Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Hoe vaak gaat de Bijbel door jou heen?

Door: Victor DuponMaandag, 18 februari 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 10 keer gereageerd, 979 keer bekeken

Annuleren

Vorige week keek ik een dvd waarin Anne van der Bijl geïnterviewd werd. Anne van der Bijl beter bekend als “Brother Andrew” is een Nederlandse christelijke zendeling die bekend werd door zijn expedities gericht op het smokkelen van Bijbel naar communistische landen in de dagen van de Koude Oorlog. Het is een man met een ontzettende levenskracht, zijn wijsheid deed mij verbazen. Zo vertelde hij aan Henk Stoorvogel over de Bijbel: “Het gaat er niet om hoe vaak je door de Bijbel heen gaat, maar hoe vaak de Bijbel door jou heen gaat!”

Om met zijn woorden te spreken kon ik merken dat de Bijbel vaak door hem heen gegaan was en hem tot een bijzonder mens heeft gevormd. De woorden van God leefden in zijn hart.

 

De Bijbel is een boek dat je van binnenuit zal veranderen. Het zijn Gods woorden.

 

Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden. (Hebreeën 4:12)

 

Anne van der Bijl:”Wanneer je elke dag drie hoofdstukken leest en op zondag vijf, dan heb je binnen 1 jaar de Bijbel uit”

 

Deze raad heb ik ter harte genomen, ik las al regelmatig in de Bijbel maar geen drie hoofdstukken per dag. Een goede vriendin had hetzelfde interview bekeken en had ook deze raad op gevolgd en ik merkte bij haar een grotere bewustheid en levenskracht in no-time. Het verbaasde mij…die uitwerking op een persoon.

Gods woord- de Bijbel- is niet zomaar een boek zoals alle andere boeken, De Bijbel zijn Gods woorden en is geschreven door schrijvers die regelrecht onder de controle stonden van de Heilige Geest. Denk aan Paulus, Mozes, Lucas en noem maar op. Het zijn dus niet zomaar woordjes, maar woorden –wanneer wij ze opnemen- in ons gaan werken en een uitwerking zullen gaan hebben. Net zoals als bij Anne en bij die vriendin. Bid om een verlangen om de Bijbel te lezen.

 

Want het koninkrijk van God bestaat niet uit woorden maar uit kracht.

(1 kor.4:20)

 

En als je er naar handelt, krijgt het nog een veel grotere uitwerking. Jezus zegt:"Wie deze woorden van mij hoort en ernaar handelt, kan vergeleken worden met een verstandig man, die zijn huis bouwde op een rots."(Mat 7:24)

Toch zien we vaak de Bijbel als een dik boek, waar niet doorheen te komen is. Zo moeten we het niet bekijken. Ik zeg als Anne van der Bijl nogmaals:

 

Het gaat er niet om hoe vaak jij door de Bijbel heen gaat, maar hoe vaak de Bijbel door jou heen gaat!

 

Groeten Victor

Gerelateerd

  • Dat is niet-Bijbels!

  • De kracht van het Woord

  • De Bijbel is te oud

  • Een gevaarlijke Bijbel

  • Hoe zie jij de Bijbel ?

Reacties (10)

dinsdag 19 februari 2008, 13:46Geert
Hallo Victor,

Ik ben het met je eens dat het goed is om de bijbel te lezen, maar dat de bijbel je van binnenuit veranderd gaat mij te ver, ik geloof dat de Heilige Geest "wanneer deze in je leeft" je van binnenuit veranderd, mits je je daar natuurlijk voor open stelt. Ik kan nergens in de bijbel vinden dat God gezegd heeft dat Hij de bijbel in ons binnenste zou leggen ;)

Bedankt voor je blog en God's zegen,
Geert.
dinsdag 19 februari 2008, 19:20Victor
Hey Geert,

Je bent het vast met mij eens dat de Heilige Geest dingen duidelijk maakt, of dingen openbaart over personen/situaties etc.
Vb: je leest een vers uit de bijbel over dat je het eerst goed moet maken met je broeder met wie je een geschil hebt. Binnen geen seconde weet je wat je te doen staat en word je eraan herinnert dat je gister de ruzie met je vriend nog steeds niet uitgepraat hebt.

Ik geloof ook dat God gelezen/opgenomen bijbelteksten kan gebruiken om tot je te spreken in een situatie.

Bijvoorbeeld je bent zwaar geiriteerd door je broertje, en wilt hem wel een klap verkopen. Dan is daar de Heilige Geest die je in nog geen seconde na die bepaalde gedachte een (door jou gelezen )Bijbel tekst in geeft en waarna je gehoor geeft en zo je jezelf leert te beheersen. Zo verander je (ook gedrag als je het woord opvolgt...) langzaam door de Bijbel/Heilige Geest die het gebruikt.

