Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Waarom schiep God de aarde en de mens?

Door: Victor DuponWoensdag, 7 juli
Terug
Categorie: Algemeen, 32 keer gereageerd, 611 keer bekeken

Annuleren

In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1:1)
Het is voor ons als Christenen denk ik de normaalste zaak dat God de mens gemaakt heeft. Net als één plus één twee is. Maar heb je wel eens nagedacht waarom God de aarde en de mens schiep? 

Het lijkt me eens goed om over die vraag na te denken, omdat je denk ik waarschijnlijk een beter beeld krijgt van de persoonlijkheid God. Ik vroeg een aantal mensen om mij heen waarom ze dachten dat God de mens gemaakt had. De één zei:'God miste wat aanspraak'. Daarmee bedoelde ze te zeggen dat God zich misschien wat alleen voelde. Zou God zich alleen gevoeld hebben en daarom de mens hebben geschapen?

Een ander zei dat de mens gemaakt is om God te aanbidden. Maar zou dat Gods directe doel geweest zijn? Als je mij de vraag zou stellen waarom God de mens geschapen heeft zou ik zeggen dat God de mens heeft gemaakt ten eerste voor zijn plezier. Hij vond het denk ik prachtig om iets te maken waarmee hij een band kon opbouwen. Iets dat gelijk was aan hem, namelijk zijn evenbeeld, de mens. Met plezier bedoeld ik te zeggen dat God ook plezier vind in een relatie met ons. De Bijbel getuigt daar ook van, omdat Jezus in opdracht van God kwam om die gebroken relatie te herstellen. Hij miste het contact met ons blijkbaar ook.

Kijk daarna eens naar de schepping hoe fantastisch die in elkaar zit. Daar krijg je toch kippenvel van, ongelofelijk mooi. Daar moet God toch ook als kunstenaar met veel plezier aan gewerkt hebben, denk je niet? En dit allemaal voor zijn plezier als je het mij vraagt.

Dit zijn slechts enkele hersenspinsels over Gods motivatie achter de schepping. Ik ben benieuwd naar jouw gedachten over de vraag: waarom schiep God de mens en de aarde? Heeft de schepping een doel? Voelde God zich alleen? Zijn wij gemaakt om God te aanbidden? Welke antwoorden zijn er te vinden in de Bijbel op deze vragen?

Ik zou het leuk vinden als je hier een berichtje achterlaat met jouw gedachten en gevonden teksten uit de Bijbel over dit onderwerp.

Hartelijke groet,

Victor

Gerelateerd

  • De eeuwige discussie: Schepping - evolutie

  • Schepping en evolutie

  • Als er morgenvroeg een extra vinger aan mijn hand zit...

  • Een nieuwe planeet

  • Een Coca-Cola commercial

Reacties (32)

Reacties 1 - 20 van 32
woensdag 7 juli, 14:32kees
Beste Victor,

Je blog doet me meteen denken aan het boek der Schepping waarin staat dat God met de mens wandelde in de tuin. Niet als gelijken omdat Schepper en schepsel niet gelijk zijn, maar ook niet als een willoze slaaf.
Niet als gelijken maar op elkaar lijkende met ieder een keuze om met de ander om te gaan. God kiest ervoor om met ons om te gaan, en wij kiezen ervoor om met God om te gaan.

God is een echte kunstenaar, onder de kunstenaars noemen we Michelangelo een ultime kunstenaar omdat hij 3 diseplines beheerste. Maar in vergelijking bij Gods Scheppingswerk is dat niets, God bedacht iets, sprak het uit en het was er. God vond de dieren die Hij geschapen had zo mooi dat Hij ze bij Adam bracht en ze een naam liet geven, en ook ten tijde van de zondvloed spaarde Hij de mooiste exemplaren van iedere soort. Zoals iedere kunstenaar had Hij plezier in het werk wat Hij had gemaakt, de schepping was zelfs een volmaakt kunstwerk.

Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees
woensdag 7 juli, 14:40Nodoubt
Helemaal eens met de strekking van het verhaal. We zijn bestemd voor heerlijkheid/glorie avontuur en eeuwige verwondering is mijn indruk. En ik denk dat ONS PLEZIER direct afhangt van onze relatie met God. Als wij aanbidden doen we waarvoor we gemaakt zijn. God schiep een WIN-WIN situatie. Wie kunnen alleen intens gelukkig zijn in aanbidding van God. Het is geen nare verplichting maar de kern van ons bestaan.
En aanbidden kan in vele vormen die we misschien geeneens herkennen als aanbidding tot we er bewust van worden. Zo is de verwondering en blijdschap en overpeinzing over/van de schepping een vorm van aanbidden.


