Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Afvallige christenen

Door: Jarik SpoelmanWoensdag, 27 februari 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 90 keer gereageerd, 3543 keer bekeken

Zo af-en toe kom je er een tegen. Een christen die teleurgesteld is geraakt in de kerk, de mensen in de kerk, in God, of die een ander geloof heeft gevonden wat hem/haar meer aanspreekt. Soms erg treurige verhalen, soms onbegrijpelijk, soms ook begrijpelijk. 

Zo zijn er verhalen over christenen die vervolgd en gemarteld worden en doorslaan, verhalen over jaloezie en vleselijke zonden die in kerken binnensluipen en voor afval zorgen, valse profeten die mensen verdelen en de grond onder de voeten vandaan trekken.

In de Bijbel wordt er radicaal gesproken over afvallen van je geloof:

Hebreeën 6:4-6
Wie ooit door het licht beschenen is, geproefd heeft van de hemelse gave en deel gekregen heeft aan de heilige Geest, wie het weldadig woord van God en de kracht van de komende wereld ervaren heeft en vervolgens afvallig is geworden, kan onmogelijk een tweede maal worden bekeerd, omdat zo iemand voor zichzelf de Zoon van God opnieuw kruisigt en aan bespotting blootstelt.

En dit is niet de enige tekst die hier zo over spreekt…

Toch zien we in diezelfde bijbel Petrus, een van de beste vrienden van Jezus en later een van de belangrijkste kerkleiders ook van zijn geloof afvallen. Hij verloochent Jezus zelfs 3x. Opvallend genoeg is er voor hem wél vergeving, op het moment dat hij teruggaat en berouw heeft:

Johannes 21:17
Voor de derde maal vroeg hij hem: ‘Simon, zoon van Johannes, houd je van me?’ Petrus werd verdrietig omdat hij voor de derde keer vroeg of hij van hem hield. Hij zei: ‘Heer, u weet alles, u weet toch dat ik van u houd.’ Jezus zei: ‘Weid mijn schapen.

Ik denk dat het afhankelijk is van de reden waarom een christen van zijn geloof afvalt of er nog terugkomst mogelijk is. En wat is ‘afvallen’? Is dat Jezus verraden (Judas), Jezus verloochenen (Petrus), je geloof afzweren (christenen in moslim landen), een dip in je geloofsleven hebben (wie heeft t niet?), of je geloof op de waakvlam zetten (lauwe christenen), maar net niet uitdraaien?

Soms zijn zaken moeilijk te beoordelen en mogen we blij zijn dat we een liefdevolle en rechtvaardige vader hebben die daartoe veel beter in staat is. Onthoud:

Markus 10:27
‘Bij mensen is dat onmogelijk, maar niet bij God, want bij God is alles mogelijk.’

Hoe denk jij over afvallige christenen?

Reacties (90)

Reacties 1 - 20 van 90
  • <
  • 1
  • 2
  • ...
  • 4
  • 5
  • >
Woensdag, 27 februari 2008, 15:39Reint
"Zo zijn er verhalen over christenen die vervolgd en gemarteld worden en doorslaan"....afvallige christenen? Hier sla je de plank goed mis. Het is makkelijk een mening te geven over 'afvallige' christenen, gebaseerd op een 'vrije keuze'....maar dan nog: niet aan ons.
Woensdag, 27 februari 2008, 15:53Jarik
Hoi Reint,

Doel je op 'doorslaan'? Wat ik daarmee bedoel is dat ze hun geloof afzweren. De uitdrukking is misschien niet helemaal gelukkig gekozen.
Maar dan zie ik nog niet waar ik volgens jou de plank missla?
Donderdag, 28 februari 2008, 09:19Mr President
He Jarik,

Helaas zijn er veel afvallige christenen, doordat hun gemeente destijds te weinig deed om jongeren te boeien, en niet verfrissend te blijven.

