Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Medicijnen testen = geld verdienen!

Door: Mark BoermanMaandag, 16 november 2009
Terug
Categorie: Ziekte en genezing, 37 keer gereageerd, 867 keer bekeken

Blog doorsturen

Annuleren

Je hebt het vast wel eens gelezen in de krant: “Vrijwilligers gezocht voor het testen van medicijnen”. Vaak met daaronder een klein tabelletje met het geld wat ermee te verdienen valt. Het kan niet anders als dat het je bij is gebleven dat je er veel geld mee kan verdienen in een korte periode. 10 dagen= 2000 euro, is een voorbeeld van zo’n onderzoek waar je vanaf je 18de aan kan meedoen…

Zeker nu ik student ben moet ik verstandig omgaan met mijn geld, niet teveel grote uitgaven doen in één keer, en rekening houden met grote toekomstige kosten. Ik werk naast mijn studie voor een aantal uur in de week en kan dit ook goed gebruiken. Het loon wat ik krijg is niet om over naar huis te schrijven, maar het soort werk wat ik doe vind ik daarentegen wel erg leuk. Als ik eerlijk ben en ik zie de bedragen, dan kan ik zo’n bedrag op dit moment goed gebruiken.

Ik denk er de laatste tijd wel vaak over na: Wat zijn de voor- en nadelen van meedoen aan geneesmiddelenonderzoek? Daarbij ook de vraag of het überhaupt een optie zou zijn om zo een leuk zakcentje te verdienen, of dat het te risicovol is. Dat laatste hoor je veel mensen over: “Je krijgt niet voor niets goed betaald, de risico’s zijn gewoon erg groot”

Dat het risico’s met zich meebrengt is niet te ontkennen. Zo was een tijdje terug het volgende in het nieuws, ik citeer: “Dat de gevolgen ernstig kunnen zijn, bewees een vervelend voorval verleden jaar in Engeland. Toen raakten zes mensen in coma na het innemen een medicijn tegen onder meer leukemie en multiple sclerose in een commerciële kliniek. Hierbij moet worden aangetekend dat het om een stof ging waarvan al in eerdere testen in de Verenigde Staten jaar was gebleken dat het het afweersysteem in de war bleek te schoppen. Inmiddels zijn alle proefpersonen weer de oude.”

 

Even kort wat feiten:
- Voordat de medicijnen bij mensen wordt getest, is het al ruim vijf jaar lang beproefd en bekeken.
- Nieuwe medicijnen moeten altijd ter beoordeling en goedkeuring worden voorgelegd aan een wettelijk erkende onafhankelijke Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC).
- Het overgrote deel van de nieuwe geneesmiddelen sneuvelt tijdens het onderzoek: slechts één op de 10.000 kandidaat-medicijnen haalt de eindstreep.
- Door het testen van medicijnen op eventuele bijwerkingen help je mensen die ziek zijn.

Wat vind jij er van? Zou je er zelf aan meedoen of zou je het een ieder afraden?

Groeten, Mark
 

Gerelateerd

Reacties (37)

Reacties 21 - 37 van 37
woensdag 18 november 2009, 19:46Rob Giesbers
Interessante reacties lees ik hier in deze post.. Het valt me op dat het eigenlijk best wel een onderwerp is waar niet heel veel over bekend is. Ik zelf zou er nooit aan meedoen, ik wil mijn lichaam niet vrijgeven aan dit soort onderzoeken uit principiele overwegingen.

@ Thijs
Ik krijg de indruk dat jij er weinig problemen mee hebt. Wat houdt je tegen om aan zo'n onderzoek mee te doen/ waarom heb je het tot op heden nog niet gedaan?\

Ik zie uit naar je reactie, mate :)
woensdag 18 november 2009, 23:44sandra
zo te lezen zijn er al heel wat meningen gegeven..
en iedereen heeft zijn eigen redenen om er voor of er tegen te zijn..ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik de mensen die deze testen doen wel respecteer wanneer zij dit doen om andere mensen te helpen.
zelf zou ik het niet doen.. gewoon weg omdat ik het niet zou durven.. het staat me persoonlijk tegen om medicijnen in te nemen terwijl ik niet ziek ben...
woensdag 18 november 2009, 23:57Deanne
Nee ik zou er ook niet aan meedoen. Na alle reacties gelezen te hebben. Al heb ik heus wel respect voor deze onderzoeken die denk ik noodzakelijk zijn. Maar ik zou mijzelf niet ziek willen maken. Heb eens op een dergelijke site gekeken maar er zitten echt wel risico's aan ze laten je niet voor niets ondertekenen. Heb grote vraagtekens hierbij. En verwacht God dit van mij?? Ik weet het echt niet, maar ik denk niet dat God het goedkeurd dat ik mijzelf moedwillig ziek maak. Vriendelijke groet en Zegen Deanne
woensdag 18 november 2009, 23:58Reinder
Ik weet dat dit al veel mensen hebben gezegd maar ik doe het ook maar even:

@ Follow: "Dus ondanks dat het glashelder is dat het niet geheel zonder risico's is, wil jij je lichaam toch heel bewust schade aanrichten."
Je doet niet bewust schade aan je eigen lichaam, je zet je in om medicijnen te helpen ontwikkelen, waarbij een kans is dat het schade toebrengt aan je eigen lichaam, het is dus in eerste instantie al niet eens bewust. Ik ken behoorlijk wat mensen die met regelmaat een medicijnentest doen, nadelige gevolgen zijn vaak lagere weerstand / misselijkheid, is dat schade toebrengen aan je eigen lichaam? In dat geval zouden mobiele telefoons ivm magnetisch veld niet meer mogen, beeldschermen niet ivm schade aan ogen, fietsen ivm grote kans op ongeluk etc etc.

PRA doet goed werk, zit in Groningen, en de begeleiding is echt top. Je krijgt eerst een uitgebreide medische keuring en intake gesprek, elke vraag mag je stellen. Als je wordt 'aangenomen' heb je elk uur v/d dag verplegers om je heen lopen, als je verandering merkt aan je lichamelijke situatie moet je dat melden, en wordt je 'in de gaten gehouden'.
Eigenlijk kan je niet veiliger je dag besteden dan daarbinnen zitten.
Kies natuurlijk een test uit waar jij je ook goed bij voelt (waar je iets mee hebt o.i.d.), overleg het met ouders / vrienden (vriend/vriendin). Hun mening is ook belangrijk!

Qua geld, neem het totale bedrag, deel het door aantal dagen x24 en je hebt je uurloon.. zo veel is het niet hoor!
Wel makkelijk tijdens het studeren voor tentamens / thuisstudie!
donderdag 19 november 2009, 00:27Thijs
@Rob
Simpel, het is niets voor mij. Zoals ik meldde is het voor veel mensen lastig om 'uit de maatschappij te stappen' voor de duur van een medicijnentest. Ik voel daar niets voor.
Maar zoals met heel veel dingen waar ik niets mee heb, heb ik er ook zeker niets tegen.

@Reinder (toevoeging)
Daar komt nog bij dat je ieder moment gedurende de test zelf kan beslissen of je wilt stoppen.
donderdag 19 november 2009, 01:58Heleen
Ik heb met interesse de reacties door gelezen. Wat me vooral opvalt is de vele voor,- en tegens die langs zijn gekomen.
Argumenten voor zijn bijvoorbeeld de vergoeding die je ervoor zou kunnen krijgen, het steunen van onderzoek voor toekomstige geneesmiddelen, inzetten voor de medemens, kleine risico's tot erge doemscenarios.
Argumenten tegen zijn, volgens sommigen, onder andere het feit dat je lichaam een tempel is en dat je jezelf niet moet bevuilen, of dat je bijvoorbeeld geen risico's moet opzoeken.

De reacties zetten mij misschien nog wel meer aan het denken dan de blog op zichzelf. We leven in een wereld waarin kennis een groot goed is: jezelf blijven ontwikkelen, jezelf blijven oefenen in het leren van dingen.
Kennis is macht. Daarnaast worden wij als het ware getraind in het leren verantwoorden en onderbouwen van je mening, zeker voor de mensen die studeren of werken zal dit herkenbaar zijn.
Maar waar in al die kennis en wereldse wijsheid is God? God is immers Liefde…

Mijn overdenking is dan ook: waar in al die voor,- en tegenargumenten is het Woord van God te vinden?

Het kan aan mij liggen, maar voor zover ik weet staat er echt nergens in de bijbel dat je niet mee mag doen aan medicijnonderzoeken. Er staat ook nergens in de bijbel dat je niet zou mogen genieten van bijvoorbeeld een vergoeding of je loon/inkomen.
Er staat nergens in de Bijbel hoe we te gaan met medicijnonderzoeken.
Daarom vind ik het soms ook frappant om te lezen dat Follow bijvoorbeeld een reactie plaats met de bijbeltekst uit 2 Kor. 7:1.
Probeerde Satan immers Jezus niet te pakken met het Woord van God? (Matt. 4)
En staat er niet dat wij niet kunnen overtuigen, maar dat alleen de Geest dat kan?

