Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Wetticisme vs Gehoorzaamheid

Door: Jarik SpoelmanWoensdag, 23 april 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 71 keer gereageerd, 1143 keer bekeken

annuleren

Het zette mijn wereld op zijn kop en mijn gedachten zo in de knoop dat ik er nog steeds niet helemaal uit ben. Gisteravond sprak er een spreker bij de Navigators over het verkeerde denkpatroon waar veel christenen in verstrikt zitten.
Hij begon bij het paradijs waar Eva een keuze had. Ze kon kiezen wel of niet van de vrucht van de boom van kennis van goed & kwaad te eten. In haar optiek had ze echter niet de keuze tussen goed & kwaad. Die kennis had ze immers nog niet! Ze kon kiezen uit (on)gehoorzaamheid aan God.

Doordat ze aten van de vrucht kregen ze kennis van goed & kwaad. De mens kan hier echter niet goed mee omgaan, want ze is geen God! Christenen leven hun relatie met God, zichzelf en anderen toch vaak vanuit de kennis van goed & kwaad: ‘dit mag/moet wel en dat niet’, ‘dit is goed/fout om te doen’. Hun idee hierachter is dat als ze zo leven dat ze voldoen aan de eis van God, door Hem geaccepteerd worden, eveneens door de christenen om zich heen, dat ze dan een kind van God zijn en een goed christen.

Ben jij gericht op regels, richtlijnen, kaders, systemen, wetticisme om daardoor geaccepteerd te worden door God? Dit is ZONDE en het maakt je kapot, omdat je daar niet aan kunt voldoen.

Versus

Ben jij met je leven volledig gericht op Jezus, leef jij in afhankelijkheid van Hem en geef je hierdoor ruimte aan Zijn Geest, wat uitmondt in vrucht en Zijn goede werken? Dit is de weg naar het LEVEN

Het is dus belangrijk dat we primair gericht zijn op Jezus, afhankelijk van Hem willen zijn en Hem willen gehoorzamen/Zijn wil willen doen ipv gericht te zijn op ‘dit is goed en dat niet’.

Wij mensen zijn zo geneigd alles in systeempjes te stoppen, terwijl Jezus ons daar juist vrij van heeft gemaakt!

Gerichtheid/gehoorzaamheid op/aan Jezus gaat ten koste van jezelf:

Galaten 2:19,20
Ik ben gestorven door de wet en leef niet langer voor de wet, maar voor God.
Met Christus ben ik gekruisigd: ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij. Mijn leven hier op aarde leef ik in het geloof in de Zoon van God,
die mij heeft liefgehad en zich voor mij heeft prijsgegeven.

Denk eens over deze boodschap na. Graag hoor ik jullie gedachten hierover.

Zegen, Jarik

Gerelateerd

  • God geeft je geen regels, Hij geeft je richtlijnen

  • Jij als farizeeër?

  • Geloofsvrijheid goede zaak?

  • Gebed vs Keuzevrijheid

  • Groots avontuur

Reacties (71)

Reacties 1 - 20 van 71
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • >
woensdag 23 april 2008, 19:51Ruben
Hoi Jarik,

Leuk stuk! Weg met het wetticisme en laten we luisteren naar de stem van de liefde.. naar de Geest.

'Leef niet vanuit verboden, maar vanuit visie!' Hier ligt niet alleen wijsheid in, maar ook vrijheid en vreugde. En Jezus kwam inderdaad om dat mogelijk te maken..
woensdag 23 april 2008, 20:02?!
Hej

Mooi stuk. Doet me denken aan Mozes die het volk van Israel bevrijde. Exodus 14. God vertelt stap voor stap wat het beste is voor het volk. En doordat Mozes deed wat God het beste vond, werd het volk bevrijd. Mozes was gericht, afhankelijk en gehoorzaam aan God.