"[Want Uwer is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid in der eeuwigheid. Amen.] " Mat. 6

"6 - en Hij heeft ons tot een koninkrijk, tot priesters voor zijn God en Vader gemaakt - Hem zij de heerlijkheid en de kracht tot in alle eeuwigheden! Amen." Op.1

God maakte niet iets geweldigs nl. het universum, de wereld en de mens om enige andere reden dan 'heerlijkheid' plezier etc.

Wel denk ik dat God niet bepaald alleen was voordat de mens geschapen was.
"26 God zei: 'Laten WIJ mensen maken die ONS evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.'" Gen.1

Is dit de 'drie eenheid'? of wezens vergelijkbaar met engelen? Want dat laatste denk ik wel gezien andere aanwijzingen in de Bijbel (en andere boeken) hierover.

Neem bijv. eens een Psalm 82:

1 Een psalm van Asaf.

God staat op in de hemelse raad,
hij spreekt recht in de kring van de goden:
2 'Hoe lang nog oordeelt u onrechtvaardig
en kiest u partij voor wie kwaad doen? sela

3 Doe recht aan weerlozen en wezen,
kom op voor verdrukten en zwakken,
4 bevrijd wie weerloos zijn en arm,
red hen uit de greep van wie kwaad wil.

5 U toont geen inzicht, geen begrip,
en doolt in duisternis rond,
de aarde wankelt op haar grondvesten.
6 Ooit heb ik gezegd: "U bent goden,
zonen van de Allerhoogste, allemaal."

7 Toch zult u sterven als mensen,
ten val komen als aardse vorsten.'
8 Verhef u, God, spreek recht op aarde,
alle volken behoren u toe.

Onze God is de God van goden... de allerhoogste almachtige God.
woensdag 7 juli, 22:52Victor
Hé allen,

Leuk dat jullie even de tijd nemen om te reageren.

@ No Doubt

Ik denk er ook zo over. Het is zo ontzettend mooi om meer van God te ontdekken wie Hij is. Bijvoorbeeld door het lezen van de Bijbel en het bidden en hoe Hij reageert in relatie met ons. Daarin word je gelukkig en vind je oneindig veel vreugde, die de wereld niet kent. Uit het feit dat Christenen hierzo gelukkig van worden, bevestigd denk ik het doel van de schepping van de mens: relatie met God. Denk je niet?

Kun je trouwens eens uitleggen wat je bedoeld met'heerlijkheid/glorie? Heb wel een indruk, maar ik had het hier laatst ook met iemand anders over. Interessant.
Brand los :)
donderdag 8 juli, 01:39Gabrielle
Ik denk zeker dat hij er met veel plezier aan begonnen is, maar we moeten niet vergeten wat er met Adam en Eva is gebeurd zo volmaakt maar toch niet luisterend of te wel niet gehoorzaam.

Genesis 2:7-9:
toen formeerde de Here God de mens van stof uit de aardbodem en blies de levensadem in zijn neus; alzo werd de mens tot een levend wezen.Voorts plantte de Here God een hof in Eden, in het Oosten, en Hij plaatste daar de mens, die Hij geformeerd had. Ook deed de Here God allerlei geboomte uit de aardbodem opschieten, begeerlijk om te zien en goed om van te eten; en de boom des levens in het midden van de hof, benevens de boom der kennis van goed en kwaad.

Na de zondeval:

Genesis 3:22
En de Here God zeide: Zie, de mens is geworden als Onzer een door de kennis van goed en kwaad; nu dan, laat hij zijn hand niet uitstrekken en ook van de boom des levens nemen en eten, zodat hij in eeuwigheid zou leven

Genesis 2:15-17:
En de Here God nam de mens en plaatste hem in de hof van Eden om die te bewerken en te bewaren. En de Here God legde de mens het gebod op: Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, maar van de boom der kennis van goed en kwaad, daarvan zult gij niet eten, want ten dage, dat gij daarvan eet, zult gij voorzeker sterven.

2 Timótheüs 2:12:
;indien wij volharden, zullen wij ook met Hem als koningen heersen; indien wij Hem zullen verloochenen, zal ook Hij ons verloochenen;

Dan is het zeker nog steeds geweldig wat hij heeft geschapen en alles wat er is waar wij van kunnen genieten, maar helaas door de zonde is de wereld niet van God en doen velen hem enorm verdriet. Weet iemand iets van Indianen? die leven echt puur met mekander en zorgen heel goed voor het natuur
en hebben nog eerbied voor ouderen ik had daar laats een filmpje van gezien was echt mooi. Daarom als echte gelovigen moeten we wandelen met God blijven bidden en vertrouwen op hem hebben en ons niet laten misleiden door valsheid die ons ver van God willen houden.
donderdag 8 juli, 08:10Nodoubt
@Victor,

Wat is jouw indruk van glorie verder?

