Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Paus een afgod?

Door: Mark BoermanWoensdag, 2 mei 2007
Terug
Categorie: Algemeen, 8 keer gereageerd, 439 keer bekeken

Blog doorsturen

Annuleren

Er zijn weinig mensen binnen evangelische kringen die waarde hechten aan de paus. De paus is voor hun niet meer dan een persoon die veel ‘macht’ heeft binnen de katholieke kerk. De paus is een persoon met de bekende zin ‘bedankt voor de bloemen’ Maar voor veel mensen betekent de paus meer. Volgens het Vaticaanse jaarboek bedroeg het aantal gedoopte mensen door de katholieke kerk op de aarde 1,09 miljard. Als ik kijk naar de dingen die de katholieke kerk anders doet dan de evangelische kerk, dan zijn dit er nog al wat.

Eén voorbeeld is de paus. De paus is voor de katholieke kerk een belangrijk persoon. Hij is zeg maar de baas van de katholieke kerk. Dit heeft de evangelische kerk helemaal niet. De evangelische kerk heeft geen ‘baas’ die de grote beslissingen neemt voor de kerk. Voor de paus is zoveel belangstelling dat er jaarlijks meer dan één miljoen katholieken naar de stad Rome komen om naar zijn toespraak te luisteren.

Is de paus niet een afgod geworden voor de katholieken?
De paus heeft een centrale plaats binnen de katholieke kerk, maar verstoot hij niet de plaats van God, die de hoogste plaats verdient? Is er meer belangstelling voor God dan voor de paus binnen de katholieke kerk? Of moet je het meer zien als een belangrijk persoon, zoiets als een Jason Upton voor de evangelisten? Ze trekken toch allebei enorm veel mensen aan, zoals Jason Upton bijvoorbeeld op Soul-Survivor? Er zijn namelijk mensen van de evangelische kerk die naar bijvoorbeeld Soul Survivor gaan, speciaal voor een artiest, maar niet in eerste plaats voor God!

Of zit het toch anders?

Groeten, Mark

Gerelateerd

  • Ik ging voor de show...

  • "Uri Geller show"

  • Speeddaten in de kerk?!

  • Mijn Vader die ook jullie Vader is

  • Na-la-tig-heid

Reacties (8)

donderdag 20 september 2007, 20:02MM
"De paus heeft een centrale plaats binnen de katholieke kerk, maar verstoot hij niet de plaats van God, die de hoogste plaats verdient?"

interessant zinnetje, haal ik er eventjes uit, gewoon om het eventjes te weerleggen. misschien klinkt het heel dom, maar hopelijk ook wel een beetje logisch ;) ik ben niet goed in de heel theologische beschrijving/uitleg van de paus, dat moet ej maar aan andere katholieken vragen ;-)
de paus heeft idd een centrale plek, maar níet de centraalste. God staat in het midden. wat heb je aan een leider, een herder, als hij zjin schapen nergens heen leidt? wat heb je aan de paus, als hij je niet dichter bij God kan brengen? Hij verstoot de plek van God dus niet, hij brengt je alleen dichter bij God.

de echte functie van de paus zul je dus aan iemand anders moeten vragen, ik weet het wel, maar ik ben een ramp in het onder woorden brengern ervan ;-)

groetjes,
vrijdag 21 september 2007, 11:52Geert
Oorspronkelijk was de Paus de opvolger van Petrus, Petrus was eigenlijk ook de leider van de Gemeente in het begin, maar aan dat leiderschap is in de voorbijgaande eeuwen zoveel veranderd dat je daar idd bedenkingen bij kunt hebben over de functie van deze man.
maandag 29 oktober 2007, 16:38FN
Ik zag het op het nieuws: 'De paus heeft bijna 500 mannen zalig verklaard, die zijn omgekomen in de spaanse burgeroorlog.' Sinds wanneer oordeelt een mens hierover? Hierin zie ik duidelijk dat de paus taken van God ' wil overnemen'. Ik kan het niet anders formuleren... Hier kun je geen ' maar' aan vast binden. Dit is toch overduidelijk? Wat als de paus mij nou niet zalig verklaard.. blijft er dan nog een god over?
woensdag 26 december 2007, 16:07Youhn
Volgens mij is niemand gelijk, maar wel gelijkwaardig. De paus zie ik dan ook gewoon als mens, net als bijvoorbeeld een zwerver, handelaar en popster.

Dat mensen aanbeden worden is niets nieuws. Dat gebeurt op bijna elk gebied wel in een bepaalde vorm. Ik snap dit gedoe niet echt, en keur het al helemaal niet goed.

