Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Tegengaan van verleidelijke gedachten

Door: Rob GiesbersVrijdag, 21 oktober
Terug
Categorie: Eyeopeners, 84 keer gereageerd, 2748 keer bekeken

Vandaag wil ik een blog die ik twee jaar eerder heb geschreven opnieuw onder de aandacht brengen. Telkens als je geprikkeld wordt om toe te geven aan verleidingen, dan probeert iemand ons over te halen onafhankelijk van God te leven en te voldoen aan de eisen van de wereld, het vlees, of de duivel aan ons stellen, in plaats van te doen wat Christus van ons vraagt. Flink frustrerend af en toe, maar iedere dag moeten we tegen verleidingen strijden. Soms vreselijk vermoeiend, en ik verzeker je dat je de strijd nooit uiteindelijk zal winnen als je de strijd in je uppie probeert te overwinnen. Check 2 Korintiërs 10:3-5

God kent je door en door van binnen en buiten. Satan kent je alleen goed van buiten. Hij heeft een ieder van ons vanaf onze geboorte aan toe geobserveerd. Hij weet precies wat hij moet doen om ons over te halen onafhankelijk van God te leven. Jarenlang heeft hij ons bestudeerd; hij kent onze zwakke plekken en zal zijn aanvallen daarop richten. Beetje stom gezegd, maar de verleidingen van satan zijn uniek. We hebben allemaal andere zwakke plekken en satan verleid een ieder op een andere manier.

‘Als we ons niet onmiddellijk beheersen, lopen we het risico dat de verleiding ons gaat beheersen’

Op het moment dat we geprikkeld worden om onafhankelijk van God te leven, en niet meer te doen van God van ons vraagt zullen we een keuze moeten maken. Als we niet onmiddellijk deze gedachte, deze prikkel verwerpen en er een krijgsgevangene van maken onder de gehoorzaamheid van God. (2 kor 10:5) dan zal het langzaam een reële mogelijkheid worden dat we verleid worden. Zeker als je zal gaan nadenken over de verleiding, “nog een reep chocola kan toch geen kwaad?” of “nog even op Internet surfen moet kunnen, ik ga straks wel naar bed.” of “een nachtje slapen bij een vriendin in bed moet toch best kunnen als goede vriend.” De kans dat we toegeven aan verleidingen wordt velen malen groter als we ook daadwerkelijk gaan nadenken over de mogelijkheid om toe te geven aan de verleiding.

In het boek van Neil Anderson, Overwinning over de duisternis las ik het volgende voorbeeld; Ik had nog ergens een grappige striptekening van ‘Cathy’ liggen. Dit voorbeeld laat zien wat er kan gebeuren, als we ons door een verleidelijke gedachten laten beïnvloeden. Cathy heeft problemen met haar gewicht. Ze laat haar gedachten op de vrije loop. Lees eens de tekst die hoorde bij een striptekening over Cathy. Je ziet dan wat er gebeurt, als we verleidelijke gedachten niet onmiddellijk uit ons hoofd zetten.

1. Ik ga een eindje rijden, maar ik kom niet in de buurt van de supermarkt.
2. Ik rij langs de supermarkt, maar ik ga er niet naar binnen.
3. Ik ga de supermarkt in, maar ik loop niet langs het schap, waar de snoep ligt.
4. Ik ga kijken welke soorten snoep ze hebben, maar ik zal er niet aan komen.
5. Ik pak een zak snoep wel even in mijn hand, maar ik zal het niet kopen.
6. Ik zal het kopen, maar niet openmaken.
7. Ik maak het open, maar ik zal er niet aan ruiken.
8. Ik ruik eraan, maar proef het niet.
9. Ik proef het, maar eet het niet op.
10. Ik eet het op, wat heerlijk!

