Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Het staat geschreven

Door: Mark WinkelaarVrijdag, 5 februari
Terug
Categorie: Algemeen, 84 keer gereageerd, 549 keer bekeken

annuleren

Volgens de één onmisbaar, terwijl de ander beweert dat je best als christen door het leven kunt gaan zonder de bijbel te lezen. De één is overtuigd dat de bijbel het onfeilbare woord van God is, terwijl de ander dit boek meer als een richtlijn ziet. Best apart dat binnen het christelijk geloof, er zo verschillend wordt gedacht over de bijbel.

Hoe zie jij dit boek? Vind je het leuk om in te lezen? Lees je er elke dag uit, of bijna nooit? Studeer je wel eens in de bijbel, heb je wel eens een bijbelboek geprobeerd samen te vatten, of de hoofdgedachte er uit te halen? Of lees je de bladzijde die toevallig openvalt als je het boek zachtjes met zijn rug op je nachtkastje laat vallen?

Hoeveel autoriteit geef je aan de bijbel? Geloof jij dat Jezus echt over het water heeft gelopen op basis van wat er in de bijbel staat, of geloof jij dat dit verhaal figuurlijk bedoelt is? Geloof jij dat Mozes de Israëlieten door de rode zee leidde doordat God het water deed wijken, of zie je dit meer als een leuk kinderverhaal? Is de bijbel door God geïnspireerd en door mensen opgeschreven, of door mensen bedacht? Er zijn in Nederland, volgens mij, evenveel opvattingen hierover als dat er mensen zijn.

Ik vind het logisch dat je niet in de bijbel gelooft, als je niet in God gelooft. Ook al heeft de bijbel meer wetenschappelijk historische autoriteit dan welk ander boek dan ook. Maar ik vind het wel vreemd dat je als je christen bent de bijbel als een richtlijn ziet, en het voor de rest geen autoriteit gunt.

Elke schrifttekst is door God geïnspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven, zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust. (2 Tim 3:16)

Als je toch gelooft in Jezus, dan wil je toch meer over Hem te weten komen. En hoe doe je dat? Door de bijbel te gaan lezen. Ook zie je hoe God werkt in de bijbel, er staan zoveel verhalen in over Hem, als je in Hem gelooft, dan wil je over zijn manier van doen toch meer te weten komen? Dan wil je de woorden, die Hij gesproken heeft, toch lezen? Als Paulus, Petrus en Johannes schrijven over de ‘rabbi’ die hun drie jaar gevolgd hebben, de man waar jij in gelooft, dan wil je toch weten wat ze over Hem schrijven? Als je in Jezus gelooft, die zijn leven voor jou heeft gegeven, dan wil je toch weten hoe je jouw leven in kan zetten voor Hem?


Toch?


Mark winkelaar

Gerelateerd

  • De Bijbel is te oud

  • Hoe zie jij de Bijbel ?

  • Meer dan de Bijbel?

  • De Bijbel en de mens

  • Bijbelteksten memoriseren

Reacties (84)

Reacties 61 - 80 van 84
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • >
zaterdag 13 februari, 01:20Obey
ik heb dit vaker, volgens mij ook wel gezegd hier eerder, maar anyway, weet je wat er in dit gedeelte staat, het is werkelijk prachtig :)
weet je wat, ik doe er twee.
Eerder op de avond, ook na het cellospelen, kreeg ik dit woord, na het ordinair openen op een bladzij:
De hand van onze God is ten goede over allen die Hem zoeken, maar zijn macht en zijn toorn zijn tegen allen die Hem verlaten. Dus vastten wij en smeekten onze God hierover, en hij liet zich door ons verbidden.
Dit gedeelte staat in Ezra 8: 22,23. Prachtig.
Eerder, en dit vond ik bemoedigend, omdat het wel mijn ervaring is en ik er de trouw van onze God in zag, kwam ik ergens anders de volgende tekst UIT Samuel tegen (Nu trouwens deze: gij zijt werkelijk aangenaam in mijn ogen, als een engel Gods, 1 samuel 29:9)
DE HERE HAD NU EEN DAG VAN TE VOOR DE KOMST VAN SAUL AAN SAMUEL GEOPENBAARD: MORGEN OM DEZE TIJD ZAL IK EEN MAN UIT HET LAND VAN BENJAMIN TOT U ZENDEN: HEM ZULT GIJ TOT VORST OVER MIJN VOLK ISRAEL ZALVEN EN HIJ ZAL MIJN VOLK VERLOSSEN UIT DE MACHT DER FILISTIJNEN. WANT IK HEB ACHT GESLAGEN DAT GELOOF IK NIET OP MIJN VOLK OMDAT ZIJN HULPGEROEP TOT 3 UUR MIJ IS DOORGEDRONGEN. (Samuel 1 9:15,16 mag je ten opzichte van 15 iets geringschatten :))
zaterdag 13 februari, 10:19Nodoubt
@Hans, nee begrijp me niet verkeerd he. IK zeg NIET dat homo's niet in de kerk getolereerd mogen woren etc. Nee, dat zeg IK niet... dat zegt de BIJBEL. Even voor de duidelijkheid he, ik herhaal alleen wat de Bijbel zegt.