Waar je heengaat en wat je doet voor wie maakt mij niet zoveel uit, zolang je er maar niemand (teveel) bij stoort en/of schaadt. Het klinkt zo simpel, maar het lukt ons (mensheid) nog lang niet.
zaterdag 15 maart 2008, 18:46Mark
Bedankt voor jullie reacties!
Ik ben benieuwd of iemand met een katholieke achtergrond hier nog iets over kan vertellen, dat zou zeker veel toevoegen.

Groeten, Mark
donderdag 15 oktober, 06:04Jan Paul Kok
De paus wordt niet aanbeden hoor, niet dat ik weet in elk geval. Eens was ik op een bruiloft in Frankrijk van mijn neef die met een vrouw uit de buurt van Lyon is. Ze hadden zo'n toren gemaakt van champagneglazen. Helemaal bovenop staat dan 1 glas en daaronder dijt het steeds verder uit, de glazen staan op elkaar. Het kunnen er honderden zijn, net hoever je door stapelt. Zie je het voor je? Anders maar even Google afbeeldingen. Dan gaat de inschenker, zal ik maar zeggen, dat alleenstaande bovenste glas op de top van de pyramide vullen. Hij vult alleen dat bovenste glas dus. Maar wat gebeurt er: dat glas is al heel gauw vol en begint over te lopen. De "gemorste", dus over de rand heen lopende champagne komt in de glazen er direct onder en ook die raken vol. Daaronder staan ook weer glazen die ook weer vol raken, al die honderden glazen worden gevuld door dat ene bovenste glas, of eigenlijk door de inschenker. Maar is dat ene bovenste glas nu een bijzonder glas? Ja en nee. Het is geselecteerd om het bovenste te zijn, maar het is volkomen hetzelfde als, identiek aan de alleronderste glazen en er komt ook volkomen dezelfde champagne in. De paus is de priester die helemaal bovenaan de toren staat, maar hij verschilt niet van elke andere priester en hij zal zelf de eerste zijn om dat te beamen. Ook zit er hetzelfde in hem als hier in de dorpspriester van Tilligte, ik noem er maar 1, zomaar. De champagne van Gods genade. Het is minder ingewikkeld dan het lijkt. Ik heb er geen enkel probleem mee.
donderdag 15 oktober, 11:35Talitha
Het klinkt heel logisch als je het zo uitlegt, maar een vraag die bij mij dan naar boven rijst, is: Waar vind je terug in de Bijbel dat het zo zou moeten? Dat er 1 persoon is die zo centraal moet staan?
Voor mijn gevoel heeft de Katholieke kerk er een heel brouwseltje overheen gegooid, en ik kan hem niet in de Bijbel terug vinden...

Heeft iemand hier een reactie op/verklaring voor?

Verder over de paus als afgod. Ik denk zeker dat de paus soms als afgod gezien/aanbeden wordt. Maar waarschijnlijk zal hij dit zelf niet zo willen (net zoals een popster dat misschien/waarschijnlijk niet zo bedoeld, het gaat hem om de muziek die hij maakt), het gaat de paus waarschijnlijk om God die hij laat zien (o.i.d.).
Dat denk ik erover :)

