Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Afvallige christenen

Door: Jarik SpoelmanWoensdag, 27 februari 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 87 keer gereageerd, 3194 keer bekeken

Zo af-en toe kom je er een tegen. Een christen die teleurgesteld is geraakt in de kerk, de mensen in de kerk, in God, of die een ander geloof heeft gevonden wat hem/haar meer aanspreekt. Soms erg treurige verhalen, soms onbegrijpelijk, soms ook begrijpelijk. 

Zo zijn er verhalen over christenen die vervolgd en gemarteld worden en doorslaan, verhalen over jaloezie en vleselijke zonden die in kerken binnensluipen en voor afval zorgen, valse profeten die mensen verdelen en de grond onder de voeten vandaan trekken.

In de Bijbel wordt er radicaal gesproken over afvallen van je geloof:

Hebreeën 6:4-6
Wie ooit door het licht beschenen is, geproefd heeft van de hemelse gave en deel gekregen heeft aan de heilige Geest, wie het weldadig woord van God en de kracht van de komende wereld ervaren heeft en vervolgens afvallig is geworden, kan onmogelijk een tweede maal worden bekeerd, omdat zo iemand voor zichzelf de Zoon van God opnieuw kruisigt en aan bespotting blootstelt.

En dit is niet de enige tekst die hier zo over spreekt…

Toch zien we in diezelfde bijbel Petrus, een van de beste vrienden van Jezus en later een van de belangrijkste kerkleiders ook van zijn geloof afvallen. Hij verloochent Jezus zelfs 3x. Opvallend genoeg is er voor hem wél vergeving, op het moment dat hij teruggaat en berouw heeft:

Johannes 21:17
Voor de derde maal vroeg hij hem: ‘Simon, zoon van Johannes, houd je van me?’ Petrus werd verdrietig omdat hij voor de derde keer vroeg of hij van hem hield. Hij zei: ‘Heer, u weet alles, u weet toch dat ik van u houd.’ Jezus zei: ‘Weid mijn schapen.

Ik denk dat het afhankelijk is van de reden waarom een christen van zijn geloof afvalt of er nog terugkomst mogelijk is. En wat is ‘afvallen’? Is dat Jezus verraden (Judas), Jezus verloochenen (Petrus), je geloof afzweren (christenen in moslim landen), een dip in je geloofsleven hebben (wie heeft t niet?), of je geloof op de waakvlam zetten (lauwe christenen), maar net niet uitdraaien?

Soms zijn zaken moeilijk te beoordelen en mogen we blij zijn dat we een liefdevolle en rechtvaardige vader hebben die daartoe veel beter in staat is. Onthoud:

Markus 10:27
‘Bij mensen is dat onmogelijk, maar niet bij God, want bij God is alles mogelijk.’

Hoe denk jij over afvallige christenen?

Reacties (87)

Reacties 81 - 87 van 87
  • <
  • 1
  • 2
  • ...
  • 4
  • 5
  • >
Donderdag, 24 november, 10:03heleen
@zoekertje,
Wat fijn om te horen!!

@herman,
je zegt "Er is één bekering! God is één keer gekruisigd voor je en daarmee ga je één keer met je 'oude' ik in het graf en wordt je erfgenaam van Jezus Christus."

Interessante uitspraken vind ik dat altijd. Er is niet één bekering, ik bekeer me dagelijks, van grotere en kleinere zonden, het is noodzakelijk dat je je tot God blí'jft bekeren.
Wat wel zo is, is dat er maar één WEDERGEBOORTE is. Datgene wat God aan je doet, en je tot Zijn Kind maakt.

Mensen halen die begrippen door elkaar. Voor de duidelijkheid leest de Bijbel heel wat makkelijker als je bekeren gewoon bekeren laat en niet verward met wedergeboorte. Ook een wedergeboren persoon zal zich zolang hij op deze aarde leeft velen malen moeten bekeren.

een wedergeborene zal zich bekeren
maar een 'bekeerd' persoon is niet per definitie wedergeboren..
Donderdag, 24 november, 15:16chuckf
Klopt Heleen,

Bekering is ''verkering'' ,daarna ''verloving'' groeiproces.


1: God niet kennen.

2: God kennen.(aangesproken)

3: Vriend van God worden.

4: Verliefd op God worden

5: Bekering ''Verkering'' met God krijgen

6: Met God verloofd zijn ''groeiproces''



7: Wedergeboorte en Kind van God zijn- De Bruid (geen baby)

Huwelijk :Ja Woord aan God geven

Je bent voor eeuwig gered.Je hebt geloof.Een persoonlijke relatie met God.



