Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Past roken bij een christelijke levensstijl?

Door: RobZaterdag, 31 maart 2007
Terug
Categorie: Levensstijl, 64 keer gereageerd, 7532 keer bekeken

Veel mensen roken, ook christenen. Maar mag je eigenlijk wel roken als christen? En wat zegt God erover in de Bijbel? 

Wanneer je verslaafd bent aan het roken dan is het direct duidelijk dat het verkeerd is. Je bent dan namelijk verslaafd aan het roken. En God is duidelijk als het gaat om verslavingen (afgoden).

Maar stel dat je nu maar 1 sigaretje neemt per week, of per maand. Ben je dan nog steeds verkeerd bezig? Immers je beheerst jezelf, je bent niet verslaafd en je vind het af en toe gewoon even lekker. Tja, de Bijbel is er heel duidelijk over, alleen willen wij het vaak niet zo zwart wit lezen.

Vrienden, omdat God ons zulke geweldige beloften heeft gedaan, moeten wij ons afkeren van alles wat ons lichamelijk en geestelijk bevuilt. 2 Korintiërs 7: 1

Blijkbaar wil God niet dat we ons lichaam bevuilen, dat we ons lichaam schade aanrichten. Roken brengt je lichaam schade aan, dat beamen zelfs de ongelovigen, kijk maar eens op de pakjes van sigaretten. Ja, van roken kun je kanker krijgen. Dus ondanks dat je weet dat je er kanker van krijgt en dat jij je lichaam bevuilt, breng jij jezelf toch bewust schade toe. Je doet bewust de tempel, het huis van de Heilige geest, schade aan.

Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? 20 U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam. 1 Korintiërs 6:19-20

Dus het lichaam wat je hebt is eigenlijk van God. Hij is voor jou aan het kruis gegaan en heeft al jou zonden vergeven. En jij blijft gewoon doorgaan met bewust ongezonde dingen te doen? God wil je dolgraag helpen om de zonde uit je leven op te ruimen.

Fijn weekend nog en ga met God.

Groeten Rob

Gerelateerd

  • Kan een christen de onvergeeflijke zonde begaan?

  • Lichaam van Christus?

  • We moeten toch anders zijn als christen?

  • Hypocriete christenen

  • Seks in het huwelijk

Reacties (64)

Reacties 1 - 20 van 64
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • >
Anoniem25 maart 2008, 15:25
hee

Ik denk dat roken niet slecht voor je is zolang je er niet verslaafd aan bent, zolang dat nog niet het geval is is het denk ik ook niet slecht voor je geestelijk leven...het is daarentegen wel slecht voor je lichamelijke leven dus ik zie eigenlijk ook helemaal geen reden om te gaan roken...

Groeten
Steven25 maart 2008, 19:24
Hoi, daar wil ik als arts in opleiding wel even op reageren: roken is zeker wel slecht voor je, ook als je niet verslaafd bent. Een sigaret roken is gewoon een flinke dosis afvalstoffen je lichaam inpompen en dat is dom.
Daarnaast kan je als je er gevoelig voor bent, met 1 sigaret al heel vervelende longziekten aanwakkeren.
Anoniem21 april 2008, 11:31
Beetje overdreven dat roken niet mag hoor. Af en toe een sigaartje of sigaretje is niks mis mee, als je er van geniet. Genieten is ook een gave van God. Als je niet zou mogen roken zou je ook niet mogen fietsen (uitlaatgassen inademen)enz.

Je kan wel geisloleerd in een kamertje blijven zitten maar dat is zeker niet gezond.

Ben geen roker btw..
Ruben21 april 2008, 13:27
Hallo anoniem,

Met een sigaretje is niks mis zeg je. Ik ben benieuwd wat jouw definitie van 'niks mis mee' is. Als het gaat om de lichamelijke consequenties moet ik Steven gelijk geven. Ook ik ben arts in opleiding, maar goed, iedereen weet dat het niet goed is voor je lichaam. Zelfs het product zelf vertelt dit.

Interessant is je tweede redenering: 'Als je niet zou mogen roken zou je ook niet mogen fietsen.' Tja, wat moet ik zeggen over je argument dat iets wat slecht voor je is wel mag omdat andere dingen die slecht voor je zijn ook mogen..?

Wat je beter zou kunnen toelichten is waarom je de schade die een sigaret aanricht geen probleem vind. Één sigaretje per maand richt niet echt veel schade aan. Ik kan me zo voorstellen dat je dat voor lief neemt. Ook kan ik me voorstellen dat een principieel iemand ook dát niet doet omdat het nou eenmaal ook in die mate schadelijk is.

