Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Hemel en hel

Door: Mark WinkelaarVrijdag, 6 februari 2009
Terug
Categorie: Algemeen, 299 keer gereageerd, 6303 keer bekeken

Het aloude doomscenario, de duivel met een rode drietand smalend in de vlammen en God op de troon in de hemel. Waar gaan wij heen? Dat is de grote vraag. Het woordje hemel komt 740 keer voor in de bijbel, het woordje hel niet één keer.

 Het is dus blijkbaar een woordje dat we zelf hebben bedacht. De hemel heeft 2 betekenissen; Dat blauwe geval dat je ziet als je omhoog kijkt en de plek waar God troont. Of dit één en dezelfde plek is weet ik niet, het zou kunnen.

Ik heb wel eens de vraag gekregen van mensen uit mijn klas: ‘Ga ik naar de hel?’ Wow, beetje confronterende vraag. Ik zei dat ik het niet wist en dat God over dit soort dingen gaat, ik niet. Het is al een tijdje geleden dat mij dit gevraagd werd, als ze mij het nu zouden vragen had ik een wedervraag gesteld.

Veel mensen, ook christenen, hebben een verkeerd beeld van hemel en hel. Nu heb ik er zelf ook nogal moeite mee, dus als je aanmerkingen hebt hoor ik het natuurlijk graag :) Als je mensen vraagt of ze naar de hemel of naar de hel willen, zegt natuurlijk iedereen dat hij/zij naar de hemel wil. Maar veel mensen hopen (volgens mij) God daar niet te vinden, iets wat nogal lastig is. Stel ik zou tegen iemand zeggen dat hij naar de hel zou gaan als hij nu zou sterven. Hij zou zeggen: Dat is toch niet eerlijk? Dus alleen de gelovigen gaan naar de hemel? Wederantwoord: Als je graag naar de hemel wilt, dan kan dat; accepteer het offer van Jezus, bekeer je van je zonden en laat God je leven leiden, God’s cadeau aan jou! Ik vraag me af wat hij zou doen. Je wilt naar de hemel, maar de manier om er te komen wil je niet aannemen. Mensen willen God niet in hun leven.

Heb je er wel eens over na gedacht dat God niet kan vergeven? Als God rechtvaardig is dan kan Hij niet vergeven. Stel, je komt op een avond thuis, je treft je hele familie dood aan en de moordenaar krijg je te pakken met het bloed nog aan zijn handen. Je brengt hem voor de rechter. De rechter zegt tegen hem: ‘Je hebt een hele grote fout begaan, maar ik vergeef je omdat ik een liefdevolle rechter ben. Zou je niet schreeuwen om gerechtigheid? God kan vergeven omdat Jezus is doodgegaan, Hij heeft de straf gekregen die wij hadden moeten krijgen. De straf van God. Hemel en hel? De hemel binnengaan kan alleen door Jezus Christus.

Groet,

Mark

Gerelateerd

  • Jesus is coming, look busy!

  • 'God schiep de aarde niet, hij scheidde haar'

  • Heaven 'nd Hell

  • Ben jij er klaar voor?

  • Vergaat de wereld?

Reacties (299)