Wat je zegt klopt ook, het is ook de Heilige Geest in ons, maar tegelijk een mix van Gods woorden lezen, en de Heilige Geest die het weer gebruikt, naar jou en anderen toe.

Op die manier ervaar ik het. Verder heb ik geen concrete bijbelteksten voor je
die mijn stelling onderbouwen. Alleen dus wat ervaringen.

Leuk hierover te praten.

Groeten Victor
woensdag 20 februari 2008, 08:06Geert
Hey Victor,

Jouw ervaringen zijn heel goed en de H. Geest gebruikt ook gelezen teksten vanuit de bijbel (overigens niet alleen teksten vanuit de bijbel), maar de H. Geest citeerd niet alleen, Hij is een sprekende LEVENDE persoon waarmee we dagelijks elk moment contact kunnen hebben omdat Hij in ons is, het is de belofte van Jezus dat Hij ons niet alleen achter zou laten maar dat Hij de H. Geest zou sturen die ons zal en wil leiden elk moment van de dag.
Soms krijg ik de indruk dat bij veel mensen de bijbel alleen maar het "gesproken" woord van God is (hiermee zeg ik niet dat dit bij jou het geval is hoor) en dat de H. Geest alleen maar daaruit kan putten en dat is wat ik niet kan en wil geloven, ik hoop dat je me begrijpt.

Gr. en zegen Geert
woensdag 20 februari 2008, 18:53Victor
Ik geloof dat de HG de Bijbel gebruikt, maar daarnaast ook tientallen andere manieren.

Geert: 'Soms krijg ik de indruk dat bij veel mensen de bijbel alleen maar het "gesproken" woord van God is'

Het is het toch ook gedeeltelijk? Kun je is uitleggen wat je daarmee bedoeld?

Greetz Victor
woensdag 20 februari 2008, 23:59Rudy Kinds
Misschien kan ik Geert voor zijn, Victor. Ik geloof ook niet de de bijdel het enigste gesproken woord is en dat de HG zich alleen maar uit de bijbel put. De bijbel is de gedocumenteerde zelfopenbaring van God en Jezus met de eerste commentaren (de handelingen en de brieven) hierop. Die commentaren zijn overigens een eerste aanzet tot wat nu de Traditie en heilsgeschiedenis van 2000 jaar Kerk is. De Heilige Geest spreekt ongebonden door tijd en ruimte heen. Daarom is in een juiste studie van de Traditie van de Kerk ook een steeds verfijnerende geloofsontwikkeling te zien in de tijd te zien. Met name de ontwikkelingen in de zedenleer evanals de moraaltheologie met de genade- en verlossingsleer wordt de werking van de Heilige Geest steeds zichtbaarder en hoorbaarder.

Maar ik besef dat in protestantse kringen mijn verhaal niet begrepen zal worden omdat de sola fides en sola scriptura cultuur de heersende zal zijn....

Groetjes!!
donderdag 21 februari 2008, 08:38Geert
@ Victor en Rudy,

Hey mannen,

Ik denk dat jij Rudy, het heel goed verwoord, ik krijg vaak de indruk bij mensen dat ze blijven hangen in de geschiedenis voor wat betreft de werking "zoals het spreken en het geven van openbaringen e.d. van de H. Geest" toch is de H. Geest de enige die ons wil en kan leiden hier en NU op deze aarde, Hij kent ONZE gedachte, ONZE cultuur en weet als geen ander hoe hier mee om te gaan. De bijbel is zo'n kleine 2000 jaar geleden geschreven in een tijd dat men heel anders leefde dan nu. Dat wil niet zeggen dat er heel veel in opgeschreven is waar wij ook vandaag ons voordeel mee kunnen doen, maar de H. Geest is een persoon die ons door en door kent want ook Hij is GOD en Hij wil ons in deze tijd leiden met en door zijn nu uitgesproken woorden en niet alleen met de kennis van een "geschiedenisboek" sorry voor mijn taalgebruik ik wil daarmee de kracht en de waarheid van de bijbel niet ondermijnen. Ik hoop dat jij Victor nu begrijp wat ik daarmee bedoel, wij leven nu en de H. Geest OOK!!!

Gr. en zegen allebei, Geert.
zondag 24 februari 2008, 10:05Victor
Ok Geert,

Dank je voor je uitleg, en rudy natuurlijk ook:)

We zijn het dus met elkaar eens dat de Heilige Geest op meerdere manieren spreekt. Waar ik dus meer waarde of ervaring heb met dit soort dingen bij de Bijbel dan door andere manieren.

