Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Moderne evangelisatie

Door: Mark BoermanVrijdag, 27 april 2007
Terug
Categorie: Algemeen, 10 keer gereageerd, 887 keer bekeken

Annuleren

De samenleving verandert voordurend. Het nieuwe mobieltje is net uit of de nieuwe is al weer in ontwikkeling.
Ik geef zelf les in het basisonderwijs, en zelfs daar zie je dat er veel veranderingen plaatsvinden. Nieuwe computers, internet dat de boeken bijna overbodig maakt en zelfs hele nieuwe onderwijsvormen die het unieke in het kind meer naar voren laten komen.
Maar als we kijken in de kerk op het gebied van evangelisatie?
Dan is dit raar genoeg bijna hetzelfde gebleven als 2000 jaar terug!
De mensen gaan nog steeds de straat op om het ‘goede nieuws’ te verspreiden.
Natuurlijk zijn er aanpassingen gemaakt om het ‘aansprekend’ te maken voor de mens, maar lukt dit ook? hoeveel mensen hebben nog behoefte aan een goed gesprek op straat?


Ben je nu niet te kritisch, Mark? Er worden namelijk nog steeds mensen vandaag de dag tot geloof gebracht omdat ze dit op straat hebben gehoord!
Ja, en dat is ook erg goed. Maar in hoeverre bereik je zo de grote menigte?
De menigte van perfectionisme. De menigte die wil zien dat met God leven inderdaad een meerwaarde heeft. De menigte die nog steeds een negatief beeld heeft bij een christen. Teveel woorden en te weinig daden!

Ik ben zeer benieuwd naar jullie mening hierover. Ik zou dan ook graag willen dat jullie op mijn post, maar ook zeker op elkaar gaan reageren.

Groeten, Mark

Gerelateerd

  • Effectieve Evangelisatie

  • Zomer, en nu...?

  • Spontane evangelisatie

  • "Bid dat God deuren voor ons opent"

  • Een duwtje van de Heilige Geest

Reacties (10)

woensdag 26 december 2007, 15:45Victor
Is het alle middelen tot één groot geheel? Is het zaaien op straat niet belangrijk? Daarvan appart gezien maakt het niet uit of dit het grote publiek wel bereikt of niet. Het is mond tot mond, face to face en persoonlijk. Alle middelen zijn belangrijk, websites op internet, straatevangelisatie, flyers...alles wat het evangelie brengt is belangrijk.

Mijn ervaring:

Per avond leggen we ongeveer aan minimaal 12 mensen het evangelie uit. En we zijn ongeveer met met 10 mensen. Meestal koppels...reken maar uit dus. En dat persoonlijk, er word wel gezaaid, en waar gezaaid word, word geoogst! Vroeg of laat...

Zelf denk ik dat de christenen van tegenwoordig heel erg verdeeld zijn over straatevangelisatie.Er is een groep die vind dat het te ouderwets, een andere groep zegt dat het weinig effect heeft.
Zelf denk ik dat dit alles ernstig onderschat word.

Misschien moet je een paar keer meegaan met mij. De eerst keren is het lastig want je hebt weinig "ervaring" zeg maar...ik hoor van je...
woensdag 26 december 2007, 15:46Youhn
Ik denk dat veel mensen zich aan het evangeliseren stroren. Mijn mening is dat minder mensen gestoord worden, als christenen (of welke gelovigen dan ook) stoppen met het (fanatiek) uitdragen van hun geloof. En misschien is het uitdragen op zich niet heel, heel erg ... maar de manier waarop is soms nog erger.

Maar goed, das mijn mening als agnost.
woensdag 26 december 2007, 15:47Kenneth
Ik ben het voor de eerste keer niet eens met 1 van jullie posts, haha! Maar dat maakt niet uit, discussie kan soms goed zijn.

Ik denk dat evangelisatie niet ouderwets is. Of het is wel ouderwets, bedoel ik eigenlijk, net zoals de rest van de Bijbel ook ouderwets is. God blijft simpelweg hetzelfde.

Praten over zonde is ook ouderwets, mensen houden daar niet van, maar God vindt het wel degelijk belangrijk dat we hierover praten.

Geen sex voor het huwelijk? Not done, maar wel bijbels.

Je levensstijl baseren op 1 enkel Boek, en niet uit allerlei filosofische en occulte boeken wat plukken. Ook ouderwets, maar erg goed.

Snap je m'n punt? Hoe moeilijk het ook is om 'ouderwetse' standpunten vast te houden, toch is dat wat God wil!

Jeremia 6,16 - Dit zegt de HEER: Ga op de kruispunten staan, denk na, kijk naar de oude wegen. Welke weg leidt naar het goede? Sla die in, en vind rust. Maar zij zeggen: "Dat doen wij niet."

Terug op straatevangelisatie. Jezus' opdracht aan de discpelen was heel duidelijk...

Lucas 10,1 Daarna wees de Here nog zeventig aan en Hij zond hen twee aan twee voor Zich uit naar alle steden en plaatsen, waar Hij zelf komen zou.

