar dat is niet erg want meningen mogen verschillen.
Je zegt dat als je er 'klaar' voor bent je er wel aan kan beginnen. Maar wat is voor jou 'klaar' zijn?
Ik kan mij voorstellen dat als je een relatie hebt met een vrouw je al vrij snel zin/klaar bent voor sex maar of het goed is om daar ook aan toe te geven is een tweede.

Groeten, Mark

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:08
Reactie van Bart

er klaar voor zijn betekent gewoon dat je er goed over nagedacht hebt en dit samen met je vriend(in) besloten hebt. Seks is niet fout hé, het is gewoon de verlichameleking van liefde voor elkaaar.

Waarom zou je wachten tot je getrouwd bent. het is de liefde die telt, en die is even groot bij niet getrouwde koppels.

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:09
Reactie van Rudy Kinds

Hey Bart,

Seks is zeker niets fout, sterker nog, er mag in de volste zin van genoten worden. De Kerk wil ook graag dat van seks in de volste zin genoten wordt. Daarnaast dient de seks ook het voortplantingsdoel. En dat is een koppeling die ook geheel in de natuurwet ligt vastgesteld.

De vraag die je je mag stellen is: kun je van seks in de volste zin genieten als het voorkomt uit het principe van: "ja we zijn er beiden klaar voor, MAAR kinderen en ziektes kunnen we niet gebruiken" ? Bovendien hoe voel jij je als je met je wettige echtgenote over straat loopt en zij deelt mede en wijst aan met wie ze in het verleden allemaal het bed niet heeft gedeeld? Van de andere kant, wat is er nu mooier om samen met de persoon waar je het acte van vertrouwen aan gegeven hebt door in de tegenwoordigheid van de maatschappij haar trouw te beloven, de seks te ontdekken als laatste ulitieme intimiteit? Je hebt immers niets meer te vrezen; eventuele kinderen die uit de gemeenschap ontstaan hebben een goede basis om op te kunnen groeien en het verkrijgen van overdrachtelijke aandoeningen die door wisselende seksuele contacten kunnen ontstaan, is ook uitgesloten......

Nu weet ik dat het bovenstaande in de tegenwoordige praktijk helaas haast niet meer te realisren is, maar dit is wel wat de Kerk leert over de seksuele en huwelijks moraal.

Interessant om te bekijken is de Theology of te body reeks van wijlen paus Johannes-Paulus II

Groeten,
Rudy Kinds.

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:10
Reactie van Bart

quote "ja we zijn er beiden klaar voor, MAAR kinderen en ziektes kunnen we niet gebruiken?"

tuurlijk niet. Ik wil zeker niet ziek worden en ik wil ook niet op mijn twintigste kinderen hebben(dat zou niet tof zijn voor mij en voor die kinderen)

quote: "Bovendien hoe voel jij je als je met je wettige echtgenote over straat loopt en zij deelt mede en wijst aan met wie ze in het verleden allemaal het bed niet heeft gedeeld?"

Ik geloof dat je in je leven veel moet doen, je leeft namelijk maar één keer en als je dood bent is het gedaan. Dus waarom zou mijn vrouw voor ik haar leerde kennen geen seks mogen gehad hebben. Omdat ik dan de jaloerse bok ga uithangen?

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:11
Reactie van Anoniem

Hallo Mark en eventuele andere lezers,

Graag wil ik even op dit artikel reageren. Ik heb namelijk de laatste tijd veel over dit onderwerp nagedacht (nadat ik er zelf serieus mee in aanraking kwam) en er een mening over gevormd. Mijn mening wijkt voor mijn gevoel nogal af van de ‘gemiddelde christelijke mening’ hierover. Toch ben ik in de volledige overtuiging dat mijn mening over dit onderwerp goed is en sta ik er voor 100 % achter.
Ik geloof in God. Ik ben God enorm dankbaar voor wat hij mij geeft. Talenten, een gezond verstand, liefdevolle mensen om mij heen, materiele zaken etc. Mijn ‘relatie’ met God is de laatste tijd alleen maar hechter geworden. Seksualiteit heeft daar trouwens ook een rol bij gespeeld. Laat me het verklaren.

Ik ben van mening dat seksualiteit buiten het huwelijk niet fout hoeft te zijn. Een geluid wat je in de christelijke wereld wel bijna altijd hoort. ‘Jongens en meisjes mogen buiten het huwelijk geen seksuele relatie met elkaar aangaan.’ Dit wordt bij ons in de kerk zelfs soms bij de ‘wet in hedendaagse woorden’ gezegd.
Het gekke is dat dat niet eens in de bijbel staat met zoveel woorden. Het is een mening die gevormd is in de loop van vele jaren en wat in de christelijke wereld een norm is geworden. Deze mening is uiteraard niet uit de lucht komen vallen maar mensen hebben deze mening gebaseerd op een aantal bijbelteksten.
Ik ben niet iemand die dit soort normen klakkeloos over neemt, maar ik wil onderzoeken hoe deze tot stand zijn gekomen. Waarop deze normen eigenlijk gebaseerd zijn etc. Zo ook in dit geval, over dit onderwerp. (Mijn argumenten daarvoor zal ik hier trouwens verder niet in verwerken omdat het dan een onoverzichtelijk lang artikel wordt.) Ook omdat ik bewust wil omgaan met zowel de dingen die ik doe als de dingen die ik niet doe. Er zijn genoeg zaken waarin de motivatie om iets wel of niet te doen naar mijn mening belangrijker is dan het feit of je iets wel of niet doet. Zie hiervoor ook Romeinen 14 en 15 (hieruit zal ik later ook enkele verzen citeren).

