Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Kebab, het verboden vlees...

Door: Mark WVrijdag, 24 december 2010
Terug
Categorie: Levensstijl, 37 keer gereageerd, 2022 keer bekeken

Vorige week vertelde een vriend van mij dat halal kebab vlees eigenlijk gewoon offervlees is. Een eigenschap van halal vlees is namelijk dat het ritueel is geslacht. D.w.z. de slachter heeft het dier met de kop richting mekka gedraaid, een mes aan zijn keel gezet, lovende woorden over allah uitgesproken en vervolgens in één beweging de halsslagader en de slokdarm van het dier doorgesneden. De manier van doodgaan is niet eens zo heel pijnlijk. Maar nu de vraag; Mag je, als christen, dit halal vlees eten? 

In overeenstemming met de heilige Geest hebben wij namelijk besloten u geen andere verplichtingen op te leggen dan wat strikt noodzakelijk is: onthoud u van offervlees dat bij de afgodendienst is gebruikt, van bloed, van vlees waar nog bloed in zit, en van ontucht. Als u zich hier aan houdt, doet u wat juist is. Het ga u goed.’ Aldus de conclusies uit het overleg van de apostelen (han 15:28,29) met als thema: Regels voor de heidenen. En wat zijn wij? Heidenen! Dus…?

Geen kebab meer? Het zou wel balen zijn, want kebab staat bij mij zeker in het rijtje van de top 5 meest lekkere ‘maaltijden’. Maar gelukkig voor mij staan er nog veel mee teksten in het nieuwe testament over offervlees.

U mag alles eten wat er in de vleeshal wordt verkocht; u hoeft niet omwille van uw geweten na te gaan waar het vandaan komt. Immers: ‘Van de Heer is de aarde en haar rijkdom.’ (1 kor 10:25, 26)

Laten we elkaar daarom niet langer veroordelen, maar neem u voor, uw broeder en zuster geen aanstoot te geven en hun niet te ergeren. Omdat ik één ben met de Heer Jezus weet ik, en ben ik ervan overtuigd, dat niets op zichzelf onrein is, maar dat iets onrein is voor wie het als onrein beschouwt. (Rom 14:13,14) (Zie ook: 1 kor 8: 8,9)

Hmmm, dit maakt het al anders. Deze teksten zijn niet uit hun context gescheurd, trouwens, ze slaan echt op het eten van offervlees. Paulus zegt dus dat het eten van offervlees heel goed kan. Met een kleine kanttekening: als je twijfelt over het idee of je offervlees mag eten of niet en je eet het toch, dan is het wel zonde. (overigens mag je ook geen offervlees eten als er een christen bij is die wel de overtuiging heeft dat het niet mag, maar hier wil ik verder niet op in gaan)

Alles wat God geschapen heeft is goed. Niets hoeft te worden verworpen als het onder dank wordt aangenomen, want het is geheiligd door het woord van God en door het gebed. (1 Tim 4:1-5)

Mijn conclusie is: Kebab vlees mag gegeten worden. Nu heb ik natuurlijk met een gekleurde ‘ik wil kebab kunnen eten’- bril op, de bijbel doorgespit, maar desalniettemin is dit volgens mij een Bijbelse conclusie. Mee eens?

Goed weekend!

Mark W

Gerelateerd

  • Weet wat je eet!

  • Vleeseters opgelet!

  • Vast(en) zeker!

  • Zo... dat is lekker!

  • Kope kope kopen maar!

Reacties (37)

Reacties 21 - 37 van 37
Donderdag, 24 februari 2011, 23:30Mike
Maar Chuck, je zegt dat telkens: "Dit zal je wel niet begrijpen". Als je iedere andere mening dan de jouwe niet serieus neemt en bij voorkeur al als niet waar bestempelt dan vraag ik me af wat je hier doet. Ik denk niet dat die houding erg serieus te nemen valt door mensen hier namelijk. Ik ZIe je nooit in gesprek komen m,et mensen, het is altijd eenrichtingverkeer.
Ik veroordeel je niet hoor, maar het valt me wel op.
Groetjes, Mike.
Vrijdag, 25 februari 2011, 07:55Chuck
Maar Chuck, je zegt dat TELKENS: "Dit zal je wel niet begrijpen".

