Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Kinderdoop VS Volwassendoop

Door: Rob GiesbersDinsdag, 13 maart 2007
Terug
Categorie: Algemeen, 74 keer gereageerd, 5927 keer bekeken

Vandaag heb ik hier een studie over gegeven op kring. ( kring is dat je met een groep jongeren bij elkaar komt in iemands huiskamer en daar een studie volgt )

Is het zinvol om te discussiëren over de kinderdoop en volwassendoop als je toch al weet dat de ander niet open staat voor jouw argumenten? Mijn mening is dat je niet over de doop moet discussiëren tenzij je beiden de intentie hebt om op zoek te gaan in de Bijbel en te kijken wat God erover heeft te zeggen. Het gaat er God namelijk niet om wat je precies vindt, maar waarom je dat vindt. God kijkt naar het hart.

Stel dat je een keer met een vriend(in) over het geloof praat en dit onderwerp ter sprake komt. Hij/zij komt met allerlei Bijbelse argumenten over de kinderdoop, Hoe ga jij hier mee om als voorstander van de volwassendoop?

Ik ben van mening dat het niet goed is om het gelijk naar je toe te trekken door met je eigen doopvisie te komen. Mensen die volwassen zijn gedoopt zijn niet beter als mensen die als kind zijn gedoopt. Het mag ook geen belemmering zijn in jouw relatie met God. Het gaat immers om de kern van het geloof. Wanneer je Jezus aanneemt en geloofd dat Jezus ook voor jouw zonden aan het kruis is gegaan dan ben je een kind van God en mag je weten dat je naar de hemel gaat. Je eindbestemming hang niet af van je doopvisie.

Hoe weet je nu welke doop juist is?!
Vertrouw op God en blijf je verdiepen in Gods woord. Wat zegt God in zijn woord over de doop en wat is jouw persoonlijke overtuiging? Zolang jij op het rechte spoor blijft en op God blijft vertrouwen hoef je niet bang te zijn dat je op de verkeerde weg zit. Je mag iedere stap met God bespreken, en bij God neerleggen dat je ermee worstelt. Hij zal je helpen de juiste keuzes te maken, vertrouw daar op! Je hebt dus de kinderdoop en de volwassendoop, maar wat is de juiste doop? En is er überhaupt een juiste doop?

Kortom, wat is jouw persoonlijke overtuiging voor jouw doopvisie?

Gerelateerd

  • Schepping en evolutie

  • Relaties

  • Ik wil het, word rein

  • Lakeland: Vrucht versus Stijl

  • Downloaden

Reacties (74)

Reacties 1 - 20 van 74
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • >
Dinsdag, 3 maart 2009, 02:30Johan
jullie hebben zelf al het antwoord gegeven! Het maakt niet uit.. Als je teminste maar blijft geloven in je persoonlijke relatie met God waardoor je je afkeer van de zonden in navolging van Jezus!!
Zaterdag, 16 mei 2009, 00:27Raf
Dag gebedsbroeders.


Het doet mij deugd dat jullie zo ijverig voor God zijn en dat jullie zo een groot vertrouwen hebben op Hem. Ik was ook vurig toen ik als gelovige de samenkomsten van de evangelische kerk bijwoonde. Maar hoe toegewijd ik ook was naar God toe, de leringen die mij door de protestantse kerken geleerd werden deden in mijn verstand verwarring zaaien zodat ik God gesmeekt heb om duidelijkheid.

Zal de antichrist en een grote verdrukking komen voordat Jezus terugkomt en wanneer Hij terugkomt, zal Hij een duizendjarig rijk op aarde stichten? Kan men vandaag de gave van profetie, het spreken van vreemde talen en krachten ontvangen zoals het doen van wonderbaarlijke genezingen en het uitdrijven van boze geesten? Kan men nog verloren gaan nadat men een Christen geworden is of is men eens en voor altijd gered? Worden alle mensen geboren in een verloren geestelijke toestand, zoals de erfzonde-leer dit leert? Kunnen mensen behouden worden zonder geloofd te hebben en zonder gedoopt te worden? En is gemeenschap mogelijk als iedereen er een andere leer op nahoudt? Waarom laten de evangelisch-gezinden het niet toe dat pinkster-gezinden in hun samenkomsten in tongen bidden, terwijl zij zich toch één kerk noemen? Als elke kerk bepaald is door zijn eigen lering, zijn dan niet alle kerken verdeeld? Hoe kunnen verdeelde kerken één zijn? (1Co 1:10). Hoe ernstig moet men de woorden van Paulus nemen, wanneer hij waarschuwt dat afwijkende leringen een vloek betekenen? (Gal 1:8-9).

Ik kon nu eenmaal niet geloven wat de mensen al deze verschillende kerken zeiden, namelijk: "Wij vormen eenheid door de liefde van Jezus Christus". Begrijp me niet verkeerd. Ik geloof wel dat men door Gods liefde behouden wordt en dat er geen eenheid kan zijn indien men dat niet gezamelijk gelooft. Maar indien men één Gemeente vormt, behoort men dan ook niet één geloofsleer te hebben en niet vele verschillende leringen, die mekaar tegenspreken? (Ef 4:4-5).

Het duurde niet lang voordat ik God de vraag stelde: "Waar is Uw Gemeente?". En ik bereidde mij voor op het ergste, namelijk, dat al deze gemeenten misschien niet door God geleid werden. Wellicht kende ik zelf de waarheid niet eens, en was ik misschien nog in een verloren toestand? Hoe zeer ik deze vragen ook probeerde los te laten, het deed mij keer op keer twijfelen aan de echtheid van de Boodschap van de bijbel. Het was zo moeilijk om te geloven dat de waarheid zo moeilijk te vinden zou kunnen zijn, terwijl zij van haarzelf zegt dat zij te vinden is. En daarom bleef ik bidden tot God om mij de volle waarheid bekend te maken, namelijk die waarheid, die ook de apostelen gekend hadden. (Joh 14:26; 16:13; Jud 1:3).