fase 1 t/m 6 kan je terugvallen,daarna niet meer,

Je leeft onder Zijn Bloed,De Genade die jou steeds/altijd helpt bij falen,afwijzing,teleurstelling,tegenslag,problemen enz enz,
dat is de wedloop van het Leven tot de Overwinning.
Vrijdag, 25 november, 04:10Jan Paul
Chuck, volgens mij kan je altijd terugvallen zolang je in het vlees verkeert. Iemand schreef: de duivel is verdreven naar zeer verwijderde streken, maar hij blijft wel in dezelfde wereld aanwezig. Iemand anders: er blijft altijd een lont van zonde die opnieuw aangestoken kan worden, zolang wij in het vlees leven op de planeet. Wie volhardt tot het einde, zal de kroon der overwinning halen, dus volharden is wel iets dat heel bewust toch altijd door moet gaan. Dwz. waken en bidden opdat wij niet toch weer ineens in verzoeking komen. Je weet het maar niet, ik ben nu door Gods genade kuis, maar stel dat ik morgen ineens bij het winkelcentrum een bloedmooie vrouw tegen kom die dakloos is en die vraagt of ze met me mee mag? Hebben is hebben, houden is de kunst, is een uitdrukking. Wie staat zie toe dat hij niet valle. En ook staat ergens: verwacht beproevingen tot je laatste ademtocht. Maar misschien heb je gelijk, want ik ken het bruidschap nog niet, dus het verenigd zijn van mijn ziel met God. Ik zit niet in fase 7.
Ik hoorde trouwens een mooi gebed op Radio Maria een uurtje geleden, wie het gemaakt heeft weet ik niet, het was een dank aan Jezus:
"Dank U Jezus dat U dichterbij gekomen bent in mijn leven dan het bloed in mijn aderen en dan de lucht in mijn longen."
Gelukkig de mens die daar van ganser harte AMEN op kan zeggen, o Heer schenk dat toch aan velen, liefst natuurlijk aan allen, dat ze U op deze manier mogen leren kennen. Het zou kunnen dat het Marthe Robin was, ik moet er nog even over bellen straks. Ook hoorde ik: Gods wil is als de zon en de wil van God voor ons persoonlijke leven zijn de stralen. Ieder mens moet via zijn eigen straal opklimmen tot God door de wil van God voor zijn eigen leven te zoeken, die voor elk mens anders is. Dan zijn wij tenslotte allen 1 in God en tevens 1 met zijn wil.
Vrijdag, 25 november, 09:39chuck
Beste Jan Paul,
Ik moet je weer gelijk geven.
''Het Vlees'' is zwak.
Gelukkig hebben we ''een geest'' ,wat een dier niet heeft.
''Persoon'' is de ontbrekende schakel,waar zoveel subsidie voor wetenschappelijk onderzoek naar toe gaat.
De naam zegt het al M.L maar je bent Stapel gek, als je dat toegeeft en daardoor je subsidie misloopt.
Vrijdag, 25 november, 10:12Jan Paul
Hoi Chuck, al kan mijn hond zich niet in onze taal uitdrukken, ik geloof wel dat hij een geest heeft. Hij heeft heel duidelijk een eigen wil, hij kent emoties, verlangens, gemis, verdriet, verveling, hij heeft gezichtsuitdrukkingen. Een kat ook trouwens. Eens, heel lang geleden was het toilet onklaar bij ons. Ik had zeer hoge nood voor de grote boodschap, die bij mij echt groot kon zijn in die jaren omdat ik bij tijden nogal aan vraat- of propzucht leed. Aangezien de vuilnisbak ook al bezet was op dat moment zag ik geen andere oplossing dan de kattenbak te gebruiken. Ik heb toen zeer grote ogen gezien en een verbijsterd kattengezicht, want de kat kwam eens kijken wat er toch gaande was. Onvergetelijk grote ogen, werkelijk. En dieren weten ook erg goed te communiceren, hun wil duidelijk te maken, gevaar te signaleren en ervoor te waarschuwen enz. Wat dieren niet hebben is zonde. Misschien dat ze daardoor tevens helderziende zijn zoals me meermalen is opgevallen. Nu is er wel verschil tussen een dier en een dier. Ik bestrijdt niet dat een malariamug geen geest heeft, althans dat lijkt me een zeer kleingeestig dier.
Ook Jezus was helderziende zoals je weet en ik heb menen te mogen afleiden dat dat dus samenhangt met het zondenloze. Bij ons zondaars is de ontvangst van God verstoord of gestoord, waardoor onze geestelijke vermogens eigenlijk lang niet helemaal zo perfect functioneren als mogelijk zou zijn. Van veel heiligen, dat zijn mensen in fase 7 bij jou zeg maar, is ook bekend dat zij helderziende waren, naar ik aanneem dus precies om die reden dat de relatie met God hersteld is en de geest daardoor weer volledig functioneert zoals in den beginne vóór de zondeval. De zonde werkt als een soort verstopping in de communicatie tussen God en ons denk ik.
Vrijdag, 25 november, 12:35chuck
Hoi Jan Paul,
Alles wat leeft heeft een ziel,maar geen geest.
Dieren zijn verstandig,slim,intelligent,vindingrijk,grappig,trouw
lief,aanhankelijk ......... enz.
Zelfs ook namen zoals Bokito,maar

En God zeide: Laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis

Lichaam,ziel EN GEEST,m.a.w drie-enig.
Helaas is dat GELOOF.
De Geest is nl niet toetsbaar,oncontroleerbaar en
NIET WETENSCHAPPELIJK.
Maar dat is mijn mening
Vrijdag, 25 november, 16:40Jan Paul
Zou kunnen hoor Chuck, ik weet dat ook niet zo precies allemaal. Moeilijke onderscheidingen. Ik ben ook niet zo'n theoloog, ik ga liever heel praktisch te werk in mijn leven, hoe was het ook weer? Een warm hart, een nuchter hoofd en wapperende handen? Weet niet zeker, maar te veel nadenken heeft weinig nut vind ik, als je maar weet van God van je verlangt en dan dat doen, daar ligt je vrede. Groeten, JP
Reacties 81 - 87 van 87
  • <
  • 1
  • 2
  • ...
  • 4
  • 5
  • >

Reageer op deze blog







Poll van de maand

Man of Vrouw?

Laatste reacties

Kinderdoop VS Volwassendoop

Raf - gisteren om 19:01 Beste Jan Paul Ik heb...

Afvallige christenen

Jan Paul - gisteren om 16:40 Zou kunnen hoor Chuck, ik weet...

Helden van nu en helden van vroeger

Mark Winkelaar - 21-11 Cool :) Gaaf om te weten,...

Francis Chan

Presiosa - 20-11 wow! what a Great message,...

Genezing is Gods wil (3)

I. Brilman - 19-11 Mooi geschreven. Alleen om aan...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media
"));