Reacties 1 - 20 van 299
  • <
  • 1
  • 2
  • ...
  • 14
  • 15
  • >
Vrijdag, 6 februari 2009, 08:01Jan Paul Kok
Beste Mark, je schrijft een belangrijk stuk, waar ik op in wil gaan, maar ik moet de tekst volgen, dus ik ga telkens even terug naar boven. 1e: "het woord hel komt in de bijbel niet 1x voor." Ken je de concordantie Trommius? Vast wel. Een onmisbaar boek voor schriftspitters en Godzoekers zoals wij. In mijn editie, 25e druk 1992, Kok Voorhoeve Kampen, staat op p. 323, ongeveer tweederde kolom zowel Oud als Nieuw Testament met de plaatsen. 2e: "De hemel heeft 2 betekenissen." Dat is zo, net als het woord geloven. Ik geloof dat het regent: ik weet het niet zeker. Ik geloof dat Jezus leeft: ik weet het absoluut zeker. Onze hemel is de woonplaats van God, niet het zwerk. Dat laatste is eigenlijk niet van belang voor ons. De verwarring komt natuurlijk voort uit het feit dat God hoog verheven is, hoger, boven ons, geestelijk en qua macht en alles, maar Hij is niet méér in de lucht dan in jou hart of in het middelpunt der aarde. Als wij de Zoon volgen brengt Hij ons naar de hemel, meer hoeven we eigenlijk niet te snappen, als we dit maar geloven en dat voor onszelf en anderen bewijzen door Hem ook inderdaad te volgen. De hond snapt ook niet wat de dierenarts allemaal doet, maar hij vertrouwt mij en hij gelooft dat ik hem daar gebracht heb voor zijn genezing. De hemel waar God woont is m.i. geen plek in ruimtelijke zin. Tijd en ruimte zijn geschapen door God. Als we sterven stopt de tijd, dus ook de ruimte, Toch komen we "in" de hemel. We ervaren de eeuwigheid omdat onze lichamelijke klokken stil gaan staan, all systems down and out.... En misschien ervaren we ook wel de overalheid als tegenhanger van de ruimte. We worden verenigd met God. Meer valt er niet te verlangen. VREDE man! Eeuwige VREDE. Laten we zingen.
3e: Wat zou ik antwoorden als iemand mij vraagt: ga ik naar de hel? Ik denk dit: dat weet ik niet. Maar àls je naar de hel gaat, is het je eigen schuld. God wil niet dat iemand verloren gaat. En God is rechtvaardig, dus als iemand verloren zou gaan buiten zijn eigen schuld, zou God onrechtvaardig zijn. De hel IS zelfs onder meer: het besef van eigen schuld: ik heb het willens en wetens verknald hoewel ik de keuze had en nu kan het tot in eeuwigheid niet meer goed komen. Ik heb verzaakt. Mijn bestemming gemist. Denk aan Judas Iskarioth, zo dicht bij God had Hij geleefd en toch... Verschrikkelijk!! Zo verschrikkelijk dat Jezus er zijn leven voor heeft gegeven om ons uit die hel te houden. Hoe erg is de hel dan? Kijk en leer van de kruisiging. Laat niemand zeggen: God is zo barmhartig, er bestaat geen hel. Want dan heeft Christus' offer geen enkele betekenis. Laten we dan zwelgen en brassen, hoeren en snoeren en dronken en stoned naar de hemel gaan samen met de boosdoeners, de kindermisbruikers, de bedriegers, en drugsbazen en alle overige ellendelingen en lamstralen en in bodemloos verdriet storters van onschuldigen die bezig zijn verloren te gaan terwijl God hen elke dag probeert van koers te doen veranderen als ze het maar zouden willen zien. Niet kunnen, WILLEN zien. 4e: je hoeft geen moeite te hebben met hemel en hel. Vraag om meer geloof, je beker zal overlopen. God geeft gul en volgaarne en Hij zoekt getuigen. Neem het Nieuwe Testament letterlijk. (Met onderscheid natuurlijk: niet je ouders en je kinderen haten. Dat bedoelt Hij niet. Lukas 14 geloof ik) Doe er niets af. Vooral niet van de wonderen en de Opstanding. Vgl. 1 Cor 15:12 e.v. Ook Jezus spreekt van de buitenste duisternis waar het geween is en het tandengeknars. Als er een schijnbare tegenstelling is tussen Oud en Nieuw Testament, kies dan voor het Nieuwe, dat is onze wet: de Liefde. 5e: wat je zegt is waar: iedereen wil naar de hemel, maar jammer dat die weg zo smal is, kan ik niet over de brede weg naar de hemel dan? Neen. Het kost tijd en inspanning om tot de definitieve keuze van de smalle weg te komen. En de genade moet het tenslotte doen. En de duivel werkt uit alle macht tegen natuurlijk, ik kan er van meepraten. 6e: gelovigen gaan naar de hemel als hun geloof gepaard gaat aan heilige gehoorzaamheid aan Jezus' leer. dat zegt Hij zelf aan het slot van de Bergrede: het huis op het zand en het huis op de rots. Lippendienst is waardeloos. Zwijgend liefhebben is noodzakelijk en voldoende. Hier laat ik het bij. Op alles zeg ik Amen, met een broederlijke groet van Jan Paul Kok, Japakok(at)hotmail.com
Vrijdag, 6 februari 2009, 09:41Mark W
Jo Jan Paul Kok,
Op welke plekken in de bijbel staat het woordje hel volgens jou concordantie? das wel leuk om te weten.

Bless,

Mark
Vrijdag, 6 februari 2009, 11:51Ruben
Hoi lui,

Boeiende stukken tekst!

Gisteren was ik bij een lezing van Pim van Lommel (cardioloog) over zijn onderzoek naar bijna-dood-ervaringen en de relatie tussen hersenfunctie en het bewustzijn. Over boeiend gesproken..

Ik ga even voorbij aan alle details van zijn onderzoek, maar wil wel noemen dat ik de manier waarop hij aantoont dat het bewustzijn naast het lichaam kan bestaan en dus niet door de hersenen geproduceerd wordt (wat velen aannemen), erg aannemelijk vind.
Mensen met een bijna-dood-ervaring vertellen in een andere dimensie geweest te zijn waar ze een Licht (of een Lichtwezen) hebben ontmoet die een enorme liefde en acceptatie had. Voor mij persoonlijk is het duidelijk dat dit God is. Wat ik echter niet snap is dat elk mens daar toe aangetrokken werd en diens liefde ervoer. Ook de mensen die Jezus niet hadden aangenomen volgens het concept wat wij er als christenen vaak op nahouden..

