Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Gods alwetendheid en onze keuzevrijheid

Door: Jarik SpoelmanWoensdag, 14 mei 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 29 keer gereageerd, 1829 keer bekeken

Annuleren
1 Johannes 3:20

God is groter dan ons hart, hij weet alles.

Vandaag een stukje over een pittige levensvraag: hoe kunnen wij vrij zijn om te kiezen, als God met zijn alwetendheid al weet wat wij gaan kiezen? En daaruit volgend: Als God dat al weet, zijn we niet meer vrij om iets te doen of te laten en is het menselijk gezien niet eerlijk/rechtvaardig om geoordeeld te worden.

Dit is een spanningsveld waar ik vragen over heb gehad en nog steeds wel heb. Het is denk ik een van de zaken die ons menselijk verstand te boven gaat en waar we niet te veel in moeten opgaan, omdat het met zaken te maken heeft die ons besef te boven gaan.

Iets dat m.b.t. Gods alwetendheid nog wel eens wordt vergeten is de tijd. Wij leven in de tijd: heden, verleden en toekomst. God is hier echter niet aan gebonden!

 

Hebreeën 13:8

Jezus Christus blijft dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid

God is eeuwig en staat buiten de tijd (zie ook Psalm 90:4 en 2 Petrus 3:8)

Het klinkt waarschijnlijk gek, maar daaruit volgt dat ons verleden, ons heden en onze toekomst NU is voor Hem.

God weet wat we morgen zullen doen, omdat God zich al in ‘morgen’ bevindt en ons daar al bezig ziet. Evenzo bevindt Hij zich in ‘gisteren’ en ziet Hij ons daar ook bezig.

In feite weet hij niet wat onze daden zijn voordat we ze hebben gedaan, maar het moment waarop ze zullen worden gedaan is reeds ‘nu’ voor Hem en daardoor weet hij wat er is gebeurt/gebeurt/gaat gebeuren. God weet dus wat we nu doen, dus onze daden zijn daarom niet minder vrij.

Het klinkt waarschijnlijk allemaal wat abstract en het is niet erg als je het niet begrijpt. Ik hoop dat het je wat verder op weg helpen dit dilemma een plaats te geven.

 
Zegen! Jarik

Reacties (29)

Reacties 21 - 29 van 29
maandag 15 november, 10:29chuck
Ik kan wel een uitgebreid,duidelijk en eerlijk antwoord geven,maar
God heeft GEEN verantwoording tegenover de mens,maar de mens wel aan God.
GOD HEEFT AAN GEEN ENKELE REGEL TE VOLDOEN.
maandag 15 november, 13:21Sicco
"Ik kan wel een uitgebreid,duidelijk en eerlijk antwoord geven"

Doe eens Chuck, we zijn hier toch om met elkaar van gedachten te wisselen en elkaar daarin aan te moedigen en te ondersteunen?
maandag 15 november, 14:16chuck
God is onze maker.
Wij zijn robotjes met een eigen willetje.
Als ik iets maak,dan ben ik er trots op.
Ik kan doen en laten wat ik ermee wil.
Alleen moet ik jaren studeren en voorbereidingen treffen om
tot dat resultaat te kunnen komen.
Je gaat dan niet je ''creatie'' vernietigen.
Een mens kan dom blijven,als hij zijn '' verstand ''niet gaat gebruiken.(studeren)
Een dier heeft geen ''verstand'' en kan daarom niet dom blijven,
(nooit gehoord van instinct)?

Waarom dit en waarom is gedrag van arrogantie dat komt door
ons ''verstand'' die we van God hebben gekregen en
dat willen we nu tegen HEM gebruiken .(wetenschap)
Wil je God soms verbeteren.
p.s
God heeft geen ''voorbereidingen'' nodig
dinsdag 16 november, 19:29johan
Keuzevrijheid of marionet


In het kort enkele gedachten over God die alwetend en eeuwig is. Hoe kan dit en wat betekent dit voor ons Christenen?
Allereerst kijken we naar een Bijbeltekst.

1Johannes 3:20
dat, indien ons hart (ons) veroordeelt, God meerder is dan ons hart en kennis heeft van alle dingen.

God is groter dan ons hart, hij weet alles, dat is wat we hier lezen.
Hij weet wat ik doe en wat ik denk, ook weet hij wat ik ga doen en wat ik ga denken. Niets ontgaat Hem, nu niet en in de toekomst niet.
Dit geeft wel te denken, immers als God alles over mij weet vanaf mijn geboorte tot mijn sterven heb ik dan nog een keuzevrijheid?
Elke keuze die ik heb gemaakt, nu maak of in de toekomst ga maken is al bekent bij God! Als ik een zonde bega dan staat deze al geschreven en is voorbestemd. Betekent dit een beperking in mijn keuzevrijheid? Hoe kan ik dan verantwoordelijk zijn voor mijn daden? Ben ik dan een marionet die aan een touwtje zit en is God de poppenspeler die mij stuurt? Of kan ik er rustig op los leven, want ach alles staat toch al vast.
Sterker nog, hoe kan er sprake zijn van een oordeel als al vaststaat wat ik in bepaalde situaties ga doen? Dan is het toch niet mijn schuld?

