Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Wat is Waarheid?

Door: Jarik SpoelmanWoensdag, 20 februari 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 14 keer gereageerd, 1421 keer bekeken

Annuleren

Maar wat is waarheid?
- Pilatus in Johannes 18:38

Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven
- Jezus in Johannes 14:6

Dit is de waarheid!
- Marco Borsato

waar•heid
het ware, de overeenstemming tussen een denkbeeld, een verhaal of een bericht en de zaak zoals zij is

‘Iedere christen gelooft iets anders’ was de stelling die laatst in mijn gezicht werd gegooid. Iedereen creeërt zijn eigen waarheid en daarmee is er niets 100% waar. Dit is hoe veel mensen tegenwoordig tegen geloven aankijken.

Aan de ene kant kan ik me wel vinden in de stelling waarmee de jongen me overrompelde. Zie onze honderden kerkgenootschappen, met verschillende leren over verschillende zaken. En als je er vanuit gaat dat de Bijbel zoals hij oorspronkelijk geschreven werd door de mens en de Heilige Geest 100% Waarheid is, dan lijkt het logisch dat we vanwege taal, cultuur en overschrijvingsfouten nu niet meer die oorspronkelijke 100% waarheid hebben.

Toch valt er veel voor te zeggen dat wanneer bovenstaande zaken mee worden genomen in het kijken naar de Bijbel er erg dicht bij die 100% gekomen kan worden.

Daarnaast moet er volgens mij een verschil worden gemaakt in hoofd- en bijzaken. De kern van het evangelie: dat we door te geloven een persoonlijke relatie kunnen hebben met God, onze liefhebbende Vader, omdat Jezus voor onze zonden aan het kruis is gegaan, is iets waar 99% van die honderden kerkgenootschappen het wel over eens zijn en iets wat superduidelijk in bijna alle boeken van de bijbel terugkomt. Dan heb je nog zaken als doop, avondmaal, liturgie, etc… die niet onbelangrijk zijn, maar waar meer verscheidenheid over is en dan ook gelukkig ‘bijzaken’ van ons geloof zijn.

Over waarom het evangelie waarheid is en op welke vooronderstellingen dat is gebaseerd, zijn boeken over vol geschreven.  Ik raad je aan eens zo’n boek te lezen (bijv. Meer dan een timmerman van Josh McDowell of Bewijs Genoeg van Lee Strobel) Deze waarheid is immers als de gordel van de wapenrusting van een soldaat: hij houdt het hele geloofszaakje bij elkaar. Verder worden opgeroepen altijd klaar te staan om te getuigen van de Waarheid waarin wij geloven (1 Petrus 3:15b):

Vraagt iemand u waarop de hoop die in u leeft gebaseerd is, wees dan steeds bereid om u te verantwoorden.

Hoe kijk jij aan tegen de Waarheid van het christelijk geloof? Ben jij ten volle overtuigd van de waarheid ervan, of twijfel je nog?

Zegen, Jarik

Gerelateerd

  • Geloof jij echt?

  • Geloof jij echt? (2)

  • Wanneer heb je een groot geloof?

  • Geloof en volharding

  • Lastige vragen

Reacties (14)

donderdag 21 februari 2008, 00:13Rudy Kinds
Hoi Jarik,

Waarheid is een begrip dat emytologisch (zoals het in het woordenboek staat) uitgelegd kan worden, maar ook metafysisch. In de metafysica (= Eerste Filosofie) is Waarheid een transcendenteel begrip van het zijnde. Waarheid veronderstelt eenheid onder de pluraliteit (= veelheid) aan zijnden. Indien een zijnde in zichzelf verdeeld is, bestaat er geen eenheid meer en daardoor ook geen waarheid.

Absolute waarheid is alleen door, met en in God te vinden. Een realiteit (afkomstig van het Latijnse res (= ding)) die niet niet naar God verwijst, kan geen waarheid zijn, maar is een leugen omdat zo'n realiteit niet objectivistisch maar subjectivistisch is.

Helaas is de hedendaagse werkelijkheid dat veel realiteiten subjectivistisch van aard zijn........

Excuses overigens voor het lastige taalgebruik. Heb je in ieder geval wat stof om de Christelijke Waarheid de komende tijd eens te bemediteren :-)

groetjes!!
donderdag 21 februari 2008, 08:26Jarik
Wat bedoel je met:
'Waarheid veronderstelt eenheid onder de pluraliteit (= veelheid) aan zijnden. Indien een zijnde in zichzelf verdeeld is, bestaat er geen eenheid meer en daardoor ook geen waarheid.' ?
En je moet me toch eens vertellen hoe je aan die filosofische kennis komt. Je was toch een eerste jaars theologie oid?

