Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

FEEST!

Door: Jarik SpoelmanVrijdag, 30 november 2007
Terug
Categorie: Algemeen, 6 keer gereageerd, 1282 keer bekeken

Het is nu 2 uur, ik kom net van een feestje. Navigators Wageningen viert haar verjaardag (34e) en dat moest natuurlijk gevierd worden. Zelf ben ik niet zo’n feestbeest, er zijn genoeg anderen die het stokje van mij mogen overnemen om door te zakken tot 5 uur ’s ochtends.

Als je in de Bijbel op zoek gaat naar FEEST, ontdek je dat we een God hebben, die wel van een feestje houdt. Enkele voorbeelden:

• Loofhuttenfeest
• Feest van het Ongedesemde brood
• Feest van de tempelwijding
• Pesachfeest
• Oogstfeest

Ook in Johannes 2, 7 en 12 zie je dat Jezus (al dan niet op een bijzondere manier) aanwezig is op een feest.

Blijkbaar is het mogelijk christelijk verantwoord te feesten. Wel bier en drank, maar mét mate. Christelijke en niet-christelijke muziek (voor zover je daarvan kunt spreken), maar wel met verantwoorde teksten. Lekker doorzakken, maar wel op zo’n manier dat je ook de dag daarna nog een levend getuige kunt zijn. Je lekker leuk kleden (je bent immers een kind van God en dat mag gezien worden;)), maar niet té uitdagend… en zo kun je nog wel even doorgaan.

Maar stel nou: er wordt op de vrijdagavond een supervet feest georganiseerd, maar dat voldoet niet echt aan bovenstaande kenmerken, wat dan?
Je zou er voor kunnen kiezen, niet te gaan, omdat je verleidingen uit de weg te gaan, dat kan wijs zijn. Je zou er echter ook voor kunnen kiezen om met Paulus te zeggen: (1 Korintiërs 9:19-21)

Vrij als ik ben ten opzichte van iedereen, ben ik de slaaf van iedereen geworden om zo veel mogelijk mensen te winnen. Voor de Joden ben ik als een Jood geworden om hen te winnen. Ikzelf sta niet onder de Joodse wet, maar toch heb ik me eraan onderworpen om hen die er wel onder staan te winnen. En voor hen die niet onder de Joodse wet staan, ben ik als iemand geworden die de wet niet heeft, om hen te winnen. Dit betekent niet dat ik de wet van God heb losgelaten, maar dat ik mij heb onderworpen aan de wet van Christus. Voor de zwakken ben ik zwak geworden om hen te winnen. Ik ben voor iedereen wel íets geworden, om in elke situatie althans enkelen te redden.

Hoe ga jij om met feesten en uitgaan? En wat is voor jou christelijk verantwoord feesten?

Zegen, Jarik

Gerelateerd

  • Welkom Thuis!

  • Het Nazireeërprincipe

  • Hoe om te gaan met...

Reacties (6)

Vrijdag, 30 november 2007, 12:35Traveller
"Blijkbaar is het mogelijk christelijk verantwoord te feesten. Wel bier en drank, maar mét mate. Christelijke en niet-christelijke muziek (voor zover je daarvan kunt spreken), maar wel met verantwoorde teksten. Lekker doorzakken, maar wel op zo'n manier dat je ook de dag daarna nog een levend getuige kunt zijn. Je lekker leuk kleden (je bent immers een kind van God en dat mag gezien worden;)), maar niet té uitdagend… en zo kun je nog wel even doorgaan."