Maar ze hadden Jezus toch niet aangenomen?

Laat het duidelijk zijn dat ik deze liefde eenieder gun, maar dit gegeven druist wel in tegen het concept over Hemel en Hel en Jezus als de deur naar de Hemel wat ik altijd gehoord heb.
Dat dit concept niet helemaal klopt voel ik al jaren aan, maar hoe 't wel zit weet ik nog niet.

Ik hoop dat mijn vraag een beetje duidelijk is. Iemand een boeiende gedachte hierover?
Vrijdag, 6 februari 2009, 16:04Thijs
Off topic/

Kan het niet over de actualiteit gaan, met betrekking tot de actie van Andries Knevel en de mediaoptredens van de CEO van de EO en de ex-CEO (respectievelijk bij P&W en DWDD).

Door dit soort zaken lijkt het mij juist interessant en noodzakelijk om deze site wat interactiever te maken.
Vrijdag, 6 februari 2009, 16:04Mark W
Relaxt, boeiend spul is dat. Mensen die liefde en acceptatie vinden en Jezus niet kennen, hmmm. Misschien juist daarom wel, want ze kwamen terug. Verder zou ik het niet weten.
Als je een antwoord hebt, let me know...

Mark
Vrijdag, 6 februari 2009, 16:19Pieter
Ik heb het boek van Pim cadeau gedaan aan mijn schoonzus, zij is onlangs gepromoveerd op een aanverwant deelgebied van de cardiologie.
Tja, wat begrijpen we allemaal niet, wat we begrijpen we wel. God is goed, Amen?
Mind the laatste drie regels van de blog, vrij belangijk..
Zaterdag, 7 februari 2009, 17:37Hans
@ Mark: Die moordenaar zal vast en zeker veroordeeld worden door de rechter. Maar diezelfde moordenaar zal vergeven worden door God, wanneer hij Jezus heeft aangenomen?

@ Ruben: er zijn zelfs onderzoeken geweest, waarbij door prikkelingen in de hersenen en magnetische velden dergelijke ervaringen opgeroepen konden worden!

@ Thijs: Het programma waarin Andries Knevel zijn mening 'bijstelt' over schepping en evolutie heb ik ook gezien en ik vond het erg interessant. Ook vind ik het goed - en ook wel gedurfd - hoe de EO aandacht schenkt aan dit Darwinjaar. En of Intelligent design als een soort tussenvorm enkel een aardig bedachte oplossing is wat betreft de discrepantie tussen het geloof en aanwijzingen voor evolutie weet ik niet, maar het is wel een interessante gedachte!
Maandag, 9 februari 2009, 10:22Mark W
Jo Hans,

De man zal worden vrijgesproken omdat Jezus zijn straf krijgt. Jezus zal zeggen dat Hij die mensen heeft vermoord.

Iedereen heeft God's wet overtreden, iedereen verdient straf. Dus iedereen heeft een redder nodig.

Mark
Donderdag, 12 februari 2009, 15:46Anoniem
Ey Mark, normaal ben ik niet zo'n criticus, maar toen ik dit las, moest is toch even reageren. De hel wordt niet genoemd? Misschien niet in de NBV vertaling, maar toch echt wel gewoon in al de andere vertalingen. En ook behoorlijk nadrukkelijk. Sterker nog, ik schrik er elke keer weer van als ik Jezus over de hel hoor praten.

Mat 10,28
En weest niet bevreesd voor hen, die wèl het lichaam doden, maar de ziel niet kunnen doden; weest veeleer bevreesd voor Hem, die beide, ziel en lichaam, kan verderven in de hel.

Luc 12,5
Ik zal u tonen, wie gij vrezen moet. Vreest Hem, die, nadat Hij gedood heeft, macht heeft om in de hel te werpen. Voorwaar, Ik zeg u, vreest Hem!

Ik denk dat we de hel heel reëel moeten blijven geloven, want anders schoffel je het hele christendom onderuit. Waarom zouden mensen gered moeten worden door Jezus en waarom zouden we dus moeten getuigen als mensen toch gewoon naar de Hemel gaan of in een 'eeuwige slaap' vallen?
Vrijdag, 13 februari 2009, 18:57Mark W
Oww, wacht ik bedoelde het niet zo. Ik wilde even een vergeljking maken met het woordje hemel en hel.
De hel komt wel degelijk in de bijbel voor, maar in de NBV niet letterlijk. Jezus had het heel vaak over de gehenna, bijna alle bijbelsteksten over dee hel komen van Jezus zelf.
Nu ik het stuk terug lees ben ik er inderdaad niet heel erg duidelijk over geweest. Maar de hel is heel reeël en ik denkd dat veel mensen op weg zijn naar de hel, helaas.

