Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Rob gaat 18 april voor 10 weken naar Indonesië (!!)

Door: Rob GiesbersVrijdag, 9 april
Terug
Categorie: Zending en Evangelisatie, 28 keer gereageerd, 231 keer bekeken

annuleren

Op 22 januari 2010 ben ik begonnen aan een Mercy Minstry Discipelschap Training School van Jeugd met een Opdracht in Heerde. De focus van deze DTS is Mercy Ministry (Christelijke hulpverlening en bewogenheid)

... wat wil zeggen dat naast de algemene DTS onderwerpen (Identiteit, Gods stem verstaan, de Heilige Geest, Het vaderhart van God e.d.) er speciale aandacht wordt besteed aan bijv. Gods hart voor mensen in nood, waar is God in het lijden, hoe help je als Christen je naaste op praktische wijze etc.

We hebben de afgelopen drie maanden les gekregen in al deze onderwerpen. Een geweldig leerzame tijd waarin ik met overtuiging en blijdschap mag zeggen dat ik God beter heb leren kennen. Eigenlijk gaven alle weken zoveel nieuwe openbaringen, dat deze nieuwsbrief te lang wordt om hierover te vertellen, maar vraag me gerust naar mijn ervaringen als ik begin juli weer terug kom uit Indonesië.

Tijdens de lesfase zijn we ook een week naar Letland gegaan om in vijf verschillende dorpen het evangelie op een praktische manier handen en voeten te geven. Samen met Jeugd met een Opdracht Zweden en – Letland en andere vrijwilligers uit verschillende landen uit Europa hebben we voedsel pakketten uitgedeeld, mensen thuis bezocht, praise avond georganiseerd, kleding uitgedeeld, kinderwerk gedaan en nog veel meer. Ook dit was een geweldige levenservaring.

18 april begint de tweede helft van de MMDTS, een zendingsreis van 3 maanden. Dit wordt een geweldige reis naar Indonesië om in praktijk te brengen wat we hebben geleerd in de lesfase. Om op de plaats van bestemming te komen moet er 11.366 km afgelegd worden.

Vanaf Schiphol eerst tien uur vliegen naar Hongkong. Op Hongkong twee uur wachten, om vervolgens door te vliegen in vierenhalf uur naar Jakarta. Flinke reis dus. :)

Indonesië is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking. Meer dan 80% is moslim, wat betekent dat we op veel plaatsen niet mogen evangeliseren. We zullen op creatieve manieren Gods liefde uitdragen aan de moslims, een bijzondere uitdaging. De zendelingen die ons zullen begeleiden in de steden zullen ons hierin trainen en begeleiden.

We zullen de eerste drie weken in Jakarta (de hoofdstad van Indonesië gelegen op het eiland Java) werken onder de armen. We zullen werkzaamheden verrichten in de sloppenwijken in Jakarta, ook zullen we werken onder travestieten en prostituees We zullen Engelse les aan kinderen geven, en we zullen kinderprogramma’s verzorgen voor de straatkinderen. Daarna zullen we een week op Padang zijn. Dit is op het eiland Sumatra waar onlangs een aardbeving was. We zullen daar helpen bij de wederopbouw van huizen e.d. of een Jungle trip maken om de onbereikte mensen te bereiken met het evangelie.

Daarna zullen we drie weken op Cimahi verblijven (een stad op het eiland in Java) in een kampong. (een verzameling woningen die zichtbaar door een omheining bij elkaar horen) We zullen daar slapen in gastgezinnen, en de Indonesische cultuur leren kennen. We willen alle kwaliteiten die ons team bezit gaan inzetten in diverse activiteiten en werkzaamheden. Daarna zullen we nog tweeënhalve week op de basis van Jeugd met een Opdracht op het eiland Bali verblijven. We zullen hier o.a. een kindertehuis van JMEO bezoeken. De laatste drie dagen zullen we evalueren en ontspannen aan de stranden in Bali

Dit is de voorlopige planning, als er wijzigingen zullen plaatsvinden, dan zal ik dat jullie zeker laten weten :)

Gebedspunten:
-Voor alle activiteiten die gaan plaatsvinden.
-Creativiteit (nieuwe en verfrissende ideeën)
-Gezondheid binnen het team
-Eenheid binnen het team
-Relaties onderling en met de mensen.
-De taalbarrière

Graag wil ik je persoonlijk vragen mij te ondersteunen in mijn onderhoud en voor de projecten die we willen gaan opzetten in Indonesië. Alle beetjes helpen! Ik zou het fantastisch vinden als jullie hierin een steentje willen bijdragen...