Het is altijd moeilijk als wij mensen God proberen te begrijpen. En dit onderwerp is misschien een punt dat ons menselijk verstand te boven gaat en waar we niet te veel in moeten opgaan. Daarnaast is ook het begrip tijd en eeuwigheid, wat met dit onderwerp te maken heeft, niet eenvoudig voor ons mensen te begrijpen, omdat het ons besef te boven gaat. Soms moeten we zaken gewoon accepteren en niet proberen te beredeneren. Maar ja, ik ben mens en daarmee nieuwsgierig, daarom ga ik toch maar even door met dit onderwerp.

Gods alwetendheid en eeuwigheid heeft ook te maken met het begrip tijd. Wij leven in de tijd; heden, verleden en toekomst. God is hier echter niet aan gebonden!

Maar wat is tijd? Ook dit is een vraag die niet eenvoudig is te beantwoorden.
Een definitie kan zijn; de onstuitbare gang der dingen van toekomst door het heden naar het verleden
Tijd is niet te stoppen, want we kunnen de tijd niet stop zetten.
Tijd stroomt, van uit de toekomst naar het verleden. Eerst is er de toekomst en deze stroomt door het heden en daarmee wordt het verleden. Alles stroomt, niets blijft.
Oké, even laten zakken want dit is wel heel abstract.
We maken even een zijsprong over tijd en dimensies

Wij leven in drie dimensies en vinden het heel gewoon om ons naar links, rechts, boven, onder, voor en achter te verplaatsen. Maar hoe zit dat met andere dimensies? En zijn er wel andere dimensies, of zijn wij uit de derde dimensie de enigste dimensie? En als er al andere dimensies zijn, waar bevinden deze zich dan? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen zonder dat er een goed antwoord is te vinden.

Ik heb altijd al het gevoel gehad dat er een 4e dimensie bestaat die 'onzichtbaarheid' is voor onze zintuigen. Waarom ik dat weet is mij niet duidelijk maar het idee blijft altijd bij mij.
En nog altijd ben ik dat idee niet vergeten en kom meer en meer tot de conclusie dat het idee van een onzichtbare 4e dimensie wel moet kloppen. Er zijn verschillende theorieën over deze vierde dimensie. De meeste gaan er van uit dat de 4e dimensie tijd is. Het kan heel goed kloppen dat de 4e dimensie de tijd is want als je in de 4e dimensie verkeert, dan bestaat het begrip tijd niet meer in vorm zoals wij dat beleven. Een verleden of toekomst is er niet, alles is dan NU. Je kan dan op de tijdlijn heen en weer bewegen.

voor ons, in de 3e dimensie, bestaat de tijd alleen als een lijn waarop we bewegen in 1 richting en we hebben totaal geen invloed op de richting of tempo. We hebben alleen een verleden, heden en toekomst. Maar waar is dan de 4e dimensie, hoe ver is hij van ons af? Misschien is de 4e dimensie overal om ons heen, maar onzichtbaar voor onze zintuigen.

We pakken de draad weer op.
We maken dus onderscheid tussen drie tijden: verleden, heden en toekomst. Het heden is er wel, maar heeft geen afmeting. Het verleden en de toekomst bestaan niet echt.
Het verleden ligt in de beleving van ons geheugen, het heden in de beleving van het direct waarnemen en de toekomst in de beleving van verwachting en mogelijkheden.
In de bijbel vinden we verschillende teksten die iets zeggen over tijd

Hebreeën 13:8
Jezus Christus blijft dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid!
God is eeuwig en is niet aan tijd gebonden zoals de mens. Hij staat buiten/boven de tijd en blijft dezelfde. God word niet ouder en zijn woord en belofte zijn eeuwig.

2 Petrus 3:8)
Doch dit ene mag u niet ontgaan, geliefden, dat één dag bij de Here is als duizend jaar en duizend jaar als één dag.
Hier lezen we duidelijk dat het begrip tijd zoals wij dit kennen niet opgaat voor God
Wat voor ons kort duurt is voor God heel lang en andersom.

