Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Gods alwetendheid en onze keuzevrijheid

Door: Jarik SpoelmanWoensdag, 14 mei 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 29 keer gereageerd, 1829 keer bekeken

Annuleren
1 Johannes 3:20

God is groter dan ons hart, hij weet alles.

Vandaag een stukje over een pittige levensvraag: hoe kunnen wij vrij zijn om te kiezen, als God met zijn alwetendheid al weet wat wij gaan kiezen? En daaruit volgend: Als God dat al weet, zijn we niet meer vrij om iets te doen of te laten en is het menselijk gezien niet eerlijk/rechtvaardig om geoordeeld te worden.

Dit is een spanningsveld waar ik vragen over heb gehad en nog steeds wel heb. Het is denk ik een van de zaken die ons menselijk verstand te boven gaat en waar we niet te veel in moeten opgaan, omdat het met zaken te maken heeft die ons besef te boven gaan.

Iets dat m.b.t. Gods alwetendheid nog wel eens wordt vergeten is de tijd. Wij leven in de tijd: heden, verleden en toekomst. God is hier echter niet aan gebonden!

 

Hebreeën 13:8

Jezus Christus blijft dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid

God is eeuwig en staat buiten de tijd (zie ook Psalm 90:4 en 2 Petrus 3:8)

Het klinkt waarschijnlijk gek, maar daaruit volgt dat ons verleden, ons heden en onze toekomst NU is voor Hem.

God weet wat we morgen zullen doen, omdat God zich al in ‘morgen’ bevindt en ons daar al bezig ziet. Evenzo bevindt Hij zich in ‘gisteren’ en ziet Hij ons daar ook bezig.

In feite weet hij niet wat onze daden zijn voordat we ze hebben gedaan, maar het moment waarop ze zullen worden gedaan is reeds ‘nu’ voor Hem en daardoor weet hij wat er is gebeurt/gebeurt/gaat gebeuren. God weet dus wat we nu doen, dus onze daden zijn daarom niet minder vrij.

Het klinkt waarschijnlijk allemaal wat abstract en het is niet erg als je het niet begrijpt. Ik hoop dat het je wat verder op weg helpen dit dilemma een plaats te geven.

 
Zegen! Jarik

Reacties (29)

Reacties 1 - 20 van 29
woensdag 14 mei 2008, 15:14Ruben
Hoi Jarik,

Interessant onderwerp. Opvallend vind ik dat je eerst zegt dat het ons verstand te boven gaat, en vervolgens je toch een antwoord aandraagt.

Ik weet niet of ik het eens ben met de redenering die je geeft. Het klinkt logisch, en ik ben ook zeker geneigd om zo te redeneren. Echter, ik loop nog op wat struikelblokken. Vandaar dat ik de vraag nog even open laat..

Één van de struikelblokken is de volgende tekst die ik eens tegenkwam. Heb hem nog niet uitgediept. Hoe denk jij erover?

Rechters 3 : 4: 'Deze volken waren overgebleven om de Israëlieten op de proef te stellen, opdat de HEER te weten zou komen of zij de geboden zouden gehoorzamen die hij hun voorouders bij monde van Mozes had opgelegd.'

Ben benieuwd!

Veel zegen,

Ruben
woensdag 14 mei 2008, 16:59Matthias
He Jarik, jij zegt: Het klinkt waarschijnlijk gek, maar daaruit volgt dat ons verleden, ons heden en onze toekomst NU is voor Hem.

Maar als Hij BUITEN de tijd staat, dan volgt daar toch helemaal niet uit dat Hij alles BINNEN de tijd weet? ;-) Dat ligt aan je uitgangspunten en wat je altijd geleerd is... Misschien is deze woordspeling wel meer waar dan het lijkt!

Als Johannes zegt dat God alles weet, bedoelt hij de verborgen motieven van ons hart... op dit moment. En waarom zou God je beproeven als Hij al weet wat er zou gebeuren?