Maar goed dat je reageert :)

Groetjes,

Mark
Maandag, 17 augustus 2009, 22:16Anoniem
Sorry, ik zie dat ik sowieso te snel gereageerd had. Ik vind het toch wel een duidelijk stukje. Ga zo door op het rechte pad, God gaat je gebruiken!
Woensdag, 19 augustus 2009, 19:44Deanne
las een artikel ivm de hel zal het hier even neerzetten heb het nog niet helemaal getoetst maar omdat jij in dit stuk praatte over het woordje hel dacht ik dat je dit ook wel interessant zou vinden. Zegen Deanne.

Marcus 9: 40 - 50
In de buurt van Jeruzalem lag het Hinnondal.
Heel vroeger werden in dat dal offers gebracht aan een oude Ammonitische God,
Moloch, die later ook wel Mammon genoemd werd.
Het was een veeleisende God. Men geloofde dat hij vruchtbaarheid en rijkdom
schonk, op voorwaarde dat aan hem geofferd werd.
Zware offers wilde hij krijgen. Kinderoffers.
In het dal brandde vuur, permanent vuur. Ouders dwongen hun eerste kind het
vuur in. Ze offerden het aan Moloch, in de hoop dat ander leven dan gespaard
zou worden. Dat eerste kind behoorde aan Moloch, de andere kinderen waren
voor de ouders.
Het Hinnondal, de plek waar die offers gebracht werden, was de plaats van de
verschrikking. Gehenna werd dat dal later ook wel genoemd.
En weer later: de hel.
Lees maar mee in Math. 5:29-30 “Als je rechteroog je op de verkeerde weg brengt, ruk het dan uit en werp het weg. Je kunt immers beter een van je lichaamsdelen verliezen dan dat heel je lichaam in de Gehenna geworpen wordt.” In Marcus worden hier nog twee lichaamsdelen aan toegevoegd te weten de voet en de hand (Marc. 9:43-48). Ook hier wordt over de hel gesproken. Een plek aldus Marcus waar de wormen blijven knagen en waar het vuur niet uitdooft. De NBV heeft het trouwens goed vertaald: niet als hel, maar als Gehenna. Jezus heeft in heel zijn leven nooit het woord ‘hel’ over zijn lippen gehad. Hij sprak over ‘Gehenna’. Wat bedoelde Jezus met zijn waarschuwingen over Gehenna?

Gehenna is een kleine vallei ten zuidwesten van Jeruzalem. Het is een geografische locatie, een plek waar je naar toe kunt. Als je op vakantie bent in Israël kun je als je zin hebt nog even heerlijk picknicken in de hel (=Gehenna). Je kunt het geloven of niet, maar je kunt er ook heerlijk barbecuen. Gehenna was in het Oude Testament de plek waar de Israëlieten het afval dumpten, ook was het de plek waar in de oude tijden geofferd werd aan de afgoden. Doordat de plek door deze afgoderij bezoedeld was werd het ook later de vuilnisbelt van Jeruzalem. Tijdens het Duizendjarig Rijk zal Gehenna zijn oude functie terugkrijgen als ‘vuilnisbelt’. Meer nog dan vuilnisbelt zal het een enorm crematorium zijn, bestemd voor de lijken van de misdadigers. Tijdens het Vrederijk zal Jezus vanuit Jeruzalem regeren met een ijzeren knots. Daar heeft Jezus het over als hij waarschuwt voor de hel. We hebben al eerder gezien dat de focus (zie deel 3) van de Here Jezus gericht was op het komende koninkrijk der hemelen (het Vrederijk), een periode in de heilsgeschiedenis waar het volk Israël het grote zendingsvolk zal zijn en waarin de Messias vanuit Jeruzalem de volken zal regeren naar recht en gerechtigheid.
De Israëlieten beefden als ze de naam Gehenna hoorden. Dan wisten ze precies waar Jezus het over had. Het had voor de Israëlieten helemaal niets te maken met eindeloze marteling. Hun profeet Jesaja had er eeuwen terug al over geschreven in Jes. 66: 23-24 “Elke nieuwe maan en elke sabbat opnieuw zal alles wat leeft hierheen komen om zich voor mij neer te buigen – zegt de HEER. Bij het verlaten van de stad zien ze de lijken van hen die tegen mij in opstand kwamen: de vorm die aan hen knaagt zal niet sterven, en het vuur waarin ze branden zal niet doven; ze worden verafschuwd door alles wat leeft”.
Jesaja heeft het over een periode in de wereldgeschiedenis waarin alle volken God komen dienen in Jeruzalem (het Vrederijk). Alle opstandelingen belanden tijdens deze periode in de Gehenna. Let wel dat het hier gaat over de ‘doodstraf’. Er liggen ‘lijken’ in de Gehenna. Dus niet miljoenen pijn lijdende zombies. Maar dode lijken. Gehenna is dus een hele praktische plek, een vuilnisbelt voor opstandelingen. Niet de vreselijke plek die er door het christelijk geloof van gemaakt is. Let ook op dat er in het Hebreeuws niet staat dat de wormen nooit zullen sterven of dat het vuur nooit dooft. Het vuur zal blijven branden doordat er steeds nieuwe lijken op de stapel gegooid worden. Gehenna is dus de plek waar opstandelingen belanden tijdens het Duizendjarig Rijk, het Koninkrijk. Vervelend en dreigend genoeg, maar het zegt helemaal niets over de uiteindelijke, definitieve bestemming van de opstandelingen! (dwars door alles heen zal God uiteindelijk alles worden in allen, hier horen zelfs opstandelingen en misdadigers bij!, 1 Cor. 15: 22-28).
Gepubliceerd door w. Hoogendijk

