Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

De macht van de tong

Door: Mark BoermanVrijdag, 9 mei 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 14 keer gereageerd, 6705 keer bekeken

Spreuken 18:21 zegt : Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.

Je leest het goed, dingen die je uitspreekt hebben macht over leven en dood. Een voorbeeld daarvan is een vervloeking, of juist een zegening. Ik ben me er zovaak niet bewust van, is wel gebleken nadat ik een preek had geluisterd over de kracht van woorden.

Woorden komen uit je mond, gedachtes niet! Ik denk dat woorden vaak meer gevolgen hebben dan gedachtes. Spreek de gedachtes die je in je hoofd hebt maar eens uit, het versterkt wat je denkt. Doe het bijvoorbeeld maar eens als jij je niet zo lekker voelt. Het heeft invloed op je lichaam en geest!

Maar wat dacht je van de andere kant van het verhaal. De positieve kant, namelijk dat woorden ook een goede invloed op je kunnen hebben. Denk maar eens aan complimenten die je soms krijgt. Je gaat je er vaak zo goed van voelen.

Stel je jezelf eens voor. Je hebt een dag waarop je 10 complimentjes krijgt. Nou als het mij zou overkomen, dan zou het zo goed doen!

Zo is het toch vaak? En ik denk dat het precies zo is met de woorden die je naar jezelf uitspreekt. ‘Nee, dat kan ik niet, Jan kan het veel beter’ of ‘Volgens mij heb ik mijn dag niet’ En noem de voorbeelden maar op en je zult ze misschien wel herkennen.

Doen we het wel eens, positief tegen onszelf praten? Zeg dat heb ik even goed gedaan!

Groeten, Mark

Gerelateerd

Reacties (14)

Vrijdag, 9 mei 2008, 12:42Linda
Mooi stukje! (Complimentje voor jou, Mark ;)) Wat kunnen positieve of negatieve woorden veel met mensen doen inderdaad.
Vrijdag, 9 mei 2008, 15:03Ruben
Wellicht een boeiende toevoeging: God schiep de hemel en de aarde.. door te spreken!
Zaterdag, 10 mei 2008, 00:42Lucifer
Hallo Mark,

Kunnen christenen dat wel, positief denken over zich zelf? Betwijfel het en is ook in strijd met wat er in de bijbel staat opgetekend.
De mens zou immers een zondig wezen zijn, iets waar de christen het bij tij en ontij altijd over heeft? Nou, dat op zich lijkt me niet iets om je zelf op de borst mee te slaan. Ompliceerd ook weinig positiefs.
Altijd maar weer te moeten bidden, vaak meerdere keren per dag naar een vaag onstoffelijk wezen die er voor moet zorgen dat je wordt 'begeleid', 'geholpen', wordt 'voorgegaan' en meer van die duistere begrippen die vaak niet eens worden begrepen.
Daarmee schakel je als intelligent mens je logisch denken uit.
Niet iets wat als positief wordt ervaren.

Groet, David
Zaterdag, 10 mei 2008, 09:23Annique
Hey Lucifer,

Als je gelooft is Jezus Christus maakt dat je een aangenomen kind Gods. God ziet je dan niet meer als een zondig mens.

Romeinen 8: 1-2
Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen, die in Christus Jezus zijn. Want de wet van de Geest des levens heeft u in Christus Jezus vrijgemaakt, van de wet de zonde en de dood.

Romeinen 8: 15 en 16.
Want gij hebt niet ontvangen een geest van slavernij om opnieuw te vrezen, maar gij hebt ontvangen de Geest van het zoonschap, door welke wij roepen: Abba, Vader. Die Geest getuigt met onze geest, dat wij kinderen Gods zijn.

God heeft het beste met ons voor en daarom wil Hij dat wij positief over onszelf en anderen denken!

Een prettige dag!

Liefs Annique
Zaterdag, 10 mei 2008, 10:36Lucifer
Hallo Annique,

"God heeft het beste met ons voor en daarom wil Hij dat wij positief over onszelf en anderen denken!"

Heeft het beste met JOU voor. Probeer het niet op anderen over te brengen die daar niets mee van doen willen hebben!