Natuurlijk kan ik niet zonder jullie gebed. Ik zou het dan ook erg fijn vinden als jullie voor het werk in Indonesië en voor mij persoonlijk zouden willen bidden.

Ik wil jullie bedanken voor het lezen van deze nieuwsbrief, voor ons Indonesië team houd ik de team weblog bij, je kunt ons volgen op Team Indonesie

Gods zegen, Rob Giesbers

Giften zijn welkom op:
Jeugd met een Opdracht Heidebeek in Heerde
Bankrekening: 45.92.09.965 (ABN Amro)
Onder vermelding van; Mercy Ministry DTS - Rob Giesbers
 

Gerelateerd

  • Terugkomst naar Nederland

  • Ik wilde meer vanuit mijn hart gaan leven

  • Geloven is een voorwaarde van wonderen

  • Nu alweer de outreach!

  • Als God zwijgt...

Reacties (28)

Reacties 21 - 28 van 28
vrijdag 16 april, 01:22Nodoubt
Bijzondere suggesties en beschuldigingen van iemand die vind dat je de ander met liefde moet overspoelen en niet moet oordelen etc.

Maar wacht... dat geld natuurlijk niet als je het tegen Nodoubt hebt he...

Weet je waar jij mij mee geholpen hebt om nog beter te kunnen zien? De ontzettende diepten van misleiding van het eigen hart wat niet wil luisteren naar Gods woorden uit de Bijbel waarin het leven te vinden is en niet rechtvaardig KAN oordelen omdat de dubbelhartigheid volledig is.
vrijdag 16 april, 03:49Jan Paul
Inderdaad geen antwoord op mijn vraag, zoals ik al voorzien had.
Je bent een einzelgänger Nodoubt. Je verstopt je achter een naam die je eigen onzekerheid moet overtroeven en je vindt geen aansluiting omdat je elk werkelijk gesprek ontwijkt en steeds probeert je getordeerde en verstarde visie op te leggen. Mijn kritiek heeft niets te maken met oordelen of gebrek aan liefde. Jij bent degene die mij beschuldigt van misleiding, ik antwoord, dat is alles. Jij bent degene die voortdurend beschuldigt, oordeelt en veroordeelt, vaak zelfs op grove en on-kamerdebattelijke wijze als ik het zo mag uitdrukken. Onheus oftewel onhoofs. Onhoffelijk, op harten trappend.
'Uw hartelijkheid en vriendelijkheid moeten bij alle mensen bekend zijn', laat ik ook eens de bijbel citeren.
Je moet ten diepste lijden aan zelfhaat aangezien je jezelf steeds onbereikbaar lijkt te willen maken, hoe prominent je ook op deze site aanwezig bent. Maar intussen toon je jezelf niet echt. Je woorden representeren de mens niet die je werkelijk en ten diepste bent. Er is geen eenheid tussen wat je leert en wie je bent. Daarom blijf je steken in het reciteren van bijbelsteksten zonder grond in je eigen leven.
Ik wil je zeker lief hebben en met liefde overspoelen, waarom zou ik dat niet willen? Maar landt mijn liefde ook in jou? Of wordt hij onmiddellijk vermalen door de rooftanden van je oordelen, beschuldigingen en je afwijzingen?

Groeten, JP
vrijdag 16 april, 14:10Nodoubt
Jij krijgt inderdaad geen antwoord meer van mij.

De grootste fundamentalist die ooit op aarde heeft rondgelopen heeft eens gezegd:

"Elke plant, die mijn hemelse Vader niet geplant heeft, zal uitgeroeid worden. Laat hen gaan, blinden zijn zij, die blinden leiden. Indien een blinde een blinde leidt, zullen zij beiden in een put vallen."
vrijdag 16 april, 19:58Jan Paul
Jezus een fundamentalist? Nu is het allerlaatste stukje geloofwaardigheid van je werkelijk verdampt als de miljarden van al die ongelukkige beleggers bij elkaar indertijd.
Kennelijk beschouw je fundamentalist als een eretitel omdat je de Heer zelf er een noemt. Ik niet, ik zie fundamentalisme als een ramp, een drama en het bederf in het redelijke deeg van alle godsdiensten.