Door erop op los te leven en te zondigen kruis je Jezus nogmaals? Die tekst snap ik eigenlijk niet helemaal...
Donderdag, 28 februari 2008, 11:45Krista
Ik denk dat je geen onderscheid moet maken in waarom iemand God de rug toekeert of tegen Hem kiest. Daarvan is volgens mij niet afhankelijk of je terug kunt komen of niet. Het hangt er helemaal vanaf óf en hóe je terugkomt. Zoals in het voorbeeld van Petrus: oprecht berouw hebben en vergeving vragen...
Donderdag, 28 februari 2008, 12:18Jarik
Hey Krista,

Ik kan me voorstellen dat dit vreemd overkomt. Toch wordt er in Hebreeën een duidelijke beschreving gegeven van een afvallig christen, de NIET meer terugkomt. Dit waarschijnlijk ook vanwege de zonde tegen de heilige geest (hier is al eerder eens een post over geweest).
Petrus kwam terug, Judas niet.
Ik geloof ook dat er altijd vergeving mogelijk is, toch valt er kennelijk wel wat voor te zeggen dat er voor sommigen geen terukeer meer mogelijk is.

@ Jan-Peter
Wat er mi staat is dat als je zóver (zie vers 4 en 5) gaat in het verwerpen van het geloof, dat je als het ware wordt als de hogepriesters en schriftgeleerden die Jezus bespotten en kruisigden. Je gaat dan zóver dat je Jezus ahw ware opnieuw zou willen kruisigen...

Zegen, Jarik
Vrijdag, 29 februari 2008, 13:48Elise
toevallig las ik dat stukje gister ook in herbreeen en moest er ook echt over na denken..

wat mij opvalt is, dat er echt een voorbeeld gegeven word van een christen die met alles te maken heeft gehad. laten we zeggen, iemand die God echt van dichtbij kon meemaken in verschillende facetten.
Jarik, je noemt de zonde tegen de Heilige Geest. Ik denk dat het er daar nu precies om gaat!
De zonde tegen de Heilige geest is namelijk, dat je God niet erkent als wie Hij is, en daar nadrukkelijk voor kiest.
Nou, als iemand dat doet, terwijl hij eerst dus '' alles' had met God, dan lijkt het iets minder moeilijk om hier over na te denken.

greetz, elise
Vrijdag, 29 februari 2008, 16:04Reint
Dag Jarik, de antwoorden die je ontvangt op jouw vraag zijn allemaal speculatief. God alleen kan in het hart krijgen van de christen die God de rug toekeert. God alleen weet heoveel kansen diegene heeft gekregen om terug te keren en of hij dit heeft gedaan. Ik durf niet te oordelen over mensen die in erbarmelijke omstandigheden God moeten verloochenen...God kent de situatie...ik niet!
Vrijdag, 29 februari 2008, 22:35Reint
"krijgen" = kijken.

Om eerlijk te zijn kan jouw stukje gereduceerd worden tot drie woorden: God is genade.
Woensdag, 5 maart 2008, 19:31Jarik
Dan moet je m toch beter lezen, want wat ik wil zeggen (bijv met die tekst uit Hebreeën), is dat er soms geen terugweg mogelijk is.
God is zeker genade, gelukkig maar! Maar kennelijk is daar zo af-en toe ook een uitzondering op te maken...
Zegen, Jarik
Vrijdag, 30 juli 2010, 20:29Nodoubt
Heb je net als mij ook wel eens Jezus verloochent? Of best vaak zelfs?

Dat verloochenen kan op vele manieren denk ik.... beloven niet meer die ene zonde te doen... en het dan toch doen... of toch maar even niet hardop bidden voor het eten op sommige momenten... of je mond houden terwijl de Naam van Jezus keihard misbruikt wordt... of... ach iedereen zijn eigen kansen om Jezus te kunnen verloochenen nietwaar?

Dat ontkennen van Jezus kan op meer manieren dan we ons meestal bewust zijn lijkt me. Daarover een liedje dat aansluit bij de blog: heb jij de haan horen kraaien toen je de Heer aan het verloochenen was?