Als je de tijd had genomen je in te lezen, had je kunnen weten dat ik satanist ben en NIET in god en zijn kompanen geloof.
Bespaar je de moeite mij te overtuigen en laat die bijbelteksten voortaan achterwege voordat ik ga citeren uit de Satanische Bijbel.

Groet, David
Zaterdag, 10 mei 2008, 11:18Mark
Hey Lucifer,

Ik vind het jammer dat je in je laatste 2 reacties op deze post alles zo over één kam scheert. Ik denk niet dat we het zo kunnen stellen zoals jij het vertelt namelijk. Jammer genoeg zijn er namelijk zoveel 'verschillende christenen'
De één doet zus, de ander doet zo. En dat is gewoon zo jammer, maar daardoor kan je niet meer oordelen over wat christenen zijn, want iedereen neemt dit ook weer ander op.

Daarnaast wil ik even reageren op je eerste reactie op deze post. Je maakt inderdaad een punt wanneer je zegt:

"Kunnen christenen dat wel, positief denken over zich zelf?"

Het is inderdaad bij veel christenen een issue, maar dat betekend niet dat iedereen daar moeite mee heeft. En ik denk dat het ook iets is wat deze wereld een negatieve invloed heeft daarbij. Veel mensen in deze wereld zijn niet tevreden met zichzelf. Lichamelijk zien we dat met de toename van plastische Chirurgie, en geestelijk met het aantal mensen dat vandaag de dag wel niet zelfmoord pleegt of bij de psychiater zit.

Je zegt daarbij dat het in strijd is met de Bijbel om positief over jezelf te denken. Vervolgens geeft Annique haar mening hierover met daarbij gebruik makend van Bijbelteksten. Dat is haar visie. Dit wil niet zeggen dat je die direct moet aannemen, toch? Maar je reageert wel heel erg fel David, zonder dat ik vind dat daar aanleiding voor is. Ze vertelt haar verhaal... meer niet.

David, zie niet elke reactie, die naar jouw mening tegen jouw visie ingaat, als een aanval. Ik zie je reactie graag tegemoet.. en laten we daarbij GOED kijken naar wat diegene nou daadwerkelijk zegt.

Groeten, Mark
Zondag, 11 mei 2008, 01:23Lucifer
Hallo Mark,

Als er gereageerd wordt in de aanhef met mijn nickname, ga ik er van uit dat het ook een reactie is op het geen ik schreef.
Besef evenwel dat veel christen(jongeren) op dit weblog slechts aangeven waar zij in geloven en vanuit dat geloof iets schrijven.
Tracht daarop duidelijkheid te verschaffen dat het vaak tegenstrijdig is aan wat men schrijft en onlogisch waar men in geloofd.

Maar goed, wil je niet helemaal ongelijk geven dat ik af en toe 'bot' overkom. Zal daar rekening mee houden. Wat trouwens niet wil zeggen dat ik m'n eigen mening ga veranderen.

Groet, David
Donderdag, 19 februari 2009, 16:07Aart pieper
Bij een studie over Jacobus 3 ga ik dit gebruiken
Donderdag, 19 februari 2009, 17:20Mark
Hey Aart,

Tof maar tegelijk moeilijk om over Jakobus 3 een preek te houden. Ik heb het weer even gelezen, maar blijf het zo'n krachtig boek vinden, Jakobus.

Vers 17 vind ik iets waar je heel lang over kan nadenken:

De wijsheid van boven daarentegen is vóór alles zuiver, en verder vredelievend, mild en meegaand; ze is rijk aan ontferming en brengt niets dan goede vruchten voort, ze is onpartijdig en oprecht.

Hoevaak beschikken we dan over wijsheid als je bovenstaand vers zo leest?

Ik wens je in ieder geval Gods wijsheid en inzicht toe bij het houden van deze studie.

Groeten, Mark Boerman
Vrijdag, 20 februari 2009, 14:33Kees
Beste Mark,

Laat ik beginnen met een complimentje,
Heel goed gedaan, ik ben trots op je!!!!!!!!!!!!!!!

David,
Het is niet mijn doel om jou als persoon, nog om je overtuiging aan te vallen, ik wil alleen laten weten hoe ik denk over bepaalde dingen die je schrijft.