Ik ben God dankbaar voor de reden waarom ik in Hem was gaan geloven, namelijk door het volle besef te hebben van de onleefbare toestand in de wereld. Ik was gaan geloven dat Hij bestaat en dat Hij een Redder is omdat er geen andere mogelijkheid zou kunnen zijn om verlost te kunnen worden uit deze slechte wereld. Jezus beantwoordde volledig aan het beeld dat ik van God had, waardoor ik nooit heb opgegeven om God bij Hem te zoeken, ook niet in die periode, hoe groot de verwarring in mijn denken ook was toegenomen.

En toen gebeurde het dat ik iemand ontmoette die mij aan de hand van de bijbel alle antwoorden gegeven heeft. En al vlug ging ik al de waarheid verstaan en de waarheid heeft mij tenslotte vrijgezet van zonden. (Joh 8:32). Want al had ik een jaar eerder aan Jezus gevraagd om in mijn hart te komen wonen, nadat ik met deze persoon gesproken had kon ik niet meer geloven dat ik door dit gebed vergeving voor mijn zonden ontvangen had. De evangelische leer, zoals deze vandaag over het algemeen geleerd wordt, leert dat de waterdoop slechts een afspiegeling is van de wedergeboorte die zich op een eerder moment heeft voorgedaan, toen men een zondaarsgebed had opgezegd. Maar ik kon dit nergens in de bijbel terugvinden, waardoor ik het niet langer als een Woord van God kon beschouwen. Ik kon in de bijbel alleen terugvinden dat de waterdoop, waarvan Petrus zei dat het redt, het soort gebed is waardoor men een rein geweten kan ontvangen. (1Pe 3:21). Ook zei Petrus op de pinksterdag dat men gedoopt moest worden om vergeving van zonden te kunnen ontvangen. (Hand 2:38). Jezus stelde twee voorwaarden om behouden te kunnen worden, namelijk geloof en waterdoop. (Mar 16:16). Natuurlijk word je een kind van God door het geloof in Jezus Christus, maar geloven houdt ook in dat je je laat dopen, want door je te laten dopen wordt je bekleed met Jezus, zo zegt Paulus. (Gal 3:26-27). Aan Colosse schrijft Paulus dat wanneer men zich laat dopen men door het geloof in Jezus Christus een besnijdenis van Christus ondergaat. Doordat men in de waterdoop met Hem begraven en opgewekt wordt, worden de zonden uitgewist en wordt men tot een nieuwe mens geschapen. (Col 2:11-12). Ook in zijn brief aan de Romeinen legt Paulus uit dat de wedergeboorte in de waterdoop gebeurt. (Rom 6). Paulus werd immers behouden toen hij gedoopt werd, want hem werd gezegd: "Laat u dopen en uw zonden afwassen". (Hand 22:16). Het doet ons begrijpen waarom Jezus zei dat niemand in het Koninkrijk kan komen tenzij men eerst uit water en Geest geboren wordt. (Joh 3:3,5).

Petrus verklaarde dat de tijd was aangebroken dat "allen die de Naam des Heren aanroepen behouden zullen worden". (Hand 2:21; Joel 2:32). Het Evangelie horen en geloven is dus niet voldoende. Volgens Paulus moet men Jezus aanroepen om behouden te kunnen worden. (Rom 10:13-14). Maar aanroept men Zijn Naam door een zondaarsgebed op te zeggen? Omdat we hiervan nergens in de bijbel een gebod, verwijzing of voorbeeld kunnen terugvinden, is het onmogelijk om dit te aanvaarden als de waarheid. Toch, alles wijst in de richting van de waterdoop. Ananias maakte het Paulus duidelijk door te zeggen: "Laat u dopen en uw zonden afwassen, terwijl u Zijn Naam aanroept". (Hand 22:16). En Petrus maakt ons duidelijk in zijn brief dat de doop een gebed is om gereinigd te worden van geestelijke onreinheden door de opstanding van Jezus Christus. (1Pe 3:21). Door zich te laten onderdompelen roept men Jezus aan om met Hem te af te sterven aan de zonden en om met Hem tot leven gewekt te worden om voor de gerechtigheid te leven. En deze wedergeboorte gebeurt niet door mensenhanden, maar door het geloof in de werking van God, dat Hij Jezus uit de dood heeft opgewekt. (Rom 6:7-8, 11; Col 2:11-12; Joh 3:8).