op 24 oktober 2006

Om deze stelling goed in kaart te krijgen beginnen we bij de wortels. Waar ging het naar de mens gesproken fout. Ja inderdaad, in het derde hoofdstuk van Genesis. Eva en Adam eten van de verboden vrucht en zo zijn ze de eerste mensen die 'zondigen'. Dan volgt de straf van de Here God. Nu zal de 'hel' wel worden geïntroduceerd, zo zou je verwachten. Maar niets van dit alles: Adam en Eva worden uit de hof verdreven, er moet voortaan hard worden gewerkt, kinderen krijgen is geen pretje, en Adam en Eva worden sterfelijke mensen (want ze mogen niet meer eten van de boom des levens!). Niks over een eindeloze hel. Maar er komt een herkansing in Genesis 4. Het wordt nog veel erger. Twee broers, Kaïn en Abel. Het loopt volledig uit de hand en Kaïn slaat zijn broer Abel dood. Dit is het momentum om de ultieme afschrikking te introduceren. Om op deze manier toekomstige misdadigers te waarschuwen. Maar ook nu geen woord hierover. Er is oordeel, ja zeker, maar het is redelijk: De aardbodem is voortaan voor Kaïn vervloekt, de grond brengt voor hem niets meer op. Daarnaast moet hij zijn woonplaats verlaten, hij wordt de eerste balling, een zwerver. Maar niets over "een eindeloze pijniging in de hel".
We geven het nog niet op. We gaan verder naar de volgende grote crisis. Lees maar eens mee in Genesis 7. We hebben het hier over de zondvloed. De toenmalige wereldbevolking was ver afgeweken van het leven zoals God dat had bedoeld. Zondigen was tot kunst verheven. En dan volgt het oordeel van God. Noach en de zijnen overleven het doordat ze in opdracht van God een ark bouwen. Wat is het oordeel over de toenmalige mensheid? Ook nu weer geen woord over een eindeloze hel, nee het oordeel is dat ze omkomen door het water. Dit was natuurlijk afschuwelijk, maar peanuts vergeleken met een eindeloze pijniging.
Maar zul je misschien denken. Vergeet Sodom en Gomorrah niet. Want daar zal het zeker staan. Lees mee in Genesis 19. Sodom en Gomorrah daar is van alles aan de hand, de seksuele uitspattingen zijn berucht, maar wat nog veel erger was is dat ze tot op het bot egoïstisch waren. Ze gaven niets om de armen, de weduwen en de wezen. Ze leefden alleen voor hun eigen genot. Ook hier volgt een Goddelijk oordeel. De twee steden worden door vuur en zwavel volledig verwoest en zelfs omgekeerd. Maar ook hier weer geen woord over een extra straf voor de inwoners van beide steden in een hel waar ze voor altijd gepijnigd worden.
Ook als je verder in het Oude Testament gaat lezen vind je nergens een eindeloze straf, eindeloze pijniging of iets van die strekking. Wel wordt er gesproken over de doodstraf, over steniging, over het betalen van vergoedingen, het mislukken van je oogst, over onvruchtbaarheid, schorpioenen, giftige slangen, ect. Allemaal erg genoeg, maar nog steeds mild vergeleken met een nooit eindigende pijniging.
Er is geen één theoloog die de leer van de eindeloze straf heeft teruggevonden in het Oude Testament. Gepubliceerd door W. Hoogendijk
Maandag, 24 augustus 2009, 20:47Mark W
Het is niet ongegrond dat hij dit zegt, klopt. Ik vraag me af waar hij deze informatie vandaan heeft gehaald, dat over de kinderoffers enz.
Een argument voor de hel zoals iedereen hem nu ziet is Lucas 176, de vergelijking van Lazarus en de rijke man. Die noemt hij hier niet en dat vind ik wel een beetje vreemd aangezien dit best een veelgebruikte bijbeltekst is als het over de hel gaat.

Sorry voor de late reactie.

