Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Hoe groot het mysterie!

Door: Victor DuponDonderdag, 27 september 2007
Terug
Categorie: Algemeen, 4 keer gereageerd, 606 keer bekeken

annuleren

Wanneer iemand mij liefheeft zal hij zich houden aan wat ik zeg, mijn Vader zal hem liefhebben en mijn Vader en ik zullen bij hem komen en bij hem wonen. Maar wie mij niet liefheeft, houdt zich niet aan wat ik zeg, en wat jullie mij horen zeggen, zijn niet mijn woorden, maar de woorden van de Vader door wie ik gezonden ben. Dit alles zeg ik tegen jullie nu ik nog bij jullie ben. Later zal de pleitbezorger, de heilige Geest die de Vader jullie namens mij zal zenden, jullie alles duidelijk maken en alles in herinnering brengen wat ik tegen jullie gezegd heb. (Johannes 14: 23 t/m 26)

 

Dit stukje uit het Johannes evangelie las ik gister. Ik vind het nog steeds lastig te begrijpen allemaal. Hoe zit de drie eenheid nou precies in elkaar?

 

Waar ik over nadacht: Is de Heilige Geest, niet de geest van God zelf als persoon? Zoals ik zelf ook een ziel, geest en lichaam heb? En zijn de Vader en Jezus niet één (persoon) als/in geest? God genoemd? En daarom uiteindelijk één?

 

Nu ik dit stuk schrijf moet ik echt nog 10 x meer nadenken dan over een gigantisch moeilijke wiskunde som, die ik niet kan begrijpen.

 

"Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. Waarom vraag je dan om de Vader te mogen zien? Geloof je niet dat ik in de Vader ben en dat de Vader in mij is? Ik spreek niet namens mezelf als ik tegen jullie spreek, maar de Vader die in mij blijft, doet zijn werk door mij. Geloof me: ik ben in de Vader en de Vader is in mij." (Johannes 14:9 t/m 11)

 

Dus Jezus is de Vader? Of is de Vader zichtbaar geworden in Jezus, omdat de vervuld was met de Heilige Geest (of Geest van de Vader?) en zo de Vaders persoonlijkheid zichtbaar is geworden?

 

Ik weet zeker dat er mensen zijn die dit ook erg lastig vinden om te begrijpen. Maar ik denk dat het goed is om je er in te verdiepen zodat je meer inzicht gaat krijgen hoe God als drie eenheid werkt.

 

"Knowing the cross and knowing Him, is knowing the One who created me..."

 

Heb jij hier wel eens over nagedacht? 

Gerelateerd

  • God de Heilige Geest (1)

  • Gods stem verstaan (1)

  • De verloren zoon en het verloren hart

  • De Heilige Geest

  • Het vaderhart van God

Reacties (4)

donderdag 27 september 2007, 20:42Rudy Kinds
De Kerk leert ons het volgende hierover: "God heeft wel sporen van zijn drie-ene wezen nagelaten in de schepping en in het Oude Testament, maar zijn diepste wezen als heilige Drie-eenheid vormt een mysterie dat voor het menselijk verstand alleen niet toegankelijk is, evenmin voor het geloof van Israël, vóór de menswording van Gods Zoon en de zending van de heilige Geest. Dit mysterie werd door Jezus Christus geopenbaard, en vormt de bron van alle andere mysteries." En verder: "De Kerk drukt haar geloof in de Drie-eenheid uit, wanneer zij één God belijdt in drie personen: Vader, Zoon en Heilige Geest. De drie goddelijke personen zijn één enige God, want ieder van hen is identiek met de volheid van de enige en ondeelbare goddelijke natuur. Zij zijn werkelijk van elkaar onderscheiden door de betrekkingen waarmee zij naar elkaar verwijzen: de Vader brengt de Zoon voort, de Zoon wordt door de Vader voortgebracht, de heilige Geest komt voort uit de Vader en de Zoon."