Dit is niet kleinerend bedoeld Mike,een goed verstaander heeft
maar een half woord nodig.Daarom zal ik jou uitleggen wat ik bedoel:Christenen moeten niet wettisch worden.

groetjes chuck
Vrijdag, 10 februari, 17:20dashiell
Hallo,
Ik wou graag mijn mening laten horen, ik denk dat het eten van halal vlees niet erg is maar ik denk dat we als christenen zeker eerst het eten moeten zegenen met een gebed(van zelfsprekend) omdat de moslims aan rituele slachting doet en dat behoord niet tot het geloof van christenen dus de woorden die ze uitspreken over het vlees moeten wij in de naam van Jesus verbreken.
Groetjes en God zegen
Vrijdag, 17 februari, 00:39Mark W
Hallo Dashiell,

Bedankt voor je reactie. We mogen volgens de bijbel al het vlees eten, zoals je kunt lezen in (1 kor 10) Ik denk niet dat we iets in de Jezus' naam elk broodje kebab hoeven te verbreken, omdat de bijbel dit niet aangeeft. Paulus zegt heel simpel dat we elk vlees mogen eten.

Groetjes mark
Maandag, 27 februari, 23:26G
Elk vlees eten lijkt mij echt niet aan de orde varkensvlees is echt nog steeds onrein en vele vissen ook.
Dinsdag, 28 februari, 11:15wilfred
@g

Ze zijn onrein. dit omdat deze dieren meer bacteriën bevatten dan anderen.

Het niet eten omdat deze onrein zijn komt voor uit de wet, welke door Jezus is vervult.

Paulus zegt dat we alles mogen eten1 kor 10 vers 28-33.
Verder is de opdracht je te onthouden van offervlees, niet omwillen van waarde, maar omdat God onze God is.

Ik wens iedereen veel wijsheid toe!
Dinsdag, 28 februari, 11:52chuck
Amen
Dit bedoel ik ,waarom gebedsbroeders zo belangrijk zijn.
Dinsdag, 28 februari, 13:02G
Zoals je zelf ook aan geeft meer bacteriën dus dan is logisch dat je die vermijd men wordt er ook dik van van die vetten. En het allemaal maar goed keuren daarom wordt de bevolking te dik!! Genesis Dieet is voor iedereen het beste.
Woensdag, 29 februari, 23:50Mark W
@ G

Van bacteriën wordt je niet dik. En van rundvlees (rein vlees) kan je ook goed dik worden. Het genesis dieet is ook geen garantie voor een slanker lichaam.
Vrijdag, 15 juni, 18:28Raf
Hallo,

Na het lezen van alle reacties viel me op dat sommigen een schijnbare tegenstrijdigheid zien in de woorden van de apostelen en Paulus in Handelingen 15 en de woorden van Paulus in Rom 14:13-23; 1Co 8:4-13; 10:23-33. Ik hoop daarom uit te leggen dat het over één en hetzelfde gebod gaat.

Het is eigenlijk eenvoudig. De apostelen, Paulus inbegrepen, schreven: "je mag geen geofferd vlees eten". En Paulus schreef: "je mag geen geofferd vlees eten indien je daardoor aanstoot geeft". Dankzij Paulus' prediking kunnen we dus begrijpen waarom hij toen naar Antiochië ging met de boodschap "dat heidenen zich moeten onthouden van vlees dat aan de afgoden geofferd is". Dit gebod werd opgelegd opdat aan de broeders onder de Joden geen aanstoot gegeven zou worden.

"9 Maar ziet toe, dat deze bevoegdheid van u niet tot aanstoot voor de zwakken worde. 10 Want indien iemand u, die kennis hebt, aan tafel ziet aanliggen in een afgodentempel, zal hij met zijn zwak geweten dan niet gestijfd worden tot het eten van offervlees? 11 Dan gaat er immers iemand, die zwak is, ten gevolge van uw kennis verloren, een broeder, om wiens wil Christus gestorven is. 12 Door zo tegen de broeders te zondigen, en hun geweten, indien het zwak is, te kwetsen, zondigt gij tegen Christus. 13 Daarom, indien wat ik eet, mijn broeder aanstoot geeft, wil ik in eeuwigheid geen vlees meer eten, om mijn broeder geen aanstoot te geven." (1Co 8:10-13).

Nu heb ik wel eens stilgestaan bij een aantal scenario's. Stel dat je aanwezig bent op het Offerfeest van de moslims. Al zou je hierdoor niemand een aanstoot geven, lijkt het me vanzelfsprekend dat je niet kan deelnemen aan de gebeden en religieuze rituelen, vermits dit tot verering van een afgod is. Maar ook al zou je daaraan niet deelnemen, zou enkel aanwezig te zijn niet al een verkeerd signaal geven? Uiteraard weten moslims dat niet-moslims geen halal kebabvlees eten om Allah te eren. Maar als je op hun religieus feest aanwezig bent, zullen zij hierdoor niet eerder bevestigd worden in hun afgodendienst?