Puur de omgang met God is de heerlijkheid lijkt me. Mozes die veel omgang met God had en Hem zelfs voor een gedeelte mocht waarnemen... mozes moest zijn gezicht bedekken vanwege 'de heerlijkheid van God' die de mensen... onrustig maakte? :)

"29 Mozes daalde de Sinai af, met de twee platen van het verbond bij zich. Hij wist niet dat zijn gezicht glansde doordat hij met de HEER had gesproken. 30 Toen Aäron en de andere Israëlieten de glans op Mozes' gezicht zagen, durfden zij niet naar hem toe te gaan, " Exodus 34

De heerlijkheid is natuurlijk te zijn. Dus zoals God ons oorspronkelijk bedoeld heeft. Vol, vervuld van Zijn Heilige Geest.
Wij zijn nu helaas maar flauwe schaduwen van de mensen van voor de zondeval. Als je ooit iets v.d. Geest heb mogen ervaren weet je helemaal dat we zonder Zijn Geest maar gebroken mensen zijn etc. Daar zijn ook veel Bijbel voorbeelden van he.

"12 Schep, o God, een zuiver hart in mij,
vernieuw mijn geest, maak mij standvastig,
13 verban mij niet uit uw nabijheid,
neem uw heilige geest niet van mij weg.
14 Red mij, geef mij de vreugde van vroeger,
de kracht van een sterke geest.

15 Dan wil ik verdwaalden uw wegen leren,
en zullen zondaars terugkeren tot u.
16 U bent de God die mij redt,
bevrijd mij, God, van de dreigende dood,
en ik zal juichen om uw gerechtigheid.
17 Ontsluit mijn lippen, Heer,
en mijn mond zal uw lof verkondigen. " Ps 51


@Gabrielle,

Ja, het is noodzakelijk voor ons om ons te realiseren dat de zondeval ons totaal verdorven heeft gemaakt. Maar ook de hoop, de werkelijkheid van het koninkrijk wat gaat komen moeten we voor ogen houden!

ps: die indianen... vroeger waren het goddeloze barbaren. Die demonen vereerden en martelen en verkrachten prima vonden. Ze leefden met de wet van: de sterkste en wreedste persoon mag de leider worden en de sterkste en meeste brute stam die de andere stammen kan uitmoorden is de baas.
Ik zou niet alles geloven (of alles niet) wat uit holywood komt, 'dancing with wolves' etc. pure propaganda. De echte rechtvaardige omgangsregels kun je in de Bijbel vinden en zeker NIET bij zo'n goddeloze indianen cultuur. En tuurlijk, alles wat een beetje dichter bij de natuur leeft dan de stadsmens lijkt al snel heel goed bezig etc. En in bepaalde opzichten zal dat ook best zo zijn. Maar er komt vaak een natuurgodsdienst bij kijken. De oude 'natuur' goden etc. De 'moeder aarde' verering en andere dwalingen.
zaterdag 10 juli, 15:12Victor
@ No Doubt

Mijn indruk van glorie is een groot stralend licht om een engel heen, maar laatst had ik het met een vriend over dat glorie nog veel meer betekent. Volgens mij zij hij dat het in het grieks ook 'aanwezigheid' betekent en het had nog meer betekenissen. Dat had hij uit zijn bijbel gehaald (spirrit filled life bible) waar veel uitleg bij stond.
zaterdag 10 juli, 15:14Victor
Mijn indruk van glorie is ook natuurlijk een soort luister die God bij zich heeft...Ik vind het lastig te verwoorden.
dinsdag 3 augustus, 22:15Samsara
Ja die goddeloze indianen verdienden het wel door ons uitgeroeid te worden. Hadden ze maar de juiste god moeten kiezen. En iets anders te doen dan de hele dag te verkrachten, te martelen en elkaars schedel in te slaan.

Wat jij beschrijft zijn taferelen, de oermensen nog niet waardig. Ook uit Hollywoodfilms geleerd zeker?
Ken jij iets van die mensen hun gewoonten, hun cultuur?
Je kan er nog veel van leren. Nee, want het zijn niet-christenen, dus alles wat ze doen is slecht.

Ooit al eens gehoord over respect voor andere culturen, ofzo?
Staat dat nergens in de bijbel?
dinsdag 3 augustus, 22:17Samsara
Ja die goddeloze indianen verdienden het wel door ons uitgeroeid te worden. Hadden ze maar de juiste god moeten kiezen. En iets anders te doen dan de hele dag te verkrachten, te martelen en elkaars schedel in te slaan.