Vaak maakt men verwijten zoals: "Als doop noodzakelijk is, dan wordt men niet behouden door het geloof alleen". Maar men wordt ook niet behouden door het geloof alleen. De werken van geloof - die immers werken van God zijn - maken het geloof levend. Een dood geloof, namelijk een geloof zonder werken, kan niet redden. (Jak 2:17, 22, 26). Jakobus zegt: "Men wordt ook gerechtvaardigd uit de werken en niet alleen uit het geloof". (Jak 2:14). Indien het slechts noodzakelijk is om te vertrouwen op Jezus dan zou het niet nodig zijn om je te bekeren. Maar Jezus zegt: "Indien gij u niet bekeert zult gij verloren gaan". (Luk 13:3,5). En Petrus zegt: "Bekeert u...". (Hand 2:38). En verder zegt hij: "Betert u dan, en bekeert u, opdat uw zonden mogen uitgewist worden..." (Hand 3:19). Dus niet alleen geloof is noodzakelijk, maar ook bekering. Immers, indien een persoon Jezus zou vragen om woning te maken in zijn hart, terwijl hij niet eens bereid is om zich af te keren van zonden, zal zulk gebed rechtvaardig zijn en dus gehoord worden? Maar ook al zou hij geloven in Jezus en zou hij zich afgekeerd hebben van de zonden, dat volstaat nog steeds niet. Vertrouwen op Jezus tot behoudenis betekent meer dan Zijn Woord horen en geloven en je af te keren van zonden, het houdt ook in dat je je laat dopen in Zijn Naam. (Hand 16:31-34). Er is hier sprake van hetzelfde principe als bij de genezing van Naäman, die ook maar iets eenvoudig moest doen om genezen te worden. Zolang hij niet gehoorzaamde, bleef hij melaats. (2Ko 5:10-13). Geloven is gehoorzamen! "Die in de Zoon gelooft, die heeft het eeuwige leven; maar die de Zoon ongehoorzaam is, die zal het leven niet zien, maar de toorn Gods blijft op hem". (Joh 3:36).

Ik ken mensen die zich bij de evangelische kerk aangesloten hebben terwijl zij altijd geloofd hebben dat men gedoopt moet worden om vergeving van zonden te kunnen ontvangen. In het eenvoudige geloof dat ze hebben, zijn ze zich er niet van bewust dat de evangelische kerk het tegengestelde leert. Enkelingen werden zelfs gedoopt met de overtuiging dat ze hierdoor een kind van God zouden worden. Ik heb heel wat broeders en zusters in die kringen, verdwaald en afgeweken van hun eerste overtuiging. Want later, toen zij de doopleer van de evangelische kerk nauwgezetter leerden, hebben zij zich door hetzelfde laten misleiden. Zo heb ik broeders en zusters van gedachten zien veranderen gedurende dit proces, en verdwaald zien geraken in kerken vol mensen, die nog in hun zonden zijn.

De meestvoorkomende vraag die ik naar mijn hoofd krijg geslingerd is: "Maar stel dat iemand zich wil laten dopen, maar onderweg krijgt die een ongeluk met de dood tot gevolg. Zal deze persoon verloren gaan?". Een oneerlijke vraagstelling, als je het mij vraagt. Want laat me dan een soortgelijke vraag stellen met betrekking tot de behoudenis van Paulus: "Stel dat Paulus Ananias niet ontmoet had, terwijl hij toch drie dagen lang had gevast en gebeden (mega-zondaarsgebed), zouden zijn zonden dan niet afgewassen zijn geweest?". Ja, we lezen het goed. Paulus' zonden werden niet afgewassen tot nadat Ananias zei: "Laat je dopen en je zonden afwassen onder de aanroeping van Zijn Naam". Maar God had een plan met Paulus, zie je. Heeft God niet ook een plan met jou en met mij? Al zou het zijn dat iemand stervende in de woestijn is, indien God een plan heeft met hem, dan zal God hem ook van water voorzien!

God heeft Zich immers beperkt in Zijn macht om mensen te redden doordat Hij het Evangelie als voorwaarde gesteld heeft. Omdat God het Evangelie vooropgesteld heeft als enige Waarheid waardoor men behouden kan worden, kan God onmogelijk op een andere manier redden. "Want het heeft God behaagd door de dwaasheid van de prediking te behouden hen, die geloven". (1Co 1:21; Vgl. 1Co 15:1-2). Als je gelooft dat je een kind van God wordt doordat je een zondaarsgebed hebt uitgesproken, dan kan ik dus de vraag stellen: "Stel dat iemand dit zondaarsgebed wilt uitspreken, maar hij valt plots dood neer, zal deze persoon verloren gaan?". Alleen geloven in Jezus is voldoende, zal dat jouw antwoord zijn? Dan stel ik je vervolgens deze vraag: "Stel dat iemand goed van hart is en hij heeft nooit het Evangelie gehoord, waardoor hij nooit in Jezus kon geloven, zal hij dan verloren gaan?". Er zijn wel meerdere wegen naar Rome, maar tot het Koninkrijk is maar één Weg, zal dit niet jouw antwoord zijn? Indien het zo met Gods macht gesteld is, dat niemand behouden kan worden, dan door het geloof in Jezus Christus, is het dan zo moeilijk te aanvaarden dat niemand het Koninkrijk kan zien zonder eerst uit water en Geest geboren te worden? "De poort is eng, en de weg is nauw, die tot het leven leidt, en weinigen zijn er, die het vinden". (Mat 7:14).

Hierover is zeker niet alles gezegd. Want vele misverstanden versperren de weg naar de kennis van de waarheid, zoals het niet verstaan van het onderscheid tussen de gave van het onderpand van de heilige Geest en de gaven van krachten van de heilige Geest. Ook verstaat men niet dat de uitstorting van de heilige Geest de doop met de heilige Geest is, eenmaal op de pinksterdag, andermaal over het huis van Cornelius. Men verwart dit met de inwoning van de heilige Geest. Ik zou het jullie graag willen uitleggen, aangezien ik niet zou willen dat jullie de rest van jullie levens een vals evangelie zouden verkondigen. Jullie zouden wel vele mensen lichamelijk een groot plezier doen, maar geestelijk blijven zij even ver van het aangezicht van God, omdat alle mensen ook gezondigd hebben. Ik hoop op verdere gesprekken. Moge God u in al de waarheid leiden door het Woord van het geloof dat eenmaal is overgeleverd door Jezus, de apostelen en de profeten, dat vandaag terug te vinden is in de bijbel. (Jud 1:3).

