Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Downloaden

Door: GastbloggerZaterdag, 14 april 2007
Terug
Categorie: Algemeen, Reageer, 721 keer bekeken

Blog doorsturen

Annuleren

"Wilfried is 17 jaar en woont in Hattem. Hij is een toffe en radicale gast die op dit moment in 5 havo zit op het Carolus Clusius College te Zwolle. Voor zover ik weet is hij een topper in straatevangelisatie en schilderen. Gitaar spelen heeft hij ook een behoorlijk handje van." (Victor)

Wilfried aan het woord
Dit is niet echt een onderwerp wat speelt onder de jeugd, maar toch wil ik het er wel over hebben, want bij mij speelt het wel. Er zitten namelijk meerdere kanten aan het verhaal, en het is niet makkelijk om een eenduidig antwoord op de vraag te geven. Mag het of mag het niet?

Een paar van de argumenten voor en tegen ga ik behandelen. Het meest gebruikte argument is dat het mag van de wet. Maar dan mag je natuurlijk alleen downloaden, want het uploaden is verboden.

Wat wel opmerkelijk is, je mag auteursrechtelijk werk wel uploaden als het gaat om kleine hoeveelheden, en het gaat om materiaal ter studie of oefening. Wat heel belangrijk is om te zien, is dat de wetgeving niet echt duidelijk is.
Andere mensen zeggen dat het gewoonweg stelen is. Ik heb even de definitie opgezocht, en het is duidelijk wat anders dan stelen, kijk maar;

Ste·len (ov.ww.)
1 (iets) heimelijk wegnemen om zich wederrechtelijk toe te eigenen => bietsen, dieven, gappen, jatmouzen, jatten, kapen, klauwen, ontvreemden, pikken, ratsen, rausjen, raven, scheefslaan, schoepen, snaaien, vaandelen, weghalen

Er is dan ook nog een moreel argument, is het wel eerlijk voor de maker, de artiest of de auteur. Als je van dit argument uitgaat, dan hoef je niet erg bang te zijn aangezien dit aan jezelf ligt. Je hebt zelf de macht om de muziek die je mooi vind te kopen, en of het eerlijk is als je dit niet doet moet je ook zelf zien uit te maken.

Aan de andere kant schaadt het hier ook niet als je wel of niet download, er is namelijk niemand die er meer of minder van word, nouja? Is dat wel zo? Dit is wel een ander punt, voor onbekende bands kan dit namelijk een heel goed reclamemiddel zijn. Aangezien het gros van de mensen download kunnen ze de muziek makkelijk aan de man brengen.

Ik heb een hele tijd met schuldgevoel gezeten als ik naar muziek luisterde die ik niet had betaald. Vooral omdat ik zo lui was om niks te kopen. Ik heb nu cd's gekocht en ben ook weer aan het downloaden geslagen. Bij mijzelf was het vooral dat ik het niet eerlijk vond voor de artiest. Maar ik heb besloten de muziek die ik echt mooi vind te kopen. Voor mij was het best een strijd omdat ik gewoon niet iets wou doen wat in strijd was met Gods wil.

Nu is mijn vraag wat je zelf van dit onderwerp vind, en wat je eigen mening is. Sta je bij een van de argumenten boven of heb je een andere kijk erop?

Ik wens jullie Gods zegen.

Gerelateerd

  • Muziek downloaden

  • Illegale muziek bestaat niet!

  • Nu leef ik niet meer voor de wet

  • New Age muziek

  • Stelen of terugnemen?

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen



Poll

God heeft de aarde in 6 dagen gemaakt

Laatste reacties

Frustratie

Obey - gisteren om 14:08 heij mark, hier nog een link...

Genezing is Gods wil

Henk - gisteren om 1:02 al het kwade komt van satan en...

Verwachting

peregrino - 19-01 We zouden als christenen veel...

Bij God zijn

Mark Winkelaar - 19-01 Weet je toevallig waar dat...

Keuzes maken

mlin - 19-01 super!!

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));