Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Lastige vragen

Door: Victor DuponMaandag, 10 december 2007
Terug
Categorie: Algemeen, 7 keer gereageerd, 1257 keer bekeken

Annuleren

“Als God er was, waarom is er zoveel geweld op de wereld?”

“ Waar is dan de God van liefde?”

 

Met deze vragen worden we vaak geconfronteerd als christenen. Zelf snap ik niet waarom mensen deze vraag stellen. Een voorbeeld: Als ik kwaad ben op mijn buurman, zou ik hem in elkaar kunnen slaan, maar je kunt er ook voor kiezen om je te beheersen en hem te vergeven. Zo voorkom je een hoop ellende. Al zou ik er voor kiezen om mijn buurman kwaad te doen, het is mijn eigen keuze, het is mijn verantwoordelijkheid. Waarom zien mensen dat niet in?

Mensen stellen God verantwoordelijk voor de ellende in de wereld. Iets wat ik onvoorstelbaar vind.

 

“Ik geloof in de oerknal”

“Ik denk dat ik in de evolutie theorie geloof”

 

Hoe kan uit niets, iets ontstaan? Ook zeggen ze dat de mens van de aap af stamt. Maar God maakte mensen, geen apen.  God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken…(Genesis 1:26)

 

“Hoe lang bestaat de aarde?”

 

Sommige mensen zeggen dat de aarde volgens de Bijbel 6000 jaar bestaat als je alle leeftijden van alle geslachten bij elkaar optelt. Maar alleen de belangrijkste personen zijn genoemd.  “Als er staat: ‘de zoon van’ wordt er vaak niet letterlijk ‘de zoon’ bedoeld maar iemand uit het nageslacht die belangrijk is om genoemd te worden. Dat kan dus ook een achter- achterkleinzoon zijn. Zo kom je dus meteen al aan een veel hoger getal dan 6000 jaar.” De wetenschap suggereert dat het heelal ongeveer 14 miljard jaar oud, en de aarde 4,5 miljard jaar. Meer weten ze op het moment niet.

Dit zou best kunnen. Er staat:

In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over het water.

God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht. (Genesis 1: 1-3)

We weten niet hoe lang de aarde er woest en doods bij heeft gelegen.

 

Voor ons kan het lastig zijn om op deze vragen antwoorden te geven aan niet-christenen. Doordat wij niet alle vragen kunnen beantwoorden, word God vaak als waanzin gezien. Mensen willen zien, voordat ze geloven.

 

Wat antwoord jij als je deze vragen krijgt voorgeschoteld?

 Gr. Victor

Gerelateerd

  • Waarom schiep God de aarde en de mens?

  • 'God schiep de aarde niet, hij scheidde haar'

  • Earth

  • Planten, water geven en Licht

  • Schepping en evolutie

Reacties (7)

maandag 10 december 2007, 16:19Anoniem
Hey Victor,

Ik denk dat je verhaal helemaal klopt. Maar ik ben benieuwd hoe jij je eerste vraag zal beantwoorden. Waarom is er inderdaad zoveel geweld in deze wereld? En ik denk persoonlijk dat je de boodschap die je nu verteld veel positiever kan worden. Hoe kan je ervoor zorgen dat de boodschap die je over wilt brengen land? Hoe kan je deze vraag toch ten goede gebruiken? Ik ben benieuwd! want er zit een hele interessante waarheid achter!

Groeten
maandag 10 december 2007, 21:01Seml annual
Hey Anoniem,

Leuk dat je reageert. Mijn antwoord op de vraag: "Als God er was, waarom is er zoveel geweld op de wereld?"

Voordat ik eerst deze vraag beantwoord moet ik goed nadenken...
Ik zou zeggen dat de mens zelf ook kennis van goed en kwaad heeft. Maar ook door verleiding zoals geld en macht, doen mensen ook ten kosten van andere mensen. Bijvoorbeeld oorlog, die kan ontstaan door economische belangen. Denk aan de WO II, hitler beloofde het duitse volk meer rijkdom en een groter land. Ongelofelijk hoeveel ellende dit teweeg heeft gebracht.