En zie wat er gebeurde??
donderdag 24 april 2008, 00:36Michael
Hoi Jarik,

Alleen door geloof in Christus en zijn volbrachte werk aan het kruis wordt een mens een kind van God. Wij belijden onze zonden en geloven dat de dood van Christus in de ogen van De Vader afdoende is om ons te vergeven op basis daarvan. M.a.w. niet door werken, maar door geloof alleen wordt een zondaar gered, geaccepteerd door God.

Maar!, wanneer we eenmaal geloven en gered zijn is het nu een serieuze kwestie voor wat betreft onze gehoorzaamheid; het behouden/naleven van Gods wetten. We moeten weten wat goed is in ons leven en wat niet. En veranderen AL datgeen wat zondig is, hiermee eren we God.

"Indien gij Mij liefhebt, zo bewaart Mijn geboden." (Johannes 14:15)
donderdag 24 april 2008, 00:38Lucifer
Hallo Jarik,

Dus............., als ik het goed begrijp, had Eva die kennis nog niet tussen 'goed en kwaad', en dat terwijl ze samen met Adam naar God's evenbeeld zou zijn geschapen. Lijkt me nogal dubieus, zo'n uitleg.

Groet, David
donderdag 24 april 2008, 12:23Jarik
Hoi Michael,

Daar kan ik 'amen' op zeggen.
Het punt is alleen denk ik, dat mensen vaak die geboden ('dit is goed/fout') bewaren, niet primair uit liefde/gehoorzaamheid/gerichtheid voor/aan/op Jezus, maar omdat ze vijv. geaccepteerd willen worden, een kind van God willen zijn, in ieder geval hun focus verkeerd hebben.

@ Lucifer

Naar Gods evenbeeld/gelijkenis betekent niet dat ze aan God gelijk zijn! Wel dat ze op Hem lijken. In het paradijs eerst zonder kennis van goed en kwaad (alleen gehoorzaamheid aan God die leidt tot LEVEN en ongehoorzaamheid aan God die leidt tot DOOD). Later hadden ze die kennis wel, maar wordt die verkeerd toegepast/begrepen, omdat ze geen God zijn, zoals in bovenstaande staat.
vrijdag 25 april 2008, 04:53Lucifer
Hallo Jarik,

"(alleen gehoorzaamheid aan God die leidt tot LEVEN en ongehoorzaamheid aan God die leidt tot DOOD)."

Juist. Zoals ik het inderdaad al had begrepen.
"Je doet wat IK zeg en dan mag je heel misschien hopen open een eeuwig leven, maar doe je niet wat IK wil dat jij doet, dan ga je dood en krijg je niet wat ik beloof."

Zoiets?

Groet, David
zaterdag 26 april 2008, 00:08Dirk Jan
Hoi lucifer,

Dat klopt wel ongeveer ja. waarom?
Omdat God, God is...
Een christen gelooft dat hij/zij door God
geschapen is.. en dat God ver verheven is boven de schepping (maar er absoluut wél met liefde in betrokken is).

God is de 'norm' van alles. Zijn kader is:
Luister naar mij, ik weet wat goed is.
Als christen kies je ervoor je daar aan over te geven (aan Gods norm dus). Niet omdat je het beter weet dan andere mensen, maar juist omdat je als christen erkent het zonder God zelf niet te kunnen.

Oh ja... en als christen hoef je niet te hopen dat je heel misschien het eeuwige leven ontvangt. De Bijbel zegt (op veel plaatsen) luid en duidelijk dat de mensen die erkennen Jezus nodig te hebben als hun verlosser, redding ontvangen.

Een christen is geen haar beter dan wie ook. Alleen als christen erken je de hulp van God nodig te hebben!

gr Dirk Jan
zaterdag 26 april 2008, 02:33Lucifer
Hallo Dirk Jan,

Dat begrijp ik.
Maar wat nou als je eenvoudig NIET geloofd in God en Zijn voorzeggingen?
Wat dan?
Wil je dat geloof er dan in rammen?

