Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Hoezo zijn christenen anders?

Door: Mark BoermanZaterdag, 10 maart 2007
Terug
Categorie: Algemeen, 5 keer gereageerd, 936 keer bekeken

Deze keer zal er een andere insteek van de post zijn dan gebruikelijk is.
Ik zal een stuk neerzetten waar ik zelf de laatste tijd mee bezig ben geweest.

Het verhaal wat aan deze bijbeltekst vooraf gaat is dat een Romeinse soldaat naar Jezus toegaat omdat zijn knecht erg ziek in bed lag. De Romeinse soldaat vond zichzelf te min om Jezus bij hem thuis te ontvangen zodat Jezus zijn knecht kon genezen. De Romeinse soldaat zei bovendien dat Jezus het maar hoefde te zeggen dat zijn knecht beter was en het zou gebeuren.

Mattheüs 8:
10 Toen Jezus dit hoorde, verbaasde hij zich en hij zei tegen degenen die hem volgden: ‘Ik verzeker jullie: bij niemand in Israël heb ik zo’n groot geloof gevonden. 11 Ik zeg jullie dat velen uit het oosten en uit het westen zullen komen en met Abraham, Isaäk en Jakob zullen aanliggen in het koninkrijk van de hemel, 12 maar de erfgenamen van het koninkrijk zullen worden verbannen naar de uiterste duisternis; daar zullen zij jammeren en knarsetanden.’ 13 Tegen de centurio zei Jezus: ‘Ga naar huis. Zoals u het geloofd hebt, zo zal het gebeuren.’ Op hetzelfde moment genas zijn slaaf.

Hoezo gelovigen anders dan niet gelovigen? Hier zegt Jezus toch duidelijk dat er gelovigen van God waarvoor het koninkrijk is weggelegd verbannen zullen worden naar de uiterste duisternis?

Christenen zeggen vaak dat ze in de hemel komen omdat ze in God geloven.
Is het genoeg om alleen te geloven of moet het een combinatie zijn met het in praktijk brengen van je geloof?
En als er dan christenen zijn die in God geloven maar er eigenlijk weinig mee doen, wat verschillen zij dan van de mensen die zoveel goeds doen? ( denk aan de zoveel vrijwilligers zoals bij het Leger des Heils )

Nogmaals wil ik heel duidelijk zijn over de tekst die ik geschreven heb.
Ik wil jullie iets onder de aandacht brengen d.m.v. deze tekst. Ik stel jullie vragen om dit proces te bevorderen. Op deze vragen geef ik geen antwoord omdat ik het doe om jullie aan het nadenken te zetten.

Ik zie uit naar jullie reacties!

Groeten, Mark

Gerelateerd

Reacties (5)

Dinsdag, 27 oktober 2009, 17:33Tom
De bijbel is er duidelijk over dat niemand door goede werken in de hemel komt.

Genade alleen, opdat niemand roeme.

'' Als je mond belijdt dat Jezus HEER is en je in je hart gelooft dat God hem uit de dood heeft opgewekt, zul je behouden worden ''

'' De rechtvaardige leeft door geloof ''

In genesis na de zondvloed sluit God een verbond met Noach, het teken van dat verbond is de regenboog......God zou zijn toorn en afschuw van het kwaad ( de zonde ) niet meer zo extreem laten gelden omdat hij inzag dat het hart van de mens al vanaf de geboorte boos is. neemt niet weg dat God alsnog toornig kan zijn ( sodom en gomorra )...en zoals het ging in de dagen van Noach zo zal het ook zijn bij de komst van de mensenzoon....maar Gods hart wenst dat niemand vergaat....en om behouden te blijven moet men wedergeboren worden uit water en geest, Gods geest als een nieuwe schepping in Christus Jezus...een nieuw hart, nieuwe geest ( geen boos hart meer )

Natuurlijk wordt ons Christenen opgedragen goede werken te doen, maar dan wel uit liefde voor de Vader.......niet om behouden te blijven of beloont te worden ( God is zo goed dat hij wel beloont ) en zonder de kosten te tellen.

Wij Christenen voeren geen strijd tegen vlees en bloed maar een geestelijke strijd.....en God wilt dat iedereen gered wordt, en moeten wij dat dus ook willen....de hel is verschrikkelijk en de vuurpoel was bedoelt voor satan en zijn engelen..niet voor Gods evenbeeld de mens.

