Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Tatoeages

Door: Mark WVrijdag, 22 oktober 2010
Terug
Categorie: Normen en Waarden, 29 keer gereageerd, 3890 keer bekeken

Tik voor de grap even op google ‘tatoeages’ en ‘christen’ in; er zijn redelijk wat discussies gaande op dit gebied. Blijkbaar valt er heel wat te discussiëren als het over tatoeages gaat. Mag je als christen nu wel of geen tatoeage nemen? Staat er iets in de bijbel over dit onderwerp of moeten we afgaan op de gangbare mening van de christelijke wereld om ons heen?  

Allereerst een Bijbeltekst die altijd in deze discussie wordt aangehaald: …kerf geen tekens in je lichaam en breng geen tatoeages aan. Ik ben de Heer. (lev 19:28)
Vrij helder, je zou kunnen zeggen: duidelijker kan het niet. Maar laat me even een tegenargument aanhalen. In hetzelfde hoofdstuk staat namelijk ook dat je geen kleding mag dragen die uit twee verschillende soorten garen is geweven. Ik ken geen christen die zich aan dit gebod houdt, waarom zou je dan wel aan het gebod van de tatoeages moeten houden? Maarja, aan de andere kant zijn er ook wel heel veel geboden in Leviticus waar we ons wel heel goed aan houden, en waar iedereen (ook de meeste niet-christenen) het mee eens is. Zoals: kinderoffers, partijdigheid in een rechtszaak, geesten raadplegen. Deze dingen zouden we nooit in twijfel trekken. Wil God dat we ons nu wel of niet aan die regels houden? (en dan natuurlijk niet vanuit zelfrechtvaardiging, maar vanuit: wees heilig, want ik ben heilig)

Een andere tekst die vaak wordt aangehaald is: Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam. (1 kor. 6:19,20)
Deze tekst schrijft Paulus met het oog op ontucht, maar met alleen dat gegeven kun je deze tekst niet wegwuiven, lijkt mij. Wij zijn vrijgekocht door Jezus, betaalt met zijn bloed; wij zijn dus van Hem, ook ons lichaam. Paulus geeft hier opdracht om God te eren met je lichaam, wat op zich een logisch gevolg zou zijn, als je na gaat wat Jezus voor ons heeft gedaan. (vergelijk ook: 1 kor 10:31) De vraag die je dan kunt stellen is: Eer je God met een tatoeage?

Ik wilde nog Rom 14 aanhalen, maar na een gesprek van vanmiddag vroeg ik me af of je dit hoofdstuk wel kunt toepassen op tatoeages. Mijn conclusie is: ik kom er niet uit. Als je een tatoeage laat zetten moet er in ieder geval wel goed van overtuigd zijn dat God het niet erg vind; je moet hem niet met twijfel laten zetten. (Rom 14: 23)

Goed weekend!

Mark W
  

Gerelateerd

  • Ben jij het zout der aarde?

  • De waarde van geld

  • Eerlijk handelen

  • Bloed

  • Weer terug bij af zijn

Reacties (29)

Reacties 21 - 29 van 29
Iskandar Bwefar21 november 2010, 18:40
Jo Mark! :)

Tof dat je dit onderwerp aansnijdt.

Ik wil even aanhaken op die tekst in Leviticus. Het stoort mij dat de Nederlandse vertalingen altijd een cruciaal stukje weglaten.

Voorbeeld van een andere vertaling.
"Do not cut your bodies for the dead, and do not mark your skin with tattoos. I am the LORD"

"... for the dead," Een stukje cultuuronderwijs is hier wellcht op zijn plaats.

Verschillende heidense volkeren hadden de traditie om tekenen te tatooeren wanneer een naaste overleed. Deze tekenen hadden als doel de overledene de weg door het hiernamaals te helpen vinden.

Wat mij betreft dus een nogal essentieel gedeelte tekst, wat wij Nederlanders om onbekende redenen weglaten, waardoor een hele er een hele andere uitleg aan wordt gegeven.

Wellicht hield de Nederlandse vertaler zelf niet zo van tattoos?

In dat geval herinner ik hem/haar graag aan de tekst in Openbaring 22:18-19: "18 Ik verklaar tegenover eenieder die deze profetie van dit boek hoort: Als iemand er iets aan toevoegt, zal God hem de plagen toevoegen die in dit boek beschreven zijn;
19 en als iemand iets afneemt van wat in het boek van deze profetie staat, zal God hem zijn deel afnemen van de levensboom en van de heilige stad, zoals die in dit boek beschreven zijn."

Just trying to contribute.. :) God's zegen gewenst!
Marnix14 december 2010, 11:58
Hey!

Ten eerste, het comment van Iskandar Bwefar vind ik sterk. Omdat het weer naar het topic leidt en een goede blik werpt op de context en het stuk in Leviticus dus in een juist licht stelt.

Ten tweede wil ik graag wijzen op een aantal passages in de Bijbel.

Openbaring 3:12. Wie overwint, hem zal Ik maken tot een zuil in de tempel mijns Gods en hij zal niet meer daaruit gaan; en Ik zal op hem schrijven de naam mijns Gods en de naam van de stad mijns Gods, het nieuwe Jeruzalem, dat uit de hemel nederdaalt van mijn God, en mijn nieuwe naam.

Openbaring 1: 11&12. Ik zag dat de hemel geopend was, en dit zag ik: een wit paard met een ruiter, die 'Trouw en betrouwbaar' heet, die een rechtvaardig vonnis velt en een rechtvaardige strijd voert. 12 Zijn ogen waren als een vlammend vuur en op zijn hoofd had hij veel kronen. Er stond een naam op hem geschreven die niemand kende, alleen hijzelf.