Verplaats je nu in Cathy, en zet in het lijstje hierboven je eigen verleiding.. Maar een troost voor allen, God zegt in zijn Woord dat hij voor uitkomst zal zorgen in tijden van verleiding. We zullen moeten gaan staan op Gods beloftes en gaan staan in onze verkregen autoriteit,  als we strijden tegen verleidingen van satan. Zoals we kunnen opmaken uit het verhaal van Cathy, moeten we verleidelijke gedachten meteen uit ons hoofd zetten, willen we aan de verleiding ontkomen. Op het moment dat we gaan nadenken over het eerste punt, zijn we meestal al te laat. Er zijn weinig mensen die zich nog kunnen beheersen als ze serieus hebben nagedacht over het toegeven aan de verleiding.

Laat het een les zijn voor ons allen.

Veel zegen, Rob

Gerelateerd

  • En den Karl die kijkt naar porno!

  • Vlees of Geest?

  • Moe van de strijd?

  • Genezing is Gods wil (1)

  • Zelfbevrediging

Reacties (84)

Reacties 61 - 80 van 84
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • >
Dinsdag, 1 december 2009, 18:54fdcashgsh
Heey Hans,

Nee dat is niet zo, ik ben gewoon zat van dat eindeloze gezeur aan me hoofd.
Sommige mensen kunnen weken lang door zeuren over 1 ding.
Daar kan ik gewoon niet zo goed mee omgaan, ik ben ook lerende.
Dinsdag, 1 december 2009, 19:01fdcashgsh
Goed gesproken JP.

Hans, die onzin heb ik eerder gehoord.
Ik heb een persoonlijke relatie met Jezus, en de mens moet niet net doen als of ze God zijn, dit vind ik.

Groeten
Dinsdag, 1 december 2009, 23:33Hans
"zat van dat eindeloze gezeur aan me hoofd", zo kun je het ook omschrijven ;).

Ik vind het alleen wel uiterst jammer van de discussie! Als je gelooft en God ervaart dan wil je dat delen met je medemens en uitdragen, ga ik vanuit. En om dat te kunnen doen lijkt het mij persoonlijk - behalve uitermate boeiend - van belang dat je probeert te begrijpen waarom iemand niet gelooft en hoe iemand daartoe komt of is gekomen! Even goeie vrienden Josh ;), maar ik vind het wel spijtig!

Wat Jan Paul zei sluit daar mooi bij aan, omdat je jouw zekerheid beschrijft vanuit de Bijbel! Voor niet Bijbelse mensen, niet-Christenen of desgewenst ongelovigen is de kernvraag hoe je daartoe komt en jouw ervaring duidt als een Godservaring!

Kortom wat ik vaak niet begrijp is het onderlinge onbegrip, begrijp je? ;)
Woensdag, 2 december 2009, 06:36Jan Paul
Dit wordt steeds boeiender mannen. Heb ik nu gelezen in een ander stukje Hans, dat jij geen christen bent? Ik meen me zelfs te herinneren dat je het woord christen daar met een hoofdletter schrijft, o, hier ook, zie ik.

@ Joshua, wat me bij jou opvalt is dat je in alle heilige verontwaardiging en oprechtheid wat gespannen reageert hier en daar. Toch wat negatief gericht eigenlijk. Denk aan de grote PLUS, het kruis.
Probeer je (als ik het zeggen mag) meer op te stellen als een rots die boven water uitsteekt en omspoeld wordt, nu door dit, dan weer door dat, zout water, olie, een lijk van een gedumpte boosdoener botst er tegenaan of een tragisch overboord geslagene, een brok walvis, dan zakt ineens de parachute van James bond met een of ander mokkel weer even over hem heen. Dan weer storm, hagel enz. Blijf er volkomen Siberisch onder, dat is het mooiste.
Leg het bij God neer en zeg: dit hoort op Uw buro thuis, ik doe er verder niks mee. Bekiek het maar, Heer der heerscharen. Net zoals met vloeken eigenlijk, dat je moet aanhoren.
Drink je trouwens erg veel koffie? Ik word daar toch wat gespannen van en gejaagd.
Ik vat de woorden van Hans niet als gezeur op, maar juist als stof tot nadenken. En ik voel heel duidelijk dat hij doorvraagt omdat hij meer wil weten. Althans die indruk heb ik. Niet dat ik beter ben...
Maar zo'n hippo-verhaal vind ik direct iets om lekker mee aan de gang te gaan op WIKI en het helemaal uit te spitten. (Ik dacht eerst dat hij zich vertypt had man, ik dacht: hij bedoelt hippiecampus, toen dacht ik aan de jaren '70 in Californië en aan LSD.) Daar komt mijn denken verder van, want dan kan ik straks misschien weer iets weerleggen, snap je? Apologie is ook belangrijk. De apologeten, zoek maar op. Smullen man!