Hoe was het feest van de Navigators Wageningen? Voldeed het aan het profiel?
Vrijdag, 30 november 2007, 14:15Jarik
Goeie vraag ;) 'Het Profiel' dat ik schetste, is natuurlijk wat kort door de bocht. Bij een gesloten intern Navigator feest zou het goed kunnen gelden, maar bij een open feest, zoals die van gisteravond, wil je ook graag dat er veel niet-christenen komen (uiteraard om ook naar hen toe getuige te kunnen zijn).
Hen kun je natuurlijk die normen niet zomaar opleggen en zij hebben een voorkeur voor een ander soort muziek. Zaak is dan ook een goede balans te zoeken, wat onze diescie naar mijn mening goed heeft gedaan.
Persoonlijk vond ik het een goed feest, goede gezellige sfeer, veel christenen, maar ook niet-christenen, wel een (meen ik) seculiere DJ met seculiere muziek, maar zover ik heb gehoord niet met teksten, die 'niet ok' waren.
Vrijdag, 30 november 2007, 18:57Wilfred
Goeie graadmeter is, jezelf de vraag stellen; Zou ik jezus hier mee naar toe nemen?

schaam jij je dan of zeg je, "ja hier kan ik gezien worden".

jouw bewering van Paulus klinkt als een excuus om toch ergens te zijn waar je eigenlijk je bedenkingen bij hebt.

anyway, ik hoop dat je het leuk hebt gehad.

gods zegen!
Vrijdag, 30 november 2007, 23:43Jarik
Ik heb bewust geen conclusie achter die tekst gezet, om mensen er zelf erover na te laten denken.
Wel maak ik een tweedeling: ga niet, vanwege verleiding, of ga wel om te getuigen. (en niet: gebruik dat laatste als excuus om binnen te komen op twijfelachtige locaties).
Je zou bij het laatste idd de vraag kunnen stellen of je Jezus ergens naartoe zou meenemen. Ik denk alleen dat die vraag heel erg vanuit je motivatie beantwoord wordt en niet zozeer door de plek waar je naar toe gaat.
Ik zou me Jezus kunnen voorstellen op de paranormaalbeurs, in de rosse buurt in Amsterdam, in een Nachtclub in Las Vegas, om 'in elke situatie althans enkelen te redden' en er te zijn voor de mensen die Hem nodig hebben. Dat wil nog niet zeggen, dat ik me daar bepaald op mijn gemak zou voelen...
Zaterdag, 1 december 2007, 01:39Wilfred
Intressant!
Dus kies je er voor te getuigen?
Doe je dat dan ook, en zo ja, hoe?
Lijkt me dat de meesten niet direkt voor dit soort zaken open staan. :-S

Even terugkomend op het voorbeeld met Jezus. Hiermee bedoel ik een soort steuntje te zetten bij plaatsen waar je (niet)(altijd) als getuigen bent, of met mzueik of tvprogramma's. Beeld je in als op dat moment Jezus jou tegen zou komen en jou zou vragen waarom je daar op die plaats bent, of waarom je dat programma bekijkt of die muziek luistert. Klinkt misschien zwaar, soms kan het een handige leidraad zijn.
Dit ook uit eigen ervaring, kan het je soms aan het denken zetten.

keep up the good work!
Gods zegen!
Vrijdag, 7 december 2007, 10:18Robjeknor
Toevoeging aan wilfred:
Zou je Jezus een plezier doen als je naar bepaalde feesten gaat??

Terwijl jij aan het ""Evangeliseren"" bent
wordt jij namenlijk wel steeds losser in je maatstaf, en je begint steed later te twijfelen

wat dacht je trouwens van dit; Je kan overal evangeliseren, overal zijn zielen, niet allen op feesten :)

Robert

Reageer op deze blog







Poll


Onder andere in Psalmen 103:3 staat; Hij vergeeft u alle schuld, hij geneest al uw kwalen. Als je niet gelooft dat Jezus al je ziekten wilt genezen, dan kun je ook niet geloven dat Jezus al je zonden wilt vergeven.

Laatste reacties

Leestip: de uitnodiging

Herman Karssen - 22-08 Dit boek is inderdaad een...

Zij gelooft, hij niet

fatje - 20-08 Ook goed...

De eeuwige discussie: Schepping - evolutie

chuck - 20-08 Alleen de Mens is naar God's...

Bemoediging uit de trommel

Caa - 16-08 heel mooi !

Hoe kun je zo twijfelen aan jezelf?

Leonie - 16-08 Dit is waar ik al heel lang en...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media
"));