Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Verslapping

Door: Victor DuponWoensdag, 3 maart
Terug
Categorie: Eyeopeners, 40 keer gereageerd, 110 keer bekeken

annuleren

Examine yourselves, whether ye be in the faith; prove your own selves... (1 Cor 13:5)

Ben ik nog wel goed bezig wat het geloof betreft? Ben ik nog steeds gered als ik zo doorga? Ik maakte mij serieus zorgen over mijn redding, ook al ben ik gedoopt bijna vier jaar geleden. Ik moet wel het goede blijven doen, en niet verslappen in mijn gedrag en geloof. Redding is niet vanzelfsprekend.

Laat me je een paar voorbeelden geven uit mijn leven van verslapping: laksheid, snel geïriteerd, niet behulpzaam t.o.v. mijn ouders, weinig respect hebben, egoïstisch gedrag, liet bepaalde zondes toch weer toe en kwam eigenlijk alleen bij God in gebed als ik vergeving nodig had, of weer wat van hem wilde etc. Gevaarlijke ontwikkelingen..als ik deze negatieve ontwikkelingen hun gaan laat gaan zou het op den duur mijn redding in gevaar brengen. Gelukkig schud God je altijd wakker omdat hij niet wil dat je verloren gaat:’Iedereen die ik liefheb wijs ik terecht en bestraf ik. Zet u dus volledig in en breek met het leven dat u nu leidt.’(Openbaring 3:19).

Het blijkt dus dat iedere gelovige een terugval kan hebben waarbij hij weer terug valt in oude patronen die weer zijn leven kunnen gaan beheersen. Maar je bent zelf verantwoordelijk. Zonde laat je toe, net als je God toelaat in je leven en Hem de ruimte geeft. Wat kies je: vlees of geest? Goed of kwaad? Een kwestie van keuzes. Hetzelfde geld voor je gedrag. Als gelovige zullen we er dus bewust voor kiezen te blijven volharden en ervoor kiezen om het goede te blijven doen, zodat we onze redding waarmaken. Keuzes...Let dus goed op welke keuzes je maakt en wat dat voor gevolgen heeft.

Mijn wens is leren te volharden in geloof en goede daden, zonder hierin te verslappen zoals in het verleden gebeurde. Om opnieuw weer die behulpzame Christen te zijn, om mij te gedragen als die nieuwe schepping die zich kleed ‘in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld’(Kol 3:12). De samenkomsten trouw te blijven bezoeken, te blijven bidden en bijbel lezen zodat ik scherp blijf. Geen terugval meer, maar een continuïteit van een volhardend en levend geloof samen met andere gelovigen uit de gemeente. Achteraf gezien is verslapping een verspilling van tijd. Je kan namelijk zoveel mooie dingen met God meemaken in je dagelijks leven, niet waar?

Maar hoe zorg je ervoor dat je niet verslapt? Een tip die ik je echt mee wil geven om niet te verslappen: bezoek wekelijks een kerk. Denk niet dat je zonder kunt. Christenen hebben elkaar nodig om gefocused op God te blijven, samen volharden is zoveel makkelijker. 1 Petrus 2:5 zegt:’En laat ook uzelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel’.

Verslap niet, stay focused.

Victor
 

Gerelateerd

  • Geloof en volharding

  • Geduld en volharding word beloond!

  • Opzettelijk zondigen

  • Zelfbeheersing

  • De dood

Reacties (40)