Misschien heb je een tof verhaal van een voorbeeld van openbaring door de Heilige Geest naast de Bijbel. Ik heb dat persoonlijk niet echt heel veel. Af en toe door een droom. Of dat iemand anders naar mij toe komt met een woord...

Heb jij nog wat meegemaakt op dit gebied? Lijkt me leuk om te horen.

Fijne zondag!
donderdag 28 februari 2008, 08:47Geert
Hey Victor,

Wat laat maar ja, als ik het heb over de leiding en het spreken van de H. Geest dan bedoel ik daar niet mee dat het spectaculaire dingen of enorme openbaringen moeten zijn, voor mij betekend het niet meer en niet minder de leiding en de hulp van de H. Geest in je dagelijkse leven(beslommeringen).
Je gaf zelf ook al aan dat je wel eens op de vingers wordt getikt als je bepaalde dingen wil doen of gedaan heb die niet door de beugel kunnen, dat gebeurd ook bij mij, maar voor mij is het dan de rechtstreekse "bemoeienis"van de H. Geest, ik kan niet geloven dat Hij eerst even in de bijbel moet duiken om op te zoeken wat Hij moet zeggen, Jezus zei ooit dat Hij(de H. Geest) ons te binnen zou brengen wat Jezus in het verleden geleerd heeft en ons zou vertellen al wat Hij (de H.Geest zou horen), de leerlingen werden op de pinksterdag vervuld met de H. Geest en niet met de bijbel, die was er niet eens. Hoe werden de eerste christenen geleid, alleen door de H. Geest!!! Nogmaals ik probeer niet de waarde van de bijbel te ondermijnen.
Misschien ben ik nu wat duidelijker geweest, maar hier enkele van mijn belevenissen met Hem die voor mij meer betekende, o.a. tijdens een wandeling was ik eens uren bezig met het lied (God is Here) waarbij Hij mij tot op de draad duidelijk maakte wat dit lied eigenlijk zegt en voor ons zou moeten betekenen als wij dat zingen ik kon het niet los laten. Toen ik beleide dat ik dat heel vaak niet doe tijdens eht zingen er van kreeg ik een enorme aanraking van Hem waardoor ik van top tot teen Zijn aanwezigheid en liefde voelde en in tranen uitbarste van dankbaarheid. Ook weer tijdens een wandeling in de middagpause, ik liep langs de Waal en bad al lopende in tongen, en wist dus niet wat ik bad, even later ontstond er in mijn geest een enorme aanbidding en lofprijs voor Jezus met woorden die ik zelf niet kon bedenken die met een stroom in mijn gedachte kwamen, ook daarbij ervaarde ik Zijn aanwezigheid en liefde heel erg.

Gr. en zegen, Geert
zondag 2 maart 2008, 17:31Geert
He Geert,

Wat een mooie ervaring. Geweldig om dat te lezen.
Bedankt voor je uitleg. Inderdaad...wat je zegt is waarheid. Vroeger hadden ze de Bijbel nog niet in de tijd van de apostelen. Alleen de geschriften (Tora) het OT. Doch werden ze zeker geleid door de HG.

Denk je ook dat als je veel Bijbel leest, dat je meer vervuld raakt met de HG?
Daar werden ze zeker geleid door de HG.
maandag 3 maart 2008, 08:32Geert
@ Geert

Hallo Geert,

Leuk dat we dezelfde naam hebben,
ik geloof dat wanneer we de bijbel lezen we meer kennis krijgen over het leven van Jezus destijds en ook over het leven van de apostelen en dat is best heelk belangrijk, maar of we daardoor meer vervult worden met de HG dat bewtijfel ik, ik geloof dat wanneer de HG in ons komt Hij totaal in ons is, dus niet n klein beetje. Ik den dat we elke dag moeten kiezen en oefenen om naar Zijn stem te luisteren waardoor Hij steeds meer tot ons kan spreken.

Gr. en God's zegen, Geert

Reageer op deze blog





Laatste reacties

Meer dan de Bijbel?

chuck - gisteren om 14:20 Wie is er niet te...

Seks in het huwelijk

Hans - gisteren om 14:13 Wat gebeurt er als theologen...

De eeuwige discussie: Schepping - evolutie

CHUCK - 04-09 Hoe meer men weet des te meer...

Trouwen of samenwonen

anoniem - 04-09 Het belangrijkst is om eerst...

De basis

Sjoerd - 03-09 Dan is het dus hard nodig dat...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));