Jesaja 44:5. De een zal zeggen: 'Ik hoor bij de HEER,' de ander zal Jakobs naam gebruiken, een derde schrijft op zijn hand: 'Van de HEER' en tooit zich met de naam Israël.

Openbaring 19:16. En Hij heeft op Zijn kleed en op Zijn dij dezen Naam geschreven: Koning der koningen, en Heere der heren.

In deze teksten ligt een enorme rijkdom. God gebruikt het beeld van het schrijven op het lichaam Zelf. Jesaja 49:16 spreekt erover dat Hij jouw naam in Zijn handpalmen heeft gegraveerd. Jouw naam staat God steeds voor ogen. Als je jezelf laat tatoeëren met dezelfde bedoeling; God voor ogen houden, je verbondenheid met Hem laten zien, dan is een tatoeage zeker tot Gods eer.
Maar de prachtige, onbeschrijflijke waarde van symbolen ligt in een schatkist. De kist moet open staan, wil je van haar schoonheid kunnen genieten.

Ik hoop dat als je de bovenstaande teksten leest een tipje van de sluier wordt opgelicht, en je de waarde ervan gaat inzien.

GBU, Marnix
Mark W14 december 2010, 16:22
Hey! Iskandar, ik had jouw reactie nog niet eens gezien. Maar gave reacties jongens. Hier kan ik zeker wat mee.
Ik neig nu naar het idee dat tatoeages best kunnen :)

Enorm bedankt!
JezusisHeer15 december 2010, 11:47
Aller eerst wil ik zeggen dat ik niemand veroordeel die tatoes zet. Maar deze teksten vind ik geen grond. Bijvoorbeeld Jesaja 45:5 die je aan haalt. Ik lees nu in de HSV dit: De een zal zeggen: Ik ben van de HEERE,
een ander zal zich noemen met de naam Jakob,
weer een ander zal met zijn hand schrijven: Van de HEERE,
en de erenaam Israël aannemen.

Zal met zijn hand schrijven is wel even heel iets anders dan op zijn hand schrijven, daar bij. Is het raar om een tatoe te zetten op je hand en in deze tekst gaat het ook helemaal niet om het zetten van tatoes.

Teksten in openbaring, zeggen ook niets over tatoes, dat symboliseert het één zijn met Jezus.

Tatoe of geen tatoe ik mag je nog steeds even graag, alleen we moeten wel goed het woord uitleggen.
Mark W15 december 2010, 15:58
Tuurlijk symboliseert die tekst in openbaring het één zijn in Christus. En het feit dat de namen in zijn handpalm staan geschreven is ook geen vrijbrief voor het laten zetten van tatoeages. Maar het geeft wat aan. Als de tekst uit lev. moet worden opgevat als: zet geen markeringen op je lichaam, dan gaat Jezus zelf daar tegenin in de tekst van openbaring.
Iskandar 2 januari 2011, 19:08
@ JezusisHeer
Even helemaal los van wat je verder zegt over de tekst, want daar kan ik best inkomen.

Ik citeer: "daar bij. Is het raar om een tatoe te zetten op je hand..."

Claim jij hier even dat het raar is om een tattoo op je hand te zetten? Hoezo dan? Omdat jij dat vindt? Volgens mij zet je nu net even een te hoge pet op.

Ik heb genoeg mensen ontmoet met één of meer tattoo's op de handen en vond er niks "raars" aan. Dus bij deze claim ik dat het niet raar is. Of zullen we het erbij laten dat het een kwestie is van smaak en/of gewenning? ;)

Gods zegen! Isk.
Anoniem 7 januari 2011, 12:06
What would Jesus do?
Jaimy 4 februari, 16:44
Hallo allemaal,

Ik ben Jaimy en ik loop ook al lang met de vraag of ik als cristen een tattoo mag zetten. Ik heb jullie argumenten doorgelezen en vind ze allemaal erg goed.

Zelf ben ik gaan uitzoeken waarom ik door bleef zoeken toen ik de zin had gelezen:'“Kerf geen tekens in je lichaam en breng geen tatoeages aan. Ik ben de HEER” (Leviticus 19:28)''

Zoals er werd gezegd spreekt deze citaat voor zich maar waarom willen wij dit niet aannemen. Ik ben van mening dat de drang om een tattoo te nemen en de druk van de samenleving meespelen(positieve reacties) om deze zin niet aan te kunnen nemen en het daarbij te laten. We gaan elke letter na in de bijbel die wij in twijfel kunnen trekken om onszelf het gevoel te geven dat het mag van God.

Waarom zal de citaat in de bijbel worden aangehaald als hij daarna toch word verworpen.

Durf je toe te geven dat je na het lezen van de citaat elke letter langs gaat in de bijbel om een twijfel te vinden over het zetten van een tattoo gewoonweg omdat je er graag 1 wilt?

Groeten Jaimy
Iskandar Bwefar 5 februari, 18:37
@Jaimy

Gezien je reactie, heb je mijn reactie blijkbaar niet gelezen. Succes.
Reacties 21 - 29 van 29

Reageer op deze blog







Poll van de maand

Ben jij orgaandonor?

Laatste reacties

Jouw kerk is ook de mijne

Angela Blom - woensdag om 11:34 Vooruit meer in de zin van niet...

Wat is liefde?

de jong - maandag om 23:34 Wat nog erger is...., is dat de...

De handicap van het westen

G - 4 april, om 17:47 Heeel veel herkenning in dit...

Richt je aandacht (2)

MatthiasD - 3 april, om 19:46 Dat is het toffe van deze Site....

Heaven On Earth

Rob - 1 april, om 5:33 De demonen dansen bij Christus...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media