Of zeg je dan eenvoudig als christen dat zij die NIET in God geloven, dat paradijs niet zullen be-erven omdat er zoiets is opgetekend?

Groet, David
zaterdag 26 april 2008, 10:39Dirk Jan
hey david (alias lucifer)

Jij hebt het laat gemaakt vanacht..:-)

Het geloof bij iemand door de strot
rammen is zinloos, idioot en getuigt van domheid... dus nee, als iemand niet gelooft, gelooft iemand niet (punt).

In gesprek blijven (zoals hier) kan altijd. Het geloof is zowel rationeel als relationeel dus je kan van gedachten veranderen (in principe kunnen beide partijen dat..)

Ik geloof idd dat degenen die niet voor Jezus kiezen, geen redding ontvangen..
Ik wil daarbij toevoegen dat ik daarmee absoluut geen arrogante houding van 'ik heb de waarheid in pacht' wil uitstralen. Als Christen zeg je niet: Ik weet het allemaal beter, ik DOE het goed dus God laat mij de hemel binnen.
Als Christen zeg ik juist: Ik maak er een potje van (zoals alle mensen), zelf kan ik het niet, wat ik ook DOE. Maar ik wil mijzelf wel geven aan degene die mij gemaakt heeft.

Ik zeg dit even om te reageren op de grote ergernis van veel niet-christenen die het niet erg waarderen dat christenen denken de enige waarheid te hebben..
Als Christen geloof je niet dat jij de waarheid in pacht hebt maar geef je je over aan Gods waarheid (met als kader de Bijbel)

groet Dirk Jan
zaterdag 26 april 2008, 10:58Lucifer
Hallo Dirk Jan,

Een serieuze vraag waarop ik hoop dat je mee ook een serieus antwoord kan geven.

Jij schreef: "Maar ik wil mijzelf wel geven aan degene die mij gemaakt heeft."

Hoe weet je zeker dat wat hier boven staat waar is?
En dan doel ik niet op bijbelse teksten die dat voor je verwoorden. Dat is te simpel.

Oh ja, en 'God's waarheid bestaat alleen voor hen die er in geloven'.

Groet, David
zaterdag 26 april 2008, 13:35Dirk Jan
Hoi David,

Wat is zeker weten? De wetenschap heeft daar zo haar gedachten over en weet praktisch nooit iets helemaal zeker... Dmv empirisch bewijs zeggen ze dat iets waar is..
Bij geloven gaat het (i.i.g. voor mij) niet om de vraag of ik iets zeker weet zoals de wetenschap dat 'zeker weten' uitlegt.

Ik KIES ervoor de boodschap van de Bijbel als waarheid aan te nemen. Dat is een kwetsbare keuze. Een keuze die niet gebasseerd is op wetenschappelijk bewijs of het feit dat ik God letterlijk gezien heb. Het is een keuze op basis van het &acute;grote verhaal&acute; dat de Bijbel verteld. Dat &acute;grote verhaal&acute; is: de schepping (iK herken God daar in), de afstand die ontstaan is tussen God en mens door de zonde.. de ellende die dat al duizenden jaren met zich meebrengt en een God die zich toch betrokken weet met dat zooitje ongeregeld hier op aarde. Zijn manier van redding kan volgens mij geen mens bedenken en is zo puur, genadig, rechtvaardig en groots dat ik er voor kies daar &acute;ja&acute; tegen te zeggen.