Mark W
Donderdag, 15 april 2010, 09:32kemmel
Wat ik mij nu dus afvraag hea, mensen hebben het toch heel vaak over: de hemel op aarde? Bestaat zoiets? Kan iemand mij hier meer uitleg over geven?
Tenkjoew alvast!
Donderdag, 15 april 2010, 14:46Nodoubt
Als er geen satanskinderen meer op deze aarde lopen en geen mensen die God niet willen dienen... als er alleen maar mensen zijn die God willen volgen... als Jezus als koning op de troon zit... dan heb je hemel op aarde.
Vrijdag, 16 april 2010, 05:07Jan Paul
Hallo Kemmel, de hemel op aarde bestaat niet in letterlijke of massief waarneembare zin als je het mij vraagt.
De uitdrukking heeft meer betrekking op prettige omstandigheden denk ik. Het is dus een aanduiding voor alles wat wij ons zowel geestelijk als zintuiglijk als zeer aangenaam, genotvol, voorstellen of ook wel voor alles wat zeer schoon en ongerept is soms nog in de natuur als je wat verder weg gaat. Een oerbos bv. waar je totaal geen geluid van motorzagen kunt waarnemen, waar de mensapen zelfs niet kunnen vermoeden dat buiten hun paradijs de bol gesloopt wordt door grote, slimme broer homo sapiens.
Of een hemelse maaltijd, als aanduiding van een groepssessie van overdadige buikaanbidding van excellente kwaliteit, zoals vaak op de christelijke feesten, maar ook dat kan nooit echt hemels zijn, want hoe hemels het lijkt of smaakt, er hoort toch dan een hemels toilet bij. Dat kan niet natuurlijk.
Je zou je wel een heilstaat kunnen voorstellen, Utopia genaamd veelal, maar helaas is het niet gelukt die te realiseren. Theoretisch kun je de heilstaat wel bedenken: als elke mens een volmaakte leerling van Jezus zou zijn, kom je toch erg in de buurt. Je kunt je goed voorstellen dat dan fietsen niet op slot hoeven, huizen ook niet, er is geen honger of gebrek als gevolg van de schraapzucht der rijken, er worden geen wapens geproduceerd, maar alleen ploegscharen, geen tanks, wel tractoren en combines, er zijn geen drugs en de behoefte bestaat ook niet omdat allen vol zijn van Gods Geest, de mensen zijn weer teruggekeerd naar de paartijd, in plaats van altijd te willen zwelgen in genot enz. Toch blijven er wel natuurrampen, ziekten, tegenheden, sprinkhanen, misoogsten, ongelukken zonder opzet, zonder enig menselijk falen, lichamelijk sterven, verlies en diep verdriet. Want alles blijft onderworpen aan de tijd en is dus nog steeds van voorbijgaande aard.
Ik zie de hemel op aarde als de geestelijke toestand van de mens die achter Jezus aan gaat, dus die hemel is er wel reëel in de mens, mentaal, in de geest. En de mens is op aarde, dus...
Als jij door genade en wat geworstel, zoals bij stoppen met roken, je oude Eva hebt afgelegd en Christus, nadat je door de woestijn zult zijn heengetrokken (waar het zeer dor is, en waar je moeizaam voortgaat met tegenzin en terugverlangen naar Egypte, maar hou vol!) in je zal zijn opgestaan en leeft in je omdat de steen der zonde die op je hart drukte Hem niet langer gevangen houdt, dan bezit jij te midden van de demonie de hemel op aarde in jezelf. Als zou je de kroon van het martelaarschap ontvangen, je geluk, je innerlijke vrede en je eenheid met de Liefde, God, zouden niet verbroken kunnen worden. Zoals Jezus ook zegt:
Luk 17:21: het koninkrijk Gods komt niet zo dat het te berekenen valt, ook zal men niet zeggen: zie het is hier of het is daar. Want zie, het koninkrijk Gods is binnen in u. Gr. Evtos humoon, Lat. intra vos. En Johannes 18:36: Jezus antwoordde: mijn koninkrijk is niet van deze wereld, indien mijn koninkrijk van deze wereld geweest was, zouden mijn dienaars gestreden hebben opdat ik niet zou worden overgeleverd, nu echter is mijn koninkrijk niet van hier.

Succes met het vinden ervan. Het is dus veel dichterbij dan je dacht, je kunt het in jezelf openen en betreden voorgoed.
Volg Hem die zegt: wie Mij volgt, die de Leidsman ten leven ben, komt vanzelf uit bij de hemel, reeds op aarde in het lichaam en tot in eeuwigheid.
Ik moet denken aan enkele regels van Achterberg:

Regen, ik ben eigenaar van droge terreinen die elders liggen,
de toegangswegen zijn dichtgeschroeid, wil u daar overheen leggen als enen zegen.
Dat is de regen van Gods genade. Bij het dichtgeschroeid zijn denk ik aan de engel met het vurige zwaard die de wacht houdt bij het paradijs. Maar de vloek is opgeheven, Kemmel. Jezus leeft! Ook in jou leeft Hij, kus Hem slechts wakker door Hem te volgen.