Als de bijbel dan niet een duidelijk gebod of verbod laat zien omtrent seksualiteit is het belangrijk om voor jezelf hier een zorgvuldige keuze in te maken. Een keuze die ervoor zorgt dat het niet tussen God en jou in komt te staan. Een zorgvuldige afweging waarin je God betrekt en kunt blijven betrekken.

Romeinen 14: 14
14 Omdat ik één ben met de Heer Jezus weet ik, en ben ik ervan overtuigd, dat niets op zichzelf onrein is, maar dat iets onrein is voor wie het als onrein beschouwt.

Romeinen 14: 22-23
22 Uw overtuiging is een aangelegenheid tussen u en God. Gelukkig is wie zich niet schuldig voelt over zijn overtuiging, 23 maar wie twijfelt of hij alles mag eten, is op het moment dat hij alles eet al veroordeeld. Want het komt niet voort uit geloof, en alles wat niet uit geloof voortkomt is zondig.

De taal in Romeinen 14 is duidelijk. Het gaat in dit bijbelgedeelte om het eten van vlees. Er zijn namelijk mensen in de gemeente die van mening zijn dat ze geen vlees mogen eten (omdat dit vlees afkomstig is van heidense offerdiensten) en er zijn mensen die van mening zijn dat je dit vlees prima kunt eten.
Paulus noemt de mensen die dit vlees laten staan ‘zwakken’. Waarom noemt hij deze mensen zwak? Omdat deze mensen kwetsbaar en teer zijn. Zij zullen namelijk eerder wankelen dan de groep mensen die het vlees wel eet. Zij zijn bang dat hun geloof beïnvloed zal worden door het vlees. Het vlees op zichzelf is niet verkeerd. (zie Romeinen 14:14)

Uit Romeinen 14 kun je de volgende conclusie trekken:
Als je iets doet, doe je het voor de Heer.
Als je iets laat, laat je het voor de Heer.
Deze positieve argumentatie is naar mijn mening ook van toepassing op seksualiteit.
Ik denk dat veel christelijke jongeren met seksualiteit worstelen. Ze hebben namelijk het idee gekregen dat het niet mag. Maar tegelijk voelen ze het niet zo (alsof het niet zou mogen). Dat betekent dat christelijke jongeren het misschien laten, maar dat ze dat eigenlijk niet doen voor de Heer. Je kunt je afvragen of je er dan iets mee bereikt.
Er is ook een andere optie. Betrek de Here bij de seksuele gevoelens die jullie samen hebben en wellicht uiten. Dank God na intieme momenten dat Hij jullie zo mooi heeft geschapen en dat jullie het zo fijn samen kunnen hebben. Dank God dat jullie zo van elkaar mogen houden.
Ik wil hierbij wel erg benadrukken dat dit alleen kan als je een hele goede open relatie hebt waarin je onvoorwaardelijk van elkaar houd (en waarin beiden God liefhebben, maar dat is nog weer een moeilijk punt apart). Als in een relatie tussen twee ‘christenen’ dit niet mogelijk is, kan het zijn dat jullie nog niet aan zulke intimiteit toe zijn of misschien niet bij elkaar horen. Het is dan ook niet goed om een seksuele relatie te hebben.
Ik denk dat je kunt zeggen dat oprechte onvoorwaardelijke liefde de norm is voor seksualiteit. Wanneer dit niet het geval is zul je dit ook wel voelen en er in je hart aan twijfelen of het goed is. En Paulus zegt: op het moment dat je twijfelt is het al niet goed. (Romeinen 14:23)

In die zin is het ook goed dat christen zo’n grote voorzichtigheid omtrent seksualiteit hebben. Want wees eerlijk, zo’n situatie bereik je niet makkelijk. Dat twee mensen onvoorwaardelijk van elkaar houden. Ik durf zelfs voorzichtig te zeggen dat sommige mensen deze situatie misschien nooit zullen bereiken. En dat er genoeg huwelijken zijn waar er niet aan deze ‘voorwaarden’ wordt voldaan. En waar seksualiteit dus eigenlijk wordt ‘misbruikt’.

[Reageer alsjeblieft als je het niet met me eens bent. Ik heb het even snel op 'papier' gezet.]