Als ik voor mijzelf spreek, vind ik het allerbelangrijkste dat ik dicht bij God leeft. En daar bedoel ik niet mee dat ik wekelijks in de kerk moet zitten om een goede christen te zijn, of andersom; dat ik een goede christen ben als ik elke week in de kerk zit. Nee, ik bedoel er mee dat ik het belangrijk vind een relatie met mijn God, mijn Jezus te hebben!
Een relatie waarin ik Hem heb mogen leren kennen als een Vriend, een Verlosser, een Vader, een Bevrijder en ga zo maar door.
Ik vind het belangrijk dat ik in verbinding sta met mijn God, dat Hij de regisseur is van mijn leven.

Ik denk dat wanneer je dicht bij Zijn Vaderhart blijft, een ieder voor zich duidelijk zal hebben wel of niet mee te doen aan bijvoorbeeld een medicijnenonderzoek.
Het mooie is zelfs dat God ons allemaal uniek heeft gemaakt, juist ook met de bedoeling om ieder op onze eigen manier aan Zijn Koninkrijk te werken. We zijn immers leden van een lichaam, elk lid heeft een andere rol en taak in het geheel!
Gods Woord is Waarheid en iedereen zal een bepaalde tekst uit de Bijbel op zijn of haar eigen manier interpreteren. En dat doe je zo met alles uit de Bijbel; je leest de woorden en vervolgens, afhankelijk van je verleden, achtergrond, cultuur etc, geef je er een bepaalde betekenis of waarde aan!

En zo interpreteer je bijvoorbeeld een medicijnenonderzoek ook volgens je eigen normen, waarden, achtergrond, overtuiging etc.
Je bekijkt of het bij jou past. Ik denk dat wanneer wij voor onszelf weten dat God iets van ons vraagt of ons juist ergens van tegenhoudt, het goed is. Dat is geloof immers. Zolang we in Zijn liefde blijven, en open blijven staan voor de mening van anderen en bijsturing, denk ik dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan bepalen wel of niet deel te nemen aan een dergelijk onderzoek.

Om terug te gaan vanuit mijn overpeinzen op het daadwerkelijke onderwerp: ik zou niet snel meedoen aan zo'n onderzoek.
Ik kan het niet onderbouwen en ik zou het niet willen onderbouwen. Ik weet voor mijzelf dat ik me daar op dit moment niet voor geroepen voel. En als God wil dat ik wel een onderzoek zou doen, prima, maar dan mag Hij me dat eerst driedubbel laten merken:)
donderdag 19 november 2009, 02:11Heleen
Ik heb met interesse de reacties door gelezen. Wat me vooral opvalt is de vele voor,- en tegens die langs zijn gekomen.
Argumenten voor zijn bijvoorbeeld de vergoeding die je ervoor zou kunnen krijgen, het steunen van onderzoek voor toekomstige geneesmiddelen, inzetten voor de medemens, kleine risico's tot erge doemscenarios.
Argumenten tegen zijn, volgens sommigen, onder andere het feit dat je lichaam een tempel is en dat je jezelf niet moet bevuilen, of dat je bijvoorbeeld geen risico's moet opzoeken.

De reacties zetten mij misschien nog wel meer aan het denken dan de blog op zichzelf. We leven in een wereld waarin kennis een groot goed is: jezelf blijven ontwikkelen, jezelf blijven oefenen in het leren van dingen.
Kennis is macht. Daarnaast worden wij als het ware getraind in het leren verantwoorden en onderbouwen van je mening, zeker voor de mensen die studeren of werken zal dit herkenbaar zijn.
Maar waar in al die kennis en wereldse wijsheid is God? God is immers Liefde…

Mijn overdenking is dan ook: waar in al die voor,- en tegenargumenten is het Woord van God te vinden?

Het kan aan mij liggen, maar voor zover ik weet staat er echt nergens in de bijbel dat je niet mee mag doen aan medicijnonderzoeken. Er staat ook nergens in de bijbel dat je niet zou mogen genieten van bijvoorbeeld een vergoeding of je loon/inkomen.
Er staat nergens in de Bijbel hoe we te gaan met medicijnonderzoeken.
Daarom vind ik het soms ook frappant om te lezen dat Follow bijvoorbeeld een reactie plaats met de bijbeltekst uit 2 Kor. 7:1.
Probeerde Satan immers Jezus niet te pakken met het Woord van God? (Matt. 4)
En staat er niet dat wij niet kunnen overtuigen, maar dat alleen de Geest dat kan?