Hebreeen 11 vers 1 zegt: "Wat is geloof? Het is de absolute zekerheid dat onze hoop ook werkelijukheid wordt en het is het bewijs van dingen die wij niet kunnen zien" (Het boek, = eenvoudige vertaling)

En inderdaad, Gods waarheid bestaat dan voor de mensen die er voor kiezen dat aan te nemen. Veel mensen weigeren dat te geloven, volgens mij onder andere omdat Gods waarheid (en de manier waarop Hij dat communiceert) niet passen in onze manier van denken.

oh ja... dat betekent niet dat voor mij nu al mijn vragen beantwoord zijn hoor ;)

groet DJ
zondag 27 april 2008, 03:15Lucifer
Hallo Dirk Jan,

Dat 'zooitje ongeregeld', waarover je schrijft, is WEL ZIJN SCHEPPING. Zou er iets verkeerd zijn gegaan bij die schepping? Iets wat voor ons 'simpele zielen' verborgen moet blijven en waar voor we gewaarschuwd worden ons niet mee in te laten omdat het 'tegen God's wil in gaat'?????

Ik denk dat je het verkeerd ziet waar het gaat om de 'weigering' van mensen in God te geloven.
Denk niet dat het heeft te maken met iets als zijnde een 'weigering'.
De gevoelswaarde bij het woord 'weigering' komt vaak over als zou men het 'tegenstaan' en er daarom niet voor kiezen.
Als men ergens niet in geloofd hoeft dat niet perse te gaan om een weigering. Nu komt het zo over als dat er gezegt wordt: "Dan moet je het zelf maar weten." Waarmee er geimpliceerd wordt van iets als dat wanneer je het niet wil geloven je het uiteindelijk wel te weten komt dat je ongelijk hebt. Daarmee trachten sommige christenen het gelijk aan hun kant te bevestigen. Dat is natuurlijk niet zo.

Bij christenen is hun geloof slechts gebaseerd op 'hoop' en niet op 'zeker weten'. Gelijk iedereen die waar dan ook in geloofd het niet nooit zeker kan weten. Dat is ook vaak de afkeer die sommige mansen ervaren bij hen die propageren iets 'zeker te weten' en anderen van die vermeende waarheid zo nodig te moeten overtuigen.
'Geloof je niet wat ik geloof, nou dan zal je het mettertijd wel merken'.
Het is juist DIE arrogantie die m.n. sommige christenen aan de dag leggen, waarmee ze gelijk aangeven geen enkel respect te hebben voor anders-gelovigen.

Mijn geloof, waar in dan ook, kan ik niet als zodanig overbrengen op anderen dan wanneer er schijnbaar de een of andere onzichtbare vonk lijkt over te springen en men 'het licht' in eens ziet. Ik heb dat altijd als iets wonderlijks ervaren, maar wel aan de mens eigen. Men wil vaak tenslotte ergens bijhoren.

Groet, David
zondag 27 april 2008, 22:18Dirk Jan
Hoi David,

je schrijft:
"Dat 'zooitje ongeregeld', waarover je schrijft, is WEL ZIJN SCHEPPING. Zou er iets verkeerd zijn gegaan bij die schepping? Iets wat voor ons 'simpele zielen' verborgen moet blijven en waar voor we gewaarschuwd worden ons niet mee in te laten omdat het 'tegen God's wil in gaat'?????"

Ik begrijp die (suggestieve) vraag niet helemaal... wat is je punt?

Daarnaast zeg je:
"Mijn geloof, waar in dan ook, kan ik niet als zodanig overbrengen op anderen dan wanneer er schijnbaar de een of andere onzichtbare vonk lijkt over te springen en men 'het licht' in eens ziet. Ik heb dat altijd als iets wonderlijks ervaren, maar wel aan de mens eigen. Men wil vaak tenslotte ergens bijhoren."

Ik geloof niet dat je het christelijk geloof moet of mag uitleggen als een vonk die over springt, waardoor je het licht ziet. De Bijbel is niet een boek dat bezig is met ontastbare en onbegrijpelijke dingen. Het is een reëel boek dat gaat over reële zaken van dit leven waarin God ons een aanbod tot redding doet. Christen worden heeft niets te maken met een vonk maar alles te maken met het accepteren van de boodschap uit de Bijbel die, zo geloof je dan, van God komt.