Did you hear a rooster crow when you denied the Lord
Did you repent, did your heart break
Or did you follow the world
Don't look so bewildered
You know what I'm talking about
When did you hear a rooster crow?

www.didyouheararoostercrow.com


ps:

"Een christen die teleurgesteld is geraakt in de kerk, de mensen in de kerk, in God,"

Deze categorie mensen zijn misschien wel afvallig van 'de kerk' of 'het geloof' maar is dat dan ook hetzelfde als afvallig zijn van Jezus? Hebben ze Jezus ooit kunnen ontmoeten in 'de kerk'? Wordt er echt de echte Jezus gepredikt? Of alleen die zwakke langharige hippie die vaak voor Jezus moet doorgaan?
Naarmate ik meer v.d. Bijbel mag ontdekken vind ik steeds meer en meer dat 'de kerk' zoals dat vaak vorm krijgt iets heel anders is dan het ware geloofsvertrouwen in Jezus en Zijn leer zoals dat in de Bijbel beschreven staat.

Daarom zeg ik: echte Christenen gaan niet naar de kerk! En mannen al helemaal niet als je tenminste niet gecastreerd wil worden! Het is niets anders dan politiek in de kerk en de vrouwen hebben de broek aan want de mannen hebben geen stenen meer. Wat heeft dat nog met de Bijbel waarheid te maken mensen?
Zaterdag, 31 juli 2010, 20:04Peter-Sigmond
En jij bent in alle kerken geweest, jij kent alle christenen en weet precies wat er in hun hart leeft.
Dit zijn geen Bijbelse oordelen meer, maar vette vooroordelen.
Toch knap dat jij de hartshouding kent van alle christenen.

Dan ben je blijkbaar slimmer en beter dan God volgens je eigen woorden.

1 Samuel 16:7
7 Doch de HEERE zeide tot Samuël: Zie zijn gestalte niet aan, noch de hoogte zijner statuur, want Ik heb hem verworpen; want het is niet gelijk de mens ziet; want de mens ziet aan, wat voor ogen is, maar
Verwijzing(en) [sluiten]
[16:7] 1 Kron 28:9. Ps 7:10. Jer 11:20; 17:10; 20:12.
de HEERE ziet het hart aan.

Dus jij bent anders jij ziet van alle christenen wel het hart aan.

[edit] ik weet dat dit niet zo is het is ook cynisch, maar je hebt nergens een christelijke autoriteit verkregen om dit zo te uitten. Je kan zeggen en dan alleen gebaseerd op persoonlijke ervaringen dat er zulke dingen gebeuren.
Zaterdag, 31 juli 2010, 20:05Peter-Sigmond
en dan bedoel ik alleen van die personen en situaties die je zelf hebt meegemaakt.
Zaterdag, 31 juli 2010, 21:03Nodoubt
Natuurlijk valt niet alles over 1 kam te scheren.
Maar de uitzonderingen bevestigen de regel.

Ik heb bovendien niet alleen mijn eigen ervaringen maar ook die van mijn broeders/vrienden die dezelfde ervaringen hebben.

Ik geloof het volgende om 2 redenen:
1.) het staat in de Bijbel
2.) ik kan het met mijn verstand narekenen, logica, redeneren.

-"Want velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren. " Mat 22:13"
"
-Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. (Mat 7:13)

-" 27 En Jesaja roept over Israël uit:
Al was het getal der kinderen Israëls als het zand der zee,
het overschot zal behouden worden;
28 want wat Hij gesproken heeft, zal de Here doen op de aarde, volledig en snel. " Rom 9


Dit staat in de Bijbel en met mijn verstand kan ik een eenvoudige vergelijking maken waardoor het duidelijk wordt dat het volgende 100 procent waar is, toen en nu:

"6 Maar hij antwoordde: 'Wat is de profetie van Jesaja toch toepasselijk op huichelaars als u! Er staat immers geschreven:
"Dit volk eert mij met de lippen,
maar hun hart is ver van mij;
7 tevergeefs vereren ze mij,
want ze onderwijzen hun eigen leer,
voorschriften van mensen."
8 De geboden van God geeft u op, maar aan tradities van mensen houdt u vast.' " Mar 7

Ik hoef het hart niet aan te zien. Stap gewoon een willekeurige kerk binnen en zie de daden van deze naamsChristenen die vrouwen en homo (of allebei) als 'dominee' hebben en prediken dat de wetten van God vervallen zijn en dat de doop niet belangrijk is en zeker niet op de manier zoals dat in de Bijbel ging en zoveel andere onderwerpen waaruit hun verachting voor Gods geboden bewezen wordt.