@Hans. Dat onderlinge onbegrip, daar heb je natuurlijk een essentiëel punt. Dat houdt de mensen weg omdat het precies het tegenovergestelde doet van overtuigen. Waarom zou ik christen worden? Om elkaar de hersens in te slaan kan ik net zo goed buiten een kerk blijven? Dat komt uiteraard van de duivel, gemakshalve licht ik dit verder niet toe, die altijd uitgaat van het verdeel- en heersprincipe. Toevallig schreef ik aan iemand anders: zo zie je dan dat mensen die in alle integriteit geloven van Christus te zijn, toch niet elkaars geestverwanten genoemd willen worden. Hoe vreemd en tevens treurig.
Eigenlijk heb ik hier maar 1 woord voor: dit is een droevig mysterie. Maar, zeg ik erbij: het heeft met nederigheid te maken. Zodra je afsplitsingen krijgt, heb je voorafgaand ruzie gemaakt. En dat betekent: gelijk willen hebben. 'Heeft de slang in het paradijs nu wel of niet gesproken?' En de enige echte slang, die onzichtbaar is en in ieders hart loert op zijn kansen, lacht zich intussen kapot natuurlijk. En daar gaat deze boze geest vanaf het begin mee aan de slag. Hij drijft de verschillen op de spits en brengt er de ijdelheid van de ikzucht bij: IK, of WIJ hebben gelijk. Dan heb je een afsplitsing en blijven ze elkaar afkatten zoveel mogelijk tot de laatste dag, tenzij God er zelf een keer een eind aan maakt, aan die verdeeldheid dus.
Wat mij betreft: ik wil geen gelijk hebben, o.a. daarom ben ik rkatholiek geworden. Ik geloof eenvoudig niet dat de Heilige Geest de kerk van het begin ooit verlaten heeft, of opgehouden zou zijn haar te leiden. Dus geloof ik dat ik daar nog precies even goed zit als ik gezeten zou hebben 313 jaar na Christus om maar een getal te noemen. Ook in de meest corrupte tijden en met de grootste schurken in het Vaticaan zijn de heiligen toch nooit weggelopen uit de kerk, vergeet dat niet. Niet dat ik andere kerken afwijs, geenszins, ik vind alles mooi, echt waar, ook het Leger des Heils, noem maar op. Maar ik geloof ten diepste wel dat ze in het opzicht van de geloofsleer overbodig zijn. Misschien zijn ze niet overbodig in andere opzichten, zoals beleving, muziek enz. Maar qua geloofsleer was alles er altijd al en het is er nog steeds, begrijp je?
Donderdag, 3 december 2009, 20:07Hans
Yep JP,
Dat zie je onder Christenen zelf, maar zeker ook onder Christenen versus niet- of anders gelovigen. Eerlijk gezegd heb ik ook niet de indruk dat er over het algemeen wat dat betreft een grote wederzijdse interesse is&#8230;
Vrijdag, 4 december 2009, 18:25fdcashgsh
Heey, heb ik Hans aangevallen? of heb ik gezegt dat hij een zeur is?

