Kort maar krachtig

"Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uitzagen." Geschreven door Friedrich Nietzsche. Duits dichter en filosoof (1844-1900)

Christenen kunnen ook demonen in zich hebben.
Als je wilt reageren op deze stelling, dan kan dit bij het berichtje met de naam 'Stelling week 14/15'
Mark Boerman

Maandag,
13 oktober 2008

Mark Boerman

Bid, bid nog een keer. De volgende dag weer. En de weken daarna ook elke dag, en het zal je gegeven worden. Dat is niet hoe het in de Bijbel staat, toch?
Het was een gedachtegang die bij mij de laatste weken meerdere keren naar boven kwam. Volharding en gebed, woorden die beiden in de Bijbel staan geschreven, maar nooit samen worden genoemd, maar desondanks toch door de christen met elkaar worden verbonden, vanwaar?

Waar het woord ‘volharding’ naar mijn idee wel goed staat beschreven is in 1 Timoteüs 6: 11 waarin volharding wordt genoemd als een eigenschap, je mag er naar streven om volhardend te worden. Er wordt niet zozeer iets genoemd waar je dan volhardend in mag zijn, net zoals liefde iets is wat niet zozeer ergens betrekking op heeft maar meer algemeen geldt. Het mag een onderdeel van je worden en daarbij groeien.

Maar jij, een dienaar van God, moet je hier verre van houden. Streef naar rechtvaardigheid, vroomheid, geloof, liefde, volharding en zachtmoedigheid.  

‘Weet dat ik elke dag voor je bid’ 
‘Ik bid al jaren voor die vriend, dat hij Jezus mag leren kennen’

Denk er eens goed bij na, je bidt al jaren voor die vriend, of er word al jaren voor jou gebeden, maar er gebeurt maar elke keer niks. Mag jij jezelf dan niet gaan afvragen of er niet iets verkeerd gaat? Jezus bad immers maar één keer voor een zieke (met de uitzonderingen daar gelaten)
Het is toch gek dat je meerdere malen voor iets zou moeten bidden, mag het gebeuren. Het lijkt er dan net op alsof je het moet verdienen ofzo. Zo klinkt het althans bij mij in de oren. God wil wel eens zien of jij inderdaad hart hebt voor die persoon, en laat daardoor pas bij de 131ste keer je gebed uitwerking hebben. Dat slaat toch nergens op!

Waarom geeft Onze vader ons wel, als zogenaamd vanzelfsprekend, elke dag brood maar zou Hij ons gebed voor de zieke zuster in het ziekenhuis niet, als vanzelfsprekend, verhoren?

Groenten, of fruit, kies maar

Mark

tell-a-friendTell-a-friend

Tell-a-friend

Annuleren


Annuleren

Laat een reactie achter

Naam:
Reactie:
Typ hier 'gebed':

Reacties (25)

Reactie van Jenny

Ik denk wel dat het belangrijk kan zijn om volhardend te bidden, en dan eigenlijk met betrekking tot de geestelijke strijd.
Ik herken wel wat je zegt hoor, van dat verhoring verdienen ofzo. Maar bijvoorbeeld bij Daniel, die had ook gebeden gebeden en nog eens gebeden en toen na ehhh een heel aantal dagen (twijfel tussen 7 en 10 :P) kwam de engel en vertelde hem dat hij tegen werd gewerkt. Als wij om iets bidden dan gaat er een strijd gaande denk ik. De duivel wilt niet dat wij deze dingen ontvangen of dat b.v. iemand zich bekeert. Vandaar dat ik denk dat God mensen juist inzet om hiervoor te bidden en zo ook te strijden voor het goede! :)

maandag, 13 oktober 2008 - 10:05
Reactie van Mark

Hey Jenny,

Ik twijfelde of ik het voorbeeld wat je aanhaald van Daniel in mijn post zou verwerken, uiteindelijk niet gedaan.
Het verhaal staat namelijk, naar mijn idee, in lijn met hetgeen ik vertel in de post.
Het is namelijk een oud testamentisch verhaal, wat wil zeggen dat gebed in het verhaal van Daniel duidelijk werd tegen gewerkt. Jezus heeft, God zij dank, die blokkades verwijderd tussen God en de mens, waardoor elk gebed zijn uitwerking niet zou moeten missen.
Wat je zegt over geestelijke strijd, vind ik interessant en ik denk dat het het ergens tussen jouw en mijn visie inligt. Ik denk namelijk dat geestelijk oorlogsvoering soms tijd kan kosten en niet direct na elk gebed gewonnen is, maar dat neemt niet weg dat elk gebed wel degelijk kracht heeft en niet zozeer na de zoveelste keer pas werkt.