@Joshua
Hoe de details van de rol v.d. vrouw precies vormgegeven moeten worden heb ik nooit uitgezocht. Ik dacht dat het nl. eenvoudig is: om de reden die je noemt en omdat de vrouw in een andere ondergeschikte rol is komen te staan. Voor haar eigen bestwil trouwens. Dus door HOE ze geschapen is, dus meer gevoel wat prachtig is, maar ook gevaarlijker is. Bijbel zegt dat ze geen gezag mogen hebben over de man en niet mogen leren.
zaterdag 13 februari, 10:23Nodoubt
"Een vrouw dient zich gehoorzaam en bescheiden te laten onderwijzen,ik sta haar dus niet toe dat ze zelf onderwijst of gezag over mannen heeft; ze moet bescheiden zijn. " 1 Tim 2:11,12
zaterdag 13 februari, 10:42Hans
Joshua,
Van de hak op de tak lijkt me een beetje een wonderlijke zegswijze in dit zinsverband, maar ik snap wat je bedoelt :p.

Enkel snap ik niet dat je dat verdedigend of aanvallend noemt. Mijn interesse ligt hem namelijk in het doorgronden van jouw Godsdienstbeleving. En dat is best lastig ;).

Dat komt vooral omdat mijn beleving een andere is. Waar ik lees dat jij je niet wilt laten beinvloeden, zou ik ervoor kiezen om invloed te laten gelden. Waar ik zou willen bemoedigen en inspireren lees ik bij jou een ontmoedigend opbouwen van muurtjes, alsof je jouw geloof exclusief zou willen houden. Begrijp je?

Wat wel grappig is is dat Nodoubt nu hetgeen illustreert waat Teeuwen op wees. Omdat je hier niet enkel met Christenen onderling bent zul je volgens mij echt meer moeite moeten doen om uit te leggen hoe je vanuit de bijbel je mening onderbouwt (met christenen onderling volgens mij ook, maar dat is wat anders ;)).

Het knippen en plakken van een enkel zinnetje zonder te kunnen vertellen hoe die volgens jou geplaatst moet worden en waarom getuigt naar mijn idee van die passiviteit en gemakzucht waar we het eerder over hadden ;).

Groet! Hans!
zaterdag 13 februari, 17:43Joshua_Cobussen
Hans Teeuwen in zo gebruikt door de duivel!
Christenen zeggen al zo weinig het staat geschreven en door dit soort dingen te doen probeert hij dat christenen het nog minder gaan doen.
En mensen van het geloof af te houden.

Ik snap wel dat je dat lastig vind, maar je moet niet afdoen van het woord.
Het woord is zo belangrijk dat God het nog boven Zijn naam verheft, in de psalmen staat dat.
Er word op meerdere plekken gewaarschuwd dat je niet moet af doen van de woorden die geschreven staan.
zaterdag 13 februari, 17:44Joshua_Cobussen
Ik bedoel met andere woorden dat het woord nog boven Zijn naam staat.
zaterdag 13 februari, 18:08Obey
Waar staat dat Kabel?
zaterdag 13 februari, 18:33Obey
&acute;For You have magnified Your word above all Your name&acute;, psalm 138:2.
IN mijn NGB staat het anders, dit is de engelse vertaling die ik vond:)
zaterdag 13 februari, 18:56Joshua_Cobussen
Obey.