Als ik voor mijzelf spreek, vind ik het allerbelangrijkste dat ik dicht bij God leeft. En daar bedoel ik niet mee dat ik wekelijks in de kerk moet zitten om een goede christen te zijn, of andersom; dat ik een goede christen ben als ik elke week in de kerk zit. Nee, ik bedoel er mee dat ik het belangrijk vind een relatie met mijn God, mijn Jezus te hebben!
Een relatie waarin ik Hem heb mogen leren kennen als een Vriend, een Verlosser, een Vader, een Bevrijder en ga zo maar door.
Ik vind het belangrijk dat ik in verbinding sta met mijn God, dat Hij de regisseur is van mijn leven.

Ik denk dat wanneer je dicht bij Zijn Vaderhart blijft, een ieder voor zich duidelijk zal hebben wel of niet mee te doen aan bijvoorbeeld een medicijnenonderzoek.
Het mooie is zelfs dat God ons allemaal uniek heeft gemaakt, juist ook met de bedoeling om ieder op onze eigen manier aan Zijn Koninkrijk te werken. We zijn immers leden van een lichaam, elk lid heeft een andere rol en taak in het geheel!
Gods Woord is Waarheid en iedereen zal een bepaalde tekst uit de Bijbel op zijn of haar eigen manier interpreteren. En dat doe je zo met alles uit de Bijbel; je leest de woorden en vervolgens, afhankelijk van je verleden, achtergrond, cultuur etc, geef je er een bepaalde betekenis of waarde aan!

En zo interpreteer je bijvoorbeeld een medicijnenonderzoek ook volgens je eigen normen, waarden, achtergrond, overtuiging etc.
Je bekijkt of het bij jou past. Ik denk dat wanneer wij voor onszelf weten dat God iets van ons vraagt of ons juist ergens van tegenhoudt, het goed is. Dat is geloof immers. Zolang we in Zijn liefde blijven, en open blijven staan voor de mening van anderen en bijsturing, denk ik dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan bepalen wel of niet deel te nemen aan een dergelijk onderzoek.

Om terug te gaan vanuit mijn overpeinzen op het daadwerkelijke onderwerp: ik zou niet snel meedoen aan zo'n onderzoek.
Ik kan het niet onderbouwen en ik zou het niet willen onderbouwen. Ik weet voor mijzelf dat ik me daar op dit moment niet voor geroepen voel. En als God wil dat ik wel een onderzoek zou doen, prima, maar dan mag Hij me dat eerst driedubbel laten merken:)
donderdag 19 november 2009, 05:56Jan Paul Kok
Hallo Heleen, jammer genoeg (? omdat het ook niet nodig is denk ik) kunnen we niet alles uit de bijbel halen, althans niet in concreto, eenvoudig omdat dingen niet bestonden in de tijd dat de bijbel geschreven werd. Heroïne en cannabis staan ook niet in de bijbel en tabak ook niet. Maar stel je voor dat Jezus zegt tegen Petrus: heb jij even een vloeitje voor Mij, de Mijne zijn op. Onbestaanbaar! Dat zegt al alles. Pistolen ook niet. Als die in de bijbel stonden en expliciet verboden werden of aangeduid als niet uit, volgens de goede Geest van God, zouden de inwoners van de V.S. met al hun geloof én hun wapens een probleem hebben! Stel je voor, in de 1e brief van Johannes: persoonlijke bewapening met pistolen en schietgeweren past ons als kinderen van God niet, want men kan niet in de liefde jegens allen staan en tegelijk gewapend zijn. O, Jee, wat nu? Biiiiiig problem!Piercings staan ook niet in de bijbel en tatoes bij mijn weten ook niet. Wat vindt God daar allemaal van eigenlijk? Moderne anti-conceptie ook niet. Zoals jij natuurlijk ook wel heel goed weet, wat ik aan de toon van je schrijven merk, gaat het er helemaal om de Geest te bezitten die de bijbel (of God die daarin tot ons spreekt) ons aanreikt door de gebeds- en gedrags- of gezindheidsverbondenheid met Jezus (de gelijkvormigheid die altijd in ontwikkeling blijft ons hele leven) en geleid door die Geest ook te actualiseren, als dat de juiste term is, wat in onze tijd op onze persoonlijke, 21e eeuwse levens van toepassing is. Daar hoort ook bij het doorprikken van manipulatief taalgebruik zoals hierboven Reinder doet met Follow. Fundamentalisten manipuleren altijd. Proberen dingen altijd even anders voor te stellen, onwaarachtig (vals) te belichten zeg maar. Maar misschien (ver)oordeel ik door het woord fundamentalist hier op Follow toe te passen. In dat geval: vergeef mij.
Verder herken ik mezelf geheel in jouw stukje: Als ik voor mijzelf spreek tot en met:... regisseur van mijn leven. Daar ben ik het helemaal mee eens, ik voel exact hetzelfde, ook als je het los beschouwt van al of niet naar de kerk gaan. Alleen bij mij is het zo dat ik het heerlijk vind om naar de kerk te gaan. Dat brengt in mijn persoonlijke leven de Relatie (met de Levende: JC) nu eenmaal met zich mee. Ik voel me happy in de kerk. Ik kom er graag en zo veel ik kan. Maar misschien komt dat ook wel doordat ik een domineeszoontje ben. De kerk was natuurlijk altijd iets zeer goeds, waars en moois ook al in mijn kleuterjaren. Gaan (door de week) lukt vaak ook niet, dan bid ik thuis wat extra ofzo. God is goed en overal. Gelukkig maar.