Groeten, Mark

maandag, 13 oktober 2008 - 12:13
Reactie van Anne

Heej,
Ik denk dat het belangrijk is om te volharden in alles.

En zij bleven volharden bij het onderwijs der apostelen en de gemeenschap, het breken van het brood en de gebeden.
(Handelingen 2:42)

Hier wordt toch aangegeven dat de eerste christengemeente volhardend was in de gebeden?

In 2 Korinthe 12 8,9 zegt Paulus:
Driemaal heb ik de Here hierover gebeden, dat hij van mij zou aflaten. En Hij heeft tot mij gezegd: Mijn genade is u genoeg, want de kracht openbaart zich eerst ten volle in zwakheid.
Hier 'geeft' Paulus het dus uiteindelijk op, maar dit was pas NADAT God tegen hem had gezegd: Mijn genade is u genoeg.

In Lucas 18 wordt het verhaal verteld van de goddeloze rechter. In vers 7 staat dan:
Zal God dan zijn uitverkorenen geen recht verschaffen, die dag en nacht tot Hem roepen, en laat Hij hen wachten?

Kortom: ik denk dat het belangrijk is om te volharden in het gebed en dat het gevaarlijk is om te zeggen dat als God niet meteen je gebed verhoort, dat je dan niet 'goed' zou bidden (dat meen ik uit je blog op te merken).

Groetjes, Anne

maandag, 13 oktober 2008 - 18:14
Reactie van Mark

Hey Anne,

Interessant wat je verteld en ben benieuwd naar je argumenten en visie op volharding. Je zegt dat je denkt dat het goed is om te volharden in gebed, waarom denk je dat? Denk je ook dat God het van je vraagt?
Voor de rest kan ik uit je voorbeelden niet echt duidelijk opmaken dat in de Bijbel valt terug te vinden dat God het van je verlangt, inderdaad Mijn genade is jouw genoeg!

Kan je iets meer verduidelijken aan je reactie, ben wel benieuwd namelijk.

Groeten, Mark

maandag, 13 oktober 2008 - 23:15
Reactie van Jenny

Hallo Mark! Daar ben ik weer :) ik vond het een interessante opmerking dat je zegt dat Jezus geestelijke srijd weghaalt...omdat Jezus dat heeft weg genomen. Ik denk dat ik daar anders tegenover sta. Nu wil ik helemaal niet zeggen dat Jezus niet machtig is om dat te doen, maar omdat er nu een genade tijd is is er ook nog geen oordeel, ook nog niet over de slechte dingen (tenminste volgens mij niet als je nog leeft maar pas daarna) daaruit blijkt al dat je voor slechte dingen kunt kiezen. Die blijven er. De duivel kan ons ook nog blijven verleiden naar mijn idee. Dus dan is er toch nog geestelijke strijd?
Naja goed ik ben benieuwd naar je visie hierop :) Ik ben het geheel met je eens dat ieder gebed kracht heeft hoor en niet maar na de zoveelste keer :)
Alleen heb ik zelf in mijn leven al zo vaak meegemaakt dat dingen pas na een tijd worden verhoort, na menigmaal bidden...niet omdat ik niet vertouwde dat het zou gebeuren, maar het gebeurde toen gewoon ook niet.Maar goed, zoals ik al zei :) hoe zie jij dat?

dinsdag, 14 oktober 2008 - 08:59
Reactie van Mark

Hey Jenny,

Ik denk dat er iets onduidelijk is geweest in mijn reactie naar jou, want ik wilde niet zeggen dat er helemaal geen geestelijke strijd is ofzo. Inderdaad wat je zegt, je kan nog steeds kiezen voor het slechte, en dit gaat bij veel christenen gepaard met de zogenaamde ' geestelijke strijd'

Tot dan zijn we het met elkaar eens. Ik denk namelijk dat er wel geestelijke strijd is en blijft tot het einde der tijd, maar ik zie daarbij de link nog niet echt naar gebed, of doe ik dan iets verkeerd?
Ik denk dat geestelijke strijd veel meer te maken heeft met strijd in je denken. Elke dag weer de keuze maken om voor het goede te gaan.
Maar wat je verteld dat je het vaak hebt meegemaakt in je eigen leven, dat je veel hebt moeten bidden voordat het daadwerkelijk gebeurde, hoe zie je dat dan?
Zie je dat als iets dat anders zou moeten kunnen? of is het een gegeven waar we als mens genoegen mee moeten/mogen nemen?