Natuurlijk heb je gelijk als je zegt dat de mens een zondig wezen is geneigd tot alle kwaad. Maar juist voor een christen geldt dat niet wat hij is een heilige die zo nu en dan zondigt, en daarom mag hij zich een complimentje geven.

Weet je het maakt mij persoonlijk niet zo veel uit dat je me iemand noemt die niet intelligent is en die niet logisch denkt, omdat ik bid. Wat ik wel erg vind is sdat je door het waardeoordeel dat je afgeeft zo'n intelegente man als Mark veroordeelt. Hij besteed te veel tijd aan deze site, om zomaar daarvoor beledigt te worden, dat vind ik verdrietig.

Van de andere kant heb ik genoten van je reaktie, omdat ik net als jij zie dat veel christenen te negatief over zichzelf denken, maar ook veel anderen doen dat zou dat een van de dingen zijn die ervoor zorgen dat juist in de westerse wereld het aantal psychise patieneten stijgt.

Groetjes,
Kees.
Vrijdag, 20 maart 2009, 14:10Ik
God bestaat niet :)
Vrijdag, 20 maart 2009, 14:17Mark
Hey 'ik'
Als je dat vind, ben ik benieuwd waarom en wat jou ervan overtuigd. Doe dan eens stoer en zeg meer dan alleen dat God niet bestaat. Laat eens wat meer van je horen, dan kunnen we wat met je reactie....

Groeten, mark
Zaterdag, 21 maart 2009, 22:22Menno
Dag allemaal,

@ Mark:
Ik ben het absoluut met je eens! Woorden kunnen afbreken of opbouwen. Ik denk dat het woord net als de pen sterker is dan het zwaard. Laten we onze woorden eens gaan gebruiken om op te bouwen en mensen te bemoedigen. Lees Romeinen 12:20 er maar eens op na wat zegeningen (en dus ook positieve woorden) kunnen doen.

@David:
Ik ben nogal benieuwd waarom men niet op jouw reacties mag reageren met behulp van Bijbelteksten. Je bent hier tenslotte op een site die bedoeld is tot opbouw van het christelijk geloof en daar hoort ook de Bijbel bij, of je het nou kunt waarderen of niet. Ik ben zeer positief over je regelmatige aanwezigheid op deze website en vind het zeer interessant om jouw reacties te lezen, vooral als ik bemerk welke 'gedrevenheid' daar achter zit (als ik het zo mag noemen). Maar in elke discussie of elk debat moet er ruimte zijn voor de argumenten van de verschillende partijen. Ik begrijp dat jij ook jouw "bijbelteksten" wenst te gebruiken in een dergelijke discussie, maar ik denk dat je toch de regels zult moeten eerbiedigen die hier op deze site worden gehandhaafd. Ik zie uit naar je reactie.

@all

Fijne avond, een goed weekend en boven alles God's onmisbare zegen en wijsheid toegewenst!
Zaterdag, 21 maart 2009, 23:12Menno - toevoeging
Romeinen 12:20

Hierin spreekt Paulus het volgende:
Maar 'als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd'.

Over de gloeiende kolen heb ik onlangs nog een uitleg gehoord n.a.v. Openbaring 8: 3 - 5
Hierin gaat het over een engel die wierook verbrande samen met de gebeden van de heiligen, wat vervolgens opsteeg naar God. En dan staat er dat de engel de wierookschaal oppakt en met vuur (gloeiende kolen) vult en op de aarde stort. Er schijnt een link te moeten worden gelegd tussen deze twee bijbelteksten. Als je je ergste vijand zegent (in voorbede zijn voor je vijand is ook zegenen!! net als hem, ondanks alles, goed behandelen (hem eten en drinken geven)) dan stapel je gloeiende kolen op zijn hoofd, wat zoveel wil zeggen als: je maakt zijn oordeel alleen maar zwaarder, omdat hij jou, ondanks jouw zegeningen over hem, (nog) onterecht(er) behandeld heeft.

Als het onduidelijk is mail dan maar even naar
mijnnaam79at-gmail-dot-com, waarbij mijnnaam uiteraard mijn naam bovenaan de reactie is...

God's zegen en wijsheid toegewenst.

Reageer op deze blog







"));