Veel zegen, zuster, mooie dag met onze Heer en Heiland.
Jan Paul
donderdag 19 november 2009, 11:54w,h meijer
als je zo veel geld voor krijgt gaat niet om princiepe dat je voor andere mensen te helpen . maar dat ook personenen om finacele oog punt doen . mensen die geld niet nodig heeft zullen die risico echt niet lopen . maar de zwakkeren worden daar door dupe van .
Natuurlijk moet er ondrzoek worden gedaan . maar moet je dan op de gezonde mensen de proeven gedaan worden . Mag je risico lopen dat je lichaam gezond is om ziek te maken .
Als je in bijbel gaat over genezing . dan is HIj de onze grote heel meester . wij als mensen kunnen niet meer acepteren dat er ziekte zijn .
Ik zal ook niet kunnen acepteren bij deze . Maar de mens wil zelf in de hand houden .
wij hebben geen tijd voor ziek zijn in deze maatschappij . Wij hebben meer vertrouwen in medische wetenschap dan op geloof .
daar door al die nieuwe technieken wordt gezondheid zorg niet meer tebetalen .
Ik ben bang dat er een tijd komt dat men dat de zwakkeren de dupe wordt .dat men niet meer aan al die verplichting te voldoen . dat mensen met geld de nieuwe medicijnnen wel krijgen . om dat in aan loop veel te duur is voor de verzekering .
dus het kom hier op neer dat ik niet zal mee doen niet om de risico . maar is principeel wel verantwoordelijk . deze materie is moeilijk genoeg . om daar in besling zeggen het moet zo . IIk weet niet als ik voor sta dat ik ziek ben en welke mening daar in zal hebben . dan kan mening wel anders zijn . ik hoop dat ik dan in geloof mag vast houden hoe je dan mee omgaan .
donderdag 19 november 2009, 12:22Deanne
De volgende zin hier bij de reacties : Als je wordt 'aangenomen' heb je elk uur v/d dag verplegers om je heen lopen, als je verandering merkt aan je lichamelijke situatie moet je dat melden, en wordt je 'in de gaten gehouden'.
Dit is voor mij ook al een teken dat je risico's loopt.Het is toch een test?? Vond dit artikel wel interessant hierbij de link
www.dierproeveninformatie.nl
donderdag 19 november 2009, 13:44Ruben
Olla,

Kijk wat het onderzoek is: Word er veel troep in je gespoten zou ik het zelf niet doen.
Gaat het om ander minder heftig onderzoek kun je het nog es doen. Persoon die ik ken heeft dit ook gedaan en had een " lichter onderzoek" en kon prima werken en had geen bijverschijnselen. Vraag gewoon veel en vergaar veel informatie over desbetreffend onderzoek.
Bid en vraag om antwoordt