Ik heb alleen maar erkent dat ik soms moeite heb met mensen die zeuren.
Dat is toch positief? daarmee geef ik aan dat ik het op het kruis nagel.
De dood er in, ergenis is een werking van het vlees.
Voor de rest, heb ik wel zo iets van: discussies die niks opbouwend brengen maar alleen maar twist zijn niks waard.
Daar waarschuwd de bijbel ook tegen.
Verder is het verstandig dat ik meer duidelijke uit leg geef, en geen afkapping geef misschien.
Maar zoals een discussie van God bestaat wel, God bestaat niet, dat is niet opbouwend, dat is altijd vlees.
De Heilige Geest moet zelf bevestiging geven, en ik mag toch mijn mening geven.
Is het dan niet zo dat ik ook mag zeggen dat ik er soms niet mee om kan gaan?

Groetjes
Vrijdag, 4 december 2009, 18:31fdcashgsh
Hans, oh ik weet al welke reactie je je aangevallen voelde.

Maar ik heb daar bij gezegt dat het toch aan mij ligt.
Ik heb gezegt dat de Heilige Geest mij leerd om te gaan met, maar dat zou dan weer zeggen dat jij wel moeilijk bent.
Dit is niet het punt wat ik probeerde te maken.
Ik denk dat het ook een kwestie is, dat ik beter verwoord wat ik bedoel.
De volgende keer beter jongens.

Gods zegen !
Vrijdag, 4 december 2009, 18:31fdcashgsh
Hans, oh ik weet al welke reactie je je aangevallen voelde.

Maar ik heb daar bij gezegt dat het toch aan mij ligt.
Ik heb gezegt dat de Heilige Geest mij leerd om te gaan met, maar dat zou dan weer zeggen dat jij wel moeilijk bent.
Dit is niet het punt wat ik probeerde te maken.
Ik denk dat het ook een kwestie is, dat ik beter verwoord wat ik bedoel.
De volgende keer beter jongens.

Gods zegen !
Vrijdag, 4 december 2009, 20:39Hans
Hey Joshua, de woorden 'aangevallen', 'zeuren' en 'moeilijk doen' zijn voor jouw rekening ;). Derhalve vermoed ik ook dat je mijn of andere vragen vanuit andere richtingen dan ook als zodanig ervaart. Heb ik dat goed?

Ietwat gechargeerd ervaar ik op mijn beurt jouw bijdragen of antwoorden op gestelde vragen vaak als "Dat vind ik nu eenmaal". Je verwoordt een en ander vanuit je eigen logica en vanuit jouw eigen waarheid, maar kunt mensen die buiten de muren daarvan leven niet goed duidelijk maken waarom je dat vindt ;). Althans - nogmaals - zo ervaar ik dat!

Mag ik je vragen of er in jouw omgeving mensen zijn die fundamenteel verschillen in levensovertuiging van de jouwe? Praat je wel eens met hen over de wederzijdse overtuigingen? Vind je het lastig om met hen om te gaan? En waarom?

Ik zal mijn spervuur van vragen even matigen ;), maar jouw woorden impliceren reeds enkele antwoorden en die houding boeit mij nogal :). Vandaar mijn interesse!

Ben benieuwd! Groetjes, Hans!
Zaterdag, 5 december 2009, 14:52fdcashgsh
Hey Hans,

Ja ik ken wel mensen die totaal van andere mening zijn, die totaal een andere levensovertuiging hebben.
Ik heb wel eens met die mensen gepraat ja, gaat best goed opzich, maar het verschil zit in wie het is.
Bij sommige mensen krijg je bijvoorbeeld snel een discussie die leid tot twist of woordenstrijd.
Als zoiets gebeurd, dan probeer ik als snel te zeggen, hier lossen we niks mee op, we kunnen beter anders praten, of niet in discussie gaan.

Je mag best wel wat dingen vragen hoor, ik denk dat wij er wel uit komen toch?

Groeten Joshua
Zondag, 6 december 2009, 00:21Hans
Ik had je al het een en ander gevraagd over het lokaliseren van religieuze evaringen in iemands brein bijvoorbeeld ;), en bij de post over het vloeken over de het kennelijk niet christen zijn van Bono en van waaruit dat wel of niet aangenomen mag worden ;).