Ken je het verhaal van de verloren zoon uit lucas?
De jongste zoon kon God zijn liefde en genade kwijt omdat hij zijn zoon zijn rebelie vergaf.
De oudste zoon leek op een farizeeer die alles goed deed en trots was...hij deed goede werken om beloont te willen worden en verafschuwde zijn jongere broer, die zondaar.....Bij de oudste zoon kan God zijn genade niet kwijt.

Na de opname van de gemeente wordt elke Christen geoordeelt en beloont naar zijn werken...vuur zal testen of het huis blijft staan, als het niet blijft staan zal er een oordeel plaatsvinden.......deze persoon zal echter wel worden gered, maar door het vuur heen.

Maar ik zal niet al te snel oordelen over andere christenen met de uiterste duisternis....wie gelooft in Jezus Christus is gerechtvaardigd door God en God heeft hem aangenomen .....iemand die een boos hart heeft daar kan Gods geest niet in zijn......maar een extreem hypocriete Christen bestaat niet, dan is het namelijk geen Christen.....als je echt gelooft weet je dat zonde als een slang is en de relatie met God verstoord.

Maar mensen in Afrika die Christen zijn hebben minder mogelijkheid goede werken te doen dan mensen in het rijke westen.

Als je je best doet dan is God tevreden......'' houdt van God met heel je hart, ziel verstand en kracht en van je naasten als van jezelf ''

'' kracht '' kan onze macht in geld bijvoorbeeld zijn....geef aan de armen uit liefde voor God bv.
Donderdag, 29 oktober 2009, 16:07Kees van de Wiel
Beste Tom,

Ik zeg niet dat ik het niet met je eens ben, maar ik zit toch nog met een paar vragen:
Als het einde der tijden plaats vind zal de Mensenzoon komen om te oordelen ze zullen beoordeeld worden op hun werken Hij zegt daarin heel duidelijk "wat je voor de minste der Mijnen hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan". terwijl de leer der genade ook heel duidelijk is "wie met zijn hart gelooft en met zijn mond belijdt dat Christus Heer is", zal worden gered.

Hier staan werken en genade recht tegen over elkaar, hoe moet ik dat zien?

En wat betreft de Afrikaanse/westerse christen, is het goed om ons het verhaal van de weduwe en haar twee penningen te herrinneren.

Beste Tom ik wil je niet aanvallen, en voor een deel ben ik het met je eens, maar ik blijf wel met een paar vragen achter.

Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees W
Woensdag, 15 juni, 10:59Jesse Eek
Beste Mark,

Een ander verhaal in de bijbel waar een soortgelijke uitspraak voorkomt van Jezus is die van de gelijkenis van de talenten.

Je zou dit is na moeten lezen in Mattheus 25: 14-30.
Ik weet niet precies of hiermee hetzelfde wordt bedoelt, maar de 3e knecht (die ook een erfgenaam van de Meester was) krijgt van Jezus te horen: "En werpt den onnutten dienstknecht uit in de buitenste duisternis; daar zal wening zijn en knersing der tanden".

Misschien kan een van jullie hier iets mee? Zou het graag willen horen.

Mvg,

Jesse
Zaterdag, 18 juni, 17:23Mark Boerman
Hallo Jesse,

Interessante vraag die je stelt. Ik ben allereerst benieuwd wat je zelf bij de tekst denkt. Wat denk jij dat hiermee word bedoeld?

Ik heb nog even zelf bekeken op een programma wat een paar naslagwerken bevat, wat er met deze tekst bedoelt kan worden. Ik vond daarin de volgende uitleg wel pakkend:

"It was not his failure to invest the talent that condemned him; rather his lack of good works showed that he lacked saving faith."

Is dit een uitleg die past bij wat je zelf dacht?


Groeten, Mark Boerman
Maandag, 20 juni, 19:40Stefan
@kees
Ik denk niet dat het een het andere uitsluit.
Jezus deed ook beide zaken; de werken en genade.
Sterker nog, ik denk dat Jezus zijn werken deed vanuit genade.
Als ik dicht bij mezelf blijf....als ik goede werekn doe, doe ik die wellicht uit genade (gekregen van God, om uit te delen aan de mensen om me heen)?

Reageer op deze blog







"));