Het is mijn overtuiging dat de doopleer tot het fundament van waarheid behoort, waardoor men behouden wordt. (Heb 6:1-2). Denk aan de gelijkenis die Jezus geeft van de man die zijn huis bouwt op het zand. (Mat 7:24-27). Indien dus het Woord enerzijds leert dat de doopleer tot het fundament behoort, en anderzijds dat men het fundament nodig heeft om behouden te kunnen worden, dan is het onjuist van u om te zeggen dat het niet uitmaakt wat je gelooft over de doop. Aangezien de zonden ook daadwerkelijk worden weggewassen in de waterdoop is het logisch dat niemand behouden kan zijn zonder gedoopt te zijn. En vergeet niet dat de zonden worden weggewassen in de waterdoop doordat men gelooft in de werking van God, dat zoals Jezus gestorven en opgewekt is, men ook wedergeboren wordt in de waterdoop. Indien iemand dus gedoopt werd met de overtuiging dat hij al reeds een kind van God geworden was voor die doop, dan kan ook die doop hem niet redden van de toekomende toorn. Ik was gedoopt in de evangelische kerk met de overtuiging dat ik negen maanden daarvoor een kind van God was geworden. Toen ik eenmaal tot kennis van waarheid was gekomen heb ik begrepen dat ik nog steeds in mijn zonden was, ver van het aangezicht van God. En ik heb mij onmiddellijk laten dopen tot vergeving van zonden, en ik heb niet gewacht en ik heb gebeden dat God mij in leven zou houden totdat we aan de dichtsbijzijnde vijver aangekomen waren, om er gedoopt te worden.


Hartelijke groeten,

Raf
Zaterdag, 16 mei 2009, 19:45Mark W
Hey Raf, ik bewonder je zoektocht naar de waarheid! Maar in dit geval ben ik het niet met je eens. De bijbelteksten die je hanteert zeggen wel iets over doop en vergeving van zonden, maar ze zijn niet zwart-wit. Die tekst in markus komt dichtbij, maar haalt het ook net niet. "Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered, maar wie niet gelooft zal worden veroordeeld." Je zou ook kunnen concluderen; Dus het gaat om het geloven, omdat ieder die niet gelooft wordt veroordeeld. Maar ook al bedoelt deze tekst wel dat de doop redt, het zou niet rijmen met de rest van de bijbel. Lees rom 3, lees joh. 3:16, joh 5:24, joh.6:47, rom 5:1.

[qoute] Het is mijn overtuiging dat de doopleer tot het fundament van waarheid behoort, waardoor men behouden wordt. (Heb 6:1-2).[qoute] Als je dit denkt op basis van die tekst zit je denk ik verkeerd, er wordt namelijk een rijtje van dingen genoemd, waar dopen er één van is. Dat zou betekenen dat je behoudenis ook afhangt van: handoplegging, opstanding der doden en het laatste oordeel. Beetje vreemd.

[qoute] Denk aan de gelijkenis die Jezus geeft van de man die zijn huis bouwt op het zand. (Mat 7:24-27). [qoute]
Ik begrijp deze niet.

Ik ben het met je eens dat mensen niet gered worden door een gebedje, maar ik denk niet dat je kan zeggen dat je alleen gered kan worden door de doop.

Ik ben er ook mee bezig, ik wil graag begrijpen wat het evangelie inhoud, wat het de dood van Jezus precies heeft gedaan en wat bekering inhoud. Ik heb nu wel een mening over bekering, maar die heb ik nog niet bijbels onderbouwd, misschien gebeurd dat ook niet, dat weet ik nog niet. Ik denk dat bekering het bovennatuurlijke werk van God is. God's geest zelf overtuigd ons dat we kinderen van God zijn, toch? God overtuigd je ervan dat je gered bent, en daar heb je geen pastor of iemand anders voor nodig. Dat denk ik, maar ik kan het nog niet hard maken :)

Voor alle duidelijkheid: Van mijn kant is dit feedback, geen betweterij.

God's zegen,

Mark W
Donderdag, 24 juni 2010, 09:55Eric
Zelf ben ik als kind gedoopt en heb ook belijdenis gedaan toen ik een jaar of 23 was. Na vele jaren de Heer niet gedient te hebben ben ik op mijn 38ste tot bekering gekomen en ben lid geworden in een evangelische gemeente.

Het lijkt mij goed om in deze discussie mee te nemen dat water in de bijbel wordt gezien als de Geest van God, de Heilige geest.

Zo geeft de Heer bij de kinderdoop zijn Geest aan het kind door het water. Een paar druppels zijn dan al voldoende (denk aan het mosterdzaadje).

Bij volwassendoop ga je helemaal onder het water, de Geest van God. Je kiest echt voor Jezus en begraaft daarmee je oude leven. In onze gemeente geeft iedere volwassen dopeling ook een getuigenis voor de hele gemeente waarom hij gedoopt wil worden (een soort belijdenis), vlak voordat de plechtigheid begint.

Dus: kinderdoop en volwassendoop horen bij elkaar en naar mijn mening heeft God het bedoelt dat beide dopen naast elkaar worden gedaan.

Het laaste wat Jezus wil is dat zijn kinderen hierover uit elkaar gaan of blijven. Dus, alle gereformeerden, RK-en en protestanten, laat je als volwassen dopen! Bekeer je van oude tradities. Door de doop kunnen jullie integreren met evangelische gemeenten, dat is wat de Heer wil, geen verdeeldheid onder zijn kinderen.