Wat vind je eigenlijk van mijn woorden "Ietwat gechargeerd .... ervaar ik dat!" Herken je dat of juist niet? En waarom? :)

Groetjes, Hans!
Zondag, 6 december 2009, 16:26fdcashgsh
Ik ben niet gefrustreerd hoor, het is gewoon je typt zoveel :P.

Geen reden om irritaties op tewekken bij mij hoor.
Ik vergeet ook wel eens om sommige dingen niet te lezen, omdat ik dan bezig ben met andere dingen.
En daarbij komt nog, dat ik het belangrijk vind dat iemand sterk en fast geworteld word in het geloof.
En niet dat er iemand is die dan vervolgens met iets over het brein komt, als je daar van meer hebt dan ben gevoeliger voor religie ofzo.

Je zal het wel hier niet mee eens zijn, dat begrijp ik wel.
Maar mij gaat het er om, gaan we een sterkere relatie met Jezus krijgen, of gaan we dwaal sporen op, of gaan we een mengsel krijgen van allerlij zelf gemaakte geloven bij elkaar een soort van eigen religie.
Het gaat mij om Jezus.

Groeten Joshua.
Zondag, 6 december 2009, 22:54Hans
Beste Joshua,
ik ben blij dat je niet gefrustreerd bent ;). Lijkt me ook onnodig, behalve wanneer het je zou frustreren wanneer andere mensen er andere meningen vanuit wellicht andere overtuigingen op nahouden :p.

Wat me wel opvalt is dat je vaak - bewust of onbewust - nauwelijks inhoudelijk antwoordt op vragen vanuit andere hoeken dan de jouwe ;).

Het kan zijn dat de vragen niet duidelijk of concreet genoeg zijn of dat je niet wilt of kunt antwoorden, maar ik heb dat nog niet kunnen opmaken it jouw bijdragen.

Er komen hier (gelukkig!) mensen vanuit allerlei gezindten, dus een mening is niet vanzelfsprekend, ook al is dat voor jezelf (en vanuit jouw religie bekeken) wel zo ;).

Ongefundeerd je mening geven over bijvoorbeeld de Islam, hersenonderzoek of Bono is wat mij betreft niet vrijblijvend namelijk ;). Dat vraagt om een nadere uitleg, want uitroepen 'het klopt gewoon niet', iemands mening 'onzin' noemen of een serieus onderzoek afdoen met 'iets over het brein' volstaat dan niet vind ik persoonlijk!

Jouw geloofsbelevenis vind ik intrigerend, maar door je ondoordringbaarheid kan ik er moeilijk vat op krijgen :).

Ik hoop dat je blijft komen en blijft posten, maar ik hoop ook zeker ik wat meer en beter een inkijk in jouw geloofsbelevenis kan krijgen daardoor! :)

Snap je een beetje wat ik bedoel, of heb ik weer teveel getypt? :p

Groetjes, Hans!
Maandag, 7 december 2009, 19:22fdcashgsh
Weet je Hans.
Ik wil wel gaan proberen meer vragen te beantwoorden, het was wel zo dat ik soms geen zin had om antwoord te geven(ik dacht dat snapt die toch niet) maar over het algemeen heb ik wel mijn mening verteld en de reden, misschien niet echt onderbouwd, maar wel een reden.

Je hebt niet teveel getypt, als ik de overtuiging heb van God, dat iets zo is dan vind ik dat ook.
Dit kan eventueel een valkuil zijn, voor satan om net te doen als God.
Maar ik leer goed de stem van God te herkennen, en als ik iets door onderscheiding van geesten kan zien, dan wil ik het niet, of doe ik er niet aan.

Misschien denk je nu, ja hij luisterd te veel naar zijn gevoel, ik denk niet dat dit zo is.
Ik weet dat mijn verstand boven mijn gevoel staat.
Alleen God kan aan de andere kant het gevoel ook weer gebruiken.
Hoezo vind je dat ongefundeerd over de islam praten?
Misschien iets te uitgesproken het zou kunnen, maar ik zie dit niet als ongefundeerd, ik ga echt niet de koran lezen, ik weet wel dingen die er in staan.
Ik heb mensen er over horen spreken, dit is voor mij genoeg.
Allah is niet mijn God, allah zegt ik heb geen zoon.
Sorry als het zo over komt dat ik niet concreet heb beantwoord.