Het beste met je, groeten, JP
zaterdag 17 april, 15:21Kees
Beste Noudoubt,

Op 11 april heb je een lange reaktie gestuurd, en ik zou graag op een paar punten willen reageren.

De naaste woont naast je in je eigen leefomgeving,

Voor de Joden gold dat een geloofsgenoot zijn naaste was, God had in de oudheid een volk uitgekozen om door hen heen aan de wereld te laten zien wat Hij wilde, daarom gaf Hij hun de wet en de geboden. In het Oude Verbond hoor je heel vaak dat de profeten het volk de oren wassen omdat ze geen zorg hebben voor de naaste en vreemdelingen te midden van hun.
De vraag van de naaste was blijkbaar ook in Jezus tijd nog steeds actueel, want Jezus plaatst in een breder perspectief.
Als een wetgeleerde aan hem vraagt wie is mijn naaste begint Jezus zijn verhaal met "een mens daalde af van Jeruzalem naar Jericho en viel in handen van rovers". (Lucas 10:25-37)
Hierna ontwikkelt zich het prachtige verhaal van de barmhartige Samaritaan, twee volksgenoten lieten hem liggen, maar een man uitgesloten van de tempel vanaf het einde van de ballingschap, voor de Joden een heiden en onreine een vervloekte, hij zag hem liggen en kreeg medelijden met hem.
De Joden die Jezus het verhaal hoorde vertellen moeten echt geschokt zijn geweest door dit verhaal, fundementeel taste het hun denken aan.
Het getuigd van de eerlijkheid van de wetgeleerde dat toen Jezus aan hem vroeg "wie de naaste was van de man die in handen van de rovers viel", hij zei "die hem barmhartigheid bewees". En dan komt het belangrijkste als Jezus zegt "doet gij ook zo".
Dit verhaal koppelend aan de brief van Rob, waarin hij het heeft over barmhartigheid t.o.v. travestieten, prostituees en kinderen, dan zijn zij zijn naaste en hij is hun naaste voor de tijd dat hij daar is.
Hierin lijkt hij alleen maar op Zijn Heer, die men tijdens Zijn tijd hier op aarde verweet dat Hij omging met hoeren en tollenaars, en aandacht had voor vrouwen en kinderen die in de maatschappij van toen niet mee telde.

De verdere aanwijzingen in de Bijbel over naastenliefde

In Matheus 5:13-16 heeft Jezus het erover dat wij zout der aarde en licht der wereld zijn en Hij besluit die verzen met "Laat zo het licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader, die in de hemel is, verheerlijken".
Als christenen goede werken doen, en in daden van liefde laten zien dat God hun Vader is zullen zei door hun goede daden mensen een andere kijk geven op Christus en op christenen en zo ruimte maken in iemands hart waardoor hij open komt staan voor het Woord van de Heer.

Een klein eindje verder in de verzen 43-48 staan een paar duidelijke dingen over naastenliefde:
vers 44: Maar Ik zeg u: "Hebt u vijanden lief en bidt voor wie u vervolgen". In mijn ogen wil dat zeggen geen woorden maar daden van liefde schenken aan je vijand.

vers 46-47: En indien gij alleen liefhebt die u liefhebben, Jezus zegt dat als we liefhebben die ons liefhebben, als we alleen onze broeders groeten dan is onze praktische liefde van het zelfde nivo als dat van tollenaars en heidenen. Het is mijn vurige verlangen dat mijn liefde groter is, en uit de brief van Rob proef ik ook dat het zijn verlangen is dat zijn liefde die van heidenen en tollenaars overstijgt.

Waarom is Christus nooit populair geworden onder de

De christelijke kerk in China is de snelst groeiende kerk te wereld, en sinds ruim 25 tot 30 jaar leven grote groepen Vietnamezen in de wereld in ballingschap omwille van hun Heer en zijn Kerk.

Als het christendom een zaak was van cultuur dan had het hele Midden OOsten christelijk moeten zijn, want het christendom is ontstaan in een Joddse cultuur, en de eerste die werden uitgezonden waren Joden mannen van de wet.