Gods zegen.
Donderdag, 24 juni 2010, 10:34Sjoerd
Oei Eric, ik ben bang dat je hier de plank ontzettend mis slaat. Je doet uitspraken die mijns inziens uit geen Bijbeltekst te herleiden zijn. Zo staat er geen woord over de kinderdoop zoals deze vandaag de dag wordt gehanteerd en ook niet dat iedereen zich moet laten dopen zodat er geen verdeeldheid onder kerken/gemeenten zal zijn.

Ik zeg dit niet om je aan te vallen, zeker niet. Wel voel ik een sterke drang om je aan te moedigen om de Bijbel hier op na te lezen en voorzichtig te zijn met de wil van God in eigen woorden te vatten. Dat is ons eenvoudigweg niet toegestaan. God heeft ons Zijn Woord gegeven om Zichzelf aan ons te openbaren en ons te onderwijzen. Laten we dan alsjeblieft dat onderwijs ter harte nemen en er geen zaken bij verzinnen.

Het is moeilijk om via posts duidelijk te maken dat je een boodschap in liefde brengt. Weet in ieder geval dat dit absoluut mijn insteek is. Ik weet hoe verleidelijk het is om bepaalde conclusies te trekken, maar er schuilt een groot gevaar in.
Donderdag, 24 juni 2010, 13:50Nodoubt
Kinderdoop is waanzin. Het is geeneens ONDERDOMPELING IN WATER wat het woord 'dopen' betekend. Bovendien kan een zuigeling NIET geloven en NIET zich bekeren.

De manier waarop is verkeerd en de reden waarom is verkeerd.

Een correcte Bijbelse manier van onderdompelen in water VOOR de VERGEVING van je ZONDEN is essentieel om Christen te mogen worden en dus gered te worden. Het is een HOOFDZAAK en geen klein punt van verschil tussen Christenen onderling o.i.d.

Iedereen die hier meer van wil weten wil ik graag een korte maar duidelijke brochure e-mailen. Doe een berichtje als je die brochure wil ontvangen.


"38 'Begin een nieuw leven,' antwoordde Petrus, 'en laat u dopen, ieder van u, in de naam van Jezus Christus, om vergeving te krijgen van uw zonden; en u zult de heilige Geest als geschenk ontvangen." Handelingen 2:38
Donderdag, 24 juni 2010, 14:12Nodoubt
Het is trouwens een enorm goed stuk dat Raf geschreven heeft. Mijn complimenten voor jou, hoop dat je dit nog eens leest: ben het helemaal met je eens vriend, bedankt.
Zondag, 27 juni 2010, 20:19rosalie
Als kind ( baby) ben ik gedoopt...nu heb ik daar de laatste dagen mijn vragen bij...en lees in de bijbel inderdaad over eerst geloven en daarna dopen...nu lees ik het stukje van Raf...en toen kwam er een vraag in mij op...als de doop noodzakelijk is om behouden te worden, hoe zit het dan met de moordenaar aan het kruis...die geloofde alleen en de Heere zei hem dat hij heden met hem in het paradijs zou zijn!?
Ik hoop dat iemand hier duidelijkhied in kan geven....
Zondag, 27 juni 2010, 22:18Nodoubt
Jawel, die vraag is te beantwoorden. De misdadiger aan het kruis kreeg van Jezus zelf de verlossing aangereikt tijdens Zijn leven.
Maar wij zijn niet in die positie en leven na Zijn dood en voor ons gelden er andere regels die bij het nieuwe testament/verbond horen.
Een iets uitvoeriger antwoord met Bijbelteksten erbij staat in de brochure die ik je kan e-mailen.


ps: en je bent niet gedoopt maar besprenkeld met water. Een ritueel wat nergens in de Bijbel geleerd wordt en bedoeld is om mensen uit het koninkrijk te houden.
Maandag, 28 juni 2010, 23:14lzee100
Rosalie, redding vind plaats bij de bekering. Wanneer men de naam des Heren aanroept in geloof. Redding is niet afhankelijk van onze werken.
maar wanneer wij gered zijn, zal er hier blijk van moeten zijn. Namelijk dat wij de gezindheid van Christus hebben. Dat wij worden als Hij.
Dus eerst vind er redding plaats op basis van geloof. Wanneer men gered is, volgen de werken daar uit voort/moeten daaruit gaan volgen.
Als we kijken naar de doop, is dit een stap in gehoorzaamheid. De bijbel leert ons dat wij ons moeten dopen wanneer wij tot het geloof gekomen zijn. Wanneer wij niet in staat zijn om deze werken te volbrengen, zoals bij de moordenaar aan het kruis, zal God dat niet weten? God ziet het hart aan.
Met zijn mond beleed de misdadiger Jezus als Heer en met zijn hart geloofde hij. Rom 10:9 Dan is hij gered. Hij was niet in staat om verdere werken te volbrengen en zal dus wel gered zijn, maar als door het vuur heen.
1 Corinthe 3:15 Als uw werk verbrandt, zult u verlies lijden. U zult zelf gered worden, maar dan wel door het vuur heen.
Hij had niet de werken in zijn leven als gelovige, maar was een misdadiger. Ook toen hij gered werd kon hij niet meer de werken doen van een gelovige, maar was wel gered door het aanroepen van Zijn naam.
Ik hoop dat je het een beetje kan begrijpen.
Dinsdag, 29 juni 2010, 09:43Nodoubt
De misdadiger aan het kruis bevond zich in een unieke situatie. Hij kon zich niet laten dopen. God vroeg geen onmogelijke zaken van hem, maar schonk genade.

Wij echter leven na de dood en opstanding van Jezus Christus en dienen Zijn wil/wet/testament op te volgen. Daarin staan geen onmogelijke zaken voor diegenen die God geroepen heeft.
Wij moeten geloven en belijden, ons bekeren en dan gedoopt worden. Dit alles is nodig voor onze redding. De doop is hier een kernpunt van. Net als bekering. En net als geloven en belijden.