Het is grappig om te redeneren op basis van wat je denkt dat waar is, dan kom je telkens weer uit op wat je denkt, met argumenten die daar bij horen ;-)

Ik dacht dat dus eerst ook, dacht God groot te maken met mijn beeld van Hem, maar de grootheid van God blijkt juist uit het feit dat Hij ons vrij laat. De Grieken verworpen God die met ons een relatie aangaat, omdat Hij daardoor te zwak zou worden voor een God. Het leuke is dat Hij juist groter wordt op het moment dat je Hem God laat zijn.
woensdag 14 mei 2008, 18:06Jarik
Hoi Ruben,

Mijn bedoeling was niet 'een antwoord' te geven, maar het probleem wat inzichtelijker te maken, door te stellen dat God buiten de tijd staat.
Vanuit het perspectief dat dan ontstaat is de tekst die je aandraagt mi juist te verklaren!
Vanuit die tekst lijkt het immers zo dat God niet weet hoe ze op die volken zullen reageren. Als Hij dat wel wist, zou het geen 'op de proef stellen' zijn.
Ik denk dus dat je Zijn alwetendheid meer vanuit het perspectief van 'God die buiten de tijd staat' moet bekijken en niet dat God de toekomst al weet en klaar heeft liggen. (als je nog begrjipt wat ik bedoel)

Hoi Matthias,

Dat lijkt idd een tegenstrijdigheid omdat zoiets moeilijk voor te stellen is. Toch denk ik dat dat waarheid is en dat zoiets als BUITEN de tijd ook BOVEN de tijd is.
Dat betekent dus dat God alles BINNEN de tijd wel volgt, maar op een andere manier dan de mens dat doet.

De reden dat ik de tekst van 'Johannes erbij haal is om de stelling 'God is alwetend' te onderbouwen. Daar zijn nog wel meer bewijsteksten voor. Misschien was deze tekst niet de beste keuze, het ging me er vooral om Gods alwetendheid te staven.
Het is idd grappig (en ook logisch) om op die manier te redeneren, zaak daarbij is mi wel open te staan voor andere meningen en het te toetsen aan anderen en met anderen om zo te trachten een zo objectief mogelijke afweging te maken voor de beste keuze. Dat probeer ik, maar is idd niet altijd even makkelijk, gezien het feit dat ook ik nog wel eens van mening wissel omtrent bepaalde zaken ;-)

Gods wijsheid is onze dwaasheid en andersom is waarsch waar je op doelt.
Zoals ik boven al schreef is het mi niet goed helemaal in dit soort vraagstukken op te gaan. Ik denk echter wel dat het goed is ze eerlijk onder ogen te zien en er eens over na te denken. Het is immers ook een manier om God 'beter te leren kennen': weten over Wie je het hebt, als je begrijpt wat ik bedoel.

Zegen! Jarik
woensdag 14 mei 2008, 19:45Ruben
Hoi Jarik,

Ik begrijp je niet helemaal. Waarom zou God een handeling verrichten omdat hij op dat moment in de tijd niet weet wat er op een later moment in de tijd zal gebeuren (zie die tekst), wanneer hij ook in staat is 'buiten' de tijd te stappen en zo te weten te komen wat er zal gebeuren (zie de door jou gebruikte redenering)?

Groet,

Ruben
woensdag 14 mei 2008, 21:54Jarik
Hoi Ruben,

Volgens mij zit t m dan in het spanningsveld dat God aan de ene kant wel alles weet en overal bij betrokken is, omdat hij buiten de tijd staat. Maar anderzijds elke handeling in verleden, heden en toekomst ziet alsof het NU gebeurt. En dat laatste is eerlijk gezegd iets wat ik me (in dit leven) moeilijk voor kan stellen: vanuit een eeuwigheidsperspectief naar tijdsverloop kijken. Toch zit daar mi het 'geheim' en 'spanningsveld' in besloten dat God tegelijk overal vanaf weet en bij elk moment betrokken is, maar niet de toekomst al heeft vaststaan omdat hij alles al weet wat er gaat gebeuren. En wederom: indien dat laatste zou je keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid in het gedrang komen, hetgeen dus niet kan.

Groet, Jarik
woensdag 14 mei 2008, 22:43Jarik
Beste Noah,

Dergelijke filmpjes stroken niet met onze missie en visie. Daarom heb ik de link verwijderd.