Het is misschien moeilijk te begrijpen maar hieruit kunnen we opmaken dat wat voor ons verleden heden en toekomst is voor God altijd NU is.
God weet wat we in de toekomst gaan doen, omdat God zich al in de toekomst bevindt en ons daar al ziet.
In andere woorden, God weet niet wat onze daden zijn voordat we ze hebben gedaan, maar het moment waarop wij ze doen is al 'nu' voor God en daarmee kent Hij onze keus.
Het feit dat God van tevoren onze keus al weet, betekent niet dat Hij van tevoren onze gedachten en handelen ook zo gestuurd heeft.
we moeten 2 dingen uit elkaar houden
1 je eigen wil
2 Gods alwetendheid
Dat betekent dat je een eigen verantwoordelijkheid hebt in de keuzes die je maakt. Maar wat je ook kiest en welke keuze je ook maakt, hij is dan bekent bij God.
En zoals we eerder hebben gelezen is God door de gehele tijd aanwezig en weet hij daardoor al de keus die je maakt of gaat maken.

Belangrijker is om te ontdekken wat een keuze nou maakt tot een goede keuze. Wanneer is wat je kiest goed? God kent je door en door en daardoor weet Hij hoe je gelukkig kunt worden en wat je ongelukkig kan maken. Maar hij dwingt je nergens toe. Je bent vrij om je eigen keuzes te maken en je kunt altijd bij hem terugkomen als die keuzes verkeerd blijken te zijn.

Aan jou de keus of je er iets mee doet!
Ik sluit af met een spreuk die ik ergens heb gelezen:
"Als je voor Jezus kiest is de beste dag uit je verleden de slechtste in het heden!"
maandag 6 december, 21:11Martha de Vries
Zeer interssant!
dinsdag 7 december, 17:37Peter-Sigmond
@ Johan,

tuurlijk heb je keuzevrijheid, als jij alleen marionetje zou zijn, zou je geen zonde begaan, dan zou Eva nooit die appel hebben gegeten. God en zonde gaan niet samen.

dan even praktisch, ik ben later tot geloof gekomen en het begrip genade is mij super duidelijk daardoor. Ikben vrijgekocht van zonde, maar soms heb ik echt wel een interne strijd, tussen mijn vlees en wat de Heilige Geest me ingeeft. meestal luister ik dan ook naar de Heilige Geest daar Christus/God dit gewoon waard is ( ik word er ook beter van) maar zo af en toe betrap ik mezelf op een wit leugentje bijv.

waar het om gaat is dat ik die keuzevrijheid echt ervaar.

"God weet wat we in de toekomst gaan doen, omdat God zich al in de toekomst bevindt en ons daar al ziet.
In andere woorden, God weet niet wat onze daden zijn voordat we ze hebben gedaan, maar het moment waarop wij ze doen is al 'nu' voor God en daarmee kent Hij onze keus."

Vanuit ons oogpunt geld dus wel degelijk dat hij weet wat wij gaan doen voor hij het weet. Hij heeft al onze tranen al geteld, ik weet niet hoeveel tranen er bij mij nog komen hoor.
vrijdag 24 december, 23:35johan
@ peter
helemaal met je eens Peter
ik hoop wel dat jou tranen bespaard blijven
zaterdag 25 december, 13:45Mark Winkelaar
@ Johan; Mee eens, mooi betoog. Dat tijd niet absoluut is, is voor ons een vreemd gegeven. We kunnen er niet heel goed mee overweg.

Goede kerst!
woensdag 29 december, 18:06Gabrielle
Heel veel dingen kunnen we ook niet mee overweg omdat we niet alles aan God over laten we leven te veel nog naar ons eigen ding zouden we echt totaal veranderen en het over laten aan God, hebben wij mensen geen twijfels geen haast geen enkel ding waar we mee worstelen want God heeft dan totaal controle over je leven hij weet wat wij nodig hebben wat het beste is om te overleven mensen die de Bijbel lezen weten wat God zegt over je leven en hoe je alles het beste kan doen om niet in deze verdrukking mee te lopen waarin satan een grote rol in speelt en je graag ziet vallen keer op keer en je dus op je eigen ding vertrouwt en God links laat liggen. Punt is vertrouwen, geven, geloven, je zelf wegcijferen God op de èèrste plaats.
Reacties 21 - 29 van 29

Reageer op deze blog





Poll

Hoe lang bezoek (volg) je Gebedsbroeders.nl al?

Laatste reacties

Kebab, het verboden vlees...

Gcomabrielle - gisteren om 16:34 Ooh wat heerlijk als je alleen...

Twijfel kan alles vernietigen

Chuck - gisteren om 14:19 De duivel gelooft ook '' zeker...

Gods alwetendheid en onze keuzevrijheid

Gabrielle - 29-12 Heel veel dingen kunnen we ook...

De sleutel om onze passie te bewaken is intimiteit

Gabrielle - 29-12 Even kort samgevat dwang komt...

Verlanglijstje naar God sturen?

Peter-Sigmond - 19-12 Stefan, mooi zoals je de...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));