Laten we niet alleen Rom 10:9 noemen en daar een reddings theologie op baseren zonder de rest te noemen. We MOETEN de HELE BIJBEL geloven en gehoorzamen. Dus ook teksten zoals:

38 En Petrus antwoordde hun: Bekeert u en een ieder van u late zich dopen op de naam van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, en gij zult de gave des heiligen Geestes ontvangen. Hand. 2:38 (geloven, bekeren,belijden, dopen)

En:

20 aan hen die ten tijde van Noach weigerden te gehoorzamen, toen God geduldig wachtte en de ark gebouwd werd. In de ark werden slechts enkele mensen, acht in totaal, van de watervloed GERED,
21 en dat water is een voorafbeelding van het water van de doop, waardoor u nu wordt GERED. De doop wast niet het vuil van uw lichaam, het is een vraag aan God om een zuiver geweten. Hierom kunt u vragen dankzij de opstanding van Jezus Christus,
1 Petrus 3:20,21

20 Zij hadden destijds gehoorzaamheid geweigerd aan God, toen hij een groot geduld aan de dag legde, ten tijde van Noach, toen de ark werd gebouwd. Slechts enkele mensen, in totaal acht, gingen de ark in en vonden REDDING door het water.
21 Dat is een beeld dat vooruitwijst naar de DOOP WAARDOOR u nu wordt GERED. Deze doop wast niet het vuil van het lichaam, maar is een verzoek aan God om een zuiver geweten. De doop REDT u dankzij de opstanding van Christus,

Hoe duidelijk moet God het eigenlijk maken? Wat is er niet totaal overduidelijk aan voorgaande tekst? De doop RED net zoals de ARK die mensen GERED heeft.

Maar het is natuurlijk waardeloos als je niet goed en oprecht gelooft en je niet bekeerd.
Ook kan je wel buiten de ark blijven staan en roepen dat alleen geloof genoeg is of geloof en bekering etc. maar God geeft de ark niet voor niets.
Dinsdag, 29 juni 2010, 10:09Nodoubt
Trouwens, al die speculaties over 'de moordenaar' aan het kruis.... Daar zal ik ook eens aan mee doen.

Ten eerste staat het niet vast dat het een moordenaar is geweest. Dat is een vertaalkeuze en niet zo'n beste. Misdadiger of rover/dief is de betere vertaling en daar is dan ook in heel veel vertalingen voor gekozen.

Verder worden er vaak (min of meer onbewuste) aannames gedaan over het leven van deze persoon. Hij zou een totaal goddeloos leven hebben geleid etc. Maar we weten het niet. Het staat niet in de Bijbel wat voor een persoon het was. Hij kan wel een grotendeels 'goed' leven hebben geleid maar toen een paar verkeerde keuzen gemaakt hebben en toen betrapt en gelijk hard afgestraft.
Of misschien had een Romeinse corrupte soldaat zijn zus verkracht en vermoord en wilde hij nu wraak nemen op hem. Dan stond hij nog in zijn recht ook volgens de wetten van God. Maar niet volgens de wetten van de Romeinen.
Toch is ieder mens een zondaar die vergeving nodig heeft ongeacht of hij gestolen of gedood of gemoord had.

Ik heb het idee dat deze misdadiger aan het kruis door velen als excuus wordt gebruikt. Veel mensen met weinig Bijbelkennis (en zonder enige studie te doen) hebben het dan ook altijd over DE MOORDENAAR AAN HET KRUIS en ze vinden het prachtig dat zelfs een totaal goddeloze moordenaar nog even op het laatst van zijn leven vergeving krijgt na een moment van geloof en bekering.

Maar het is niets meer dan een excuus. Allemaal fantasieën over iemand die heel erg gezondigd heeft zodat 'de mindere zondaren' die 'een normaal goed leven leidden' niet hoeven te gaan gehoorzamen aan de Bijbelse geboden die nederigheid en gehoorzaamheid verlangen. Zij menen dat ze geen diepe studie hoeven te doen naar wat de Bijbel werkelijk zegt.
Immers... als DE MOORDENAAR AAN HET KRUIS DIE EEN TOTAAL GODDELOOS LEVEN HEEFT GELEEFD ook nog op het laatste moment van zijn leven door GELOOF ALLEEN! gered wordt.... tja waarom dan nog Bijbel studie doen en je druk maken over 'twistpunten' zoals 'de doop' he? Liefde hebben we nodig broeder, liefde, tolerantie, eenheid...

Maar het enige dat we moeten leren van deze man aan het kruis is dat Jezus onze zonden kan en wil vergeven als we met een nederig hart bij Hem komen en vervolgens gehoorzaam willen worden. Dit in tegenstelling tot de andere misdadiger die bleef volharden in zijn zonde.