Wat jij beschrijft zijn taferelen, de oermensen nog niet waardig. Ook uit Hollywoodfilms geleerd zeker?
Ken jij iets van die mensen hun gewoonten, hun cultuur?
Je kan er nog veel van leren. Nee, want het zijn niet-christenen, dus alles wat ze doen is slecht.

Ooit al eens gehoord over respect voor andere culturen, ofzo?
Staat dat nergens in de bijbel?
dinsdag 3 augustus, 22:20Samsara
Ja die goddeloze indianen verdienden het wel door ons uitgeroeid te worden. Hadden ze maar de juiste god moeten kiezen. En iets anders te doen dan de hele dag te verkrachten, te martelen en elkaars schedel in te slaan.

Wat jij beschrijft zijn taferelen, de oermensen nog niet waardig. Ook uit Hollywoodfilms geleerd zeker?
Ken jij iets van die mensen hun gewoonten, hun cultuur?
Je kan er nog veel van leren. Nee, want het zijn niet-christenen, dus alles wat ze doen is slecht.

Ooit al eens gehoord over respect voor andere culturen, ofzo?
Staat dat nergens in de bijbel?
dinsdag 3 augustus, 22:20Samsara
Ja die goddeloze indianen verdienden het wel door ons uitgeroeid te worden. Hadden ze maar de juiste god moeten kiezen. En iets anders te doen dan de hele dag te verkrachten, te martelen en elkaars schedel in te slaan.

Wat jij beschrijft zijn taferelen, de oermensen nog niet waardig. Ook uit Hollywoodfilms geleerd zeker?
Ken jij iets van die mensen hun gewoonten, hun cultuur?
Je kan er nog veel van leren. Nee, want het zijn niet-christenen, dus alles wat ze doen is slecht.

Ooit al eens gehoord over respect voor andere culturen, ofzo?
Staat dat nergens in de bijbel?
dinsdag 3 augustus, 22:26anoniem
Ik Vraag me af of er nog wel goede mensen zijn in jou ogen Nodoubt?
dinsdag 3 augustus, 22:33Samsara
Tuurlijk zijn er nog goede mensen in de wereld, in alle culturen heb je goede en slechte mensen. Maar zo een stomme racistische en xenofobische houding van niet-christenen zijn barbaren stoot me zwaar tegen de borst. Moeten we daar 2010 voor zijn.
dinsdag 3 augustus, 22:33Samsara
Tuurlijk zijn er nog goede mensen in de wereld, in alle culturen heb je goede en slechte mensen. Maar zo een stomme racistische en xenofobische houding van niet-christenen zijn barbaren stoot me zwaar tegen de borst. Moeten we daar 2010 voor zijn.
dinsdag 3 augustus, 22:35Samsara
Tuurlijk zijn er nog goede mensen in de wereld, in alle culturen heb je goede en slechte mensen. Maar zo een stomme racistische en xenofobische houding van niet-christenen zijn barbaren stoot me zwaar tegen de borst. Moeten we daar 2010 voor zijn.
dinsdag 3 augustus, 23:16Nodoubt
@Samsara, kusje erop?

En ik heb dus geen enkel respect voor goddelozen antiChristelijke culturen met martelingen en mensenoffers en kinderverkrachting en alles wat God verboden heeft. Ik kies voor de God v.d. Bijbel en ik haat alles wat zich daar tegen verzet.

Maar wees gerust, ik ben geen standaard Christen. De meeste van wat zich Christenen noemen zijn het volkomen met je eens hoor.

And have a nice day!
Nodoubt
dinsdag 3 augustus, 23:23Samsara
Meen je dat nu echt?
dinsdag 3 augustus, 23:23Samsara
Meen je dat nu echt?
dinsdag 3 augustus, 23:25Samsara
Meen je dat nu echt?
dinsdag 3 augustus, 23:25Samsara
Meen je dat nu echt?
Reacties 1 - 20 van 32

Reageer op deze blog





Poll

Christenen zondigen evenveel als niet-christenen, ze doen alleen meer hun best om het te verbergen.. Klik hier om te reageren

Laatste reacties

Religie vs geloof

Mark Winkelaar - gisteren om 9:47 Het zal waarschijnlijk altijd...

We moeten toch anders zijn als christen?

Sicco - 12-11 Waarom heb je het over Pechtold...

Stukjes schrijven

Sicco - 11-11 Een stereotype Christen is net...

De eeuwige discussie: Schepping - evolutie

chuck - 10-11 Amen, Wij hebben een Levende...

De verwondering voorbij

Mark Winkelaar - 03-11 Ik sluit me aan bij je...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));