Reacties 1 - 20 van 40
woensdag 3 maart, 06:50Jan Paul
Ha die Vic, terwijl ik je eerlijke, jezelf niet sparende stuk zat te lezen kwam een beeld bij me binnen. Ik zag een man achter een speedboat op waterski's. Zolang de bestuurder van de speedboat maar gas bleef geven ging alles goed en bleef de skiër rechtop, even snel als de boot en boven water. De atleet achter de boot stond even strak als de kabel. Maar zodra de bestuurder het gas even losliet, begon de skiër niet alleen te zinken, maar ook alle kanten op te wapperen omdat de kabel verslapte.
Hieruit leid ik af dat wij in de allereerste plaats voortdurend moeten beseffen dat we volkomen afhankelijk zijn van God in alle dingen. Als Hij ons niet trekt, onophoudelijk, kunnen wij het totaal shaken.
Dan vervolgens dat de kabel strak moet blijven, dus dat wij goed verbonden moeten blijven met Jezus in gebed en navolging, elk moment eigenlijk. Alleen dan zullen we rechtdoor blijven gaan op de smalle weg en snelheid houden op het water of op het dodelijke drijfzand der zonde, dat ons ook alleen dan kan blijven dragen, waar we niet doorheen zakken en in omkomen.
Ik heb precies hetzelfde als jij. Koelheid, stugheid, korzeligheid, onaardigheid, irritatie, traagheid, hetkomtmenunietuit-heid, opvliegendheid af en toe nog steeds, in het verkeer vooral. Ik werd eens gesneden op de fiets en voor ik het zelf gehoord had, bij wijze van, had ik met stemverheffing al enige nogal zware scheldwoorden geroepen naar de autobestuurder. Hij kon het gelukkig niet horen, want hij zat in een auto en was allang doorgereden, hij heeft nooit geweten dat hij me sneed op de rotonde. Natuurlijk had ik meteen spijt en ben ik op mijn knietjes gegaan en heb ik vergeving gevraagd in de kerk waarnaar ik op dat moment onderweg was. Maar het was wel gebeurd. Ik verloor van het ene moment op het andere mijn zelfbeheersing.
Verslapping begint altijd bij verslapping in het bidden volgens mij. Kerkgang is ook belangrijk om scherp te blijven, zeer zeker, ook omdat het bidgelegenheid geeft met de groep, je blijft in de kerk letterlijk bij de les en je ondersteunt elkaar, een eenzame gelovige is als een boom midden in het veld. Hij gelooft wel, maar is kwetsbaarder.
Wat me vaak opvalt is de sluipendheid en ongemerktheid van verslapping. Net een fietsband die heel langzaam wat zachter wordt. Het is bijna ondoenlijk voortdurend waakzaam en gefocust te zijn en toch moet het wel, want als je eenmaal gaat glijden, wordt het nog moeilijker en kun je vaak niet anders meer dan maar wachten tot je helemaal gevloerd bent en dan maar weer proberen op te staan.
Toegeven aan een drift is funest uiteraard. Je denkt: och, een enkel keertje, de boog kan niet altijd gespannen zijn, maar toch. Mijn ervaring is dat toegeven aan een drift toch altijd werkt, niet meteen maar na een dag of wat, als opzettende bewolking na een periode met prachtig weer in de ziel. Hangt ook af van de aard der zonde. Sommige dingen hebben minder impact bij een enkel keertje dan andere.
Belangrijk issue dit. Christendom is niks voor verslappelingen. Pas op dat je niet verachtert, zegt Hebreeën 12:15.
Ook bij dorheid is het juist belangrijk te blijven bidden, dorheid geeft tegenzin, maar als je daaraan toegeeft, wordt het van kwaad tot erger. Dorheid vind ik een drama, een ramp, maar als ik dan ook nog het bidden verslons ben ik nergens meer en dreig ik zelfs bitter te worden en cynisch en te verharden. Dan zeg ik tegen mezelf: je hebt de duistere diamant weer, krijg die er maar eens uit. (Suske en Wiske)

Thanx, zegen, JP
woensdag 3 maart, 14:15Nodoubt
Bedankt voor de zinnige blog. Erg herkenbaar.

De tekst in Openb. 3:19 komt overeen met Hebreeën 12. En beide boeken refereren aan de Spreuken.

"Laat je door de Heer terechtwijzen, mijn zoon,
kom niet in opstand, als hij je straft.
De Heer straft van wie hij houdt,
zoals een vader zijn zoon die hij liefheeft." Spreuken 3:11,12

Het valt me steeds meer op, de geweldige eensluidendheid v.d. Schriften. Onze God veranderd nooit en Zijn woord is liefdevol en betrouwbaar!

In tegenstelling tot sommige moderne 'wijsheid' leert de Bijbel dat een liefhebbende vader zijn kinderen tuchtigt. De stok doet wel pijn maar dood het kind niet en zo red je zijn ziel.

"Onthoud de tucht niet aan de knaap;
slaat gij hem met de stok, hij sterft er niet van;
gij slaat hem wel met de stok,
maar redt zijn leven van het dodenrijk." Spreuken 23:13,14

Dit snapt de wereld totaal niet, ze kunnen elke vorm van misbruik laten zien zonder dat ze ooit de wijsheid van dit gebod inzien.

En God is rechtvaardig. Hij doet met ons wat hij ook aan ons gebied te doen met onze kinderen.
woensdag 3 maart, 14:43Joshua_Cobussen
Nodoubt.

Ik ben het wel met je eens.
Maar ik ben er absoluut geen voorstander van om je kinderen te slaan met een stok.
Als je kinderen ongehoorzaam zijn of andere problemen hebben dan gaan we maar bidden.
Je moest is weten hoeveel geestelijke wonden zo'n kind daar van krijgt.