De verandering, vernieuwing en verdieping die daarna in je leven mogelijk worden door die keuze, bevestigen de waarheid van die keuze... Voor mij staat dat absoluut los van kiezen voor een groep of ergens bij willen horen. Het gaat om een persoonlijke (op sommige momenten van mijn leven heel eenzame) keuze om met God te leven.. verder niks romantisch aan.
Oh ja... in de Bijbel betekend 'hoop' nooit zoiets als 'wie weet is het waar...laten we het hopen'.
In de Bijbel betekend hopen "vertrouwen op God met de glimlach van zekerheid"

Groet Dirk Jan
maandag 28 april 2008, 00:17Lucifer
Hallo Dirk Jan,

Jij schreef:
"De Bijbel is niet een boek dat bezig is met ontastbare en onbegrijpelijke dingen. Het is een reëel boek dat gaat over reële zaken van dit leven waarin God ons een aanbod tot redding doet."

Nee, dat is niet waar. Dat is slechts wat JIJ geloofd. Nu komt het zo over als of die vermeende kennis absolute waarheid is en dat is alleen van toepassing op hen die dat aannemen. Voor anderen heeft het geen waarde en is dan ook niet waar.
Goed de zaken uit elkaar houden.
Waar christenen in geloven is slechts waar voor de christenmens, maar zeker NIET voor anders-gelovigen.

Wat wel een waarheid is die we kunnen beamen is dat jij geloofd in God en al wat de bijbel te vertellen heeft en ik absoluut NIET.
Dat is geen keuze, maar is tot stand gekomen door logisch nadenken dat ook voor elk mens verschillend is. Mijn logica is blijkbaar niet jouw logica.

Groet, David
maandag 28 april 2008, 12:45Richard
Reacties worden zeer zeker op prijs gesteld, maar wel in overeenstemming met de geschreven posts. Dus een reactie die aansluit op het onderwerp en met een respectvolle en opbouwende insteek is geschreven. Deze reactie voldeed hier niet aan en is daarom verwijderd.
dinsdag 29 april 2008, 11:51Dirk Jan
Hoi David,

Wat ik heb proberen aan te geven is dat de Bijbel een boek is over levens van mensen... heel reëel en (historisch gezien) ook echt gebeurt...
Vrijwel alle historici zijn het er wel over eens dat Jezus geleefd heeft en zelfs dat hij door de Romeinen gekruisigd is.
Er zijn een aantal buiten bijbelse bronnen die daar over spreken.

Wat de Bijbel anders maakt dan die buiten bijbelse bronnen, is dat ze een grote waarde geeft aan het leven van Jezus. Een waarde die 2000 jaar later nog steeds beleden wordt.

Door jou blijkbaar nadrukkelijk niet, door mij wel.. Dat is inderdaad een groot verschil van mening. Beiden hebben we de Bijbel (figuurlijk) voor ons liggen en de een geeft er een andere waarde aan dan de ander... dat is geen punt. Ik heb er alleen een hekel aan wanneer mensen zeggen dat je als christen je denkvermogen uitschakelt..

groet Dirk Jan
dinsdag 29 april 2008, 17:02Richard
Beste Lucifer,

Je hebt 200% gelijk!

Ik zou hier echter maar ophouden met discussieren. Al mijn uitgebreide reacties waarin ik de moeite neem om volkomen serieus in te gaan (!) op wat men hier stelt, worden voortdurend verwijderd onder het mom van respectloosheid!

Net is dat weer gebeurd.

Een rechtstreekse ter discussie stelling van de fundamenten van het christendom is verboden. Het is schijnt synoniem te zijn voor respectloosheid.

Blijkbaar hebben de heren hier het mandaat op de moraal en de waarheid.

Diep en diep treurig!! Bovendien: zeer gevaarlijk!