Je verhaal gaat niet op Sigmond. Totaal niet. De feiten liegen er niet om nl. Gods geboden worden vervangen door tradities. Overal waar je maar kijkt.
Zaterdag, 31 juli 2010, 22:47Hannah
Jamaar Nodoubt, in het nieuwe testament vanaf Handelingen gaat het voortdurend over de wereldwijde Kerk én over plaatselijke gemeentes. Natuurlijk zijn er veel dwalende groepjes mensen die denken of zeggen dat ze kerk zijn, natuurlijk zijn er veel nep-christenen en die moeten ook ontmaskerd worden. Maar als je het over de Kerk hebt, gaat het wel over het Lichaam en de Bruid van Christus. Daarom kan ik je aanraden daar met alle voorzichtigheid en respect over te praten/schrijven.
Ik weet dat je gelooft in de Kerk die bestaat uit alle ware gelovigen over de hele wereld. En dat is ook Bijbels en (dus) goed. Maar de Bijbel laat óók zien dat het goed is als christenen bij elkaar komen om te bidden, God te loven en het brood te breken. Er wordt in de Bijbel gesproken over opzieners en diakenen, en er worden brieven geschreven aan 'de gemeente te ...'. Er wordt zelf vermaand om niet weg te blijven uit de samenkomsten. Zijn dit geen duidelijke aanwijzingen dat het Gods bedoeling is dat christenen in Real Life samenkomen als gemeente?

De redenering die je gebruikt lijkt hierop: 'Er zijn zoveel mensen die doen alsof ze gelukkig zijn maar het niet echt zijn, dus gelukkig zijn is iets wat je maar beter niet kunt doen.' Natuurlijk is gelukkig zijn iets wat je beter wel kunt doen! Het enige wat je beter niet kunt doen is doen alsóf je gelukkig bent, omdat je jezelf en anderen dan voor de gek houdt.
Vul voor 'gelukkig' 'kerk' in...

Ik snap dat je teleurgesteld bent in de mensen die zichzelf kerk noemen, dat ben ikzelf ook. Maar Christus' Kerk bestaat nog steeds dwars door alle nepheid heen, en volgens de Bijbel is het goed dat haar geestelijke eenheid ook in de praktijk tot uiting wordt gebracht. Zelfs als dat voor mensen vrijwel onmogelijk lijkt, zal God voorzien!
Zaterdag, 31 juli 2010, 22:54Peter-Sigmond
Nee precies eerst stellig uitten dat het niet kan, erop aangesproken worden , dan de stelling neerzetten die wat milder is.

Dus je hebt er een aantal meegemaakt, je "hoort" het een en ander, en dat is gelijk de maatstaf voor elke christen die het even anders ziet dan jij.

Vandaar de metafoor farizeer in een andere post.
Zondag, 1 augustus 2010, 08:45Nodoubt
Beste Hannah,

