Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Effectieve Evangelisatie

Door: Jarik SpoelmanVrijdag, 21 september 2007
Terug
Categorie: Algemeen, 4 keer gereageerd, 1013 keer bekeken

Annuleren

Zoals ik al eerder schreef ben ik momenteel 1e jaars student communicatiewetenschap in Wageningen. Ik krijg onder andere vakken met modellen over het gedrag van mensen.
Laatst hadden we een paar colleges over ‘persuasieve communicatie’. Dit is communicatie gericht op het beïnvloeden van de feedback (waaronder gedrag) van mensen. Nu probeer ik die theoretische modellen steeds praktisch te maken door ze in gedachten toe te passen op onderwerpen die ik in mijn leven tegenkom. En waar ik bij dit onderwerp aan zat te denken is het inzetten van persuasieve communicatie in de evangelisatie. Nu moet je natuurlijk oppassen met het manipuleren van mensen, maar het zette me wel aan het denken over methoden om mensen sneller tot geloof te brengen.
Wat me namelijk opvalt, is de (in mijn ogen) lange tijdsduur die er over heen gaat voordat iemand tot geloof komt. Als die nou eens flink verkort kon worden door het toepassen van een aantal tactische communicatietrucs, zou het ertoe kunnen leiden dat er veel meer mensen tot geloof komen en er minder mensen verloren gaan!
Bijbelteksten die mij ook aan het nadenken hebben gezet over deze ‘Effectieve Evangelisatie’:

In Filippenzen 1:17,18 schrijft Paulus:
De eersten verkondigen Christus uit geldingsdrang, met onzuivere bedoelingen, om mijn gevangenschap te verzwaren. Maar wat doet het er eigenlijk toe! Wat telt is dat Christus verkondigd wordt. Of het nu uit valse of oprechte motieven gebeurt – dát het gebeurt verheugt me.

En in 2 Timoteüs 2:1,2a:
Ik roep je dringend op, ten overstaan van God en van Christus Jezus, die zal oordelen over de levenden en de doden, ik bezweer je bij zijn komst en heerschappij: Verkondig de boodschap, blijf aandringen, of het nu uitkomt of niet.

Tot slot schrijft Petrus in 2 Petrus 3:9:
Hij (God) wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat.

Mijns inziens is het gerechtvaardigd om de communicatiewetenschap te gebruiken in dienst van de evangelisatie, zolang (zoals ik al eerder schreef) mensen niet gemanipuleerd worden (en dat is best een grijs gebied).
Uiteindelijk is het de bedoeling dat iemand discipel wordt én blijft vanuit oprechte motieven en een eigen keuze.

Wat vinden jullie?

Gerelateerd

  • Slappe christen..

  • Beweer jij een christen te zijn?

  • Hypocriete christenen

  • Moderne evangelisatie

  • God heeft niets aan perfecte christenen!

Reacties (4)

vrijdag 21 september 2007, 16:07Robjeknor
Ik vind dat Evangeliseren niet een slim spelletje spelen moet zijn, het gaat er namenlijk om dat mensen vanuit hun hart een overtuiging krijgen dat ze Jezus willen dienen, en niet omdat r iemand in een netjes pak voor hun staat met een geweldig aanbod van activiteitn in de kerk en bovendien een eeuwig leven aanbied tot Jezus komen.

Robjeknor
zaterdag 22 september 2007, 00:50Rudy Kinds
Hoi Jarik,

Evangeliseren is niet meer dan zeggen wat je met bezieling doet en met bezieling doen wat je zegt te geloven. Daar kan geen communicatie theorie tegen op!
zaterdag 22 september 2007, 17:49Gerard
Heej Jarik,

Ik denk niet dat het verkeerd is om eens na te denken over hoe je het beste kunt evangeliseren. Maar vergeet niet één belangrijk ding: Je kunt evangeliseren wat je wil ... maar uiteindelijk is God het die het doet.
maandag 24 september 2007, 15:59Jarik
Hoi Rudy,

Daar heb je een schitterende definitie. Die bezieling die je uitstraalt en mensen pakt, waar je het over hebt is echter ook een vorm van communicatie.
Het is niet mijn bedoeling mensen te manipuleren (wat ik ook in de laatste alinea schreef), maar het evangelie zo aantrekkelijk mogelijk maken, natuurlijk zonder de boodschap aan te tasten.

Op de een of andere manier hebben mensen tegenwoordig een enorm verdraaid beeld van christenen en christen-zijn: stoffig, streng, vreemd, regeltjes, etc... wat er zelfs in resulteert dat sommige christenen tegenwoordig zich er voor schamen, uit te komen voor hun godsdienst.
Blijkbaar is er een hele gerenatie voor ons geweest, die door bepaalde communicatie het christendom onaantrekkelijk gemaakt heeft. Het is mijn verlangen dit recht te zetten.

@Gerard
Dat ben ik helemaal met je eens, die twee moeten in een goede verhouding staan. Als God het huis niet bouwt, is alle werk tevergeefs;)

Reageer op deze blog





Laatste reacties

Ongelovige en gelovige bij elkaar?

Chuck - vandaag, 13 minuten geleden ff tussendoor Hoeveel mensen...

De eeuwige discussie: Schepping - evolutie

Chuck - gisteren om 19:46 7 redenen voor GELOOF in een...

Stelling week 45

Nodoubt - gisteren om 13:40 Hey Marjolein, Die discussie...

Zelfbevrediging oké?

Marjolein - 13-08 ik snap je honden-story wel...

De scheidingslijn

Jan Paul - 13-08 Hallo Mark, ja de bedoeling van...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));