Kijk, gebed is naar mijn idee datgeen wat in deze wereld de christen kenmerkt, samen met de kerkgang. Maar tegelijk vind ik dat veel mensen het maar 'gewoon' doen, zonder er verder echt bij na te denken. Want wat staat er bijvoorbeeld in de Bijbel over bidden? Het is eigenlijk zo makkelijk, althans zo staat het er (tik maar in bij onlinebijbel) het liegt er niet om. Maar het is iets wat door onze ervaring is verandert. Ja inderdaad, er staat wel bid en het zal je gegeven worden, maar in de praktijk is het vaak anders, dus......

Zie je? We sluiten als het ware compromissen tussen de Bijbel en onze eigen beleving/praktijk. Ik weet niet wat jij ervan vind, maar naar mijn idee zei Jezus altijd. Alles of niets, toch?

Groeten, en als ik een beetje fel overkom komt dat doordat dit onderwerp mij wel bezighoudt :) Dus dat moet je niet persoonlijk opvatten.

Mark

dinsdag, 14 oktober 2008 - 09:29
Reactie van Jarik

Las vandaag nog Lucas 18:1-7.
Vond t veelzeggend mbt dit onderwerp:

1 Hij vertelde hun een gelijkenis over de noodzaak om altijd te bidden en niet op te geven: 2 ‘Er was eens een rechter in een stad die geen ontzag had voor God en zich niets aan de mensen gelegen liet liggen. 3 Er woonde ook een weduwe in die stad, die steeds weer naar hem toe ging met het verzoek: “Doe mij recht in het geschil met mijn tegenstander.” 4 Maar lange tijd wilde hij dat niet doen. Ten slotte zei hij bij zichzelf: Ook al heb ik geen ontzag voor God en laat ik mij niets aan de mensen gelegen liggen, 5 toch zal ik die weduwe recht verschaffen omdat ze me last bezorgt. Anders blijft ze eindeloos bij me komen en vliegt ze me nog aan.’ 6 Toen zei de Heer: ‘Luister naar wat deze rechter zegt, al minacht hij ook het recht. 7 Zal God dan niet zeker recht verschaffen aan zijn uitverkorenen die dag en nacht tot hem roepen? Of laat hij hen wachten?

Gegroet,
Jarik

dinsdag, 14 oktober 2008 - 12:47
Reactie van Percy

Ten eerste een hele leuke stellling, met name omdat het mij aan het denken heeft gezet. Ik snap op zich waarom Anne Lucas 18 aanhaalt, omdat de gelijkenis gaat over een vrouw die haar recht komt halen. Bij haar gaat het waarschijnlijk steeds over hetzelfde punt. Haar is onrecht aangedaan en zij verzoekt de rechter om haar recht te verschaffen. Dit lijkt mij een manier van volharden; steeds maar voor hetzelfde durven terugkomen in plaats van het maar op te geven, omdat het ogenschijnlijk niets uithaalt. En dat is juist het punt waarom Jezus die gelijkenis uitspreekt. Lucas 18 begint met de reden waarom Jezus deze gelijkenis uitsprak: opdat zij altijd moesten bidden en niet verslappen. Dus ik denk dat wij ons niet moeten laten ontmoedigen, omdat wij niet meteen (of soms helemaal) geen resultaat zien, maar wij moeten blijven bidden omdat de HERE JEZUS ons opdraagt dit te doen! In die zin moeten we zeker volharden!

Maar hoe dan met die ongelovige vriend? Ik moest gelijk denken aan hoe belangerijk het is dat wij Gods stem verstaan. Welk antwoord geeft God op ons gebed, in welke richting beweegt de Heilige Geest in ons gebed. Ik denk dat we erg teleurgesteld kunnen raken als we gefocused zijn op het resultaat. Jezus zegt in Joh. 4:38 iets over onze arbeid. De een zaait de ander haalt binnen wat hem geen arbeid heeft gekost! God is de Heer over de oogst, maar wij moeten blijven arbeiden, zij het zaaien, zij het bidden (bid en werk ;o) ) Lees ook hand: 13:48

dinsdag, 14 oktober 2008 - 13:04
Reactie van Mark

Hey Percy,

Bedankt voor je reactie. Het is blijkbaar een onderwerp waar ik vrij alleen in sta, kwa standpunt, maar dat is interessant.

