Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Kebab, het verboden vlees...

Door: Mark WVrijdag, 24 december 2010
Terug
Categorie: Levensstijl, 37 keer gereageerd, 2022 keer bekeken

Vorige week vertelde een vriend van mij dat halal kebab vlees eigenlijk gewoon offervlees is. Een eigenschap van halal vlees is namelijk dat het ritueel is geslacht. D.w.z. de slachter heeft het dier met de kop richting mekka gedraaid, een mes aan zijn keel gezet, lovende woorden over allah uitgesproken en vervolgens in één beweging de halsslagader en de slokdarm van het dier doorgesneden. De manier van doodgaan is niet eens zo heel pijnlijk. Maar nu de vraag; Mag je, als christen, dit halal vlees eten? 

In overeenstemming met de heilige Geest hebben wij namelijk besloten u geen andere verplichtingen op te leggen dan wat strikt noodzakelijk is: onthoud u van offervlees dat bij de afgodendienst is gebruikt, van bloed, van vlees waar nog bloed in zit, en van ontucht. Als u zich hier aan houdt, doet u wat juist is. Het ga u goed.’ Aldus de conclusies uit het overleg van de apostelen (han 15:28,29) met als thema: Regels voor de heidenen. En wat zijn wij? Heidenen! Dus…?

Geen kebab meer? Het zou wel balen zijn, want kebab staat bij mij zeker in het rijtje van de top 5 meest lekkere ‘maaltijden’. Maar gelukkig voor mij staan er nog veel mee teksten in het nieuwe testament over offervlees.

U mag alles eten wat er in de vleeshal wordt verkocht; u hoeft niet omwille van uw geweten na te gaan waar het vandaan komt. Immers: ‘Van de Heer is de aarde en haar rijkdom.’ (1 kor 10:25, 26)

Laten we elkaar daarom niet langer veroordelen, maar neem u voor, uw broeder en zuster geen aanstoot te geven en hun niet te ergeren. Omdat ik één ben met de Heer Jezus weet ik, en ben ik ervan overtuigd, dat niets op zichzelf onrein is, maar dat iets onrein is voor wie het als onrein beschouwt. (Rom 14:13,14) (Zie ook: 1 kor 8: 8,9)

Hmmm, dit maakt het al anders. Deze teksten zijn niet uit hun context gescheurd, trouwens, ze slaan echt op het eten van offervlees. Paulus zegt dus dat het eten van offervlees heel goed kan. Met een kleine kanttekening: als je twijfelt over het idee of je offervlees mag eten of niet en je eet het toch, dan is het wel zonde. (overigens mag je ook geen offervlees eten als er een christen bij is die wel de overtuiging heeft dat het niet mag, maar hier wil ik verder niet op in gaan)

Alles wat God geschapen heeft is goed. Niets hoeft te worden verworpen als het onder dank wordt aangenomen, want het is geheiligd door het woord van God en door het gebed. (1 Tim 4:1-5)

Mijn conclusie is: Kebab vlees mag gegeten worden. Nu heb ik natuurlijk met een gekleurde ‘ik wil kebab kunnen eten’- bril op, de bijbel doorgespit, maar desalniettemin is dit volgens mij een Bijbelse conclusie. Mee eens?

Goed weekend!

Mark W

Gerelateerd

  • Weet wat je eet!

  • Vleeseters opgelet!

  • Vast(en) zeker!

  • Zo... dat is lekker!

  • Kope kope kopen maar!

Reacties (37)

Reacties 1 - 20 van 37
Zondag, 26 december 2010, 08:43Marije
Hoi Mark,
Oké, dit is niet om te zeggen dat je geen Kebab vlees van me mag eten.. ik ben niet van plan om daar over te oordelen!
Ik denk dat je ten eerste goed moet bedenken wat je definitie van offervlees is. Stel dat het Halal bereide Kebab vlees onder die definitie valt, dan is het zeker goed dat je er hier over nadenkt. Maar iets in je redenering volg ik dan niet helemaal. Je zegt dus in feite dat je nu twijfelt of je Kebab vlees(offervlees volgens jou) mag eten.. en Paulus zegt dan: "als je twijfelt over het idee of je offervlees mag eten of niet en je eet het toch, dan is het wel zonde". Waarom kom je dan tot de conclusie dat je het wel mag eten?
Of ben je je twijfel alweer kwijt?
Zondag, 26 december 2010, 13:59Mark W
Hey Marije,

Ik zei dat kebab offervlees is, omdat het vlees is opgedragen aan allah: een heidense god.