Ps: toe redactie, haal vliegensvlug dit berichtje weg!!!!!
dinsdag 29 april 2008, 17:09Rob
Beste Richard,

Je geeft aan dat je berichtje net weer is verwijderd. Bij deze, dat heb je écht mis. Gistermiddag rond 13.30 is de laatste reactie van je verwijderd. Het is daarom voor mij onduidelijk waarom je zorgt voor zoveel consternatie.

Groetjes Rob, namens het gebedsbroedersteam.
dinsdag 29 april 2008, 18:41Richard
Dat was gister rond middernacht en ook alle uitgebreide argumentaties daarvoor hebben jullie verwijderd.

Inderdaad: veel belangrijker om ons bezig te houden met het precieze tijdsstip waarop ze zijn verwijderd. Dat doet er echt toe!

Het feit DAT jullie steeds alles verwijderen of aanpassen doet natuurlijk niet ter zake. Welnee!

Waarom zorg ik in vredesnaam toch voor zoveel consternatie! Je hebt groot gelijk Rob.

Ik moet dat gewoon accepteren. Ik moet gewoon accepteren dat andersdenkenden geen spreekrecht hebben. Terecht. Alleen gods waarheid is de waarheid!

Richard.

(Haal ook snel dit berichtje weg!!!)
woensdag 30 april 2008, 02:21Lucifer
Hallo Richard,

Vooropgesteld moet ik bekennen in een deuk te liggen van je droge humor van je bovenstaande reactie. Heerlijk wanneer mensen dat kunnen!

Vraag me inmiddels af, gezien de wijze waarop je schrijft.........., of we elkaar eerder hebben 'ontmoet' op het net waar-dan-ook???
Maar ja, je hebt hier geen PM-functie. (Cry)

Ja, begin ook af en toe scheel te kijken waneer ik sommige reacties lees en nog eens lees waarin er geen echt antwoord wordt gegeven op vragen die je hebt of er maar een al dan niet bijbelse draai aan wordt gegeven.
Dat is ook de tekortkoming van veel christenen: ze hebben alleen de bijbel!
Al de andere literatuur is daaraan gerelateerd en/of afgeleid, zodat je immers op hetzelfde terug zal vallen. Er is geen vergelijkingsmateriaal dat ze kunnen raadplegen, waardoor de ge- en verboden zelfde blijven.
Daarbij komt dat 'God' overal zijn wens, nee niet zijn wens, zijn BEVEL uitvaardigd, dat je vooral 'dit' en 'dat' niet mag onderzoeken op straffe van de 'dood'. Heb de ervaring, niet alleen op het net, dat christenen dat bevel eerbiedigen. Dat is natuurlijk wel het probleem als er geen dieper onderzoek wordt gedaan naar wat je schijnbaar NIET mag onderzoeken.
Ik heb dat wel gedaan en doe dat nog steeds. Volgens christenen hou je je dan bezig met 'magie' of anderzins met 'duivelse aangelegenheden', omdat het zo staat opgetekend in de bijbel. Men valt dus weer terug op het gegeven dat wat je NIET mag weten, het ook NIET mag onderzoeken. Is er misschien iets wat wij mensen niet mogen weten???
De visieuze cirkel.

Groet, David
Reacties 1 - 20 van 71
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • >

Reageer op deze blog





Poll

Het is niet de bedoeling dat je als christen seculiere muziek luistert.

Laatste reacties

Hemel en hel

Jan Paul - vandaag, 19 minuten geleden Meer en meer besef ik dat de...

Dat is niet-Bijbels!

Nodoubt - vandaag, 31 minuten geleden En dan een vraag aan iedereen...

Rob gaat 18 april voor 10 weken naar Indonesië (!!)

Nodoubt - vandaag, 5 uur geleden Beste Kees, Goed dat je weet...

Keuzes...

Nodoubt - vandaag, 6 uur geleden @Joshua, Ik ben mij ten...

Mijn God, mijn God, waarom bent U altijd bij me?

anemdo - 17-04 Dit bericht deed me denken aan...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));