Ik vind de voorbeelden die je aanhaalt goed voor zich spreken, maar als je de tekst noemt van bijvoorbeeld de oogst, is het dan niet jouw interpretatie dat het hier over gebed gaat?

Daarnaast ben ik benieuwd wat jouw visie erop is dat Jezus ons oproept om te blijven bidden. Zal dat zijn om te volharden? Of heeft het niet zozeer met volharden te maken maar meer van het blijven doen?
Je hebt namelijk gebeden waarvan je weet dat jouw wens, en die van God, gelijk zijn. Met sommige gebeden is dat niet zo, en moet je op zoek gaan naar Gods wilt denk ik.

Ik ben benieuwd naar je/jullie visie of gebedsgenezing. Denk(en) jij/jullie dat het bij elk gebed mogelijk zou moeten zijn om genezing te ontvangen? of werkt het ook hier met volharding?
Heeft het niet meer te maken met onze eigen onverschilligheid? Wij bidden en bidden maar, maar luisteren eigenlijk niet zozeer naar datgeen wat God van ons verlangt. We zijn bidden gaan zien als éénrichtingsverkeer.

Ben benieuwd naar jullie meningen en standpunten.

Groeten, Mark

dinsdag, 14 oktober 2008 - 18:47
Reactie van Percy

Hoi Mark,

Je hebt gelijk hoor. Ik bedoel niet dat de Here Jezus het specifiek heeft over gebed, als Hij spreekt over de oogst.

Het ging mij meer over het niet teleurgesteld raken als wij na jaren bidden nog geen resultaat zien van ons gebed. Ik denk dat wij in simpelweg gehoorzaam moeten zijn als wij op ons hart krijgen om voor een vriend te bidden. En daarin, zoals je zelf zei: goed moeten luisteren naar Gods stem. Wil God dat wij nog steeds voor hem bidden, en met name, maar blijven (dus nadruk op blijven) bidden. Inderdaad is ons gebedsleven maar al te vaak een eenrichtingsverkeer en zijn we niet bereid om te luisteren naar wat God tegen ons wil zeggen.
En dan terug naar je vraag(over mijn intepretatie): ons gebed, kan een onderdeel zijn van wat God in het leven van iemand wil doen. God kan aangeven dat we moeten stoppen met voor iemand te bidden, maar dat betekend niet dat God dan ook gestopt is met werken! En in die zin bedoel ik eigenlijk dat wij maar een onderdeeltje zijn van de vele arbeiders in de oogst. De een plant, de ander begiet, maar God geeft de wasdom (1 cor 3:6, bedankt Google ;o) ) Dus laten wij ons deel doen, maar het daarna weer overgeven aan Hem! God zoekt dan misschien nog wel een “begieter” :o)

Ik denk dat dit voorkomt dat we teleurgesteld raken, als ons gebed niet (op onze tijd) beantwoord wordt.

woensdag, 15 oktober 2008 - 09:48
Reactie van Percy

Stel dat we bidden voor een opwekking. Zouden we dan één keer bidden en vervolgens zeggen: nou ik heb gebeden, nu wacht ik op Gods uitwerking.
Wellicht niet, we zouden steeds weer voor Gods aangezicht komen.

Ik moet denken aan de discipelen in handelingen 1. De Heer heeft tegen de discipelen gezegd de stad niet te verlaten, maar te blijven wachten op de belofte van de Vader (4b). Vervolgens lezen we dat allen eendrachtig volharden in het gebed (14). Denk je niet dat de gebeden zouden zijn iets van: O Here zend ons de belofte van de Vader zoals Uw Zoon de Here Jezus Christus ons beloofd heeft. Zend uw Geest Heer, want wij zijn maar simpele mensen van vlees en bloed, maar als Uw vuur op ons neerdaalt dan... en dat niet één keer.

Ze hebben de BELOFTE van Jezus ontvangen, maar hun harten moesten wellicht door het gebed klaargemaakt worden om de belofte ook te ontvangen.

Tijdens het gebed kunnen wij ons volledig overgeven aan God, ons hart voorbereiden, waardoor God Zijn werk kan doen.