Ik geloof dat God wilt dat Christenen het goede met alle mensen voorhebben, dus lijkt het me in het laatste geval aangewezen om zeker niet alleen de goede aspecten van de afgodendienst te prijzen, maar vooral de slechte aspecten ervan te veroordelen. Zo kan geprezen worden dat Abraham zelfs bereid was om zijn eniggeborene te offeren. Maar veel meer moet geprezen worden dat God tot hetzelfde bereid is geweest, door Zijn Zoon in de wereld te zenden. Zo was het wel goed dat de Atheners het bestaan van de "onbekende God" erkenden. Maar des te meer moest erkentenis gegeven worden aan het feit dat deze onbekende God de Schepper van hemel en aarde is, Die nu oproept om Zijn Evangelie te gehoorzamen. (Hnd 17:22-32). Als het nu te vermijden is of niet, wanneer Christenen ongewild aanleiding geven tot (nog meer) afgodendienst, mag men dit niet ongemoeid laten. (Hnd 14:8-19).

Wat het onreine betreft, lees ik nergens in de Bijbel dat dieren "onrein" verklaard werden omwille van gezondheidsoverwegingen. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt blijkt varkensvlees wel minder gezond te zijn, maar paardenvlees net erg gezond omdat het mager vlees is. Maar ook paarden behoren tot de groep van onreine diren, want zij herkauwen niet en hebben geen volledig gespleten hoeven. (Lev 11:3). Nu zou de reden hiervoor kunnen zijn dat de Joden er meer mee gediend waren als hun paarden werden getemd en ingezet in tijden van oorlog. Maar omdat de Bijbel er niet over spreekt kan dit beter in het midden gelaten worden. Ook lijkt mij dat aan de hand van de context bedoeld wordt dat niet de dieren zelf onrein zijn, maar dat HET ETEN ervan onrein is. Een meer correcte definitie van "onrein" is dan ook "onheilig; zondig; niet goed; niet toegestaan; verboden".
Zaterdag, 16 juni, 16:51G
@W Na de Val is iedereen ziek en hebben we dringend God nodig om weer beter te worden, Dus als alles was gegaan zoals bedoeld aten we allemaal het Genesis dieet wat Adam en Eva dus toen aten. Gewicht heb je zelf in de hand ziekte helaas niet. Ik vindt het nog steeds gek dat mensen blijven beweren dat alles goed is om te eten je weet heel goed dat veel vlees met hormonen zit en dieren in kleine hokken. Men wil niet begrijpen dat bv vrouwen haar groei op andere plekken hebben door verkeerd vlees want velen eten nog steeds geen groenten en door dat Mc donalds nog steeds bestaat zal het ook niet veranderen. Verandering begint bij je zelf. @ Raf Het moet onrein zijn wil je het niet mogen eten als het goed vlees is is het ok gekeurd dus om te zeggen enkel eten is onrein klopt niet en God heeft zeker wel een lijst wat rein is en wat niet. Joden bereiden hun vlees zorgvulldig en wassen het en het bloed komt er niet bij hun metode doen wij hier thuis ook. Dier heeft geen eigen wil. Offervlees dat aan een ander God dan de ware God word geofferd is nooit goed alles in ere voor de ware God.
Ik eet zelf enkel nog afentoe vis,kip ben op dieet en merk als ik vlees achterwege laat veel meer kilo's kwijt ben. Maar ja ieder heeft een vrije wil en een keuze.
Zondag, 17 juni, 01:42Raf
@ G:

Ik begreep je zin niet echt: "Het moet onrein zijn wil je het niet mogen eten als het goed vlees is is het ok gekeurd dus om te zeggen enkel eten is onrein klopt niet en God heeft zeker wel een lijst wat rein is en wat niet." Bedoel je dat bepaalde dieren "onrein" verklaard werden omdat hun vlees van minder goede kwaliteit was? Dat kan best zijn, maar met zekerheid kan ik dit niet weten. Voor zover ik weet noemt de Bijbel deze reden niet. In ieder geval lijkt "onrein" niet altijd te maken te hebben met de kwaliteit van het vlees, omdat paardenvlees toch ook "onrein" werd verklaard en dit zelfs gezonder is als rundvlees.