Zegen, Jarik
donderdag 21 februari 2008, 08:47Rudy Kinds
Ik zal een voorbeeld geven, Jarik. Als een parkeerplaats bestemd voor auto's vol staat met auto's, dan staat er niet één auto, maar dan staat er een veelheid aan auto's die allemaal [auto] als gemeenschappelijk zijnde hebben. Staat er een fiets tussen de auto's, dan is er op de parkeerplaats sprake van verdeeldheid - er staat namelijk een [fiets] en een veelheid [auto]. Dat de parkeerplaats alleen maar voor auto's bestemd is, is in dit geval door de aanwezigheid van die fiets geen waarheid meer.

Het is geen best voorbeeld, maar wellicht heb ik je vraag beantwoord.

O ja, de komende twee jaar volg ik eerst filosofie voordat ik aan de theologie mag beginnen. Zonder filosofie kan de theologie niet bestudeert worden.....

Groetjes!!
vrijdag 22 februari 2008, 09:30Reint
Jezus zegt de waarheid te zijn. Wij kunnen alleen van de waarheid overtuigt zijn als wij bewust zijn van het offer van Jezus. De geest zal ons dan verder in deze waarheid (het offer van Jezus) laten zien wat van God en niet van God is.. De waarheid is niet te onderkennen op basis van historische/filosofische feiten/theorieen. Het is de geest die het geloof moet laten landen in je hart en jou richting gaat geven. Het is de houding van een kind die we nodig moeten hebben om te zeggen: ik geloof u Vader.. Dan is de waarheid, waarheid geworden... Vanaf daar kan het feest van het leven beginnen!
vrijdag 22 februari 2008, 10:19Steven
@reint: je noemt een heleboel dingen die we moeten doen, nl. 1. bewust zijn van het offer van Jezus. 2. alle filosofische/historische kennis loslaten 3. de houding van een kind aannemen 4. zeggen: ik geloof u vader

Klinkt niet echt makkelijk en al helemaal niet logisch. Op die manier kan je met een beetje overtuiging mensen ook in een sprekend speelgoedkonijn laten geloven. Verander in jouw betoog de woorden Jezus en vader maar in speelgoedkonijn.
vrijdag 22 februari 2008, 10:31Steven
@Rudy: Als ik jouw eerste reactie mag samenvatten (correct me, if i'm wrong):
je zegt eigenlijk dat Waarheid alleen in God te vinden is of in de dingen die naar God verwijzen. De dagelijkse realiteit, zeg je, is dat er veel dingen zijn die niet naar God verwijzen en daarmee geen absolute waarheid kunnen zijn.
De aarde is dus in zijn wezen al verdeeld en pluriform en daarmee kan er geen absolute waarheid bestaan en is er sprake van pluraliteit.
Ik hoop dat ik je zo goed begrepen heb.
vrijdag 22 februari 2008, 10:55Reint
nl. 1. bewust zijn van het offer van Jezus (bekering). 2. alle filosofische/historische kennis loslaten (vrijheid) 3. de houding van een kind aannemen (wandelen met God) 4. zeggen: ik geloof u vader (vertrouwen in Hem)

Wat is hier raar aan Steven?

"Op die manier kan je met een beetje overtuiging mensen ook in een sprekend speelgoedkonijn laten geloven." Bestaat er een geest die je hiervan kan overtuigen?
vrijdag 22 februari 2008, 11:41Steven
Wat er raar aan is, is dat het allemaal abstracte dingen zijn. Dus op een of andere manier moet je je laten overtuigen van een abstract iets, net zoals niet bestaand speelgoedkonijn ook een abstracte voorstelling is.

Ik vind het allemaal mooie abstrate begrippen en ik wil er zelf ook graag in geloven. Alleen kost me dat enorm veel moeite, omdat het 'niet te verkopen'-abstract is.
vrijdag 22 februari 2008, 11:45Steven
En je vraag of er een geest is die mij kan overtuigen van het pratende konijn: die kan ik je net zo moeilijk laten zien als dat jij mij de geest kan laten zien die jou overtuigt van het offer van Jezus. Beide zijn het abstracte begrippen.
vrijdag 22 februari 2008, 13:03Reint
Abstract: geen verband houdend met de zichtbare werkelijkheid.

Perfect woord ervoor Steven! Het is zo onwerkelijk als wat. En dat zal zo blijven.. Echter!! Wanneer je de keuze maakt in het onwerkelijke te stappen (zonder hiervoor het paranormale in te stappen..;)) belooft God (in wie je dan 'gelooft') jou het onwerkelijke steeds beter in beeld te brengen.. Dan wordt het (menselijke) abstracte, (geestelijke) werkelijkheid.

Hiervoor hoef je het niet moeilijker te maken dan het is..het enige wat God vraagt is geloof én een kans.. Een kans om zichzelf te openbaren: één vraag. Hoe Hij dat dan zal doen, is Zijn pakkie aan.. Eén vraag is genoeg. De houding die hiervoor nodig is: open staan voor het 'onwerkelijke' (abstracte)
vrijdag 22 februari 2008, 13:13Reint
"Ik vind het allemaal mooie abstrate begrippen en ik wil er zelf ook graag in geloven. Alleen kost me dat enorm veel moeite, omdat het 'niet te verkopen'-abstract is."