En ik heb maar heel even getwijfeld of je het kon eten of niet. Want toen die vriend van mij het vertelde, kwam al direct die tekst van Paulus in Rom 14 in mij op. nu heb ik helemaal geen twijfel meer.

Groet,
mark
Woensdag, 29 december 2010, 17:16Gabrielle
We moeten niet alles te letterlijk nemen anders gaan we te ver en benutten we straks velen dingen niet meer God heeft een lijstje met goede spijzen en geen goede spijzen en daarin kunnen we onderscheid maken wat goed voor onze lichaam is. Worden velen dingen met een kwade spreuk gemaakt dan komt het natuurlijk niet van God af en zullen we er ook niet aan moeten beginnen heel logisch. Altijd bij alles God er voor danken zodat hij erbij is zodat slechte invloed geen kans heeft.
Donderdag, 30 december 2010, 09:52Teejoo
Gabrielle: Ik kan me herinneren dat jij in de 'homo-thread' niks anders deed dan zeggen dat we de Bijbel volledig letterlijk moeten nemen. Nu het je niet meer zo goed uit komt, is dat blijkbaar niet meer zo? Handig, dat geloof!
Donderdag, 30 december 2010, 13:23Hans
Volgens mij is een terechte daaruit voortvloeiende vraag (die volgens mij ergens anders op de site al eerder aan bod geweest is): wanneer wordt een tekst letterlijk genomen en wanneer niet? En hoe weet je dat als gelovige?

Uiteraard weet ik dat die vraag geen eensluidend antwoord zal krijgen, door verschil van inzicht en interpretatie onder gelovigen, maar ik vind het wel boeiend om de zienswijzen daarop helder te krijgen.
Donderdag, 30 december 2010, 16:34Gcomabrielle
Ooh wat heerlijk als je alleen de stukken neemt die jou uit komt.
Vrijdag, 31 december 2010, 13:31Jacqueline
Ikzelf zou geen offervlees eten. Maar ik denk dat kebab in een shoarmatent geen offervlees is. Als ze zouden zeggen dat dit wel zo zou zijn dan eet ik het niet.

Verder iedereen een goed en gezegend 2011!
Zondag, 2 januari 2011, 21:32Gabrielle
Ik heb nog nagezocht de Moslims doen het bijna het zelfde als de Joden waavan het bloed van het dier weg moet omdat het de ziel is en vetten mogen ook niet gegeten worden en al het geslacht mag maar door èèn het zelfde persoon gedaan worden, dus gewoon Kosher enkel verschil de Moslims richten het naar Mekka. Mohammed heeft gewoon vele dingen overgenomen van de Bijbel en een beetje van zichzelf soort van maggie.
Maandag, 3 januari 2011, 14:46Sicco
Het lijkt me sterk dat ze in die kebabzaken het vlees op officiele rituele wijze hebben geslacht.
Maandag, 3 januari 2011, 16:25Mark W
@ Sicco; dat moet wel, anders is het niet halal. Ze kopen het vlees in en de producent die het levert zorgt voor de rituele slachting, neem ik aan.

@Hans,
Dit is een vraag zonder een antwoord, volgens mij. Als ik zeg: Je moet de bijbel letterlijk nemen, dan kom jij aan met wat teksten uit Leviticus, en wat teksten van Paulus over vrouwenkleding die vandaag de dag door zeer weinig christenen letterlijk worden genomen, laat staan opgevolgd. Maar als ik zeg: Je hoeft niet alles letterlijk te nemen, dan vraag jij: Wie bepaald het verschil.

misschien kun je concluderen:
Laat iedere christen op zo'n manier leven waarop hij denkt God te dienen.
En laat dit dan niet tegen de 2 grote geboden in gaan: Heb de heer uw God lief met heel uw hart ziel en verstand. En: Heb uw naaste lief als uzelf.
Dinsdag, 4 januari 2011, 20:53Janneke
Jezus mensen zijn vrije mensen !
Laat u dus niet opnieuw een slaven juk opleggen.
Als je geen kebab wilt eten omdat je geweten moet je het niet doen , maar leg het een ander niet op.
Zondag, 20 februari 2011, 15:54wilfred
@gabrielle

Hallal is gewijd aan de afgod allah, en kosher is gewijd aan YAHWEH.
Duidelijk verschil dus.

