Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

God zoekt partners

Door: JarikWoensdag, 19 maart 2008
Terug
Categorie: Jij en God, Reageer, 1077 keer bekeken

In mijn leestocht door de eerste boeken van het OT kwam ik een aantal merkwaardige verhalen tegen. Neem bijvoorbeeld het moment dat Mozes op de Sinaï de 10 geboden ontvangt. Het volk misdraagt zich beneden. Mozes rent naar beneden, gooit woedend de stenen tafelen kapot en doet het volgende:

Exodus 32:26-29

Hij ging bij de ingang van het kamp staan en zei: ‘Wie voor de HEER kiest, moet hier komen.’ Alle nakomelingen van Levi voegden zich bij hem. Hij zei tegen hen: ‘Dit zegt de HEER, de God van Israël: Gord je zwaard om, jullie allemaal, doorkruis het kamp in de volle lengte en breedte en dood iedereen die je tegenkomt, al is het je broer, vriend of verwant.’ De Levieten deden wat Mozes hun had opgedragen, en zo kwamen er die dag ongeveer drieduizend Israëlieten om. ‘Vandaag hebt u zich aan de HEER gewijd,’ zei Mozes, ‘door u zelfs tegen uw zonen en broers te keren. U hebt vandaag zijn zegen verworven.’

Een soortgelijk voorbeeld vond ik in Numeri. Wat daar gebeurt, is dat de Israëlitische mannen zich inlaten met meisjes van de Moabieten terwijl God dit had verboden.
Terwijl het volk vervolgens berouw heeft en samen met Mozes in zak en as zit, komen er toch nog een halve zool en een Moabitisch meisje aanwandelen, die vervolgens samen de tent induiken. Pinechas wordt hier zo boos over dat hij hem en zijn meisje met een speer doorsteekt. God zegt dan het volgende:

Numeri 25:11-13
‘Dankzij Pinechas, de zoon van Eleazar, de zoon van de priester Aäron, heb ik mijn woede tegen de Israëlieten laten varen. Omdat hij bij de Israëlieten voor mij is opgekomen, heb ik hen niet allemaal in mijn afgunst om het leven gebracht. Maak daarom bekend dat ik een vriendschapsverbond met hem sluit: ik beloof dat hij en zijn nakomelingen voor altijd het priesterschap zullen bekleden, omdat hij voor zijn God is opgekomen en verzoening voor de Israëlieten bewerkt heeft.’

Beide verhalen zijn hard. Het is menens en er worden mensen gedood. Toch laat dit mi ook iets zien van Gods hart. Dat Hij op zoek is naar partners die zich boos/blij/verdrietig maken over zaken die Hem dat ook maken. Dat Hij op zoek is naar mensen die, als het er op aankomt, radicaal voor Hem kiezen.
Op die mensen kan Hij bouwen en vertrouwen.

Ben jij zo’n partner?

Zegen, Jarik

Gerelateerd

  • Extremisme

  • Radicaal als gouden standaard

  • Fastfood liefde

  • Maagdelijkheid verloren

  • Gehoorzaamheid (2)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog







Laatste reacties

Genade vs rechtvaardigheid

-Jan- - 10 uur geleden @Mark Hoewel ik het volledig...

Gods antwoord op rampen

Jan - dinsdag om 11:10 @Angela, ik denk dat de ware...

Zorgt God voor onheil?

Jouke-j - 8 augustus om 0:16 Hoi Jan, Je verbaast mij...

Eerlijk over seks (2)

Jouke-j - 6 augustus om 18:55 GOD die de Mens, de Natuur ...

How Do You Know Someone Is "The One"?

Caspar - 26 juli om 22:24 Zeer behulpzaam filmpje, thanks!

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media