Ik luisterde gisteren naar een preek van evangelist jan Zijlstra. Hij predikte over Elia die van God de belofte had ontvangen dat er regen zou komen. 1 kon. 18:1 Ondanks de belofte boog Elia zich op de hoogte van de Karmel. Hij zond zijn knecht zevenmaal de berg op om te zien of de regen al kwam. Elke keer als de knecht terugkwam met de mededeling: er is niets, kon Elia ontmoedigd raken, maar hij zei ga weer. Da's een aanhouden in geloof! Ook als God nog niet antwoord, sta op de belofte, want God heeft gesproken! Spreek tot je hart en spreek de belofte die je ontvangen hebt uit tot God.

Ook de Syrofenische vrouw liet zich niet zomaar wegsturen. Mat. 15:21-28. En Jezus riep uit: groot is uw geloof, vrouw, u geschiedde gelijk gij wenst! Zij volhardde, door niet zomaar op te geven.

Zouden we daarom volharden niet ook kunnen verbinden aan het gebed?

ben benieuwd wat jullie denken :O)

zaterdag, 18 oktober 2008 - 13:37
Reactie van Mark

Hey Percy,

Je stelde enigszins een vraag aan het einde van je reactie, wat anderen daarvan dachten.
Deels kan je mijn mening natuurlijk terugvinden in de blog en de reacties. Wat ik me wel afvraag is of het goed is om dingen in te vullen.
Je hebt het bijvoorbeeld over de stad waar ze in moesten blijven, Jeruzalem om precies te zijn.

Je stelt dat ze volharden in gebed? Er staat om even te citeren uit vers 14:Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed...

Volharding staat in de Vandale beschreven als 'standvastig'
Ik weet niet of dit opgaat voor gebed. Bidden is toch niets meer dan praten met God? Dus ook antwoord terugkrijgen? Standvastig daarintegen doet mij denken aan dat kind dat zeurt dat het nog niet naar bed wil en daarin standvastig blijft.
De vader/moeder althans weet beter, en denkt aan het kind en geeft dus niet altijd wat het wil.

Bidden is luisteren, en niet je poot stijf houden, als het niet blijkt te werken!

Dit is mijn kijk Groeten, Mark

zondag, 19 oktober 2008 - 12:32
Reactie van Percy

Hoi Mark,

Nou nog een laatste reactie over deze stelling: In 1 Kor 15:58 zegt Paulus: weest STANDVASTIG, onwankelbaar, ten alle tijde overvloedig in het werk des Heren, wetende, dat uw arbeid niet vergeefs is in de Here. Standvastig hoeft dus niet per definitie negatief te zijn ( je poot stijf houden). Maar goed, laten we bidden, want dat is een ding wat ik ZEKER weet dat de Here wil!! God bless !

maandag, 20 oktober 2008 - 05:17
Reactie van Victor Dupon

Hé Mark,

Ik lees hier ff je post. Het zou kunnen dat je een beetje frustratie hebt. Tenminste dat had ik laatst over dit onderwerp volhardend bidden.

Ik stelde God de vraag: 'Waarom moet het allemaal zo moeilijk? Waarom zo lang wachten op een antwoord?' Ik was vermoeid, ik was een beetje geïriteerd naar God toe.

Kdenk dat het belangrijk is om te bidden vanuit een oprecht hart en zuiver geweten.
Kzie laatste paar dagen een vernieuwing hiervan met tekenen. Vet...

Voor allen:

Heeft het zin om te bidden voor waar jezelf geen hart voor hebt?

maandag, 20 oktober 2008 - 22:04
Reactie van Mark

Hey Victor,

Ik moet zeggen dat ik geen frustratie heb naar God toe, meer naar mensen om mij heen. We doen allemaal maar wat, en zoveel christenen hebben hun 'eigen visie' terwijl dit soms dwars tegen de Bijbel ingaat.
Wat je zegt over een hart hebben voor datgeen waar je voor bid, ik denk dat het heel belangrijk is maar niet altijd een voorwaarde.

Soms heb je geen hart voor de kinderen in Afrika, maar spreekt je verantwoordelijkheidsgevoel (of hoe je het ook wilt noemen)je misschien aan om daar één week voor te gaan bidden.
Het helpt om een hart te hebben voor hetgeen je voor bid, dat is één ding wat zeker is!

Groeten mark

maandag, 20 oktober 2008 - 22:11
Reactie van Victor

He Mark,

Klopt inderdaad, verantwoording is er één van. Maar bij verantwoording heb je er toch ook hart voor, dat komt ook ergens vandaan of niet?
Als je van iemand houd voel je je meer verantwoordelijk. (Wiens woorden zijn dit Mark ...;) )

Ik moest even goed lezen en het verschil maken door het volharden (geestelijk) te zien en door het gewoon maar te doen. Ik geloof niet dat er een formule is die werkt zodat je gebeden verhoord woorden.