Groet, Jarik
woensdag 14 mei 2008, 23:35Pieter
Hoi allen,

Bij deze even een berichtje dat ik de posts altijd met veel plezier lees van alle drie de schrijvers, maar ook van gastbloggers. Ik vind dat iedereen het heel leuk doet en laat je niet ontmoedigen door al te kritisch geneuzel, want dat kom ik zo af en toe ook wel tegen in de reacties. Ga zo door, Pieter
donderdag 15 mei 2008, 02:36Noah
Dag Jarik,

Vreemd dat jullie dezelfde link in een reactie op een andere post wel lieten staan. Consequentie...

Daarnaast, er is geen verschil tussen jouw god en mijn god. Dat filmpje ís waarheid. Waar ben je bang voor?

Noah
donderdag 15 mei 2008, 08:00Ruben
Hoi Jarik,

Ben het met je eens. Toch kan ik die tekst dan nog steeds niet plaatsen. De reden dat ik de vraag nog maar weer even open laat..

Ruben
donderdag 15 mei 2008, 10:26Dirk Jan
Hoi allemaal,

Even een reactie van mij:

Mattias schrijft:
"Maar als Hij BUITEN de tijd staat, dan volgt daar toch helemaal niet uit dat Hij alles BINNEN de tijd weet? ;-) Dat ligt aan je uitgangspunten en wat je altijd geleerd is... Misschien is deze woordspeling wel meer waar dan het lijkt!

Als Johannes zegt dat God alles weet, bedoelt hij de verborgen motieven van ons hart... op dit moment. En waarom zou God je beproeven als Hij al weet wat er zou gebeuren?"

Ik heb een tijdje terug eens een reactie op een post geschreven die erg op deze post lijkt. Ben het ook eens met Jarik.

Vanuit het christelijke standpunt van de 'eeuwigheid', moeten we erkennen dat God buiten de tijd staat. Hij wordt er niet door beïnvloed.
Mattias redeneert dat hij dan toch niet meteen alles wat binnen de tijd gebeurt, hoeft te weten.
Belangrijk is wel te weten dat God degene is die 'tijd' geschapen heeft. Als er iemand expert op het gebied van tijd is (terwijl hij er zelf niet onderhevig aan is) is Hij het wel.

De Bijbel laat zien dat God al ver van tevoren weet, wat wanneer gaat gebeuren. Er zijn talloze profetische teksten. Teksten waarin God aan mensen laat zien wat er in de toekomst gaat gebeuren:

- Hand 11:28
"Een van hen, die Agabus heette, voorspelde door de Geest dat de wereld door een grote hongersnood zou worden getroffen, iets dat tijdens de regering van Claudius inderdaad gebeurd is."

- Lucas 24:25-27
"25 Toen zei hij tegen hen: 'Hebt u dan zo weinig verstand en bent u zo traag van begrip dat u niet gelooft in alles wat de profeten gezegd hebben? 26 Moest de messias al dat lijden niet ondergaan om zijn glorie binnen te gaan?' 27 Daarna verklaarde hij hun wat er in al de Schriften over hem geschreven stond, en hij begon bij Mozes en de Profeten."

Deze teksten (een kleine greep uit veel meer) laten zien hoe God van tevoren weet wat er gebeurt en hoe het gebeurt.

Staat alles dan al van tevoren vast?
Nee, je moet twee dingen onderscheiden.

1. je eigen wil
2. Gods alwetendheid

Dat betekent dat je een eigen verantwoordelijkheid hebt. Jij bent degene die kiest voor die studie en niet voor die andere...
Het feit dat God dat van tevoren al weet, betekent niet dat Hij het van tevoren ook zo gestuurd heeft.

dit zijn mijn ideeen..

groet Dirk Jan
donderdag 15 mei 2008, 22:17Jarik
@ Noah,

Nee, ik denk niet dat wij het over dezelfde God hebben als je doelt op het filmpje.

@ Dirk-Jan

Ik volg je gedachtengang en ben het met je eens. Aan het einde constateer je ware zaken, alleen stop je dan met redeneren en ga je het spanningsveld uit de weg.
Ben benieuwd hoe je daar naar kijkt.

@ Ruben

Wat ik nog over die tekst kan zeggen is dat hij duidelijk maakt dat er een spanningsveld is. En dat daarmee de oplossing misschien gezocht moet worden in het feit dat God buiten de tijd staat.