God helpe ons.
Dinsdag, 29 juni 2010, 19:49rosalie
Beste Nodoubt, ik wilde niets speculeren maar mijn verlangen is om Hem gehoorzaam te zijn, alleen heb ik nooit begrepen ( of is mij verkeerd geleerd) de geloofsdoop...ik ben nu aan het onderzoeken...en begreep uit de woorden van raf dat je zonder die doop maar wel met geloof alsnpg verloren zou gaan...daar schrok ik van...ik wil zowiezo helemaal geen twist, de grootste boodschap is toch nog altijd God lief hebben vboven alles en je naaste als jezelf, ook lees ik in de bijbel dat ik niet mag oordelen...ik krijg alleen het gevoel dat we toch weer zelf 'iets'moeten doen ...terwijl het voor mij echt enkel genade is dat de Heere mijn Zijn kind maakte...
Hand. 16 ;30-31 En hen buiten gebracht hebbende, zeide hij: Lieve heren, wat moet ik doen, opdat ik zalig worde? 31 En zij zeiden: Geloof in den Heere Jezus Christus, en gij zult zalig worden, gij en uw huis. Joh. 3 vers 16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.Joh 6 vers 47 Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: Die in Mij gelooft, heeft het eeuwige leven.
Rom 5 vers 1 Wij dan, gerechtvaardigd zijnde uit het geloof, hebben vrede bij God, door onzen Heere Jezus Christus;
2 Tim. 3 vers 15 En dat gij van kinds af de heilige Schriften geweten hebt, die u wijs kunnen maken tot zaligheid, door het geloof, hetwelk in Christus Jezus is.
In de volgende verzen wordt expliciet aangegeven dat het houden van de wet of het doen van goede werken niet voldoende is om behouden te worden.

(Handelingen 13:39) En dat van alles, waarvan gij niet kondet gerechtvaardigd worden door de wet van Mozes, door Dezen een iegelijk, die gelooft, gerechtvaardigd wordt.
(Galaten 3:11) En dat niemand door de wet gerechtvaardigd wordt voor God, is openbaar; want de rechtvaardige zal uit het geloof leven.
(Efeziers 2:8-9) Want uit genade zijt gij zalig geworden door het geloof; en dat niet uit u, het is Gods gave; Niet uit de werken, opdat niemand roeme.
Dinsdag, 29 juni 2010, 21:00Sjoerd
'Elke schrifttekst is door God geinspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven, zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust.' - 2 Tim 3:16-17

Zodra een bepaalde leer in conflict komt met schriftteksten, bewijst de leer zijn onwaarheid. Redding door geloof alleen stemt overeen met veel teksten (zie post Rosalie), maar komt in conflict met andere teksten (zie post Nodoubt). Redding door doop alleen stemt overeen met veel teksten, maar komt eveneens in conflict met andere teksten. Als we geloven dat 2 Tim 3:16 waar is, dan kunnen we er niet omheen alle teksten in ogenschouw te nemen ten aanzien van de leer over redding. En Bijbelstudie (welke in dit geval nog niet eens zo gek grondig hoeft te zijn volgens mij) wijst dan uit dat redding bestaat uit geloven, bekeren, belijden en dopen.

Laten we er alsjeblieft voor waken om af te gaan op enkele schriftteksten, zonder de overigen daarbij in ogenschouw te nemen.
Dinsdag, 29 juni 2010, 21:24Jasper
Als ik het goed begrijp is er dus een soort checklist die, als ik overal een kruisje achter kan zetten, mij verzekerd van mijn redding?
Dinsdag, 29 juni 2010, 22:34Nodoubt
Beste Rosalie,

Twist is 1 ding en een diepe discussie vanuit een liefde voor de waarheid is een ander ding.

Goed dat je het onderwerp dopen aan het uitzoeken bent. Ik raad je aan om Hebreeen 11 en Jakobus 2 te gaan lezen. Dan kun je zien wat er met 'geloof' bedoeld wordt. Dan zie je dat het geloof en werken is wat een Christen moet doen. En dan zie je dat je wel door geloof gerechtvaardigt wordt maar dat de Bijbelse definitie van geloven een andere is dan de definitie die veel mensen hanteren.

Nog een klein puntje. 2 voorbeelden. Je noemt zelf: Handelingen 16. Als aanvulling op die tekst die 100 procent waar is, ook nog de volgende tekst uit Handelingen 16 die ook 100 procent waar is:

"32 En ze verkondigden het woord van de Heer aan hem en aan iedereen die bij hem woonde. 33 Hoewel het midden in de nacht was, nam hij hen mee en maakte hun wonden schoon. Meteen daarna werden hij en zijn huisgenoten gedoopt."

Blijkbaar was het dopen zo ontzettend belangrijk dat ze het onmiddellijk midden in de nacht gingen doen...

En wat deed Paulus als eerste toen hij van een Christen te horen kreeg wat hij moest doen? (dus een gelovige Paulus die net een Heilige Geest/Jezus ervaring heeft gehad, i saw the light...en dus een Paulus die intens geraakt was door God en zich bekeerd had...)

"17 Ananias vertrok en ging naar het huis, waar hij Saulus de handen oplegde, terwijl hij zei: 'Saul, broeder, ik ben gezonden door de Heer, door Jezus, die aan u verschenen is op de weg hierheen, om ervoor te zorgen dat u weer kunt zien en vervuld wordt van de heilige Geest.' 18 Meteen was het alsof er schellen van Saulus' ogen vielen; hij kon weer zien, stond op en liet zich dopen, 19 en nadat hij gegeten had, kwam hij weer op krachten." Handelingen 9

En zo zijn er meer teksten. De mensen vroeger wisten donders goed dat er gedoopt MOEST worden en waarom dat moest. Daarom hadden ze in de eerste kerken altijd een doopbassin omdat het een kernpunt van het Christendom is.

--------------
doopbassin
Gemetseld bassin voor de doop door onderdompeling. Stond voor in de kerk en was toegedekt wanneer er niet werd gedoopt.
---------------------

Maar in latere eeuwen heeft de satan dit gebruik er uit gesaboteerd om zo naamsChristenen te creëren. In naam Christen maar in feite nog steeds ongehoorzaam aan het doopgebod en geestelijk verblind omdat ze de gave v.d. Heilige Geest van Waarheid niet ontvangen hebben.
Als niet-gedoopten wel iets geestelijks kunnen begrijpen komt dat alleen door Gods enorm grote genade die ze naar Hem toe roept, maar ze moeten nog steeds gedoopt worden om te kunnen groeien en te blijven staan.