Maar goed, dan hebben we het nog niet gehad over de kans en de aannemelijkheid dat het meer zal worden dan één sigaretje per maand (en de bijbehorende schade in díe situatie).

De kernvraag hier is denk ik: hoe belangrijk vind je je lichaam? En stel dat je de gezondheid van je lichaam belangrijk vind; hoe radicaal ben je hierin?
Eurries spencer21 april 2008, 14:15
Rob: Amen! Valt niet goed te praten...helaas (;)
Reint21 april 2008, 14:16
hehe...dat was ik...
Michael22 april 2008, 01:00
@ Anoniem

Geen uitlaatgassen inademen is bijna onmogelijk wanneer iemand die in een dichtbevolkte omgeving woont nou eenmaal een route moet lopen of fietsen waar ook auto's en brommers rijden. Daarom kan het ook niet als zonde gerekend worden. Terwijl het roken wél kan worden gestopt en zelfs voorkomen had kunnen worden als de roker God gehoorzaam was geweest.

"..heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht." (Marcus 12:30)

Er staat "met heel uw verstand." Als wij ervoor zouden kiezen te gaan genieten TEN KOSTE van onze gezondheid, dan is die keus simpelweg niet verstandig, niet goed en daarom zondig. De bedoeling is dat wij als christenen God te allen tijde blijven eren. Dus ook met ons lichaam door er goed voor te zorgen.

Groet,
Michael
Jan Paul Kok28 februari 2009, 07:29
Men spreekt niet voor niets over koning tabak en koning alcohol. Het zijn alleen geen koningen, het zijn tyrannen. Door niets laat ik mij knechten zegt Paulus, met andere woorden: ik laat geen enkele verslaving toe in mijn leven en al helemaal niet een die mij ziek maakt en waar ik ook nog veel geld voor betaal. Ik heb er bijgestaan dat iemand stierf, vechtend met een zuurstofmasker op, een hele dag lang, gevolg van roken, zo wil jij niet sterven! Bovendien erkennen wij maar 1 Majesteit, en staat er: IK ben een jaloerse God, Dat betekent: IK wil de enige zijn die heerst in het mensenhart, IK, de DRIEËNE God Vader, Zoon en Heilige Geest. Als je rookt, probeer het biddend en met Gods hulp af te bouwen. Mij is het nooit gelukt radicaal en in 1 keer te stoppen, maar ik heb altijd moeten afbouwen, meer dan eens, want door passief roken begon ik wel weer eens na een tijd niet gerookt te hebben. Passief roken triggert op den duur het verlangen weer heb ik gemerkt. Kap de eerste impuls af en zorg ervoor dat je alles wat je eraan herinnert uit beeld doet: asbakken weg, vuur weg, maak het jezelf moeilijk, als je weggaat: neem niets mee, geen vuur enz. geen geld ook zodat je niet koopt. Ik dwong mezelf altijd tot bietsen wat iedereen vervelend vindt, dus dat remt ook af. Ik heb wel eens een cigaret op straat gekocht voor een gulden van iemand die net opstak. Maar: ik rook nu allang niet meer, Deo gratias. Succes en realiseer je dat de engelen staan te klappen als je tegen God zegt: ik wil stoppen, kom mij te hulp, mijn Redder en Geneesheer van mijn lichaam en ziel! Jan Paul Kok
Anoniem 2 maart 2009, 15:40
Ik vind het eigelijk wel een goed antwoord. Meestal krijg je onduidelijke antwoorden. 2 Kor 7 is wat mij betreft heel erg duidelijk.
Erik24 juli 2009, 13:38
Ik rook en ben verslaafd.

Op zich is het waar wat je verteld, alleen ik denk dan. Ga je wel eens met het vliegtuig of de auto??? Ik denk dat een vliegtuig heeeeel wat schadelijker is voor jezelf en je medemens dan een sigaretje, dus niet hypocriet zijn aub.

Ik ben ook christen btw
Thijs24 juli 2009, 17:24
Beste Erik,

Waar baseer jij op dat het reizen met een vliegtuig voor een persoon zelf schadelijker is dan het roken van een sigaret?
Ronald30 augustus 2009, 19:56
hier een reactie.
onbegrijpelijk zo'n discussie.
elk verslaafde of het roken of om alcohol gaat, weet dat het slecht is voor je lichaam.
daar hoef je geen arts voor te zijn.
Paulus zegt immers Ik vermag alle dingen door Christus, Die mij kracht geeft.

