Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Vrouwenemancipatie ruled!

Door: Mark BoermanMaandag, 25 oktober 2010
Terug
Categorie: Normen en Waarden, 8 keer gereageerd, 558 keer bekeken

We maken als mannen veel grapjes over de vrouwenemancipatie. Vrouwen hebben maar één recht, dat is het aanrecht, en meer van dat soort flauwe grapjes (die ergens wel leuk zijn :P). Ik besloot afgelopen vrijdagavond daar maar eens niet in te vervallen, maar het gesprek met 2 dames maar eens serieus aan te gaan. Eerlijkheid was zeker aanwezig tijdens het gesprek…

Dat er eerlijk gesproken werd, van beide kanten, over de vrouwenemancipatie maakte bij beide partijen veel los. “Ja, maar dat is zo ouderwets denken” en “Maar een vrouw is toch meer gemaakt om kinderen op te voeden?” waren citaten uit het gesprek. Factoren die een negatieve/positieve invloed hebben op de vrouwenemancipatie zoals de kinderdagopvangvergoeding, het percentage vrouwen dan topfuncties binnen bedrijven bekleedt.

We kwamen er op uit dat het veel met onze cultuur te maken heeft. Maar daarmee kwam er nog niet echt een antwoord op de grote vraag in het gesprek: Zouden vrouwen net zo carrièregericht/werkgericht moeten zijn als de mannen, of mogen ze zich meer richten op de opvoeding van de kinderen? Lastige vraag, want als we naar de Bijbel kijken dan lijkt het laatste waar te zijn, maar je kan niet zomaar een waarheid van 2000 jaar terug op onze huidige tijd betrekken. Dus wat is wijsheid?

En toen kreeg het een wat andere wending toen ik de gedachtegang met hun deelde: Zou het niet zo moeten zijn dat we ons als man/vrouw niet druk moeten maken over wie gaat werken, maar druk maken om wie thuis blijft. Ofwel dat we het prettiger vinden om op de kinderen te passen in plaats van te werken en/of carrière te maken?

Wat vind jij van de zogenaamde vrouwenemancipatie? Goede zaak, of doen we er toch niet goed aan?

Reacties (8)

Maandag, 25 oktober 2010, 13:35Annonu
"Maar je kan niet zomaar een waarheid van 2000 jaar terug op onze huidige tijd betrekken"

Maak je met die opmerking niet ALLES wat in de bijbel staat aan het wankelen?
Maandag, 25 oktober 2010, 14:01Mark Boerman
Wat probeer je nu met deze opmerking richting mij te zeggen? En weet jij niet beter?
Maandag, 25 oktober 2010, 16:47Annonu
Wat ik probeer te vertellen is wat Chuck in elke post herhaalt:

Richard Dawkins bezoekt diverse religieuzen ,,christenen'' om ze beter te begrijpen.Hij komt tot de conclusie dat hij mensen die 'gematigd geloven' het ergst vindt:sommige bijbelverhalen geloven zij wél,andere niet.Zo worden én de bijbel én het gezonde verstand verraden.

Als je de bijbel ziet als waarheid, waarom is het dan minder waarheid wanneer het 2000 jaar geleden is gebeurt of opgeschreven? ;)
Maandag, 25 oktober 2010, 18:55Gabrielle
De man is het hoofd van het gezin hoort dus voor het gezin te zorgen de basis in het huishouden. De vrouw als je het mij vraagt kan het beste thuis zijn kinderen hebben veel aandacht nodig en een goede basis qua ouderschap als men kinderen heeft. En Jezus heeft vervuld niet afgeschaft. Tora moet onderhoud blijven.
Maandag, 25 oktober 2010, 21:00Daniel1986
Een kind heeft zowel een vader als een moeder nodig. Een man moet ook vader kunnen zijn voor zijn kind(eren). Je bent samen verantwoordelijk.. een man moet zijn vrouw geen carriere in de weg staan volgens mij... je moet elkaar aanvullen en dus samen het ouderschap uitvoeren.
Een man die dus alleen maar leeft voor zijn carriere en alleen op vrijdagavond het vlees op tafel komt aan snijden is ook niet ideaal! Een vrouw als kostwinner en de man als huisman/vader lijkt mij als man niets (dan maar elkaar afwisselen en beide minder werken).