Ik geloof dat door bemiddeling van Mozes wetten zoals reinigingswetten opgelegd werden om het volk van Israël te tuchtigen totdat Christus de waarheid in de wereld zou hebben gebracht. (Gal 3:24-25). En dit is (in het kort) de waarheid, die Hij verkondigde: "18 En Hij zeide tot hen: Zijt ook gij alzo onwetende? Verstaat gij niet, dat al wat van buiten in den mens ingaat, hem niet kan ontreinigen? 19 Want het gaat niet in zijn hart, maar in den buik, en gaat in de heimelijkheid uit, reinigende al de spijzen. 20 En Hij zeide: Hetgeen uitgaat uit den mens, dat ontreinigt den mens. 21 Want van binnen uit het hart der mensen komen voort kwade gedachten, overspelen, hoererijen, doodslagen, 22 Dieverijen, gierigheden, boosheden, bedrog, ontuchtigheid, een boos oog, lastering, hovaardij, onverstand. 23 Al deze boze dingen komen voort van binnen, en ontreinigen den mens." (Mar 7:18-23).

Dus kan ik begrijpen dat de apostel Paulus wist en er rotsvast van overtuigd was "[...] dat geen ding onrein is in zichzelven [...]" (Rom 14:14). Dus zei hij: "25 Eet al wat in het vleeshuis verkocht wordt, niets ondervragende, om des gewetens wil; 26 Want de aarde is des Heeren, en de volheid derzelve." (1Co 10:25-26). Een afgod vereren door het offeren van dieren is natuurlijk een gruwel voor God. Jij en ik weten dat er maar Eén God is en dat Hij alleen vereerd moet worden, dus beseffen wij hoe erg het te betreuren is dat mensen in plaats van God te vereren, offers brengen aan hun verzonnen "goden". Maar als je weet dat er maar één God bestaat, dan weet je eigenlijk ook dat niets van hetgeen aan deze zogezegde "goden" gegeven werd, werkelijk van deze "goden" is, want zij bestaan niet eens. En ook al zouden er goden bestaan naast God, zelfs dan zouden hun offers God toebehoren, want Hij is Heer van het heelal. Maar als iemand dit niet beseft en hij zou eten terwijl hij toch nog een beetje gelooft dat hij hierdoor tegen God zondigt, dan heeft hij God in zijn hart genegeerd.

Indien wij broeders waren en je dit allemaal nog niet zou verstaan, dan zou ik ook niets willen eten of drinken, waarvan jij zou kunnen denken dat het verkeerd is. Maar zoals Paulus zou ik ook met veel geduld je proberen te overtuigen van de waarheid. Als je na geruime tijd nog steeds niet van gedachte veranderd zou zijn, dan zou dat natuurlijk te betreuren zijn, maar ook dan zou ik nog steeds niets eten of drinken, waarvan jij zou kunnen denken dat het verkeerd is. Ik zou alleen nog met je over dit onderwerp in discussie gaan wanneer je anderen ervan probeert te overtuigen dat het verkeerd is om dit of dat te eten of te drinken. Dit is in het kort hoe ik denk dat Christenen met elkaar zouden moeten omgaan als zij er verschillende meningen op nahouden wat betreft het eten en drinken. (Tenzij het gaat over het drinken van alcohol natuurlijk, want dat is een ander verhaal).
Maandag, 18 juni, 10:49G
Kijk het is gewoon heel simpel je moet verder kijken dan je neus lang is. Alles tegenwoordig wordt vol gemest met hormonen en verkeerde voeding en dat brengen wij dan ook in ons lichaam er is veel meer aan de hand dan enkel wat wij lezen uit de Bijbel, Wat bedoeld is uit de Bijbel word helaas niet toegediend jij gaat mij niet vertellen dat in vele restaurants men de vlees eerst wast en zout en het bloed er uit laat. Als jij denkt dat er geen lijst is van goede voeding en slechte voeding zou ook niemand op dieet gaan en iedereen modder vet worden (Behalve als je een goede stofwisseling heb)
Er is goed en er is kwaad kan nooit enkel goed zijn omdat Jahweh op aarde is geweest anders zouden velen Joden hem ook aangenomen hebben. lucifer is heerser op aarde niet God en zolang dat zo is is het helemaal niet goed op aarde men moet wel beseffen dat wij allen ziek zijn alang vorens slecht voedsel op aarde kwam en men zich beste kan bekeren en zijn leven te veranderen. Jahweh zei ook kom niet om af te schaffen. Hiermee bedoel ik te zeggen dat illuminati de mensheid volpropt om vervolgens uit te roeien nwo weet niet of je daar van op de hoogte ben? Want weet wel dat sommige Kebabs zaken gewoon varkens vlees toe dienen zag ik laatst op Youtube. En zo dus onze moslim broeders het toch naar binnen krijgen maar ja krijgn hun ook door bepaalde snoep goeden met varkens vet. Zo zie je dus dat men gewoon niet eens weet wat hun eten en als men niet onderzoekt ook nooit zal weten. Het is aan ieder zelf te beslissen wat hij of zij eet maar als je je afvraagt waarom puisten,haargroei op andere plekken bij vrouwen ontstaan en nog steeds niet afvallen en niet weg gaan zal je toch eens moeten kijken wat je eet en drinkt.
Maandag, 18 juni, 22:24Raf
Beste G,