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:12
Reactie van Rudy Kinds

De discussie hoeft niet te zijn wel of geen seks voor het huwelijk. Laten we eerlijk zijn, dat heeft de media er van gemaakt.

Het feit dat de Kerk leert dat het onverstandig is een seksuele relatie aan te gaan voor een huwelijk, heeft alles te maken met hoe je de norm legt in de sacrale waarde die het huwelijk is. Over de waarde van het huwelijk is de Kerk duidelijk: het is de basis voor de hoeksteen van de hoeksteen van de maatschappij; het gezin. Daarom is het huwelijk ook een sacrament in de RK Kerk.

De vraag is dus: wat heb jij over om deze heilige Waarde te dienen? Welk groter cadeau kunnen huwelijkspartners geven dan hun "eerste keer"? Want hoe dicht kom je bij de Liefde van God als je tegen je echtgeno(o)t(e) kunt zeggen: "ik kende je nog niet, maar ik hield wel al van je. Daarom wil ik met jou alleen de Liefde beleven en ervaren"

Overigens, beste vrienden, is het niet zo dat God je verlaat als je wel sexuele omgangen hebt gehad voor het huwelijk. Maar waren wij wel met Hem???

Groetjes,
Rudy Kinds.

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:13
Reactie van Anoniem

Waarom, beste Rudy, zou je niet 'bij Hem' zijn als je een seksuele relatie met iemand hebt?

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:14
Reactie van Rudy Kinds

Hoi m,

Tijdens de duur van die sexuele relatie kun je op gezette tijden zeker met Hem zijn. Op andere tijden, bijvoorbeels tijdens de vrijpartij, is het hoe je het draait of keert vooral je eigen wil wat je dient. Hoe bot dit ook klinkt en er argumenten aan te halen zijn in de stijl van: "we zijn er beiden klaar voor" en "we houden veel en oprecht van elkaar" en "niemand heeft last van ons" en ga zo maar door. Dat kunnen best allemaal valide argumenten zijn om wél geslachtsgemeenschap te hebben met je partner. Maar wij als christenen mogen ook bij alles wat we doen de ultieme vraag stellen: dienen wij God met wat we nu doen? Is dus een sexuele relatie vóór het sluiten van het sacrament van het huwelijk voor het aanschijn van God en de Kerk nu dat wat God van ons vraagt, of vraagt Hij eerder om Hem te dienen door te wchten met de sex totdat het huwelijk door Hem gezegend en daarmee de verkeringstijd afgesloten is?

Dus, seks voor het huwelijk: wie dien je op dat moment? Het antwoord is simpel: God of jezelf? En - verwijzend naar het Onze Vader - wiens wil geschiedt hier op aarde?

Máár daar waar wij van Zijn pad afwijken, gunt Hij ons de mogelijkheid om door het sacrament van boete en verzoening de relatie met Hem weer te herstellen!

Groetjes,
Rudy Kinds

vrijdag, 3 augustus 2007 - 00:15
Reactie van Hilligje

Ik denk dat we seks vooral moeten zien als een 'gave Gods'! Dan wordt het niet zondig. Echter, het is wel een terrein waarop heel veel gezondigd wordt tegenwoordig. Het is wel een terrein waarop de mens al gauw zichzelf verliest en zich eraan overgeeft en op zichzelf uit is. God zegt: Geef mij uw hart. Betekent dit niet dat we in alles Gods eer moeten bedoelen. Zelfs in seks met onze man of vrouw moeten we ten diepste op de Ander (God)en op de ander (mens) gericht zijn. Dan wordt het ook een echte gave Gods waarvan de mens mag genieten. Maar wel binnen het huwelijk. Paulus zegt: Het huwelijk zal eerlijk zijn en het bed onbevlekt. Heeft God dit niet ingesteld om losbandigheid te voorkomen? Bovendien: er zijn zoveel terreinen waarop mensen elkaar moeten leren kennen. Hoe beter je elkaar kent, hoe dieper je ook emotioneel met elkaar verbonden bent, hoe mooier, intenser en intiemer seks kan zijn.
Vanaf de zondeval zijn er veel oprechte kinderen van God in deze zonde gevallen (Bijv. David, de man naar Gods hart). God weet dit, Hij wist dit van eeuwigheid. God heeft Zijn wetten en inzettingen ten diepste uit liefde gegeven, om ons van zondige wegen te weerhouden. Want God haat de zonde. Hij kan geen zonde door de vingers zien, ook op seksueel gebied niet. Maar hij heeft de zondaar lief. En dit laatste moet niet een open deur naar de zonde zijn (want Hij heeft mij toch wel lief) maar juist een blokkade (zou ik die God van liefde vertoornen en bedroeven?)
En dan wordt het ook voor de medemens zoals Augustinus zegt: Bestrijd de dwalingen maar heb de dwalenden lief.

zaterdag, 22 september 2007 - 00:30