@Mark
De keuze is aan jou.
Echter bij 1 kor 10 kijk ook eens naar vers 28 en 29
Als je er niet uit bent, ken dan het gezegde "bij twijfel niet inhalen"

Voor de rest bid ik je wijsheid en God's zegen toe!
Dinsdag, 22 februari 2011, 23:09Hans
@ Mark: het is een vraag met verschillende antwoorden ongetwijfeld, afhankelijk van wat je gelooft. Maar ik ben wel benieuwd naar jouw antwoord! ;)
Dinsdag, 22 februari 2011, 23:36Gabrielle
Allebei de culturen slachten het op de zelfde manier de islam heeft veel overgenomen van de Bijbel je moet wel geschiedenis lezen.
Woensdag, 23 februari 2011, 18:55wilfred
De geschiedenis is bekend, de inhoud ook.
Betekend niet dat het hetzelfde is, kijk eens inhoudelijk.
De moslim spreek het gebed uit ter ere van hun afgod en de joden spreken het gebed uit ter ere van YAHWEH.
Dus wel een verschil, of er zaken over genomen worden of niet.
Woensdag, 23 februari 2011, 20:02Gabrielle
Chill Wilfred
hebben moslims jou iets aangedaan ofzo?

Chill.
Donderdag, 24 februari 2011, 09:21chuck
De bijbel is van kaft tot kaft waar.
Wat je niet weet moet je letterlijk nemen.
De bijbel is 100 % waar.
De bijbel is NOOIT tegenstrijdig.
Lijkt tegenstrijdig is NIET tegenstrijdig.
Als je de bijbel niet begrijpt is het geen probleem.
Maar wat je bergijpt niet wil aannemen of gehoorzamen,
dat is wel een probleem.
Zou makkelijk zijn als de bijbel wetenschappelijk verantwoord is.
MAAR DAT IS JEZUS NIET.
De bijbel is geen meesterwerk of sprookjesboek.
De bijbel is God's Woord.
En Het Woord is Vlees geworden.
Jezus is God en de andere goden,demonen.

Geloof en Pseudo-wetenschap moet je scheiden.
Donderdag, 24 februari 2011, 11:58Mike
Ik heb toch lichtelijk de indruk dat Chuck bij elk onderwerp dezelfde inbreng heeft ;).

Moet iedereen zelf weten natuurlijk, maar wat meer inhoudelijk op het onderwerp zelf ingaan is misschien wel zo goed. ;)
Donderdag, 24 februari 2011, 13:50chuck
Mike,het gaat over het letterlijk of met een kilo zout
nemen van de bijbel .
De bedoeling van God is niet ''onder de wet '' leven
en daardoor mede christenen op de vingers te kunnen tikken.
Dit zal je wel niet begrijpen,maar wie zal jou dat kwalijk nemen?
Donderdag, 24 februari 2011, 18:42wilfred
nee hoor, heb geen moeite met moslims.
Reacties 1 - 20 van 37

Reageer op deze blog







Poll van de maand

In de vakantie-periode is het moeilijker om tijd voor God vrij te maken, dan in de periodes buiten vakanties.

Laatste reacties

Waarom heb je nooit iets verteld?!

barthold - 28-07 Beste Broeders, Ik ben van...

Druk druk druk en het is ineens vakantie

Alwin - 26-07 Rust is ontzettend belangrijk....

Kebab, het verboden vlees...

Aline - 19-07 "De Hemelse voedselbank van...

Vertrouwen en God

Linda - 15-07 Ik heb op dit moment een...

In doorbraak moet je wandelen!

franka - 08-07 Ik bid ook al heel lang voor...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media