Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

2012: catastrofejaar?

Door: Mark WinkelaarMaandag, 9 januari
Terug
Categorie: Algemeen, 3 keer gereageerd, 169 keer bekeken

De economische crisis, het weer die extreme waarden aanneemt, Nederland die met wateroverlast te maken heeft, de maja-kalender die dit jaar af gaat lopen, de vele aardbevingen en overstromingen enz. Er is best veel aan de hand op dit moment. Sommigen hebben het gevoel dat de aarde naar een climax toe gaat, maar is dit ook echt zo? Loopt de aarde echt tegen het einde, of ondervindt het simpelweg wat tegenslag?

Laten we eerst wat dingen relativeren. In de jaren dertig en veertig heeft de westerse wereld ook een grote economische crisis meegemaakt, dus het feit dat we nu een economische crisis hebben is niet nieuw. Het aantal aardbevingen is al heel lang stabiel, volgens het KNMI. Dankzij de verbeterde apparatuur en het feit dat er meer slachtoffers vallen lijkt het alsof er meer aardbevingen hebben plaats gevonden, maar dat is niet zo. Het totale aantal natuurrampen per jaar neemt, over honderd jaar gekeken, wel toe. Hoewel deze de afgelopen tien jaar niet zijn toegenomen, volgens het ‘World disaster report’. Dus op zich zijn de zorgen over de natuurrampen wel gegrond, maar niet alle ‘bezorgdheidsroddels’ kloppen met de werkelijkheid. Er is ook veel bangmakerij, die veelal gebaseerd is op niets. Je hoort nu ook veel over de terugkomst van Jezus en dat Hij misschien wel in 2012 zou terug komen. Dat is natuurlijk mogelijk, want Jezus kan op elk moment terug komen. Maar je moet hem niet terug verwachten op basis van alle gebeurtenissen die ik net noemde.

Als jullie berichten horen over oorlog en oorlogsdreiging, wees dan niet verontrust. Die dingen moeten gebeuren, maar daarmee is het einde nog niet gekomen. Het ene volk zal tegen het andere ten strijde trekken en het ene koninkrijk zal de strijd aanbinden met het andere, overal zullen er aardbevingen en hongersnoden zijn: dat is het begin van de weeën. (Mar 13:7-9)

Het einde is dus nog niet gekomen. Pas als iedereen het evangelie gehoord heeft komt Jezus terug. (Mar 13:10) Een paar weken geleden las ik een boekje van David Wilkerson: Het visioen. Daarin beschrijft hij een visioen die hij heeft gehad over de eindtijd en wat er allemaal gaat gebeuren. De voorspellingen die hij schrijft zijn verre van bemoedigend. Allerlei rampen, oorlogen en meer nare gebeurtenissen, maar aan het einde van zijn boek staat iets moois. Hij had ook het idee dat God dat wilde zeggen tegen de mensen die het boek hadden gelezen. Hij schrijft daar, vijf simpele woordjes: God heeft alles onder controle. Hoe erg de tijden ook worden, hoe veel rampen er ook nog komen: God heeft de controle. 

Fijne week!

Mark Winkelaar

Gerelateerd

Reacties (3)

Dinsdag, 10 januari, 10:17Marja
Iedereen schreeuwt maar wat.Alleen God weet wat ons te wachten staat en niet wat de wereld er van zegt!!
Woensdag, 11 januari, 21:35Mauritz
Ik vroeg me af of deze tekst überhaupt wel over het einde van de wereld gaat, aangezien de discipelen het zelf nog gaan meemaken. "Wanneer jullie berichten horen over" staat er. Dat klinkt niet echt alsof het voor onze tijd geldt, maar al gebeurd is in hun tijd. Bovendien weet alleen God wanneer Hij terug komt, zoals ook al in de post hiervoor werd gezegd.

Volgens mij gaat deze tekst over het Koninkrijk van God dat op aarde komt, na het sterven van Jezus. Voordat het Koninkrijk op aarde kwam moest eerst het oude systeem van de offers worden afgebroken. Daarom wordt de tempel verwoest in het jaar 70 na Chr. Vers 8 schrijft over deze strijd tussen het Koninkrijk van God dat op aarde komt en het koninkrijk van de Vijand die weerstand biedt. In Mat. 24 staat hetzelfde stuk en daar zie je dat de discipelen eigenlijk 3 vragen stellen.
a) Wanneer gebeuren deze erge dingen?
b) Wat is het teken van uw komst?
c) En hoe zit het met de voleinding der wereld?

In vers 34 zegt Jezus: "Voorwaar, Ik zeg u: Dit geslacht zal geenszins voorbijgaan, totdat al deze dingen zullen geschied zijn."

De laatste vraag (c) wordt pas in vers 36 beantwoord. Vraag B is niet de vraag wanneer God terugkomt maar wanneer het Koninkrijk op aarde komt. Vraag C gaat over de terugkomst. De verdrukking waar over gesproken wordt t/m vers 35 uit Mat. 24 is dus al geweest in die tijd (rond het jaar 70, de verwoesting van de tempel).

Een (heel) goed boek hierover is (engels) is: Victorious Eschatology-A Partial Preterest View.

Nog even over "het einde" of "het einde der tijde" uit vers 7. Veel mensen denken dat dit het einde van de wereld is, of de wederkomst. In Heb. 9:26 staat duidelijk dat "de voleinding der eeuwen", of "einde der tijden" was toen Jezus 2000 jaar geleden stierf.

Dit (en het hele thema rondom het Koninkrijk van God) zet alle eindtijd theoriën van hel en verdoemenis in totaal ander daglicht. Interessant om eens verder uit zoeken ;).

Fijne week!
Donderdag, 12 januari, 12:03Mauritz
Owja, deze las ik vandaag Mar. 9:1
'Ik verzeker jullie: sommigen die hier aanwezig zijn zullen niet sterven voordat ze de komst van het koninkrijk van God in al zijn kracht hebben meegemaakt.'

Vond ik wel een mooie tekst om even te delen wat betreft het Koninkrijk van God :).

Wat mooi is aan deze tekst is dat je ziet dat het Koninkrijk iets is voor nu en niet nog moet komen. En verder is het Koninkrijk blijkbaar niet direct met Jezus' strerven op aarde gekomen. Jezus stierf omstreeks het jaar 30 en omstreeks het jaar 70 (zie vorige post) kwam het Koninkrijk (met als teken de verwoesting van de tempel en grote verdrukking), dat was namelijk in het jaar 70.

Deze tekst onderstreept mijn vorige post, omdat er staat dat sommige nog in leven zullen zijn met de komst van het Koninkrijk. Dat kan natuurlijk dan niet de wederkomst zijn, want dan leefden ze nu nog steeds.

Gelijk na Jezus' dood begonnen de discipelen het evangelie te verkondigen. Dus in de 40 jaar ertussen konden er best al een aantal zijn gedood / overleden. Dus als er staat dat sommigen het Koninkrijk nog mee gaan meemaken in hun leven, dan past dat best wel goed in het verhaal van het Koninkrijk wat ik in de vorige post beschreef. Gewoon even als extratje ;).

Anyway, alvast een fijn weekend, het is alweer donderdag en ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Reageer op deze blog







"));