En vers 16 Wie naar u hoort, hoort naar Mij; en wie u verwerpt, verwerpt Mij; en wie Mij verwerpt, verwerpt Hem, die Mij gezonden heeft.

Bovendien blijkt uit de praktijk dat straatevanglisatie het meest effectief is. Bij mijn kerk doen we natuurlijk ook wel 'modern'. We drukken folders, houden muziekavonden in wijkcentra en cafe's, we hebben internetsite's, maar uiteindelijk blijkt elke keer weer dat de mensen die echt tot bekering komen, toch vaak of kennissen zijn van broeders en zusters. Of ze zijn op straat aangesproken en persoonlijk uitgenodigd.

En ik denk dat nu m'n mening wel duidelijk genoeg is... :P

Kenneth
woensdag 26 december 2007, 15:48Mark
Hoi Kenneth,

Ik vind het tof om je mening en vooral de argumenten die je daarvoor hebt te horen.
Ik vind zeker dat we door moeten gaan met evangeliseren, en ik sta er ook niet versteld van dat straat evangelisatie nog steeds zijn kracht kent. Maar wie zegt dat daarin niet verandert kan worden?
Je noemde al voorbeelden als folders. Hoe brengen wij de boodschap? ik sta namelijk altijd even stil bij een groep die stil aan het uitbeelden is, om maar even een voorbeeld te geven.

Ik denk dat we als kerk daarin moeten gaan kijken wat de mogelijkheden zijn!
woensdag 26 december 2007, 15:49Kenneth
Jah klopt Mark, daar heb je gelijk in.. Wat ik zelf merk is dat het goed is om de aandacht van mensen te trekken (muziek, mime-drama's, toneelstukken, folders, op een prullenbak gaan staan :P, weet ik veel... ) maar dan toch uiteindelijk gaat het weer om het persoonlijk contact. Mensen recht in de ogen aankijken en vol liefde vertellen over Jezus, dat is de kern denk ik! :D
woensdag 26 december 2007, 15:55Lineke
Volgens mij moeten we ons niet druk maken over de oogst, alleen maar om het zaaien. God oogst wel, dat kunnen wij toch niet. Zaai maar gewoon met de mogelijkheden die je hebt. En straatevangelisatie hoort daar ook zeker bij. Of het nu werkt of niet.
dinsdag 3 augustus, 23:47anoniem
Zoals de Discipelen deden in de tijd van Jezus zo zouden we ook moeten doen, al het goede wat je overbrengt van de Heere is voor de Heere werken voor de Heere dus. Mensen bij de voeten van de Heer brengen, het gaat totaal niet om jou die het verteld maar het draait om God en het belangrijkst is dat je het doet voor de Heer en niet eigen gewin. Al die mensen die komen met folders eigen boekjes,muziek , toneel endergelijke is allemaal niet nodig hadden ze toen ook niet. We hebben de Bijbel Gods woord en dat is genoeg in alle rust de Bijbel uitleggen. Jezus had ook vele vijanden zo zal je die ook krijgen maar laat angst niet je leven behersen liefde overwint alles!!
woensdag 4 augustus, 00:33Peter-Sigmond
Wat ik bij velen lees, ben ik het mee eens, het gaat om God. Wij dienen te zaaien, God oogst wat goed is (andere post hier).
Wat wel jammer is, ik hoorde het laatst weer van iemand, elke kerk/gemeente/etc vind dat ze de enige juiste zijn.
De Apostelen waren de eersten, zij brachten het evangelie, niet een eigen gemeente/kerk.
vaak word als maatstaf gekeken naar of de eigen gemeente/kerk groeit, terwijl het best kan zijn dat je aan iemand het evangelie verteld hebt en dat deze persoon een collega treft die gelovig is en dan daar mee naar de gemeente/kerk gaat.
En is het Bijbels wel correct een telling te houden.... ook op dit gebied.

Mijn eigen persoonlijke ervaring is dat persoonlijk contact werkt, het voorleven. het 1 op 1
Verdiep jezelf in de persoon, Christus gaf enkele van zijn apostelen ook eerst volle netten voor ze meegingen. Hij maakte contact op een persoonlijk vlak voor hun. Hij bezocht de koopmannen, tollenaren en romeinse soldaten en at met sommige van hen.
woensdag 4 augustus, 00:51anoniem
Het Evangelie is niet in 1 dag te bespreken het is vergt veel meer, het is om de liefde en geduld in je te hebben en soms is het ook veel herhalen . Gemeente van God zit in je dat maakt het geheel met al je broeders en zusters.
woensdag 4 augustus, 00:55Peter-Sigmond
AMEN

Reageer op deze blog





Laatste reacties

Ongelovige en gelovige bij elkaar?

Chuck - vandaag, 15 minuten geleden ff tussendoor Hoeveel mensen...

De eeuwige discussie: Schepping - evolutie

Chuck - gisteren om 19:46 7 redenen voor GELOOF in een...

Stelling week 45

Nodoubt - gisteren om 13:40 Hey Marjolein, Die discussie...

Zelfbevrediging oké?

Marjolein - 13-08 ik snap je honden-story wel...

De scheidingslijn

Jan Paul - 13-08 Hallo Mark, ja de bedoeling van...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));