Maar we mogen God wel aan zijn beloftes houden in de Bijbel.

Maar dan moet je ze wel goed in de context lezen en daar heeft niet iedereen zin in om deze teksten tot op de puntjes uit tezoeken wat er nou echt staat en wat er mee bedoeld word.
(Wat is die Bijbel toch belangrijk..)

Mijn zekerheid: God is trouw en houd zijn woord. Daar mag iedereen zijn oprechte gebeden op richten.



dinsdag, 21 oktober 2008 - 19:50
Reactie van Jenny

hee Mark, ben ik weer :) ik vind je niet te eh hoe moet ik zeggen fel ;) haha je mag best wat zeggen :D is alleen maar goed, want met erom heen draaien kom je er ook niet ;) Wat me opviel is onder andere het volgende:

Kijk, gebed is naar mijn idee datgeen wat in deze wereld de christen kenmerkt, samen met de kerkgang. Maar tegelijk vind ik dat veel mensen het maar 'gewoon' doen, zonder er verder echt bij na te denken. Want wat staat er bijvoorbeeld in de Bijbel over bidden? Het is eigenlijk zo makkelijk, althans zo staat het er (tik maar in bij onlinebijbel) het liegt er niet om. Maar het is iets wat door onze ervaring is verandert. Ja inderdaad, er staat wel bid en het zal je gegeven worden, maar in de praktijk is het vaak anders, dus......

bij mij kwam een bijbeltekst op en ik heb m proberen te vinden maar ik vind m niet! Naja in ieder geval stond er toch zoiets van eh...als je bid en het is overkomstig met Gods wil, dan zal het je gegeven worden. Ik geloof dus niet dat als iemand bid om miljonair te worden dat hij dat ook wordt zeg maar...begrijp je wat ik eh bedoel?
En ik denk altijd van dat we een beetje op moet passen met teksten zo los op zichzelf te halen (uit het verband?) en het dan tot een ultieme waarheid te maken, want inderdaad vaker worden gebeden ook niet verhoord... Ik denk dan dat God een ander plan heeft, of dat er strijd is ofzo...I don't know?

Ik klink trouwens best kritisch he. Je moet weten dat ik God zie, en ook weet vanaf de Bijbel dat Hij ons wilt zegenen, in alles wat we vragen (denk aan de tekst waarop je je Vader om een vis vraagt en geen steen krijgt of iets in die trant :)) God wil ons wel goede dingen geven, daar ben ik van overtuigd :) maar k vind de discussie wel even leuk zo ;) dus benader ik het ook wat eh kritischer ;) niet dat je denkt van o jee doemdenker ofzo. ;)

vrijdag, 24 oktober 2008 - 15:52
Reactie van Mark

Hey Jenny,

Daar was ik weer :P Ik wilde even reageren op je stukje dat ging over dat je niet altijd krijgt waarvoor je bidt, dit omdat Gods wegen soms heel anders zijn dan onze, dat ben ik helemaal met je eens. Maar dat bedoelde ik ook een beetje met de vraag die ik in een eerdere reactie zette: Wat is je definitie van gebed? Ik denk dat we het meer mogen zien als een manier van communiceren, dus we mogen wel degelijk antwoord terug verwachten. Kijk en dan word het duidelijk:

Een kind dat vraagt om die mooie speelgoedauto in de winkel maar dat niet krijgt van de Vader. Dit omdat de vader verder denkt en weet dat het kind over 2 weken jarig is, en dit dus een perfect cadeautje zou zijn.

Dit is een beetje mijn definitie, al is het in mijn leven nog niet helemaal zo :) Ik denk dat we mogen vragen of Hij wil antwoorden en ons wilt laten zien wat Zijn weg is, zoals dat kind wat in de speelgoedwinkel duidelijk te horen krijgt dat het het niet krijgt. En het is niet onze verantwoordelijkheid om te weten hoe God dat gaat doen, en op welk tijdstip Hij het geeft. Dat Hij het gaat geven is naar mijn idee niet meer dan normaal, dat we dit mogen horen, toch? Heel veel mensen zeggen dat we God niet altijd zullen begrijpen, maar ik denk als het gaat om communicatie gaat, God heel duidelijk kan spreken.