De SV zegt dat ook.
En wat bedoel je met waar staat dat Kabel?
Wat is Kabel?
zaterdag 13 februari, 19:17Obey
-vergeeft zichzelf dat hij hierom moet lachen
ik bedoelde Kaleb. maar ik heb nu pizza in de oven :)
zaterdag 13 februari, 19:36Obey
hij is nog niet klaar :) dit soort info liet ik eerst weg, omdat ik satan aan het binden was, in zekere zin no kidding. Bind je er één, bindje er twee, of bind je beelzebub? Hoe je het wendt of keert, vóór de burenruzie was ik aan het vasten, 28 mei plusminus en de dag nádat de buurman mijn huiskamer was binnengedrongen (hij ging gewoon naar binnen, maar ongewenst, half tien &acute;s avonds), hoorde ik viermaal &acute;satan gaat rond als een briesende leeuw&acute;. Pas later die dag ontving ik een profetisch stukje van iemand die ik al langer kende uit Amerika, zij stuurt dat soort boodschappen ter bemoediging uit, en daar stond datzelfde vers ook in, plus een soort analogie (die ik onmiddelijk op mezelf betrok). Er was een jongetje dat erg gelukkig was :) --= me, en werd bedreigd door ik meen een leeuw. Iemand reageerde daarop, omstanders waren ook geschokt door het feit dat het jongetje zo ongehinderd werd bedreigd (lees de andere forumleden van het forum waar ik op schreef, bv, dat is een kwestie van intepretatie) en ik vroeg haar om voorbede. Daaruit ontstond het idee om naar de politie te gaan en het hele vervolg van het verhaal, inclusief uiteindelijk de opname in de psychiatrische kliniek. Ik zie dat als geestelijke strijd, ik ben nu uit de kliniek, een geweldige overwinning en voor de rest twijfel ik over de interpretatie van de overwinning, maar omdat dit met bijzondere tekenen gepaard ging (zoals dood ramses shaffy op bepaald moment, storm 3 juli, en dood grootouders na een woord, vergelijk deuteronomium 18:15 en 18, waar ik door anderen op werd gewezen en een andere profetische anaolgie, waarbij een fakkeldrager, na een afbakeningslijn van oordeel deze aanstook met een vlam en ik dit meende te zijn, op de dag dat Obama de nobelprijs voor de vrede kreeg uitgereikt) verwacht ik bijzondere dingen. :) Mijn verwachtingen zijn groot, MAAR
omdat ik ook al anderhalf jaar blauwdruk hoorde, vóórdat ik een boekje las, waarin dit woord werd gebruikt bij een man die ongeveer 123 gebeurtenissen precies door engelen kreeg uitgelegd in diverse bezoeken en die dit ook in het oude testament al deed, bijvoorbeeld bij grote veldslagen in het oude testament, en omdat ik zelf de ervaring heb gehad dat engelen mij &acute;snachts, in ieder geval één bezocht en ik de woorden van kennis ook zie als boodscahppen van engelen en daar ook regelmatig om bid en weet dat God de tijden in zijn hand heeft -is dit nog een zin?,
komt het allemaal wel op zijn tijd.
zaterdag 13 februari, 22:54Nodoubt
@Hans,

"Het knippen en plakken van een enkel zinnetje zonder te kunnen vertellen hoe die volgens jou geplaatst moet worden en waarom getuigt naar mijn idee van die passiviteit en gemakzucht waar we het eerder over hadden"

Is het echt zo moeilijk dat je verdere uitleg nodig hebt? Wat begrijp je er niet aan? Als je een gerichte vraag stelt kan ik misschien helpen.

Maar je zult wel moeten realiseren dat 'een zinnetje' voor mij niet zomaar een zin is maar Gods woord! En als dat zo simpel en eenvoudig zegt dat vrouwen geen gezag moeten hebben over mannen (en de rest v.d. Bijbel ondersteunt dat) dat is het niet zozeer een kwestie van begrijpen en urenlang over ouwehoeren maar het is een kwestie van gehoorzamen. Dan komt het verdere inzicht later wel.

Mensen die geen respect hebben voor Gods woord willen best uren lang discussiëren over dat Gods woord niet betrouwbaar is en dat je er alles in kunt zien etc. Dat heb ik vaak genoeg gedaan, het is zinloos. Ze willen gewoon niet gehoorzamen aan het Woord.

En jij?
zaterdag 13 februari, 22:57Nodoubt
<edit> .....Dit soort reacties vinden wij als gebedsbroedersteam onaanvaardbaar! <edit>
zondag 14 februari, 12:10Hans
Laat ik eens vanuit een andere invalshoek proberen te zeggen wat ik bedoel. :)

Want ik lees in de woorden van Nodoubt en Joshua - in dit geval - een zekere volharding. Dat is op zichzelf mooi, maar volgens mij ook direct het gevaar ten opzichte van andere mensen met andere gedachten of andere overtuigingen. Want het vasthouden aan je eigen overtuiging en de waarheid die je daar in ziet kan naar mijn idee ook verworden tot een verstarring. Zeker wanneer je de ander niet goed duidelijk kunt maken wat je precies uit een citaat opmaakt en waarom (of een deelcitaat ten opzichte van de deelcontext en de gehele context van de bijbel).

