Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Moord of Liefde?

Door: Jarik SpoelmanWoensdag, 2 januari 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 11 keer gereageerd, 748 keer bekeken

Annuleren

Een paar dagen geleden werd ik  door persoonlijke omstandigheden aan het denken gezet over het onderwerp ‘euthanasie’. En dan bedoel ik daarmee: "opzettelijk levensbeëindigend handelen door een ander dan de gedode persoon, maar wel op diens verzoek". Twee voorbeelden:

Iemand is ernstig ziek en lijdt heel erg veel, maar is nog wel bij zijn goede verstand. Met medische apparatuur kan hij (mogelijk) nog enkele jaren in leven gehouden worden, zonder die apparatuur zou hij binnen een paar weken overlijden. Zijn familieleden kiezen in overleg met hem ervoor de apparatuur af te sluiten, zodat hij korter leeft, maar minder hoeft te lijden.

Iemand heeft een auto-ongeluk gehad en ligt al enkele maanden in het ziekenhuis. Hij is weer bijgekomen uit een coma, maar heeft zulke beschadigde hersenfuncties dat hij zonder medicijnen verschrikkelijk zal lijden en weinig zal kunnen. Deze persoon kiest in overleg met artsen ervoor door een ‘spuitje oid’ een einde aan zijn leven te maken.

In de Bergrede wordt ons voorgehouden dat wij niet mogen moorden (Matteüs 5:21). Als ons iets onrechtsvaardigs aan wordt gedaan, moeten we het oordeel aan God overlaten.
Is er bij bovenstaande voorbeelden dan ook sprake van moord, omdat we het heft in eigen hand nemen? Waar ligt de grens? In hoeverre mogen wij zelf oordelen of iemands leven niet meer waardevol is? Moeten we niet gewoon ons lijden aanvaarden?

Of is het een zegen dat we de mogelijkheid hebben, mensen op een ‘zachte’ manier uit hun uitzichtloze lijden te verlossen? En is er sprake van naastenliefde als je iemand die al maanden/jaren in coma ligt en niet meer is dan een kasplantje uit zijn ‘lijden’ verlost?

 

 

Waar ligt voor jou de grens? Hoe kijk jij naar bovenstaande vragen? Heb je er een persoonlijke ervaring mee die je zou willen delen?

Zegen, Jarik

Gerelateerd

  • God's cliché liefde

  • Lastige vragen

  • Wie veel is vergeven, betoont veel liefde

  • Nog steeds liefde

  • Het evangelie delen in liefde

Reacties (11)

woensdag 2 januari 2008, 18:48Arianne
Lastig lastig, maar in voorbeeld 1 ben ik voor, in voorbeeld 2 tegen.
Wij hebben als mensen tegenwoordig enorm veel medische kennis, zo dat zieke mensen eindeloos lang in leven gehouden kunnen worden. Als we de natuur zijn gang hadden laten gaan was iemand al lang dood gegaan. De natuur is soms wreed, maar mensen in leven houden terwijl ze zó lijden is misschien nog wreder. Ik ben absoluut voor medische behandeling, zolang mensen er mee geholpen worden. Maar als ze 'gemarteld' worden tot er echt niets meer te redden valt...
Wanneer je een spuitje wilt, omdat je niet wilt lijden, maar het lichaam zou wel gewoon blijven leven zonder die apparatuur, dan vind ik de situatie wat anders... Maar lastig is het wel.
woensdag 2 januari 2008, 19:54Surfherself
Lef om op deze jongerensite dit onderwerp te bespreken.
Maar wat is euthanasie?
Wat is levensverlenging?
Krijgen wij als mens in deze medische wereld nog wel kans om te sterven?
Het lijkt wel dat de medische steeds meer prestatie willen leveren om de mens in leven te houden.
De medische hebben veel macht zeker waar het om financieel gewin gaat.
Wie behandel ik wel en wie niet.
Ik denk dat we dat als mensen goed voor ogen moeten houden.
Wat is onze hang naar het leven, eisen wij dat de medische ook tegen hun wil alle kunstgrepen uit moeten halen om de mens langer bij ons te houden?
Maar durven jullie als jongeren er ook over te denken als ik in een situatie kom dat mijn leven aan een zijde draadje hangt wat wil ik dan?
Wat is het doel van het leven: kwaliteit of kwantiteit?
Ik verbaas mij er ook heel vaak over dat christenen hun mond vol hebben dat ze uitzien om bij God te zijn, maar is het moment daar dan moet alles in het werk gesteld worden om de mens langer in leven te houden.
Zo wat gedachtespinsels van mij aan jullie site toevertrouwt.
woensdag 2 januari 2008, 23:25Jarik
@ Arianne
Die tweede situatie is idd lastiger he? In hoeverre mogen wij beslissen over leven en dood in onze levens en die van anderen? is dan een vraag die naar boven komt.