Voor de rest vind ik net zo goed bij jou dat je niet echt fel overkomt. Gewoon heerlijk Nederlands communiceren, dus er niet omheen draaien :) heerlijk toch?
Voor de rest verdedig je jezelf een beetje wanneer je uitlegt wie/wat God voor je is. Het is helemaal niet aan mij om daarover te oordelen of daarover al maar een mening te hebben. Ik ken je niet eens! Ik lees alleen de letters die jij op je toetsenbord intikt, toch? Ik weet wel dat je mijn zuster bent :)

Gr en nog een fijn weekend!

Mark

zaterdag, 25 oktober 2008 - 17:22
Reactie van Percy

Hi Mark en de rest ;o)

Het is fijn om er zo met br. en zr's na te denken over een bepaald onderwerp. Hoewel ik 15 oktober een reactie heb geschreven, kom ik daar toch een beetje van terug/op terug. God liet me duidelijk zien dat het niet een volharden in gebed is, maar een volharden in geloof. Zoals een paar van jullie al schreven, als je een belofte van God hebt ontvangen, mag je in vertrouwen vasthouden aan die belofte, GOD die de belofte geeft is immers betrouwbaar en een waarmaker van zijn woord! Dus je volhard in geloof, ook al zie je nog niets ( dan denk ik toch aan Elia). Ergens staat ook een tekst dat we onder dankzegging mogen bidden alsof we het al ontvangen hebben. Dat is vertrouwen hebben!! Dus dan hoef je Hem er idd niet steeds/meer om te bidden, maar mogen we Hem danken dat Hij het zal doen. Gaaf hÚ! :o)

God bless

zondag, 26 oktober 2008 - 17:07
Reactie van Mark

Hey Percy,

Bedankt voor je reactie, ik denk dat wat je zegt helemaal waar is. Dat we in ons gebed mogen vertrouwen op God, en dit vertrouwen komt er niet zomaar. Ik denk dat gebed een stukje 'God kennen' vraagt. Hoe beter we God kennen en hoe beter we Zijn stem verstaan, hoe meer we in lijn zullen staan met God in ons gebed.

Gr. en nog een fijne zondag!
Mark

zondag, 26 oktober 2008 - 17:26
Reactie van Derya,

De Bijbel wil ons helpen,en onze leven op goeiepad zitten,hij wil ons beschermen tegen al het kwadde, misschien is het moeilijk maar het is goed bedoeld voor ons.je zal het merken.Je moet in God met heel je hart geloven,STOP NOOIT met bidden,blijf bidden,en je gaat het voelen... De Bijbel IS DE WAARHEID!!!

zaterdag, 21 februari 2009 - 14:51
Reactie van Susannah Bouman

Ik ben het niet met je eens hoor dat 1 x bidden altijd genoeg zou moeten zijn ... kijk maar eens naar Jezus ... Hij vroeg tot 3 x toe of de beker aan Hem voorbij zou gaan .... da's ook niet 1 x hÚ ... en het lijkt me toch dat Jezus wel weet hóe het moet .... het betekent voor mij i.e.g. dat je vaker voor iets mag bidden dan 1 keer ...

Sus

zondag, 22 februari 2009 - 02:13
Reactie van Mark

Hey Susannah Bouman,

Ik vind het mooi wanneer mensen eerlijk zeggen als ze het ergens niet mee eens zijn. Helemaal als het daarbij niet blijft, maar diegene ook komt met zijn/haar argumenten.

Zo vind ik het ook mooi hoe jij je mening geeft. Ik ben het alleen niet met je eens, maar dat doet hier geen afbreuk aan.

Je geeft het voorbeeld van Jezus die 3 keer aan God vroeg of deze beker aan hem voorbij kon gaan.

Nou is het een voorbeeld wat waarbij ik zowieso veel vragen heb. Waarom vroeg Jezus op het 'moment supreme' na er ruim 30 jaar naar toe te hebben moeten leven, met het besef dat het moet gebeuren, aan God in de hemel of deze beker niet aan hem voorbij kan gaan. Ik denk dat Jezus het niet vroeg om een antwoord te krijgen, omdat hij het antwoord al wist, Hij sprak immers al tegen de schrifgeleerden dat Hij na 3 dagen weer zou opstaan uit de dood (staat dat hij de tempel opnieuw zou opbouwen na hem te hebben afgebroken)

Wat is de reden waarom Jezus dit gebed bad? En waarom 3 keer? Vroeg hij 3 keer om een antwoord en kreeg Hij dit pas bij de 3de keer?