Zegen, vrede, JP
Vrijdag, 16 april 2010, 09:49Michel
@Kemmel:

Laatst las ik een boeiend stukje. Over hemel, eeuwig leven enzo.
Iets dat mij telkens weer verrast en verbaasd is dit:

Het eeuwige leven, dus een leven dat niet stopt, niet afbreekt, niet doodloopt en alleen maar kan doorgaan, dat IS Jezus.

Hij geeft dit leven, maar meer nog Hij IS het zelf! Hij IS het, snap je? Jezus IS het ware leven in zijn puurste vorm.
En door te geloven in Hem, ontvangen we ditzelfde leven dat Hij IS. En zoals JP al duidelijk verwoordt, om uiteindelijk bij de hemel uit te komen.

Ik geloof niet, zoals JP zegt dat Jezus IN iedereen leeft. In mij leefde ooit slechts de zonde. Ik moest de deur van mijn hart wel openen om Hem b-i-n-n-e-n te laten. Hij was er dus niet daarvoor. Toen ik zei: Heer, U bent welkom, toen kwam Hij binnen. Voorgoed. De Heilige Geest mogen we ontvangen. Die wordt niet wakkergeschud ofzo (alsof Hij al die tijd sliep in ons).

En de hel? Tja, daar moet je echt niet wezen. Ik ben er geweest.
Het is er dodelijk eenzaam, ontzaglijk koud, er is geen kleur meer en je zult er geen greintje liefde tegenkomen. Je zult je afgewezen voelen door God zelf. Dat is de hel... En dan zonder enige hoop op redding ooit.... En dat een eeuwigheid lang wetende.... Je zult knarsetanden en huilen.... Had ik maar....

Als je wilt weten hoe de hel eruit ziet, neem dan dit huidige leven en haal al het goede/mooie eruit.

Neem het risico in GEEN GEVAL. En zorg voor je eigen heil en zekerheid door je voorgoed te verbinden met Jezus, die voor jou tot in diezelfde hel gegaan was.

Die rust en vrede wens ik iedereen toe.

Michel
Vrijdag, 16 april 2010, 10:02kemmel
Hallo Michel,

Je zegt dat je in de hel bent geweest. Hoe moet ik mij dit voorstellen?
Dat je dood was,en dat je naar de hel bent geweest?
Of door alle dingen die je op deze aarde hebt meegemaakt, dat dat een hel leek?
Ik snap je opzich wel,, maar vaak spreken Christenen over een hemel op aarde.
Als er een hemel op aarde zou zijn, wat zou er dan met die mensen gebeuren die nu in de hemel zitten?

Gegroet(:
Vrijdag, 16 april 2010, 11:00Jan Paul
Hallo Michel, mischien heb ik me niet helemaal precies genoeg uitgedrukt zoals ik het voel. Inderdaad heb je gelijk als je zegt (ik bedoel natuurlijk: hetzelfde geldt voor mij:) in mij leefde ooit slechts de zonde. God was toen dood in mij, kun je zeggen, zeker. Maar ik geloof toch tegelijk dat Jezus, God, de Triniteit, in ons altijd latent aanwezig blijft, zelfs in de grootste boosdoener, omdat Hij als het ware bij onze conceptie mee ingeweven is, we zijn immers door God geschapen, naar Zijn beeld, dus onze grondstructuur is volgens God, wij lijken op Hem als Zijn maaksel. God vouwt Zichzelf mee in, terwijl Hij ons schept, zoals een bakker wat olie mee invouwt en kneedt. Weliswaar komt er dan in de loop van onze persoonlijke, individuele zondeval een ontzettende stapel puin en vuil boven op dat oorspronkelijke beeld te liggen waarvan we verlost moeten worden, en dat de Verlosser gevangen houdt, gekerkerd, maar daar onder in de diepte van ons diepste zelf, is Hij nog ongeschonden aanwezig. Anders zouden we onmiddellijk vergaan tot stof, zegt een geestelijk schrijver. God houdt van binnen uit het leven in stand en maakt ook de lichaamsfuncties en krachten van de boosdoener mogelijk al beseft deze het niet en worden ze misbruikt.
Uit die dood van ons in onze zonde kan Hij als Overwinnaar en gereanimeerde Verlosser tevoorschijn treden begrijp je? En ons leven gaan leiden zonder dat wij kwaliteit of persoonlijkheid verliezen, zelfs in tegendeel, wij bereiken dan pas onze topvorm.
Ik zeg niet dat ik gelijk heb, maar zo voel ik het persoonlijk. Er zijn talloze metaforen die alle waarheid bevatten en door de een meer aangevoeld worden terwijl een ander weer voor een andere beeldspraak kiest en zich daarin beter thuis voelt.
Wij zijn misschien te vergelijken met een grote sneeuwbal met en onbederfelijke diamant in onze kern, de sneewbal is door de tijd en het jaren doorrollen dikker en dikker geworden en ook vervuild zodat je vaak meer bagger ziet dan sneeuw eigenlijk. Toch is in het hart nog altijd de diamant. Smelt de sneeuw, was de modder weg en God springt te voorschijn als de nieuwe Adam of Eva in ons.
Tegelijk is het ook waar wat jij zegt: Hij komt van buiten om ons te verlossen en Zichzelf in ons op te wekken. Zoals Jezus zowel is opgewekt als opgestaan. Hij is opgewekt en de Vader wentelde de steen weg. Hij is opgestaan en de steen wentelde weg door Zijn macht die de macht van de Vader was en is. Begrijp je?