Ik overdrijf het iets natuurlijk, maar geeneens zo veel eigenlijk. Natuurlijk is het goed om naar DE KERK te gaan als het echt een kerk is waar de waarheid (volgens jou) gepredikt wordt.
Waar ik tegen te keer ga is echter NIET het lichaam van Christus maar de tempels v.d. Baal, de valse goden die de naam van Jezus Christus door het slijk halen door Zijn wetten/geboden te verkrachten. Wat ik geloof is dat net als in de tijd van Gideon deze afgodentempels vernietigd zullen worden door een relatief zeer kleine groep mensen geleid door de verwoestende kracht van Gods Heilige Geest. Niet alleen ananias en saffira werden door de Heilige Geest gedood maar vele voorbeelden zien we in het OT waar God zelf strijd in Zijn mensen wanneer de tijd daarvoor is aangebroken. Niet alleen Simson maar alle legermachten van Israël werden zo door God bekrachtigd om de valse goden en hun dienaren te bestrijden. De geschiedenis herhaalt zich altijd (Pred. 3:15) de vraag is alleen of wij er van kunnen leren. Ik wil v.d. geschiedenis leren en niet bij de grootste groep mensen horen die gedood zullen worden. Jij toch ook niet? Lees die verhalen in de Bijbel. Lees over de ark en hoe enkelen toen gered zijn. En lees dan in het NT hoe daar naar verwezen wordt als het gaat om redding. Wat moeten we hier van leren?


ps: ik zit bij een kerk die wereldwijd leden heeft, en wat kenmerkt mijn broeders en zusters? Ze zijn allemaal de leugens in de andere kerken zat! We hebben de waarheid lief en daarom passen we niet bij die valse kerken die valse tradities volgen en lak hebben aan Gods woord. Ik zeg wat ik zeg niet zomaar, daar zit de ervaring achter van vele mensen.
De meeste mensen zitten bij de kerk die bij ze past. Maar in mijn gemeente zijn mensen die op zoek waren naar de waarheid en niet op zoek waren naar een gemeente die bij ze past en ze een goed gevoel geeft.

De meeste mensen zitten in 'de kerk van hun keuze' en niet in de kerk van Gods keuze waar de waarheid gezocht wordt en er strijd tegen de satan en zijn dienaren plaatsvind! De kerk v.d. levende God hoort het fundament en de steunpilaar v.d waarheid te zijn (1 Tim. 3:15). En niet een politieke wereld gelijkvormige ...vulmaarin.
Zondag, 1 augustus 2010, 10:58anoniem
Ja Jahovahs Getuigen denken ook dat zij enkel alleen de waarheid hebben en de rest duigt niet, terwijl jezus voor iedereen kwam. Ik noemd die Gemeentes Hoegmoed en dat komt altijd Ten Val. Prijs God en niet de kerk.
Zondag, 1 augustus 2010, 14:03Nodoubt
"15 Ik weet wat u doet, hoe u niet koud bent en niet warm. Was u maar koud of warm! 16 Maar nu u lauw bent in plaats van warm of koud, zal ik u uitspuwen. " Op. 3
Zondag, 1 augustus 2010, 15:23anoniem
Kan je niet meer zelf antwoorde?
Zondag, 1 augustus 2010, 15:44Nodoubt
"7 Wie een spotter terechtwijst, wordt bespot,
wie een goddeloze de les leest, wordt belachelijk gemaakt.
8 Wijs een spotter niet terecht, hij zou je haten,
berisp een wijze, en hij mag je graag.
9 Een wijze wordt nog wijzer als je hem berispt,
een rechtvaardige vergroot zijn inzicht door wat je hem leert.
10 Wijsheid begint met ontzag voor de HEER,
inzicht is vertrouwdheid met de Heilige. "
Spr 9
Reacties 1 - 20 van 90
  • <
  • 1
  • 2
  • ...
  • 4
  • 5
  • >

Reageer op deze blog







Poll van de maand

Vriendschap tussen jongens en meiden is niet slim

Laatste reacties

Jezus en religie

Gabrielle - vandaag, 14 uur geleden Het filmpje is heel goed heb...

Reïncarnatie en de Bijbel

Rob Giesbers - gisteren om 23:16 Hoi Marcel, Voor de luiere...

De eeuwige discussie: Schepping - evolutie

chuck - gisteren om 17:51 ''En evolutie maakt gebruik van...

Op de plek gezet

verlackt - 30-01 We mailen vanuit Vlaanderen,...

Bekritiseren en of veroordelen?!

Hans - 30-01 Met enige voorzichtigheid wil...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media