"16 Wat aarzel je dan nog? Sta op, laat je dopen en je zonden wegwassen, terwijl je zijn naam aanroept." " Handelingen 22:16

Bid God om inzicht en als je oprecht zoekt zal Hij je het geloofsvertrouwen in deze Bijbelteksten geven zodat je je zal laten dopen op de juiste manier en voor de juiste reden, dus met de juiste hartsgesteldheid.

Mvgr,
Nodoubt
Dinsdag, 29 juni 2010, 22:42Nodoubt
Sjoerd, amen

@Jasper,

Checklist afkruisen etc... is te menselijk gesteld. Het blijft genade en God die dat in ons werkt. Toch zijn er samenvattingen te maken van Bijbelleer. Punt blijft altijd dat er meer is dan de letter navolgen. Als Gods Geest niet de oprechte bekering in ons werkt blijft het maar een leeg ritueel zonder echte waarde. De toestand van je hart etc...

Zelfs de duivelskinderen, de farizeeen begrepen hoe belangrijk de doop voor de vergeving van zonden was. Zij kwamen naar Johannes toe en wat zei deze tegen ze? Fijn jongens dat jullie er ook zijn?
Nou... hij zei toch echt wat anders tegen ze.

"4 Deze Johannes had een kleed aan van kameelhaar en droeg een leren gordel om zijn middel. Zijn voedsel bestond uit sprinkhanen en wilde honing. 5 Toen liep Jeruzalem en heel Judea en heel de streek rond de Jordaan naar hem uit. 6 Ze lieten zich door hem dopen in de rivier de Jordaan, en beleden hun zonden. 7 Toen hij zag dat velen uit de kringen van farizeeën en sadduceeën op zijn doop afkwamen, zei hij tegen hen: 'Addergebroed, wie heeft u voorgespiegeld dat u de komende toorn kunt ontlopen? 8 Breng liever vrucht voort waaruit bekering blijkt. " Matteüs 3
Dinsdag, 29 juni 2010, 23:52Jasper
Dachten juist de farizeeën en sadduceeën niet dat ze door een checklist gered konden worden? Ik weet niet wat ze dachten toen ze naar Johannes kwamen maar volgens mij dachten ze gered te worden door zich te laten dopen. Johannes ziet ze aankomen en zegt: ja jongens zo werkt het dus niet. Laat met je daden maar eens zien dat je echt verandert bent. Ik denk niet dat Johannes bedoelde dat de fariz- en de sadduceeën eerst maar eens moesten laten zien dat ze het verdienden. Maar als een mens werkelijk op God vertrouwt verandert het hart en dat zie je aan 'de vruchten'. Volgens mij herken je iemand die op God vertrouwd dus aan de vruchten die hij voortbrengt en niet aan de doop waarmee hij gedoopt is.
Woensdag, 30 juni 2010, 00:13Marinde
@ No Doubt

Zo, jij doet hier wel even een heftige uitspraak hoor!

"ps: en je bent niet gedoopt maar besprenkeld met water. Een ritueel wat nergens in de Bijbel geleerd wordt en bedoeld is om mensen uit het koninkrijk te houden."

Ik vind dat geen kattenpies, zelfs ontzettend veroordelend. Je zegt dus eigenlijk dat iedereen die als baby gedoopt is niet in het Koninkrijk van God kan komen? En dat als je als ouders je kind laat dopen je heel verkeerd bezig bent? Misschien moet je eens in gesprek gaan met iemand die goed bekend is in de verbondstheologie die aan de grond ligt van de kinderdoop, ik denk dat je dan wel anders piept. Het is echt niet zo uit de lucht gegrepen hoor. En wie ben jij om te zeggen dat dit een manier is om uit Gods Koninkrijk te blijven? Als je echt zo kien bent op de hele Bijbel volgen, vraag ik me af of jij het gedeelte over het niet oordelen van mensen wel gelezen hebt. Ik vind het een zeer ondoordachte en onrespectvolle opmerking tegenover een heleboel oprechte gelovigen die in volle overtuiging voor de kinderdoop gaan. Ik weet zeker dat we die mensen later in de hemel weer terug gaan zien.
Woensdag, 30 juni 2010, 08:38rosalie
Even een oprechte vraag als ik de volgende tekst lees; (Marcus 16:16) Die geloofd zal hebben, en gedoopt zal zijn, zal zalig worden; maar die niet zal geloofd hebben, zal verdoemd worden.
Dan staat er naar mijn idee niet en wie niet gedoopt is zal niet zalig worden...en met (Efeziers 2:8-9) Want uit genade zijt gij zalig geworden door het geloof; en dat niet uit u, het is Gods gave; Niet uit de werken, opdat niemand roeme. Dan moet je Hem gehoorzaam zijn maar niet het gehoorzaam zijn maakt zalig alleen het ware geloof, toch?
Reacties 1 - 20 van 74
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • >

Reageer op deze blog







Poll van de maand

Vriendschap tussen jongens en meiden is niet slim

Laatste reacties

Jezus en religie

Gabrielle - vandaag, 16 uur geleden Het filmpje is heel goed heb...

Reïncarnatie en de Bijbel

Rob Giesbers - gisteren om 23:16 Hoi Marcel, Voor de luiere...

De eeuwige discussie: Schepping - evolutie

chuck - gisteren om 17:51 ''En evolutie maakt gebruik van...

Op de plek gezet

verlackt - 30-01 We mailen vanuit Vlaanderen,...

Bekritiseren en of veroordelen?!

Hans - 30-01 Met enige voorzichtigheid wil...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media