Groetjes.
Maandag, 7 december 2009, 20:38Hans
Beste Joshua,
Jouw oordeel over de Islam is "En hun god is niet liefdevol, maar is een machtige tiran die alleen maar wilt heersen."
De onderbouwing daarvan is "ik ga echt niet de koran lezen, ik weet wel dingen die er in staan. Ik heb mensen er over horen spreken"
Vind je dat gefundeerd????

Naar mijn idee is dat enkel gemakzuchtig en veroordelend. Hetzelfde geldt voor andere uitspraken waarbij je wel een mening klaar hebt, maar niet erbij vertelt waar je dat op stoelt!

Citaatje: "Sorry als het zo over komt dat ik niet concreet heb beantwoord". Je antwoordt wel concreet, maar onderbouwt dat consequent niet ;).

Als dat doorgaand zo is, dan is het gevolg dat men je niet meer serieus neemt en denk 'ach gut daar hebben we Josh weer', begrijp je? :)

Om kort te zijn: ik vraag je niet naar een uitleg of onderbouwing wanneer het me niet zou interesseren (zoals ik je al eens vertelde). Wanneer ik iets niet mocht begrijpen, dan vraag ik daar wel naar. Maar wanneer je binnen de muren van jouw eigen wereld blijft zitten, dan bereik je een ieder daarbuiten vanzelfsprekend nooit!

Misschien vat je het op als 'moeilijk doenerij', maar het is bedoeld als oprechte interesse in iemand anders zijn of haar overtuiging dan wel mening en de achtergronden daarvan!

Groet! Hans!
Dinsdag, 8 december 2009, 14:20fdcashgsh
Heey,
Het is zo, heey vraag het zelf eens aan een moslim, hoe hun god is.
Allah heeft 99 namen, waaronder verschikkelijke namen.
Dinsdag, 8 december 2009, 16:40Hans
Zijn ze niet alle 99 ook van toepassing op de God van het Christendom? ;)
Dinsdag, 8 december 2009, 18:33fdcashgsh
Nee zeker niet!
Anders zou je dat wel in de bijbel vinden, en ze zijn zeker weten niet van toepassing op mijn Jezus/God.
Dinsdag, 8 december 2009, 20:35Hans
Waarom niet? Welke namen bijvoorbeeld?

Je blijft m.i. steken in kreten overigens hoor :(. Je hebt de lezer nog niet duidelijk kunnen maken waar je jouw kreten op baseert! Zonder onderbouwing kan ik echt moeilijk waarde hechten aan wat je allemaal uitroept.

Het lijkt me wel verstandig - om ontopic te blijven - om de discussie voort te zetten op: www.gebedsbroeders.nl//allahgod
Dinsdag, 8 december 2009, 21:09fdcashgsh
Heey,

Ik kom hier nog op terug oke.
Heb een spreker ergens die dit helemaal uitlegt een exmoslim.
Maarja misschien vind je dat niet goed genoeg, het is een een opname op video google.

Groeten
Reacties 61 - 80 van 84
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • >

Reageer op deze blog







Poll van de maand

Man of Vrouw?

Laatste reacties

Kinderdoop VS Volwassendoop

Raf - 25-11 Beste Jan Paul Ik heb...

Afvallige christenen

Jan Paul - 25-11 Zou kunnen hoor Chuck, ik weet...

Helden van nu en helden van vroeger

Mark Winkelaar - 21-11 Cool :) Gaaf om te weten,...

Francis Chan

Presiosa - 20-11 wow! what a Great message,...

Genezing is Gods wil (3)

I. Brilman - 19-11 Mooi geschreven. Alleen om aan...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media
"));