Er zijn honderden interpretaties mogelijk van citaten, teksten en de onderlinge verhoudingen. Een vraag als "Is het echt zo moeilijk dat je verdere uitleg nodig hebt?", kan dan ook alleen maar beantwoord worden met ja naar mijn idee. Iedere andere zienswijze wegwuiven en niet serieus nemen getuigt volgens mij alleen maar van hoogmoed en neerbuigendheid.

En omdat naast volharding ook rechtvaardigheid en zachtmoedigheid mij uiterst belangrijk lijkt is het wel erg curieus om vanuit jouw eigen interpretatie mensen uit je kerk te weren of te beletten om te spreken, zoals je zei.

"Mensen die geen &#8230; het is zinloos" zou wat mij betreft kunnen gelden voor mensen die duidelijk laten blijken een afkeer te hebben van je geloof(srichting) of geloof in het algemeen. Desondanks zou ik er zelfs dan niet voor kiezen om diegene te negeren en links te laten liggen! Maar tussen die optie en de volhardendheid van J & N liggen nog vele mogelijkheden van twijfelaars of andersgelovigen of -denkenden ;).

Kortom, wat ik probeer te zeggen met veel woorden: afdoen aan het woord wordt snel al ingevuld aan afdoen aan mijn eigen interpretatie van het woord én andere mensen die wellicht afdoen aan dat woord of er andere overtuigingen ten opzichte daarvan op nahouden afwijzen.
zondag 14 februari, 12:14Hans
snel al ingevuld aan = snel al ingevuld als!
zondag 14 februari, 14:25Nodoubt
"Er zijn honderden interpretaties mogelijk van citaten, teksten en de onderlinge verhoudingen."

Maar ze zijn niet allemaal correct. Het is hard werk om een juist beeld te krijgen v.d. Bijbel. (juist is uiteraard een subjectief begrip) Jouw opmerking klopt op zich zelf genomen wel. Overtuiging van een juiste Bijbel uitleg zal tot verstarring kunnen leiden. Maar ook kan het zijn dat wat verstarring lijkt voor de een, het rotsvaste geloofsvertrouwen is voor de ander.

Het is soms de eenvoudigheid van sommige Bijbelteksten zoals diegene die ik citeerde die mensen niet willen accepteren omdat het niet overeenkomt met het bestaande geloof.
Hoe deze tekst zich verhoud tot de rest v.d. Bijbel? Ik ben nog geen afwijkende Bijbel leer tegengekomen over dit onderwerp en durfde daarom deze tekst los van een verdere context te plaatsen.

Vaak merk ik dat mensen met weinig Bijbelkennis, weinig vertrouwen in de Bijbel, de grootste voorvechters zijn v.d. 'er zijn 1000 interpretaties en meningen mogelijk' mening. Net zo zeer als veel kennis zekerheid kan geven met het risico van arrogantie, kan weinig kennis ook onzekerheid opleveren met het risico van onwetendheid en onBijbels redeneren.
zondag 14 februari, 20:18Joshua_Cobussen
Hans.

Vraag om bijstand van de Heilige Geest, de Geest maakt levend.
Je zal het woord nooit begrijpen zonder dat de Geest je er licht op geeft.
Wat we dan ook zien, de licht die God mij geeft dat is Zijn genade naar mij toe en daar ben ik dankbaar voor.

Voor de rest, mensen kunnen aanstoot nemen aan het woord, of mensen hebben jeukende oren, dat ze slechts willen horen wat plezierig voor ze is.
Je kan honderden verhalen vertellen aan mensen wat ze prachten vinden (dit zie ik veel predikanten/sprekers ook doen) maar als we nou eens dingen vertellen waar we echt wat aan hebben ook al doet het soms zeer, of past het niet in ons rijtje.
Als je de wil van God doet dat telt, en openbaring in de schrift komt door God.
Dus nu wij weten dat openbaring uit het woord van God komt, dan gaan wij dus ook met een andere kijk het woord lezen, niet van uit onze eigen visie, maar een open houding naar God toe, Heer wat wilt U mij laten zien.
woensdag 17 februari, 15:51Hans
Joshua,
Volgens mij is de wederzijdse beleving wel redelijk helder (verder uitkauwen is ook weinig interessant voor de gemiddelde lezer denk ik ;)), maar ik ben naar 2 dingen erg benieuwd.