Hoe ik deze vraag ten goede kan gebruiken? Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten 1,2, 3 weten.
Vertel!:)

Gr. Victor
dinsdag 11 december 2007, 16:53Anoniem
Hey Victor,

Als ik naar je verhaal kijk zie ik toch dat je het van één kant bekijkt, namelijk de kant van de mens. Maar wat is de kant van God hier? Wat is het aandeel van God? Kan Hij alle ellende uit deze wereld wegnemen? Hij heeft de macht daarvoor, maar kan Hij het ook?

Er staat namelijk iets in de 'weg' voor God om alle ellende in deze wereld in één vingerknip weg te kunnen nemen. En ik denk dat daar het geheim zit. Ik denk dat als je daar achterkomt, je de boodschap ten goede kan keren.

Ik ben benieuwd naar je andere versie van het verhaal!

Groeten
dinsdag 11 december 2007, 17:45Victor
Hey anoniem,

Ik snap nu wat je bedoeld. Doordat iedereen zich zou bekeren van alle zonde, zou de wereld er heel anders uitzien. Zo kan inderdaad de vraag gespiegeld worden.

Bedankt voor je helderheid.

Groeten Victor
zondag 10 mei 2009, 00:23Aldré Greven
Laatst hoorde ik iemand zeggen:
Waarom zou God geen oude dingen geschapen kunnen hebben?
Hij schiep de bomen............ die waren dus ook al een tiental jaren oud.
En Adam..... die is niet als baby geschapen maar als een volwassen persoon.
Dus waarom zou God geen dingen geschapen hebben die al b.v. duizenden jaren of nog ouder oud waren?
zondag 22 november 2009, 14:12kemmel
Hello People,

Ik heb bijvoorbeeld ook een stomme vraag...Ze zeggen dat God er altijd al was...Hoelang zou God er over nagedacht hebben om de Wereld te maken? Een dag? (in onse menselijke taal dan) Er staat toch ergens in de bijbel dat voor God 1 dag duizend jaar is? Naja, het is gewoon een beetje een belachelijke vraag :P
zondag 22 november 2009, 15:33Hans
Volgens mij is de vraag waarom er zoveel geweld is en waarom daar niets aan gedaan wordt door God (kort door de bocht) niet zo moeilijk te verklaren ;).

Als ik naar jouw vergelijking kijk:

"Als ik kwaad ben op mijn buurman, zou ik hem in elkaar kunnen slaan, maar je kunt er ook voor kiezen om je te beheersen en hem te vergeven. Zo voorkom je een hoop ellende. Al zou ik er voor kiezen om mijn buurman kwaad te doen, het is mijn eigen keuze, het is mijn verantwoordelijkheid. "

Daarin is het kwaad doen een eigen keuze, maar het kwaad zijn zit blijkbaar ingebakken in je systeem. Bij de één is het lontje korter dan bij de ander, maar het optionele kwaad zijn bestaat!

De vraag is volgens mij niet zozeer toegespitst op het kwaad doen, maar meer op het kwaad zijn. Is de mogelijkheid van kwaad zijn niet indirect de oorzaak van kwaad doen?

Je zou je logischerwijs dus af moeten vragen waarom de mens geschapen is met die 'optie', omdat in die redenering God indirect verantwoordelijk is voor het geweld wat daaruit voortkomt.

Reageer op deze blog





Poll

Christenen zondigen evenveel als niet-christenen, ze doen alleen meer hun best om het te verbergen.. Klik hier om te reageren

Laatste reacties

Religie vs geloof

Mark Winkelaar - gisteren om 9:47 Het zal waarschijnlijk altijd...

We moeten toch anders zijn als christen?

Sicco - 12-11 Waarom heb je het over Pechtold...

Stukjes schrijven

Sicco - 11-11 Een stereotype Christen is net...

De eeuwige discussie: Schepping - evolutie

chuck - 10-11 Amen, Wij hebben een Levende...

De verwondering voorbij

Mark Winkelaar - 03-11 Ik sluit me aan bij je...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));