Groetjes,
en Gods liefdevolle zegen toegewenst,
Kees.
zaterdag 17 april, 21:24Nodoubt
Beste Kees,

Bedankt voor je inhoudelijke reactie. Ik zal proberen mijn visie op deze onderwerpen verder proberen toe te lichten. (speciaal voor Joshua: Hierbij hoop ik niet de indruk te wekken dat ik steeds andere dingen zeg. Maar mijn inzicht in deze materie is ook in ontwikkeling, dus als het lijkt of ik iets anders zeg... ik hoop het niet. Wat ik schrijf is ook een 'studie' voor mezelf, het is voor mij vaak ook uitzoeken wat ik denk dat de Bijbel leert. Gegronde kritiek vanuit het Woord van mensen op deze site vind ik dan ook erg behulpzaam voor het toetsen)

Een kort citaat van kort geleden van mezelf uit een andere reactie over de naasten:

"De naaste in het oude Israël waren de buren. De buren hadden dezelfde God als iedereen in Israël. Er was GEEN scheiding van kerk en staat. Er waren alleen maar gelovigen, althans dat was de wil van God. Wie hard tegen God of de mede Israeliet zondigde kreeg de straf die in Gods wetboek staat. De naaste was niet alleen je buurman maar ook een mede discipel van God."

Dus voor de duidelijkheid: de geloofsgenoten waren Israëlieten, geen Joden. De Joden, vertaling van Judeers, inwoners van Judea, waren ten tijde van Jezus maar een heel klein onderdeel van Israël en bovendien waren er al andere volken die daar woonden en die zich tot het Judaïsme bekeerd hadden. Het grootste gedeelte van Israël was al verstrooid over de wereld. Ook woonden er dus Israëlieten in Samaria en Galilea. Onze Heer Jezus Christus ging voor zover ik weet maar 1 keer per jaar naar Jeruzalem (Judea, de joden) om aan de wet te voldoen. De rest v.d. tijd was Hij actief in andere plaatsen en streken. Dit waren mensen die echter bekend waren met de wet en de profeten. Niet omdat ze van het 2-stammenrijk afkwamen (Juda, Joden), maar wel omdat ze bij het volk Israel hoorden, 10-stammenrijk. Zie het verhaal in Joh 4 over een Samaritaanse vrouw:

"7 Toen kwam er een Samaritaanse vrouw water putten. Jezus zei tegen haar: 'Geef mij wat te drinken.' "9 De vrouw antwoordde: 'Hoe kunt u, als Jood, mij om drinken vragen? Ik ben immers een Samaritaanse!' Joden gaan namelijk niet met Samaritanen om."
"11 'Maar heer,' zei de vrouw, 'u hebt geen emmer, en de put is diep - waar wilt u dan levend water vandaan halen? 12 U kunt toch niet meer dan Jakob, onze voorvader? Hij heeft ons die put gegeven en er zelf nog uit gedronken, en ook zijn zonen en zijn vee.' 13"

Jakob, onze voorvader, dus ook een Israëlische vrouw ondanks dat ze een inwoner is van Samaria en een Samaritaanse vrouw genoemd wordt. Er was wel inderdaad een groot verschil tussen de mensen uit Judea die zich beter voelden omdat zij de wet en de tempel etc. hadden. Maar in werkelijkheid was hun zonde nog groter dan de al eerder door God verstoten Israëlieten.
(de vrouw noemt Hem een Jood maar feitelijk gezien is dit niet juist want Jezus wordt door de Bijbelschrijvers niet met Judeeer aangeduid maar met Nazoreeër, Galileeer.

De barmhartige samaritaan is dus niet per definitie een niet-Israeliet. En een Judeer, bijv. een farizeer is niet per definitie een nakomeling van Jakob/Israel. Het is in eerste instantie alleen een aanduiding v.d. streek of land. Zoals Nederlander tegenwoordig ook een persoon afkomstig uit Suriname kan betekenen.
Toch wordt dit op grote schaal geleerd. De samaritaan is dan een heel ander volk dan 'de Joden'. Maar men begrijpt niet dat het allemaal Israelieten zijn. Daar is Jezus immers voor gekomen. Voor Zijn volk en met name de verloren schapen van het huis Israels. Mat. 15:24, Mat 1:21
Dit houd overigens niet in dat de rest v.d. wereld niets heeft aan Jezus verzoeningswerk uiteraard. Maar Jezus missie was in eerste instantie om Zijn volk te verlossen. En in tweede instantie om de rest v.d. wereld eeuwig leven aan te bieden. Joh. 3:16

In dit alles is het van belang de geschiedenis van het volk Israël te kennen. (understatement)
Een koninkrijk verdeeld... God die de hoer Israel verstoot maar belooft om haar later weer tot Zijn bruid te nemen tesamen met de nog ergere hoer, haar zuster: het huis Juda die niets van de straf van haar zuster had geleerd maar zelf nog veel erger ging hoereren. Dit wordt behoorlijk grafisch aangeduid in de Bijbel. Als een dominee dat 's zondags zou preken zouden er geen kleine kinderen bij kunnen zitten...en menig persoon zou een rood hoofd krijgen vermoed ik.
Gelukkig lezen de dominee's dat soort obscene scenes uit de Bijbel nooit he! Meevallertje!