Mooie vrijdag man, jij gaat vast de Kruisweg bidden heb ik zo'n gevoel, vanmiddag zo rond het allerheiligst Sterfuur.

Zegen, groeten, JP
Vrijdag, 16 april 2010, 11:32Michel
Hallo JP en Kemmel,

Het gaat er inderdaad niet om of ik gelijk heb of niet. Het is beter met elkaar te delen hoe je de dingen ziet zodat we er allemaal wat verder mee komen.
Je legt de dingen helder uit JP. Ik probeer je te volgen.
We zijn inderdaad door God gemaakt naar Zijn beeld (God had iets heel moois voor ogen). Maar ik heb vraagtekens bij het feit of God echt IN ons aanwezig is (als we Zijn Geest nog niet ontvangen hebben) of dat Hij BIJ ons is.

Je hebt gelijk: God houdt het leven in stand, anders val ik uit elkaar en valt het heelal ook uit elkaar. Maar God zegt ook in Zijn woord: "Allemaal hebben jullie gezondigd en daarom missen jullie Mijn heerlijkheid" Dit doordat God Zijn aangezicht van ons MOEST afwenden toen we voor het eerst zondigden. Zijn Heiligheid verdraagt nu eenmaal niet de aanwezigheid van zonde (die juist tegen Zijn liefde ingaat).

Ik kan er mijn vingers ook niet echt achterkrijgen, en dat is ook niet belangrijk. Ik zie het ook meer zo: God heeft ons gemaakt met een intens verlangen in ons wezen naar Hemzelf. Dit maakt dat wij op zoek gaan en pas rust hebben als we Hem gevonden hebben.
Als God al in mij was, dan had ik ook niet hoeven zoeken.

Aanhakend op de vraag van Kemmel:
Ja het voelde voor mij alsof ik in de hel was (dit is geestelijk gezien). Zo ervaarde ik het: donker en duister, liefdeloos en kil was mijn geest. Het gevolg van ontelbare verkeerde keuzen hadden mij hier gebracht (verslaving). Toch was er ook nog iets anders in mij. Mijn wilskracht was ernstig verzwakt (door honderden keren toegeven aan zondig gedrag). Het mooie is dat hoe dichter ik de werkelijke dood naderde, hoe banger ik werd, en hoe meer ik hongerde naar de waarheid. De werkelijkheid was dat ik ernstig ver van God en Zijn weg voor mij afgedwaald was. Was God in mij? Nee Hij was niet in mij.
Wat wel in mij was, was mijn geweten en het vacuum in mijn hart dat mij deed zoeken.
Na drie jaar speuren en reizen langs talloze religies, vond ik pas wat ik zocht. Namelijk de liefde in Jezus. Toen wist ik ook dat ik dit altijd had gezocht. Toen kwam de liefde binnen, en daarmee een vleugje van de hemel. En na ontelbare keren de strijd aangaan met de verleiding, ben ik, geleid door Hem, uit mijn verslaving gegroeid. Prijs Hem!
Daarom zie ik het zo, dat wij wel Gods werk zijn, maar dat Gods Geest niet in ons is. Die moeten we ontvangen willen we het koninkrijk beërven.

En mijn brein is veel te klein om te begrijpen dat God Zijn aangezicht van mij moest afwenden, maar toch al mijn levensfuncties in stand hield.

Met zegenrijke groet,
Michel
Reacties 1 - 20 van 299
  • <
  • 1
  • 2
  • ...
  • 14
  • 15
  • >

Reageer op deze blog







Poll van de maand

De hel bestaat niet

Laatste reacties

Jezus was een vreemde vogel

René - gisteren om 11:27 Was Jezus een vreemde vogel?...

Genezing is Gods wil (1)

Rob Giesbers - gisteren om 0:13 Hoi Shaul, Allereerst welkom...

Je zal ze herkennen aan hun vruchten

Mark Winkelaar - 08-12 @ Jacqueline: Ik begrijp niet...

Afvallige christenen

chuck - 02-12 Hoi Heleen, Helemaal met jou...

Kinderdoop VS Volwassendoop

Raf - 25-11 Beste Jan Paul Ik heb...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media
"));