Nee, het is niet te verkopen nee. Want in werkelijkheid kost het je namelijk niets.. Of het gratis is? Nee, maar iemand anders heeft die kosten al gedekt. Het enige wat jij hoeft te doen is het toelaten van het abstracte... En dat is voor menig mens lastig.. Gezien de mens zelf wil bepalen hoe en wanneer er iets gebeurt.
vrijdag 22 februari 2008, 14:33Rudy Kinds
@ Steven, je hebt me bijna begrepen.

[waarheid] is inderdaad een abstract begrip. De betekenis en invulling van het begrip [waarheid] is afkomstig uit de filosofie als reine sienciae (koningin der wetenschappen). Op het moment dat de betekenis van [waarheid] door één of andere gepositioneerde wetenschap gegeven wordt, is deze waarheid voor die wetenschap wel een vaststaand gegeven, maar buiten het domein van die wetenschap echter niet. Zie het voorbeeld in het artikel hoe emytologisch [waarheid] uitgelegd wordt.

De aarde kan in haar wezen echter niet verdeeld zijn, er is maar een aarde die in essentie in de tijd en ruimte vanaf de schepping de zelfde was, heden nog steeds dezelfde is en in de toekomst tot het einde der tijden hetzelfde zal blijven.

Ik zal de analogie van het parkeerterrein er weer even bijhalen om dit te verduidelijken. Als het parkeerterrein voor auto's eerst met grind, later met klinkers en vervolgens met asfalt geplaveid is, zou je kunnen zeggen dat deze parkeerplaats pluriform is. Toch is deze parkeerplaats in de tijd en plaats exact de zelfde gebleven; hij is niet verlegd en de functie is niet gewijzigd --> deze parkeerplaats dient in de tijd steeds het doel om auto's op een ordentelijke wijze te stallen. Wordt er in de tijd een (brom)fietsenstalling bijgevoegd en wordt de locatie verlegd naar een andere, dan vernadert de essentie van deze parkeerplaats: het heeft de exclusiviteit om enkel auto's te stallen verloren.

De aarde is als "bewoonbare" planeet in Gods schepping door de tijd en ruimte heen nooit veranderd geweest. De [mens] is door de tijd als schepping naar Gods beeld en gelijkenins óók nooit veranderd, ondanks dat de [mens] zich in de tijd wel ontwikkeld heeft. Het doel van de [mens] was, is en zal zijn God voor zijn aangezicht te loven, eren en dienen; hetgeen geldt voor de complete schepping omdat deze ten volste de absolute wederzijdse liefdesband van God en zijn Schepping laat zien.

De verdeeldheid binnen een [zijnde] ontstaat wanneer ten gevolge van subjectivistisch en eenzijdig menselijk handelen (= zonde) deze pure en zuivere liefdesband met God verbroken wordt.

Een aanwezigheid van een pluraliteit aan zijden (bijv [mens], [plant], [dier], etc) in de kosmos betekent dus geen ontkenning van het bestaan van een absolute Waarheid, steker nog, dit is juist een bevestiging van het bestaan van absolute Waarheid omdat deze verschillende entiteiten zich in een ordening ten op zichte van elkaar verhouden binnen de scheppingseenheid die goed is. Het verbreken van deze goede verhouding is dus vertroebeling van de Waarheid en kan dus onmogelijk naar God wijzen.

Groetjes!!
vrijdag 22 februari 2008, 15:21Reint
Zoveel woorden....terwijl het zo simpel is.

"Probeer ik nu mensen te overtuigen of God? Probeer ik soms mensen te behagen? Als ik dat nog altijd zou doen, zou ik geen dienaar van Christus zijn. 11 Ik verzeker u, broeders en zusters, dat het evangelie dat ik u verkondigd heb niet door mensen is bedacht 12 - ik heb het ook niet van een mens ontvangen of geleerd - maar dat Jezus Christus mij is geopenbaard."

Succes Steven!
vrijdag 22 februari 2008, 15:23Reint
Wacht even...bedacht met net iets: Steven G?

Dan gaan we even door....;)

Reageer op deze blog





Laatste reacties

Liefde = Seks

anoniem - vandaag, 26 minuten geleden Ik kijk er zo naar: Je lichaam ...

Een angstig moment!

Nodoubt - gisteren om 23:03 "Als er op dit uur nog iemand...

Wat zit er in jouw waarheidsbox?

heleen - gisteren om 21:35 ik denk dat iedereen de dingen...

Oogkleppen

annonu - gisteren om 19:57 als hij zijn eigen...

Geef je rechten op!

Nodoubt - gisteren om 8:00 En wat bedoel je hiermee te...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));