@ Surfherself
Leuk dat je wat gedachtespinsel post. Wat ik onder euthanasie versta, heb ik gedefinieerd. Levensverlenging lijkt me ingrijpen met medische middelen in een 'natuurlijk' proces, waardoor er ipv een 'natuurlijke' dood een verlenging van iemands leven plaatsvind, al is de vraag op wat voor manier.
Ik denk dat de meeste mensen tegenwoordig op zoek zijn naar meer kwanti - en kwaliteit. Al wordt er van alles gedaan om het sterven tegen te gaan. Wat je als laatste schrijft over christenen, is idd opvallend. Blijkbaar is er nog steeds een soort overheersende angst voor de dood als het er op aankomt...
Leuke hersenspinsels... :)

Zegen, Jarik
zondag 6 januari 2008, 20:43Gebedsbroedersteam
P.S.: Als er iets is wat je liever per e-mail bespreekt, dan mag je altijd mailen naar info [@] gebedsbroeders.nl, wij willen er graag voor je zijn.
vrijdag 20 november 2009, 18:10kemmel
Ik ben zowel voor als tegen.
maandag 31 mei, 12:25Hans
Kun je uitleggen waarom voor en waarom tegen Kemmel?

Gister was overigens de docu 'Op sterven na dood' op tv bij de Ikon, over euthanasie. De komende weken op zondag komen de andere delen erop, met ruimte voor voor- en tegenstanders.

Zie ook: http://www.luxmagazine.nl/luxUitzending.aspx?lIntEntityId=637
maandag 31 mei, 17:04kees
Hallo,

Jaren geleden heeft mijn vader, en hebben mijn broers en ik met zijn vieren voor de beslissing gestaan of artsen bij een nieuwe crisis levensreddend mochten ingrijpen of niet. Het voorstel was van de artsen gekomen, en dat waren zelfs niet haar eigen artsen, want haar eigen arts was op vakantie. Mijn moeder kon zelf niet beslissen en wij hebben alle 4 besloten dat de artsen moesten ingrijpen.
Dit soort beslissingen grijpen in op je denken en over hoe je in het leven staat, en ook de media heeft daarin ons denken veranderd.

Het bovenstaande met mijn moeder speelde zich af in 1985 of 86, en gedachten hierover waren heel anders dan nu.
Een aantal jaren terug werd de zoon van vrienden van mij neergeschoten, en toen nam de arts de beslissing en werd het de ouders mede gedeeld. En daar waren heel goede medische redenen voor, maar wat zijn goede redenen.

Zo wat gedachten die ik over dit onderwerp heb meegemaakt,
Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees
dinsdag 1 juni, 22:31Peter-Sigmond
Ten tijde van de bijbel waren er geen "levensverlengende" middelen zoals nu (medisch dan) uiteraard hadden we de wonderen.
Als je destijds een zo ingrijpende ziekte had, waarbij we tegenwoordig als we de eerste symptomen zien gelijk aan de medicatie gaan, ging je destijds binnen niet al te lange tijd gewoon dood. Tegenwoordig hebben we zoveel chemische middelen om het lichaam te manipuleren dat de strijd voor leven/dood op een fijne lijn komt te liggen.

net als met verkrachting, ga jij tegen een christenmeisje van 16 vertellen dat ze niet mag aborteren...... op grond van bijbelteksten..... ik heb naar dit specifieke stuk geen diepgaande studie gevoerd, maar er zullen ongetwijfeld door de 2 kampen diverse teksten te pas en te onpas gebruikt worden.