Amen
donderdag 19 november 2009, 15:39Jolijnhanna
Het is dat het ik niet zomaar van mijn opleiding weg kan blijven, anders had ik miss best wel mee gedaan met zn test.
Ik denk nou niet dat je echt gevaar loopt. Er zijn idd de hele tijd mensen om je heen.
Het zou toch tof zijn door dat jij als gezond mens mee kan doen zodat er nieuwe medicijn op de markt komt waardoor andere mensen genezen kunnen worden.
Zelf ben ik voor gebedsgenezing.
Dat is gewoon het beste medicijn! =D
donderdag 19 november 2009, 16:07Manon
Ik doe het niet.....
Heb ook geld nodig als student... maar werk er liever hard voor dan dat ik daar aan mee doe..
Mijn gezondheid en lichaam respecteer ik namelijk enorm, en ben ook heel dankbaar voor dat ik gezond ben..... Ook al krijg ik er een miljoen voor, ik hoef het serieus niet...
Je loopt toch risico (ook al is deze vaak heel klein (zeggen ze) ) en wil geen enkel risico lopen om ziek te worden... Nee.... heb gezondheid gekregen, daar ben ik dankbaar voor, waarom zou ik daar mee gaan shitten alleem om geld om een paar jaar mijn studie mee door te komen? DUs...... Maar iedereen moet zijn persoonlijke afwegingen hierin maken natuurlijk......... Wat wel zo is... je helpt hier wel de wetenschap en andere mensen mee... dus... verkeerd is het niet als je het voor anderen doet..
donderdag 19 november 2009, 16:24Elien
Tjah, je komt het inderdaad veel tegen in kranten, advertenties. Zelf ben ik er niet zo happig op! Wat anderen doen is prima, je helpt er misschien wel mensen mee, super! Ik vind dat je lichaam al vol wordt gestopt met medicijnen als je ziek bent, dan met zo'n onderzoek niet onnodig opzoeken vind ik!
donderdag 19 november 2009, 23:42Hans
Wat me opvalt als ik veel reacties filter is dat nogal wat mensen het belang wel inzien van de testen, maar dit zelf niet zouden willen doen. Verder verschilt de invalshoek van het helpen van de medemens tot puur winstbejag.

Een vriend van me heeft ook een dergelijk onderzoek gedaan (inderdaad heel goed geïnformeerd en goed begeleid). Ik vond dat stiekem eigenlijk wel stoer, omdat ik het zelf niet zou durven (ondanks beperkte 'gevaren'). Helemaal omdat je er - wanneer je er vanuit het meest optimistische oogpunt naar kijkt - mensen mee kunt helpen in de toekomst.

Hij was ook student en uiteraard was het geld een factor bij het overwegen ervan, maar toch ;).

Wat mij echter vooral bezighoudt is de vraag of je tegen het (vrijwillig!) testen van deze medicijnen bent indirect ook niet tegen de medicijnen 'an sich' bent?
donderdag 14 januari, 19:16Hetje
Hallo,

Ik wil even melden dat het geld dat je krijgt geen "risicovergoeding" is. Ofwel hoe groter de kans dat je er iets aan over houd hoe meer geld je krijgt. De vergoeding is meestal rond een min uurloon (wat snel oploopt als je er een week lang dag en nacht verblijft) gecombineert met een vergoeding voor de fysieke en mentale lasten die je moet dragen (dat is waardoor er een soms flink verschil aan vergoeding zit tussen de verschillende onderzoeken) hierbij krijg je ook nog reisvergoeding, dit alles zorgt dat er een leuk bedrag overblijft.
Dat wil niet zeggen dat meedoen riscoloos is, maar de veronderstelling dat je meer geld krijgt voor meer risico is niet juist.

groet, hetty

De moeite dus?
donderdag 14 januari, 19:24Hetje
hansje:
Wat mij echter vooral bezighoudt is de vraag of je tegen het (vrijwillig!) testen van deze medicijnen bent indirect ook niet tegen de medicijnen 'an sich' bent?

Dat vraag ik me ook af! of maakt het feit dat er een vergoeding tegenover staat het "slecht"?

Elien:
Ik vind dat je lichaam al vol wordt gestopt met medicijnen als je ziek bent, dan met zo'n onderzoek niet onnodig opzoeken vind ik!

je zou geen medicijnen tegen ziek zijn kunnen krijgen (mindere mate/ slechtere medicijnen wegens het niet vooruitgaan van de industrie) als er geen mensen waren die voor jou medicijnen hadden getest!
Reacties 21 - 37 van 37

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen



Poll

God heeft de aarde in 6 dagen gemaakt

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));