Ik ben het met je eens dat heel veel voedsel in onze winkelrekken niet zo gezond is als het oogt. Het is daarom ieders verantwoordelijkheid om goed uit te kijken wat men koopt en waar men het koopt.

Maar deze discussie gaat over het eten van halal vlees, ongeacht als dit nu van goede kwaliteit is of niet. Ik heb je proberen uit te leggen waarom ik geloof dat de Bijbel leert dat zulk vlees op zichzelf niet onrein is, en als je dat gelooft dan kan er niets op tegen zijn om het te eten, op voorwaarde dat je anderen hiermee geen aanstoot geeft. Kan jij deze gedachtegang vinden in de woorden van Paulus?
Dinsdag, 19 juni, 10:44G
Mening dat het lekker is, maar omdat het geofferd word aan Allah het wel onrein is want alles wat van uit God komt is heilig al wat buiten hem is niet en wat denkje van je geweten je weet je eet vlees dat aan een nep God word geofferd maar omdat je smaak pupillen zeggen mm lekker ga je door dan zet je toch jouw wil boven die van God. Alles wat op dat moment word vereerd aan een ander dan God is al onrein.
Zondag, 24 juni, 00:01Herman
Kan het niet zijn dat God begaan is met je hart? Hij Zijn Woord geeft om ons te reinigen, ons hart te zuiveren? Dat Hij niet alleen kijkt naar onze daden maar ook naar onze motieven (verborgene in ons hart), dat zuiverheid en reinheid alles te maken heeft met het hart in plaats van met de maag? (Jezus leert zijn discipelen hierover) maar dat zuiverheid in een tijd vol afgodendienst (waarin Paulus predikte tegen de bekeerde 'heidenen') betekend niet mee te gaan met rituelen van die afgodendienst.. ? Oftewel dat God niet tot Mozes sprak over callorieën, of Paulus wijsheid gaf over de verteerbaarheid van welk soort vlees maar dat God ons beschermt tegen gebruiken die tegen Zijn wil ingaan, namelijk gebruiken die niet onze relatie met elkaar of met God dienen maar een ander doel hebben dan dat.. (religie, afgodendienst, grote nadruk, uit de hand gelopen ritueel)...

De liefde van de man gaat door de maag (dat blijkt maar aan de populariteit van dit onderwerp) Gelukkig die van onze Vader niet.. ;).. God's zegen!
Donderdag, 19 juli, 12:05Aline
"De Hemelse voedselbank van Drs. Noordermeer, en "Moderne wetenschap in de Bijbel van Hobrink" hebben mij naast het lezen van de Bijbel erg geholpen en bevestiging gegeven m.b.t. keuzes omtrent voeding :-)! En ja, mijn huiduitslag en zware acne verdween toen ik iig geen onrein vlees meer at (en let op het niet meer eten van voeding mt e-nummers, genetisch gemodificeerd zetmeel, etc.). Over offervlees moet ik nog meer Zijn leiding vragen! Ik snap het artikel hierboven helemaal, en zou het zelf geschreven kunnen hebben.

Shalom,

Aline
Reacties 21 - 37 van 37

Reageer op deze blog







Poll van de maand

In de vakantie-periode is het moeilijker om tijd voor God vrij te maken, dan in de periodes buiten vakanties.

Laatste reacties

Waarom heb je nooit iets verteld?!

barthold - 28-07 Beste Broeders, Ik ben van...

Druk druk druk en het is ineens vakantie

Alwin - 26-07 Rust is ontzettend belangrijk....

Kebab, het verboden vlees...

Aline - 19-07 "De Hemelse voedselbank van...

Vertrouwen en God

Linda - 15-07 Ik heb op dit moment een...

In doorbraak moet je wandelen!

franka - 08-07 Ik bid ook al heel lang voor...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media