Goede daden.

Wat zijn goede daden? Lees dan Lucas 10 wat je aanhaalt over de barmhartige samaritaan. In de gelijkenis zelf wordt alleen de hulpbehoevende die men tegenkomt als naaste gezien aan wie men hulp moet geven. En ja, dan wordt je zelf de naaste van degene in nood. Maar dit staat wel LOS van evangelie verkondiging. De beroofde man werd niet een Bijbeltje gegeven ofzo. Het duid op de patsers uit Jeruzalem die wel in naam goed doen maar in werkelijkheid satanskinderen waren (Mat. 23) De gewone man, de reiziger was juist de echte dienaar van God die naastenliefde aan zijn in elkaar geslagen broeder vertoonde.

En lees juist eens het begin van Lucas 10 waarin Jezus opdracht geeft aan Zijn discipelen om het woord te verkondigen en de zieken te genezen (hulp bieden zoals voedsel geven?) maar weg te gaan als men hun niet wil ontvangen. Hier zie ik dus wel een genadeaanbod maar niet een alsmaar blijven verkondigen zelfs als men de boodschap van het koninkrijk niet wil horen. Het oordeel over zulke mensen is niet klein... "12 Ik zeg jullie: het lot van Sodom zal op die dag draaglijker zijn dan het lot van die stad. " Overigens werd er dan nog wel getuigt tegen de zondaren: "11 "Zelfs het stof van uw stad dat aan onze voeten kleeft, vegen we van ons af als aanklacht tegen u; maar bedenk wel: het koninkrijk van God is nabij!""

Welke evangelist handelt op deze wijze tegenwoordig? Het woord preken, maar als er voortdurend gespot wordt en men na herhaaldelijk aandringen niet wil luisteren etc. Kappen die handel. Zoek het maar uit.
Nu ja... ook de zieken kunnen we niet meer genezen zoals zij vroeger wel konden... op wat uitzonderingen na die daar dan de nadruk op gaan leggen en niet op Gods woord. Het voornamelijk 'zieken genezen' en misschien nog een klein beetje evangelie... ook dat lees ik hier niet.

Maar wat zegt Jezus in de bergrede over 'goede daden'? Een heleboel aanwijzingen in vers 2-15. Dat alles is het licht, het woord. Maar ook de rest v.d. bergrede.

"16 Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.
17 Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. 18 Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn. 19 Wie dus ook maar een van de kleinste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen, zal als de kleinste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan." Mat. 5

"21 Niet iedereen die "Heer, Heer" tegen mij zegt, zal het koninkrijk van de hemel binnengaan, alleen wie handelt naar de wil van mijn hemelse Vader. 22 Op die dag zullen velen tegen mij zeggen: "Heer, Heer, hebben wij niet in uw naam geprofeteerd, hebben wij niet in uw naam demonen uitgedreven, en hebben wij niet vele wonderen verricht in uw naam?" 23 En dan zal ik hun rechtuit zeggen: "Ik heb jullie nooit gekend. Weg met jullie, wetsverkrachters!"" Matteüs 7

Gelijk na de goede daden gaat Jezus het hebben over het belang v.d. wet en de profeten en dit wordt later ook herhaald. Maar wie leert er de mensen op deze manier de bergrede te begrijpen? Wie begrijpt dat Jezus geen andere dingen leert dan de wet van Mozes? Ik vind de 'groot nieuws' vertaling hier wel duidelijk:

"17 'Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze hun volle betekenis te geven."

Maar maar maar... Jezus zegt toch echt "gij hebt gehoord! Maar IK zeg u nu!"