Ik zou het niet weten, maar het lijkt mij niet waarschijnlijk. Ik moet namelijk ook naar andere gedeeltes kijken om dit te begrijpen en zie dan dat in andere gedeeltes (behalve 1) Jezus één keer bid om het tot uitwerking te brengen. Genezing, bevrijding, profetie en noem maar op....

Ben benieuwd naar je mening Susannah! :)

Groeten, Mark

zondag, 22 februari 2009 - 19:32
Reactie van Susannah Bouman

Hoi Mark ...

Allereerst bedankt voor je reaktie ...
Hier is hoe ik erover denk ...

Ik geloof dat Jezus niet alleen God was maar ook mens ...
Net als de verzoeking in de woestijn ...komt hier ook Jezus machteloze menselijkheid zijn naar voren ...
Jezus wist idd. het antwoord al ... maar Hij had een menselijke angst ... {Zijn zweet viel als bloeddruppels op de grond}
Jezus lijdt alleen en lijdt terwijl zijn leerlingen slapen ...
Jezus was diep bedroefd en zeer beangstigd en bid dan tot 3 x toe of het niet op een ándere manier kan ... {dat is mijns inziens de reden} ... pas na die 3e keer wordt Jezus door Thomas gekust en gevangen genomen ...
Een gebed kan mijns inziens ook later worden verhoord ... dat hoeft niet altijd gelijk na het gebed denk ik ...
Behalve in Mattheus staat dat meerdere keren bidden ook in Marcus ... Dat het bidden maar 1 keer staat in Lucas is naar mijn mening geen reden om dan maar aan te nemen dat Jezus 1 x bad ... Ik vermoed dat Lucas die details niet erg belangrijk vond ... dat hij persoonlijk meer aandacht aan andere dingen schenkt ... maar dat is wat ik denk ...
Ik denk verder dat Jezus juist op dat moment heel goed besefte ... niet alleen als God zijnde maar juist ook in zijn menszijn ... wat het betekende om door God verlaten te worden ...
Jezus had náást zijn Goddelijke kant ook nog een menselijke ... en ik denk dat deze hier heel sterk naar voren kwam ...
Dat Jezus' leerlingen juist op het moeilijk{st}e moment slapen ... is denk ik een versterking van die angst ... bovendien wéét Jezus dat het nu wel héél erg dichtbij komt ...

Sus

dinsdag, 24 februari 2009 - 19:16
Reactie van Mark

Hey Susannah,

Ik vind dat je laatste reactie veel duidelijkheid verschaft, vooral waarom jij gelooft in dat je mag 'volharden' in gebed.

Als ik eerlijk met je moet zijn Susannah, dan is dit iets waar ik al heel lang mee worstel (vorharding in gebed) simpelweg omdat ik er niet in geloof. Mijn hart gaat zo'n andere kant op. Ik merk voor mezelf dat het lijkt alsof ik afbreuk doe aan Gods kracht als ik zeg dat je moet volharden in gebed.

Er staat echter één tekst in de Bijbel die getuigd van dat je mag volharden in gebed, namelijk Kolossenzen 4:2 waarin staat:

"Blijf bidden (andere vertaling 'volhardt') en blijf daarbij waakzaam en dankbaar."

Ik heb deze tekst eens van God te horen gekregen (echt heel bijzonder) terwijl ik God vroeg om een antwoord op mijn vraag of je moet volharden in gebed.

Allereerst was ik echt vol van vreugde, het was namelijk echt zo'n helder antwoordt. Maar toen ik de tekst ging lezen (het gedeelte erom heen) werd ik er niet wijs uit hoe dit volharden wordt bedoelt, want andere vertalingen hebben het over dat je gewoon moet blijven bidden, niks mis mee.

Ik vind het erg lastig. Vooral als ik naar mijn eigen leven kijk, waarin ik geen één uitzondering kan verzinnen waarbij volhardend gebed heeft meegewerkt in het ontvangen daarvan, GEEN 1!
De meest bijzondere momenten zijn wanneer ik mag bidden voor iemand en vraag om een antwoordt, een profetie of bijvoorbeeld voor genezing.

Snap je een beetje mijn levensverhaal/visie, die zo een beetje is ontstaan?

Wat is jouw ervaring? Ik ben nog steeds op zoek naar antwoord en zal niet eerder stoppen met zoeken als dat ik het antwoord heb gevonden. Ik ga zo God nog vragen om antwoord en hoop echt iets te horen.....

Groeten en wijsheid hierin!

Mark Boerman

dinsdag, 24 februari 2009 - 23:16