Enerzijds vraag ik me af hoe jouw Gods/geloofsbeleving zich verhoudt tot andere belevingen of andere mensen in de maatschappij (hoe ga je daarmee om, ga je daar überhaupt mee om, hoe beïnvloed je elkaar of in hoeverre ben je geneigd dat te doen en op welke manier of ben je juist afkerig etc).

Anderzijds: denk je dat echte genade of geloof of echt contact met god niet voor iedereen is weggelegd?

Wellicht ben ik wat fijnzinnig aangelegd, maar een open houding is ook persoonlijk invulbaar lijkt me ;). Al die geloofsrichtingen maken dat al zichtbaar ;).

Groet! Hans!
donderdag 18 februari, 00:16Joshua_Cobussen
@Hans.

Wil je mijn Gods beleving kennen?
Zal je tot bekering moeten komen, want ik begrijp dat jij andere opvatting hebt en niet een christen bent? Wat hier in onder andere opvalt is dat je God met een kleine letter schrijft en gezien je eerdere reacties dus.
Ik denk zeker dat echte genade en geloof en echt contact met God voor iedereen weg gelegd is, maar ze moeten zich wel bekeren.
Ik ga wel om met ongelovigen, hier zit wel degelijk een verschil met relatie ten opzichten van een bekeerde christen.
Ik heb trouwens eigenlijk niet echt vrienden die niet gelovig zijn, ja een paar misschien.
Maar ik heb nooit echt vrienden gehad, tenminste geen echte.
Nu heb ik wel een paar echte vrienden en Jezus natuurlijk mijn grootste Vriend, prijs God daar voor.

Voor de rest snap ik niet waarom jij steeds je vragen blijft herhalen, met een soort van toevoeging, waardoor jij probeert duidelijker te maken tegen over mij.
Weet je waarom ik dit niet snap, het is als volgt: Als je goed kijkt dan kan je behoorlijk goed zien wat mijn geloofsbeleving is: ik ben radicaal, ik doe niet mee met de wereldse dingen, ook al zie jij dit volkomen anders, mijn geloofsbeleving is als volgt: Het leven is alleen in Jezus, Jezus is alleen het leven! Jezus staat centraal in mijn leven.
Duidelijk toch?
donderdag 18 februari, 01:21Hans
@ Joshua:

Ik denk dat het antwoord heel eenvoudig is. Als ik het zo inschat dan verschillen we best wel veel, en dat intrigeert mij op de 1 of andere manier :).

Ten tweede omdat ik denk dat jouw geloof en de beleving en invulling daarvan óók vertaald dient te worden naar je leven op de wereld (waar je (aardse) leven zich nu eenmaal afspeelt). Ik ben gewoon erg nieuwsgierig hoe dit zich dat concreet gezien tot elkaar verhoudt!

Wellicht klinkt het vreemd voor jou, maar ik heb een soort natuurlijke behoefte om te willen (proberen te) begrijpen hoe andere mensen in elkaar steken en waarom ze doen wat ze doen e.d.

Daardoor werd ik ook even vastgehouden door de zin "ik heb nooit echt vrienden gehad". Een kort, maar veelbetekenend zinnetje ;), waar ik meteen weer verbanden in ga zoeken m.b.t. je opinie die je hier telkens met ons deelt en je Godsbeleving (die hoofdletter was toeval hoor ;)).

Fijn om te horen in ieder geval dat je vriendschap gevonden hebt! ;)

Ennuh, slaap lekker ;),
Hans!
Reacties 61 - 80 van 84
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • >

Reageer op deze blog





Poll


Er is geen Bijbelse basis voor vlaggen en dansen in de kerkdienst

Laatste reacties

De vrouw van je leven!

Jan Paul - vandaag, 2 uur geleden Hallo Mark, als ik het goed zie...

Terugkeer van Jezus

Joshua_Cobussen - vandaag, 9 uur geleden Nog 1 van de leukste teksten...

Stelling week 12-13

Joh de Vries - gisteren om 19:43 De bijbel kende geen...

Voorbij de cliché

Jan Paul - gisteren om 13:51 Inderdaad Michel, het is een...

Midden-Oosten

Jacqueline - 27-03 Hey Victor, wat een goede blog...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));