Net alsof Jezus de wet veranderd he? Maar enige wat Jezus doet is de wet opnieuw uitleggen en op sommige punten verder verfijnen.. De mensen hadden nl. last van dezelfde vloek waaronder wij nu leven: ze hadden vanallerlei valse traditie die het woord van God krachteloos had gemaakt.
Dus bij alles wat Jezus hier zegt moet je je goed afvragen en gaan onderzoeken of Jezus hier een verduidelijking van een 'Mozaïsch gebod' geeft of alleen een herhaling van zo'n gebod om de valse leer van die tijd te weerleggen. Vaak een mengeling van allerlei gebruiken. (Net zoals het Katholicisme dat in de loop v.d. geschiedenis vaak deed, het vermengen van goddeloze gebruiken/geloven met de Bijbelleer.)

Een juiste naastenliefde was nl. altijd al het gebod van de God van Israel: Jezus Christus. Maar de verfijning of verduidelijking kunnen wij nu veel beter doorzien. Immers wij kennen het werk van Jezus en de perfecte vervulling v.d. 'eis v.d. wet'.


"De christelijke kerk in China is de snelst groeiende kerk te wereld, en sinds ruim 25 tot 30 jaar leven grote groepen Vietnamezen in de wereld in ballingschap omwille van hun Heer en zijn Kerk."

Dat kan de laatste tijd wel zo zijn ja. De laatste 100 jaar? 200 jaar?. Dankzij de westerse Bijbels en predikanten die God gebruikte om Zijn woord daar te brengen. Of hadden de Chinezen altijd al Gods woord net als onze cultuur dat al heel lang heeft? Dat denk ik niet. En dan moet je nog zien dat het daar geen gelijke ontwikkeling heeft gehad. Dat heeft te maken met de vijanden van God die de kerk daar hard onderdrukken (dan maakt het niet uit of je de boekdrukkunst kent, als je toch niets Christelijks mag printen v.d. staat...)
Net zoals de paus en zijn handlangers vroeger in Europa de ware kerk uitmoordde en Gods woord verbood voor de gewone man en vrouw, is dat ook in China gebeurt nog geeneens zo lang geleden (en nu is het ook geen paradijs daar) Overigens in alle landen waar de communisten het voor het zeggen hadden of hebben. Hoezo er komt nog een grote verdrukking? Wat is dit dan voor een geschiedenis he? Kleine verdrukking? Miljoenen Christenen uitgemoord omdat ze zelfstandig willen denken en aanbidden en de Bijbel lezen. Als dat geen grote verdrukking is... maar dit terzijde.



"Als het christendom een zaak was van cultuur dan had het hele Midden OOsten christelijk moeten zijn, want het christendom is ontstaan in een Joddse cultuur, en de eerste die werden uitgezonden waren Joden mannen van de wet."

Euh... nee man... echt niet. Het Christendom is een voortzetting van de ISRAËLISCHE CULTUUR/GELOOF. De zogenaamde 'Joodse cultuur' is altijd al iets heel anders geweest dan de Israëlische cultuur. Dit is het verschil tussen de wetten en de profeten van Israël + de vervulling en bekrachtiging door Jezus hiervan EN de tradities v.d. Babylonische talmoed v.d. rabbi's uit het jodendom. Van al de apostelen was alleen Paulus een wetgeleerde van beroep. De andere discipelen waren vissers toch. Mannen uit Galilea, Israëlieten maar geen Judeers/Joden of judaisten. De Judeese cultuur was heel anders dan de Galileese cultuur. De Galileers hadden bijv. meer 'Griekse' invloed. Zo was Nazareth niet een klein dorpje ergens achteraf in de Joodse cultuur maar het was een belangrijke handelsplaats die grensde aan de decapolis. Grieks/romeinse cultuur. Dit kun je denk ik vergelijken met de Engelse cultuur nu. Ze spraken Grieks zoals wij nu Engels spreken. En God koos die wereldtaal uit om het evangelie op te schrijven in het ons bekende tweede testament.




ps1: Als iemand niet mijn naaste is wat betreft geloof of ras wil dat nog niet zeggen dat die persoon dan een vijand van mij is. En als iemand een vijand van mij is wil dat nog niet zeggen dat die persoon dan ook een vijand van God is. Er zijn van allerlei gradatie verschillen te ontdekken in de omgang met andersgelovigen in de Bijbel kom ik achter.