Filippenzen 4:1-23

God verbied ons niets.
God heeft regels op gesteld om ons te beschermen.
wat een onzin dat vliegen schadelijker zou zijn dan het roken.
inplaats elkaar op te bouwen,en ideen te opperen hoe je het beste kan stoppen hoor ik hier zeer weinig.
als christen zou je elkaar moeten steunen.
wie wil bidden dat ik van de sigaret af kan blijven.
voor de rest van mijn leven.
daniella17 november 2009, 09:27
hoi allen ik ben afgelopen zondag gedoopt en zou stoppen met roken heb nu enorme strijd en heb vandaag maandag gezondigt en gerookt voel me heel verdrietig dat ik gerookt heb weet niet wat ik ermee moet heb gebeden bijbel gelezen maar dat gevoel blijft kunnen jullie mij helpen aub wil echt stoppen want God heeft al veel goede dingen in mijn leven gedaan en ik wil 1 ding voor God doen en dat lukt gewoon niet
liefs daniella
Jan Paul17 november 2009, 10:45
Hallo Daniella, God wil in elk geval niet dat je zo in de put zit hierdoor, want dat geeft stress en wat ga je doen als je gestresst bent? Roken! Mijn advies is: doe het rustig aan, bouw het gewoon af. Asbakken uit de kamer, neem je cigaretten niet mee als je weg gaat, zorg dat je geen vuur bij je hebt zodat je om vuur moet vragen. Spreek met jezelf een aantal per dag af, 7 ofzo, of 5. Niet iedereen kan zomaar cold turkey afkicken. Het scheelt al als je de eerste impuls afsnijdt en het opsteken van een cigaret telkens wat uitstelt. Tel ze ook, ik tel altijd alles. Dan zie je ontwikkeling. Je komt er heus wel af. Vergeet ook niet dat roken geen hele grote vijand van je ziel is. Natuurlijk is het fantastisch als je ermee stopt, maar het is geen inbreken of frauderen met de boekhouding van je werk of je lichaam verhuren aan dierlijk ingestelde mannen. Het is een onvolmaaktheid. Onze weg naar de vomaaktheid is vaak moeizaam en lang. Veel priesters roken een cigaar en ik geloof niet dat God daar heel erg moeilijk over doet, al is hij altijd blij als een mens iets wil offeren, ergens afstand van wil doen omwille van Hem en al beloont Hij het ook altijd zeer. Ikzelf ben nooit cold turkey ergens mee gestopt. Ik heb altijd alles af moeten bouwen, dus geleidelijk ervan af moeten groeien. De weg van het minderen. Die wordt trouwens ook aangeraden door Dorotheus van Gaza, een woestijnvader in de vroeg-christelijke tijd. Wie niet sterk is moet slim zijn. Ik ben niet sterk. Ik werkte ergens in een hele grote winkel (klussen) en af en toe moest ik ook in de kruipruimte zijn. Dan smeet ik mijn cigaretten zo ver mogelijk weg die kruipruimte in en zei tegen mezelf: zo, als je wilt roken, ga dan maar op je knieën zoeken daar in het donker. Dan dwong ik mezelf dus geknield te kruipen naar mijn koning en afgod, de tabak. Vermijd stress Daniella, want dan kun je het wel vergeten. Wat vandaag niet komt, geeft God morgen. Vertrouw op Hem. Hij geeft de oplossingen wel. De verlosser werkt heus wel, maar Hij houdt rekening met onze zwakheid en dat moet jij zelf ook doen. Sterkte toegewenst en dank Hem voor je doop en je inlijving in Zijn volk. De rest kun je aan Hem overlaten als de hele grote vijanden maar vast verpletterd zijn in je leven. De muizen komen wel een keer.
Zegen, Jan Paul Kok
daniella17 november 2009, 18:04
hoi jan paul
heel erg bedankt voor uw reactie ik heb daar veel aan en ga het zeker zo uit proberen
God bless you
liefs daniella
Jan Paul18 november 2009, 05:58
Hoi Daniella, ik heb nog een mooi citaat voor je, de Heer gaf het me vannacht toen ik een willekeurig boek opensloeg.
Dr. Mathias Goossens o.f.m. Meditatieboek voor kloosterlingen p. 951:
Al mag ons verlangen naar de komst van het Rijk Gods geen grenzen kennen, toch legt Jezus hier de volle nadruk op datgene wat misschien het zwaarste is dat er van een mens gevraagd kan worden: het geduld! Wij kunnen het Rijk Gods niet forceren, niet naderbij dwingen, in de wereld niet en ook niet in onze eigen ziel. Het Rijk heeft een verborgen innerlijke kracht, welke beantwoordt aan een goddelijke wetmatigheid, die ons vaak ontsnapt. Het ontkiemt als een zaad in de donkere aarde zonder dat iemand het ziet, het doet het deeg gisten uit eigen kiemkracht. De komst van het Rijk wordt niet bepaald door de inspanning van de mens maar door de genade des Heren. En daarom moeten we geduld hebben met ons zelf, met onze gebreken, zonder daarin te berusten! Geduld ook met de wereld, waar God het onkruid laat opschieten met de tarwe. Maar dit geduld moet samen gaan met een onwrikbaar vertrouwen in de kracht van Gods arm, (Lukas 1:51, het Magnificat) met een onophoudelijk verzuchten mét de geest, met héél de kerk naar de volle openbaring van onze Heer:
En de Geest en de Bruid zeggen: "Kom!". "Amen! Kom Heer Jezus!"(Openb. 22, 17 en 20). Hiermee sluit hij zijn boek en het kerkelijk jaar af.