Groeten Joshua.
woensdag 3 maart, 19:37Nodoubt
Joshua, God is niet onrechtvaardig, Hij weet heel goed wat goed voor je is. Dat is het uitgangspunt, ook m.b.t. deze tekst over de stok. Probeer het te begrijpen i.p.v. er tegenin te gaan raad ik je aan.

De geestelijke wonden waar jij het over hebt kunnen alleen ontstaan door een onjuist gebruik van geweld. Bij veel zaken zijn natuurlijk nuances te plaatsen. Als ik zeg : stok + slaan. Betekent het niet dat er misbruik mag gaan plaatsvinden. Men moet zelf rechtvaardig leven om gepast geweld toe te kunnen passen. De stok is dan als laatste middel wanneer niets anders geholpen heeft. Helpt ook de stok niet... dan moet het kind gestenigd worden. Althans, zo was het in het oude Israël. Het kwaad kreeg geen kans om zich te vermenigvuldigen. Integenstelling tot vandaag de dag waar het onhandelbare kind zelf weer ouder kan worden, kinderen kan krijgen en verkeerd opvoeden en de vicieuze cirkel herhaald zich weer en de ellende breid zich uit.
Maar tegenwoordig weet iedereen het beter dan God en Zijn wetten. Kijk om je heen voor het resultaat zou ik zeggen.

God slaat ons ook wel eens met de stok omdat het nodig is. Als wij zelfs dan niet willen luisteren... ons niet willen bekeren...
Men gaat tegen God te keer als de slagen hard aankomen, de oorzaak wordt niet bij zichzelf gezocht. Maar wat is de les van Job?
woensdag 3 maart, 20:28Mark Boerman
Hey Nodoubt,

Graag wil ik van jou het volgende weten:

Waar in het nieuwe testament lees jij dat God stokslagen uitdeelt? (natuurlijk figuurlijk bedoelt, ook door jou)
Vind jij het niet gevaarlijk om het oude testament op vandaag betrekking te laten hebben? Immers stelt Jezus een nieuwe waarde in, waar hij het ook vaak over heeft in de Bijbel. Hij heeft het over de wet, die niet langer is, maar de genade, is daarvan een voorbeeld.
Waarom haal je een voorbeeld van Job aan, waar het nieuwe testament vol zit van teksten over genezing en waar Jezus IEDEREEN genas?

Slechts vragen, zo objectief mogelijk gesteld!

Groeten, Mark
woensdag 3 maart, 20:51Victor
@ JP

Bedankt voor het delen van je ervaringen. Ik vind het gaaf dat ik zo ook weer nieuwe inzichten krijg. Bvb wat je zei over het bidden en de speedboot ;-) Thanks..

@ No doubt

Zou God ons nog steeds straffen met het kwade? Ook in de genade tijd? Een verstandelijke berisping zoals ik die kreeg van God is 1, maar werkelijk ellende over je heen laten komen??
woensdag 3 maart, 22:14Obey
Ik zeg: onrein. En daarmee moet ook alles gezegd zijn vint ik :)
woensdag 3 maart, 22:18Obey
--daar wil ik wel aan toevoegen dat ik hoop dat we van jou nog veelrake klappen mogen ontvangen Jp :)
woensdag 3 maart, 23:25Obey
@ mark boerman: bedankt voor je (slechts) objectieve vragen aan no doubt :)

Groet (en ik hoop natuurlijk op weer veel inspiratie hehe)
donderdag 4 maart, 05:37Jan Paul
Vic, zo'n beeld van die speedboat, dat springt er gewoon onder het lezen in als een pop-up. God doet dat blijkbaar om wat te kunnen overbrengen, er zit dus geen enkele verdienste van mezelf in. Als God zich gewaardigt mij, onvruchtbare vijgeboom, te gebruiken, kan ik Hem er alleen maar voor danken, maar bedank mij liever niet.

Zegen, JP
donderdag 4 maart, 10:04Joshua_Cobussen
Nouja kijk. Gods oordeel komt zeker over de mensen. Ik vind dat jullie beide niet gelijk hebben.
De bijbel zegt dat het oordeel bij het huis van God begint. Daar bij vind ik niet dat je gepast geweld moet toepassen, dat zou betekenen dat je ook gepast geweld mag toepassen tegen je vijand, wat immers veel meer voor de hand lijkt te zijn, maar je moet juist je vijand lief hebben. In het OT was Jezus nog niet gekomen en de uit storting van de HG was er ook nog niet. Nu hebben wij een veel machtigere positie, we weten als een kind ongehoorzaam is dan komt die waarschijnlijk van het voor geslacht, waar moet dat anders vandaan komen op zo'n jonge leeftijd, het kind heeft dus last van problemen dat kunnen we dan wel met zeker heid zeggen, dus het komt ergens vandaan. En Nodoubt als jij geloofd dat gebed niet zal helpen ja, dan vind ik het niet raar dat je dat als laatste hulp middel gaat zien. Maar God is bij machte om zoveel meer te doen dan wij bidden of beseffen.