ps2: "Dit verhaal koppelend aan de brief van Rob, waarin hij het heeft over barmhartigheid t.o.v. travestieten, prostituees en kinderen, dan zijn zij zijn naaste en hij is hun naaste voor de tijd dat hij daar is."
God kan alles ten goede werken. Toch zie ik deze handelswijze nergens in de Bijbel voorkomen. Nogmaals de nadruk als het gaat over goede daden: de wet en de profeten leren en volgen. Dat brengt echte vrijheid en welvaart. Dan wordt prostitutie verboden (en alle ellende zoals vrouwenhandel) en ook travestie wordt dan verboden. En ook homofilie en ook pedofilie en afgodendienst zoals Islam of hindoeisme of whatever.
De hele wet gaat over God dienen en de naaste liefhebben. Maar dan wel op Gods manier en niet zelf dingen verzinnen met het risico op overtreding van het eerste gebod.

ps3:
En net zoals de profeten werden vervolgd terwijl ze Gods licht, Zijn woord lieten schijnen, zal ook nu iedereen worden vervolgt die Gods woord laat spreken.

"10 Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.
11 Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten. 12 Verheug je en juich, want je zult rijkelijk worden beloond in de hemel; zo immers vervolgden ze vóór jullie de profeten.
13 Jullie zijn het zout van de aarde. Maar als het zout zijn smaak verliest, hoe kan het dan weer zout gemaakt worden? Het dient nergens meer voor, het wordt weggegooid en vertrapt.
14 Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. 15 Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. 16 Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel." Mat 5.


Maar waarom hebben toch zoveel Christenen het idee dat je als Christen alleen maar aardig hoeft te doen met 'goede daden' voor de medemens en dat die je dan vervolgens ook aardig gaan vinden en je moet ze vooral niet beledigen of afstoten en dan kunnen ze Jezus gaan kennen?
De waarheid is vaak niet zo. Als je echt Jezus licht laat schijnen zullen veel mensen je haten omdat hun zonden aan het licht komen. De hoer of travestiet zal je best aardig vinden als je ze helpt met eten en onderdak en gratis condooms ofzo. Maar op het moment dat je ze de spiegel van Gods woord voorhoud die ze kan redden... dan zullen de meesten daar niet blij mee zijn. Net zoals andere zondaren in de wereld. Laten we wel wezen, de meesten zondaren hebben eerst een persoonlijke crisis nodig of een vulkaanuitbarsting of een aardbeving of een familie die uitgemoord wordt... voordat ze serieus gaan nadenken over hun zonden en misschien God gaan vrezen waardoor ze gered kunnen worden.
Ik weet het... nogal een ander geluid dan: 'alleen door onze onvoorwaardelijke opoffering en liefde zullen de mensen Jezus gaan kennen etc'. Ik geloof dat niet zo. Het kan wel voorkomen, maar het zijn de uitzonderingen volgens mij. Wat kunnen wij mensen voor andere mensen doen? Als God het hart of verstand niet opent... Ons eigen land wordt met de dag anti Christelijker...omdat we wetteloos zijn... en hoe kunnen 'we' dan nog een goed voorbeeld van Gods liefde en rechtvaardigheid laten zien aan andere mensen? Ik geef nog wel wat geld voor een goed doel hoor. Zullen de mensen in Haiti vast van onder de indruk zijn en tot het geloof komen. Of doet 1 aardbeving meer mensen tot geloof komen dan al het geld wat er ooit naar goede doelen is gegaan?
zondag 18 april, 06:17Jan Paul
Beste Nodoubt, hopelijk word je niet onpasselijk als je tot je afgrijzen ziet dat ik weer op je gereageerd heb.
Ik bedoel het niet kwaad.
En ik wil beginnen met tegen je te zeggen dat Kees verder is, een meer gevorderde leerling van onze Heer dan ik. Hij bejegent je liefdevol en ik erken dat ik nogal eens aanstoot aan je neem en daarin dus zondig, want er staat: neem geen aanstoot. Met dank aan Kees voor het eye openen. Kees is goed in staat zuiver inhoudelijk en bezonnen op je te reageren, terwijl ik in verontwaardiging blijf steken af en toe en dan enigszins bitter terug wil bijten. Da's niet zo mooi hè? Ik voel mij onrechtvaardig bejegend door je, maar in plaats van het te dragen met waardig geduld, naar Jezus' voorbeeld en kwaad met goed te vergelden, word ik kregelig en scherp, beetje bitter ook soms. Kees heeft daar allemaal geen last van, daarom zeg ik: hij is werkelijk verder.
Ik hoop mij te beteren en gun je oprecht vrede, al het goede en heilige. Ik bewonder je gigantische kennis, al zou je nog iets aan de spelling van je Nederlands kunnen werken, vooral van de werkwoordsvormen, en ook je intelligentie lijkt me min of meer een goed geschudde en overlopende maat. Niet dat daar verdienste in is, want het is een geschenk van je Schepper, maar het is mooi meegenomen toch. Je kunt intelligentie altijd goed gebruiken, of je nu papier loopt te prikken of een kunsthart ontwikkelt zeg ik altijd maar.