Ik moet zeggen dat ik door jou, Jan Paul, wel een ander/beter beeld heb gekregen van de RKK. Dank je wel daarvoor.
vrijdag 16 oktober, 09:00Jan Paul
Dat hoopte ik al Talitha, dat niet alleen jij, maar ook anderen een ander beeld (zouden) krijgen. Ik had eergisteren, nadat ik dit geschreven had nog een aanvulling, maar ik denk: laat maar, want dan wordt het zo'n rommeltje, maar nu jij eigenlijk de voorzet geeft, kan ik het kwijt. Jij schrijft nl: Ik denk zeker dat de paus af en toe aanbeden wordt als een afgod, maar waarschijnlijk zal hij dat niet willen, net als een popster enz.
Ik dacht aan de tekst in Openbaring: 19:10 'Toen viel ik (dus de gezegende en uitverkoren Ziener van Patmos, Johannes) neer voor zijn voeten om hem te aanbidden. Maar hij sprak tot mij: Houd op! Ik ben je mededienstknecht en die van je broeders, die het getuigenis van Jezus bezitten. Gòd moet je aanbidden.' In de bijbel staat werkelijk alles.
Dit sluit aan bij wat je schrijft. Deze tekst kent de paus ook heel goed. Ik weet zeker dat hij de bijbel beter kent dan alle zeer geliefde broeders en zusters die bijdragen op deze site bij elkaar.
Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan idolen, maar christelijke idolen (tegen wil en dank, want een ware christen wil nooit eer, maar geeft alle eer aan God) hebben de plicht hun fans door te verwijzen naar God alleen en dat doen ze ook. Of dat altijd overkomt, en of de mensen zich er iets van aantrekken is de vraag, maar ik heb niet de indruk dat de paus als een soort Herodes in een luie troon zit om zich te laten toewuiven. Het is een hard werkende, zeer sobere en tot in het merg van het merg integere man die lang doorwerkt voorbij de A.O.W.-leeftijd en daar niet over mort, met heel veel zorgen, meer dan wij kunnen bevroeden. Wat een verantwoordelijkheid! Hij moet zielen naar de hemel zien te leiden als herder, namens de Opperste Herder JEZUS de HEER, en dat ook nog in een onkerstenende wereld èn in de Eindtijd. En dan komt ook hij gewoon in het oordeel als het zover is. Dat is iets anders dan een economische crisis het hoofd bieden of de dollar wat op proberen te leuken, wat ook al beslist geen sine cure is.
Het eerste deel van je vraag is moeilijker te beantwoorden. Hoop er later op terug te komen. Alles is gegroeid ook natuurlijk in al die eeuwen, in het Nieuwe Testament is alles nog in een zeer pril beginstadium. Wat later priesters werden waren nog presbuteroi, ofwel oudere mannen. Wat bisschoppen zouden worden, waren nog episkopoi ofwel opzieners. Maar vergeet niet dat de Heilige Geest voortdurend de eindredactie (of regie) gevoerd heeft vanaf het eerste PinXterfeest en nog steeds voert. Dat is een uitgangspunt van geloof natuurlijk. D.w.z. ik geloof dat. Daarom geloof ik ook dat er vanuit de hemel geen bezwaar is tegen de plaats van Maria in de kerk, een ander heikel punt, afgezien van ontsporingen die ook voor komen, maar dat heb je altijd en overal. Als God bezwaar had gehad, had Hij Maria allang weggezuiverd, snap je? Maar dat heeft Hij niet gedaan, want zij is Zijn Mama. Het is toch ondenkbaar dat de katholieke kerk die eeuwen lang geleid is door God zelf, met inbegrip van en doorheen alle ontsporingen enz. ineens aan zichzelf zou zijn overgelaten en dat al die miljard gelovigen op een dwaalspoor terecht zijn gekomen? Zo is het ook niet.
Dan nog een opmerking over wat je vaak hoort: de poespas en de poppenkast. Ik zou geen paus willen worden (pastor Strijtveen bromde me toe toen ik dat eens tegen hem zei: daar hoef je ook niet bang voor te zijn). Maar ik zou ook geen kroonprins willen zijn. Die gouden koets elk jaar, je broek zakt ervan af. Die mensen zijn diep te beklagen vind ik hoor. Je kunt zeggen dat dat een van de kruisen is die ze mee moeten dragen en die nu eenmaal deel uitmaken van de rol die ze moeten vervullen. Dat koninklijk huis staat in een eeuwenlange traditie en daar zitten allerlei historische resten in die mensen niet graag overboord gooien. En zo is het met Rome en het Vaticaan precies zo. Maar als de balkondeur dicht gaat en de paus uitgezwaaid is, denk ik dat het eerste dat hij zegt zal zijn: en nou die mijter af en die outfit uit en wel meteen, in het Duits natuurlijk, niet in het Latijn zegt hij dat. Dus precies zoals Willem tegen Max zegt: blij dat die koets weer opgeborgen is voorlopig. Ik wil hem effe niet zien. En Bé zegt instemmend: hou op, schei uit. En wij zeggen dat met de kerstspullen, ook al houden we erg van kerstmis natuurlijk. Nog een kleine opmerking. Pater Pio (Google, Wikipedia, Heiligennet enz.) heeft eens een oog in een kas teruggebeden van een ongelukkige die iets stoms uitgehaald had. Hij deed wonderen dus. Dat geloven wij, want bij God is alles mogelijk. Wat denk je dat zijn laatste woorden waren toen hij stierf? Je raadt het misschien al: JEZUS, MARIA. Dus God dacht niet: 'je kunt de pot op met je oog terug bidden in de kas, mooi niet.' In tegendeel: God verhoorde.

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen




Laatste reacties

God is. En wie ben jij?

Jan Paul - vandaag, 8 uur geleden Ja Mark, zo is het helemaal....

Dood

Jan Paul - vandaag, 8 uur geleden Hallo Kees, helemaal eens, maar...

Allah=God?

Henri - vandaag, 13 uur geleden Hoi ik weet niet of het al...

'God schiep de aarde niet, hij scheidde haar'

Kees van de Wiel - gisteren om 10:53 Beste Rob, Voor mij...

Paus een afgod?

Jan Paul - gisteren om 7:00 Dat hoopte ik al Talitha, dat...

Poll

Wat vind je van het nieuwe Gebedsbroeders.nl?

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));