Mijn Jezus, op U alleen vertrouw ik, hoe meer ik mijn eigen zwakte besef en beleef, des te meer zal ik Uw hulp gewaar worden, dank U.

Als je wilt opsteken, ga dan eerst die tekst op het pakje lezen en bemediteren. Laat die woorden diep in je doordringen, zodat je de benauwdheid al gaat voelen. En besef dat je geld uitgeeft om je gezondheid te mogen beschadigen. Besef hoezeer je bedonderd wordt.
Zegen, Jan Paul
anoniem 2 april 2010, 11:59
en sigaren dan?
Jan Paul 2 april 2010, 20:09
Dag Anoniem, weet je, ik denk dat het allemaal heel weinig uitmaakt of je het precies gaat omschrijven en formuleren. Want als ik zeg: kleine cigaren zijn oke maar grote niet en pijp roken ook niet, dan is dat toch in feite volslagen onzin?
De bijbel is toch geen gemeentelijke politieverordening?
Het gaat daar helemaal niet om. Waar het om gaat is dat je moet zien je liefde tot God zo hoog op te stoken in jezelf door zeer veel te bidden en zeer goed naar Jezus te kijken en Hem na te volgen zodat je meer en meer gaat beseffen wie Hij is, welke rechten Hij heeft op je hele leven, wat Hij allemaal voor je gedaan heeft, van je conceptie tot nu, dat je vanzelf eigenlijk helemaal afgroeit van elke genegenheid voor lagere genietingen. Je leert alles niets, vuilnis te achten om Hem alleen en helemaal te mogen bezitten. Dan vraag je je dit soort details niet meer af, je bent er voorbij en je dankt dat je niets meer hoeft op dat gebied zodat je helemaal de Zijne kunt zijn en Hij helemaal de jouwe. De oceaan van Gods liefde die in en uit jou stroomt als in en uit een grot aan de kust, je steeds doorspoelt en rein houdt en vol van Hem alleen.

Groeten, JP
anneke11 april 2010, 13:49
Dag Jan Paul,

Ik vind het super wat jij omschreven hebt en vooral in de laatste zinnen, en ik denk dat het vooral wat je zegt ook gaat om het beseffen wat Jezus voor ons gedaan heeft en het dan ook echt niet meer willen omdat je alles voor Hem wilt doen,

Groeten Anneke
kemmel11 april 2010, 15:36
Als je als christen niet mag roken, dan mag je zeker oook geen wijn drinken? Daar kan je immers ook verslaafd aaan raken.
Reacties 1 - 20 van 64
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • >

Reageer op deze blog







Laatste reacties

Genade vs rechtvaardigheid

-Jan- - 9 uur geleden @Mark Hoewel ik het volledig...

Gods antwoord op rampen

Jan - dinsdag om 11:10 @Angela, ik denk dat de ware...

Zorgt God voor onheil?

Jouke-j - 8 augustus om 0:16 Hoi Jan, Je verbaast mij...

Eerlijk over seks (2)

Jouke-j - 6 augustus om 18:55 GOD die de Mens, de Natuur ...

How Do You Know Someone Is "The One"?

Caspar - 26 juli om 22:24 Zeer behulpzaam filmpje, thanks!

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media