1 Korinthiers 7:4 Een vrouw heeft niet zelf de zeggenschap over haar lichaam, maar haar man; en ook een man heeft niet zelf de zeggenschap over zijn lichaam, maar zijn vrouw.
Maandag, 25 oktober 2010, 21:21Gabrielle
Beiden vertrouwen op God en leven zoals de Bijbel voorschrijft voedsel,onderdak, kleding en doen met wat we hebben noemen we leven in tevredenheid verlangen naar meer is leven naar de wereldse maatstaaf. God behagen en dankbaar zijn voor elke dag dat je ademd, werken is om te overleven niet om je eigen begeerte te vullen mensen in deze tijd willen alles maar kunnen het niet allemaal onderhouden waardoor kinderen te vaak met opassers zitten of kinderdag verblijf. Ik blijf erbij 1 ouder thuis is beter.
Ik spreek uit ervaring.
Maandag, 25 oktober 2010, 21:22Gabrielle
niet onderhouden moest het zijn.
Maandag, 25 oktober 2010, 23:41Peter-Sigmond
GRinnik,
Als we de Bijbel goed lezen ( de deugdelijke huisvrouw) dan zullen we lezen dat de vrouw destijds veel meer doet als wat ze tegenwoordig doen. Zij deed de kinderen opvoeden, ging naar de haven voor koopvaardij, en werkte op het land, etc. etc.

Ergens zijn de mannen dit gaan bepalen, is er een stroming gekomen dan vrouwen niks meer mochten en alleen goed waren voor.....

Vrouwen mochten niet spreken tijdens de dienst destijds, ze hadden de rol om mannen tot hulp te zijn. En dit is niet zo van jij bent mijn slaaf, maar ik ben hulpbehoevend en heb je nodig !!!

Er is door de tijd heen zoveel verdraaid en anders aangeleerd, dat we moeten oppassen dat we niet de weg volgen van wat sommige mensen hebben ingezet.

niet alleen met betrekking tot emancipatie maar met het hele geloof las ik ooit een mooi stuk.


Lang geleden toen we nog geen asfalt en cement hadden, liep een losgebroken koe vanuit een dorp weg en baande zich een weg en vond een ander dorp. Reizigers die langs het eerste dorp passeerden vonden ditplatgetrapte gewas en volgden dit omdat het makkelijker was hier een weg in te banen. Later volgden er al meer en al snel werd het een route, deze werd uiteindelijk geplaveid, na enkele jaren geasfalteerd, en al snel was het een weg. Doordat we nu ook de mogelijkheid hadden in delucht te verplaatsen zagen we dat deze weg kronkelend zo van dorpje A naar dorpje B ging. En dat we eigenlijk beter een weg recht hadden kunnen leggen, dit zou in reistijd de helft schelen.

We moeten oppassen dat we niet te domweg alles volgen. Als ik in de Bijbel het stukje van de deugdelijke huisvrouw lees, dan denk ik nou daar kunnen de vrouwen van nu wel wat van leren zelfs.

kanttekening van het hele gebeuren is, wat is genoeg, wanneer ben je gelukkig, is je carriere een afgod, of wil je gewoon je eigen steentje bijdragen.
Persoonlijk vind ik dat het opvoeden van de kinderen het belangrijkst is, deze tijd kan je namelijk niet overdoen. Wie het dan doet is in mijn ogen niet relevant. Er zijn heel wat goede huisvaders die hun kinderen veel hebben meegegeven en zat moeders dat je dacht hmmmm. en vica versa.

Reageer op deze blog







Wat vind jij?


Onder andere in Psalmen 103:3 staat; Hij vergeeft u alle schuld, hij geneest al uw kwalen. Als je niet gelooft dat Jezus al je ziekten wilt genezen, dan kun je ook niet geloven dat Jezus al je zonden wilt vergeven.

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media
"));