Nu heb ik toch een vraag: hierboven zeg je, 13 april 13.33:

"Juist het tegenovergestelde zie ik vaak in de bijbel. Dus tegenovergesteld aan wat er vaak wordt aangenomen in 'het christendom'. En wat is dan de waarheid? Wat de meerderheid ziet en doet of wat de bijbel laat zien?"

Volgens jou dus, wat de bijbel laat zien volgens jou, dat ben je met me eens? Dat dat laatste er wel bij moet? Want die meerderheid leest de bijbel ook.

Dit is een interessant punt omdat ik denk dat toch inderdaad jij als eenling niet kunt claimen dat je iets ziet dat alle kerken, kerkgenootschappen, individuele gelovigen, ook hier op de site, maar waar dan ook, allemaal bij elkaar niet zien of ooit gezien hebben tijdens het lezen van de bijbel.
Dat is toch niet plausibel en in overeenstemming met nuchter en gezond nadenken. Ik denk dat je dan toch jezelf teveel ziet als een roepende in de woestijn naar het model van de gezegende Doper. Als iedereen dwaalt behalve jij, wie kan er dan behouden worden? Waarom heeft God alleen jou de ogen geopend? En waarom ondervind je weerstand van zoveel christenen, die toch menen volkomen oprecht te zijn in hun geloofsbeleving en in het volgen van hun Heiland?
Waarom zegt niet iedereen: Goddank, nu is Nodoubt eindelijk door God gezonden om ons het ware Evangelie te tonen, want als jij alles zoveel scherper en beter ziet dan iedereen, zou je dat toch eerder verwachten dan al die weerstanden die je steeds oproept? Of komen die dan volgens jou van de duivel?

Zegen, broederlijke groeten, JP
zondag 18 april, 15:47Nodoubt
"Hoort, hemelen, en aarde, neig uw oor, want de HERE spreekt: Ik heb kinderen grootgebracht en opgevoed, maar zij zijn van Mij afvallig geworden. Een rund kent zijn eigenaar en een ezel de krib van zijn meester, maar Israël heeft geen begrip, mijn volk geen inzicht. Wee het zondige volk, de natie, beladen met ongerechtigheid, het gebroed van boosdoeners, de verdorven kinderen. Zij hebben de HERE verlaten, de Heilige Israëls versmaad, zich achterwaarts gewend. " Jes 1

"20 En het zal te dien dage geschieden, dat de rest van Israël en wat van Jakobs huis ontkomen is, niet langer zullen steunen op hem die ze sloeg, maar in waarheid steunen zullen op de HERE, de Heilige Israëls. 21 Een rest zal zich bekeren, de rest van Jakob, tot de sterke God. 22 Want, al ware uw volk, o Israël, als het zand der zee, een rest daaronder zal zich bekeren; verdelging is vast besloten, overvloeiende van gerechtigheid. 23 Ja, een verdelging die vast besloten is, voltrekt de Here, de HERE der heerscharen, in het midden van de ganse aarde." Jes 10
Reacties 21 - 28 van 28

Reageer op deze blog





Poll

Het is niet de bedoeling dat je als christen seculiere muziek luistert.

Laatste reacties

Dat is niet-Bijbels!

Mark Boerman - gisteren om 21:33 Hallo Nodoubt, Ik vind het...

Hemel en hel

Jan Paul - gisteren om 10:11 Hallo Michel, ja dat is zo. Ik...

Keuzes...

Nodoubt - 18-04 @Laura, Elke vertaling die...

Rob gaat 18 april voor 10 weken naar Indonesië (!!)

Nodoubt - 18-04 "Hoort, hemelen, en aarde, neig...

Mijn God, mijn God, waarom bent U altijd bij me?

anemdo - 17-04 Dit bericht deed me denken aan...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));