En over wie de Heilige Geest is leert de Kerk ons: "Hij is de derde persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid. Hij is God, één met en gelijk aan de Vader en de Zoon. Hij "gaat uit van de Vader" (Joh. 15, 26), die als beginsel zonder begin, de oorsprong is van heel het leven van de Drie-eenheid. Hij komt ook voort uit de Zoon (Filioque), omdat de Vader Hem als eeuwige Gave meedeelt aan de Zoon. Door de Vader en door de mensgeworden Zoon gezonden, leidt de heilige Geest de Kerk tot de kennis van "de volle waarheid" (Joh. 16, 13)."

Het grote "toverwoord" in deze is de Liefde. De Vader en de Zoon en de Heilige Geest zijn zo intens in Liefde verbonden dat ze in het absolute zijn niet te scheiden te zien zíjn en gezien kunnen worden.

Hopelijk heb je hier iets aan, Victor.
donderdag 27 september 2007, 23:13Victor
Hey Rudy,

Thnx voor je reactie. Vroeger nam ik het ook direct aan, dat God drie eenheid was zonder ook maar over na te denken.

Misschien heb ik wel mensen aan het twijfelen gebracht door deze post, maar ik denk wel dat het goed is dat mensen zelf ook gaan nadenken. Maar thnx voor je uitleg, cristal clear!

Gr. Victor
vrijdag 28 september 2007, 19:45Marienk
Het blijft een lastig onderwerp. God heeft het aan ons niet geopenbaard. Jezus zegt het ook op en manier waar we van kunnen zeggen. Dat hij van ons geloof verwacht, maar ook dat we goed naar hem kijken. Als ik terug kijk op mijn leven mag ik zeggen dat ik God ben gaan leren kennen door Jezus. Ik mag zeggen dat ik steeds meer ga zie wie God is. Maar om terug te komen op het stukje wat je schrijft, het volgende wij mensen zien ons zelf vaak als een mens met bv handen voeten een hoofd etc. o, ja ook een ziel en een geest bij ons horen deze dingen bij elkaar altijd en over al. Maar de praktijk wijst uit dat dat niet altijd zo is. Zeker in de occulte wereld is er meer mogelijk dan dat wij als nette christenen weten. Als we zien dat God alom tegenwoordig is al wetend al wijs dat zijn begrippen die we niet kunnen door gronden. Net schreef ik dat in de occulte wereld meer mogelijk is dan in de onze maar dat is natuurlijk absolute onzin!! Zoals je weet heb been wij een almachtige alwetende al wijze God die het kopieerwerk van satan ver te boven gaat!! Maar het heeft deze almachtige God behaagd, ons niet alles te openbaren tot de bestemder tijd, zoals ze dat zo mooi zeggen. Victor ik geloof dat als je blijft in die "vreze des HEREN" geloof ik dat God je steeds meer en meer de geheimenissen van zijn Koninkrijk gaat openbaren. Veel zegen toegewenst in jou leven en dat van je mede gebedsbroeds!
Groet je broertje Marienk
zaterdag 29 september 2007, 18:26Marienk
Dank je wel voor je reactie Marienk. Ik denk aaah dat is Marienk die reageert haha!

Ik geloof ook dat er geen limits zijn in het kennen van God zoals jij dat zegt. Daarom zou ik ze graag uitzoeken door te blijven leven met God en het Hem te vragen.

Succes daar in kampen, ik moet is ff kijken naar je nieuwsbrieven op de andere hotmail acount haha;)

Reageer op deze blog





Poll

Het is niet de bedoeling dat je als christen seculiere muziek luistert.

Laatste reacties

Hemel en hel

Jan Paul - vandaag, 1:53 uur geleden Dat is zo Nodoubt, maar het...

Rob gaat 18 april voor 10 weken naar Indonesië (!!)

Mark Boerman - vandaag, 5 uur geleden Hallo Kees, Ik kan doorgeven...

Streven naar de standaard

Nodoubt - vandaag, 8 uur geleden "Laat dat je motivatie zijn,...

Dat is niet-Bijbels!

Obey - 21-04 -edit- We raden je aan je email...

Keuzes...

Nodoubt - 20-04 @Joshua, Ik ben mij ten...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));