Zegen, Jarik
donderdag 15 mei 2008, 23:35Noah
Ik weet zeker van wel :-).
vrijdag 16 mei 2008, 09:26Thomas
Hoi Jarik,

Uit jouw stuk en de bovenstaande reacties lees ik vooral geredeneer. Ik vraag me af waarom je redeneert over de uitverkiezing en of dit het doel van God is. Wil jij het leefbaarder maken? Maar mag dat? Moet je dat niet in Gods hand houden?
vrijdag 16 mei 2008, 12:17Jarik
Hoi Thomas,

Voor zover ik weet redeneer ik niet over de uitverkiezing. Dat is m.i. weer een ander onderwerp waar ik het nu niet over wil hebben.
Mijn doel is het dillemma/spanningsveld wat inzichtelijker te maken door mensen bewust er van bewust te maken dat God zich buiten de tijd bevindt.
Uiteraard blijft het iets waar wij mensen niet helemaal bij zullen kunnen.

Groet, Jarik
vrijdag 16 mei 2008, 12:50Lucifer
Hallo Jarik,

"Uiteraard blijft het iets waar wij mensen niet helemaal bij zullen kunnen."

En er dus ook geen snars van begrijpen!

Maar ja, het staat ongeveer zo in de bijbel, dus dan zal het wel goed zijn???

Groet, David
vrijdag 16 mei 2008, 16:04Thomas
Hoi Jarik,

Ik begrijp je reactie, maar ik betrok het stuk vooral op de uitverkiezing, omdat je vooral schreef over Gods alwetendheid en over de menselijke keuze. Dat heeft m.i. alles met de uitverkiezing te maken.

Maar goed, ik begrijp je wel. Toch vraag ik me af of je er zo over kan redeneren. Het klinkt logisch, maar toch vind ik het moeilijk om over dit onderwerp te redeneren en weet ik dus niet of dat mag. Daarom ben ik blij met je laatste zin.

Groeten Thomas
zaterdag 6 maart, 09:28johan
hallo allemaal
als ik alle reacties lees worden mij een paar dingen duidelijk
1 wij hebben keuzevrijheid
2 God staat buiten de tijd en weet al welke keus wij gaan maken nog voordat wij hem hebben gemaakt
3 wij zijn te simpel om God te begrijpen
4 als wij te simpel zijn kloppen de punten 1 en 2 misschien niet

groet,
Johan
zaterdag 6 maart, 11:36fdcashgsh
God kan degelijk weten welke keuzes wij gaan maken en wat er gaat gebeuren. Denk aan Judas die Jezus ging verraden. Dat wist Jezus al. Maar dat moest dan gebeuren op die manier misschien wel aan de andere kant, het is en blijft een moeilijk onderwerp. Misschien kan God wel weten welke keuzes je maakt en wat je gaat doen, maar misschien kiest Hij er wel voor om het niet te doen. Beetje apart he maar misschien is dat wel zo. 1 ding wat wel belangrijk is voor ons, laat Hem God zijn.
God kan sowieso weten wat er gebeurt in de toekomst, simpel omdat Hij God is Hij regeert over alles en heeft alles in de macht.
zaterdag 6 maart, 18:01Obey
@ Johan:
of je bent te intelligent :)
maandag 15 november, 05:30Soulchanter
Als god alwetend is waarom zou hij/zij dan ziekte willen creeeren bij creaturen die volgens het heilige boek volgens zijn/haar beeld geschepen zouden zijn.....
Reacties 1 - 20 van 29

Reageer op deze blog





Poll

Hoe lang bezoek (volg) je Gebedsbroeders.nl al?

Laatste reacties

Kebab, het verboden vlees...

Gcomabrielle - gisteren om 16:34 Ooh wat heerlijk als je alleen...

Twijfel kan alles vernietigen

Chuck - gisteren om 14:19 De duivel gelooft ook '' zeker...

Gods alwetendheid en onze keuzevrijheid

Gabrielle - 29-12 Heel veel dingen kunnen we ook...

De sleutel om onze passie te bewaken is intimiteit

Gabrielle - 29-12 Even kort samgevat dwang komt...

Verlanglijstje naar God sturen?

Peter-Sigmond - 19-12 Stefan, mooi zoals je de...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));