Groetjes Joshua.
donderdag 4 maart, 10:08Joshua_Cobussen
Echter aan de andere kant weet ik dat God dingen toe laat en met stok kan slaan. Maar je moet niet alles wat geestelijk is letterlijk nemen.
Jezus zou nooit een kind gaan slaan, ik denk dat Hij de demon zou uit werpen. Of als het niet zo ernstig nog is praten met het kind.
En Nodoubt, ik weet zeker dat als jij je kind zou slaan, dan zou je in je vlees bezig zijn.

Groeten Joshua.
donderdag 4 maart, 11:28Obey
Waarom zou Jezus geen kind slaan, het staat in de bijbel..
donderdag 4 maart, 11:33Jan Paul
Obey, slaat de goede herder zijn schapen? Volgens mij niet, Hij redt ze uit de bek van de wolf met gevaar voor eigen leven en Hij haalt ze weg als ze dwalen richting de afgrond.
donderdag 4 maart, 11:45Joshua_Cobussen
Obey. Waar staat in de bijbel dat Jezus een kind sloeg?
En als je nog even goed leest wat ik zeg, dan snap je wat ik bedoel.
donderdag 4 maart, 11:51Joshua_Cobussen
Ik snap jullie totaal niet he.
Als je van mening bent dat je je kind moet slaan, dan mag je die ook wel stenigen. Volgens mij moeten jullie eens flink achter de oren krabben.
Hoe zou jij het vinden als jou aardse vader je zou slaan? We leven nu onder het nieuwe verbond!
donderdag 4 maart, 11:58Joshua_Cobussen
Je moet de bijbel in zijn geheel lezen. En niet zomaar iet weg trekken en dat op nu toepassen.
Wat ik mensen ook zie doen is profetieën uit het OT toepassen op nu die voor toen waren, dit kan absoluut niet. We moeten de bijbel in zijn geheel lezen. Ik vind dit trouwens wel een leuke discussie. Dus kom maar op ik ben er klaar voor :). Groeten Joshua.
donderdag 4 maart, 12:06Joshua_Cobussen
1 Timo 3:5. Want zo iemand zijn eigen huis niet weet te regeren, hoe zal hij voor de gemeente Gods zorg dragen? Als jij naar de stok grijpt om je kind te gaan slaan, heb je het niet in de hand dan weet jij je huis niet te regeren, omdat het over je hoofd stijgt en je dat als je red middel ziet. Ik weet er zijn mensen die denken dan dan regeer jij je huis juist, maar dat word er niet bedoelt je gaat niet als een tiran je huis regeren maar als een liefdevolle vader. Of wou je soms in de gemeente ook iedereen met een stok gaan slaan?
donderdag 4 maart, 12:46Obey
Joshua, ik vind je te optimistisch. Ook in andere religies, zoals bijvoorbeeld de Islam, wordt geadviseerd niet alleen kinderen, maar ook vrouwen te slaan: ´een goede man slaat soms zijn vrouw´. Het was vlak voor de echtscheiding dat ik naar vrienden uitsprak nav dit boek dat we in een nieuwe face van ons huwelijk terecht waren gekomen dat de bom is gebarsten :)
Maar ik blijf er hetzelfde over denken snapje
donderdag 4 maart, 12:46Obey
Een goede man slaat soms zijn vrouw, Joris Luyendijk
Reacties 1 - 20 van 40

Reageer op deze blog





Poll

Christenen kunnen niet op Geert Wilders stemmen

Laatste reacties

Verslapping

Jan Paul - vandaag, 6 uur geleden Ja, dit blijft allemaal erg...

Opzettelijk zondigen

Jan Paul - gisteren om 17:02 Rob, ik reageer al scrollend en...

Angst; een grote drijfveer?

Nodoubt - gisteren om 15:06 @Jan Paul, mooie verhalen van...

Stelling week 8/9

Hans - 02-03 En tot die tijd? ;) De...

De draak

Obey - 01-03 oi Mark, deze post heb ik...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));