Ik ga zelf ook gewoon naar de dokter en ik slik ook maar medicijnen hoor als het nodig is.
persoonlijk denk ik, als we door machines (geen medicijnen) in leven gehouden worden (hart/long functie) is dit ook menselijk ingrijpen, net als de beslissing de machines te stoppen.

Ik heb nog niet hoeven mee te maken om zo'n beslissing te moeten maken, vaak kunnen we dingen pas echt goed beoordelen als we het echt zelf hebben meegemaakt.
dinsdag 1 juni, 22:36Peter-Sigmond
@ Kees,

het is moeilijk om de 'goede' redenen van een ander te verstaan, laat staan te begrijpen. Als je geluk hebt heb je een dergelijk karakter, ervaringen en omstandigheden zoals diegene die de beslissing maakt, maar vaak ook niet, en door de je andere karakter, ervaringen en omstandigheden denk je er dan wellicht compleet anders over.

Heb je dit wel kunnen verwerken voor jezelf?
woensdag 2 juni, 13:25Hannah
Peter-Sigmond, ben jij wel eens een echt christelijk meisje van 16 tegengekomen die haar kind wílde laten aborteren?

Als je christen bent, ben je zelf niet meer het middelpunt van de wereld maar bestaat je leven voornamelijk uit dienen. Je denkt dan niet meer op de manier van: 'dit kind beperkt mijn mogelijkheden', maar: 'hoe kan ik God in deze situatie het beste dienen?'

God gebruikt elke situatie in het leven van zijn kinderen ten goede, en als je dat weet en gelooft vertrouw je daarop in plaats van het heft in eigen handen te nemen.
woensdag 2 juni, 15:45Peter-Sigmond
@ hannah,

ja ik heb dit meegemaakt. En wat je verteld klopt helemaal in letters is het zo makkelijk. Zij dacht op dat moment echt niet ik wil God niet dienen. Ze had intens verdriet om wat er gebeurd was. Zij voelde zich ook absoluut niet het middelpunt van de wereld. En je uitting van dit kind beperkt mijn mogelijkheden is op dat moment nog niet eens in dr opgekomen. Zij zat meer met vragen ik heb dadelijk een kind van een vader die hij/zij nooit ziet, hoe ga ik het laten tegen hem/haar vertellen.

Dat God alles ten goede keert, word vaak erg misbruikt. ik heb een aantal dingen in mijn leven achter de rug, waarin dit ook wel eens verteld is, en de wonden zijn niet zomaar genezen, pas na verloop van tijd kon ik gaan inzien dat God die ervaringen/gedachtes en lessen NA het gebeurde kon gebruiken. God gebruikt verkrachting NIET, hij gebruikt de wijsheden die je verkrijgt vanuit zijn woord achteraf. Het geeft je de middelen om andere christenen te helpen met de dingen die je geleerd hebt.

Als jij voor jezelf in wat voor situatie dit kan ophouden ben ik erg blij voor je, maar vanuit ervaring en verhalen weet ik dat het vaak niet zo snel en 'makkelijk' gaat zoals jij even aangeeft

Reageer op deze blog





Poll

"Jezus houdt van je en heeft een mooi plan met je leven" is de boodschap die de volgelingen van Jezus moesten verkondigen.

Laatste reacties

Homofilie, een lastig onderwerp?

Pieter - vandaag, 11 minuten geleden @nodoubt: Open je ogen! Stop...

Het al ontvangen hebben?

Jan Paul - vandaag, 7 uur geleden Ja, bidden is misschien wel...

Moord of Liefde?

Peter-Sigmond - gisteren om 13:45 @ hannah, ja ik heb dit...

Wat is liefde?

Nodoubt - gisteren om 8:22 Hij heeft zijn naam veranderd...

'Eer je vader en moeder'

Peter-Sigmond - 01-06 de tekst die ik aanhaal, is om...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));