Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Engelen

Door: Mark WinkelaarMaandag, 12 september
Terug
Categorie: Algemeen, 6 keer gereageerd, 375 keer bekeken

In Kongo, in een huis, een internaat, waren tweehonderd zendelingskinderen. Rebellen waren van plan alle kinderen, en hun onderwijzers en onderwijzeressen te vermoorden. Toen ze in het internaat de rebellen zagen aankomen gingen ze op hun knieën en baden God om bescherming. Er was een kleine heg om het huis en er waren een paar soldaten bij hen, maar dat betekende niets tegen zo’n overmacht van vijanden. Plotseling zagen ze dat de rebellen zich omkeerden en wegrenden. De volgende dag gebeurde hetzelfde en ook de daaropvolgende dag.  

De rebellen kwamen daarna niet meer terug. Eén van de rebellen was gewond geraakt en werd naar het zendingshospitaal gebracht. Toen de dokter bezig was zijn wonden te verbinden vroeg hij: ‘Waarom zijn jullie ons internaat niet binnengevallen? Jullie waren toch van plan ons te doden?’ De man antwoordde: ‘Dat konden we niet. We zagen honderden soldaten in witte uniformen en we werden doodsbang.’ De zendelingen begrepen dat de rebellen engelen hadden gezien, want je hebt geen soldaten met witte uniformen aan in Afrika. 

Hoewel we soms denken dat engelen alleen in de bijbel voorkomen, zijn ze vandaag de dag niet minder actief. Zo af en toe komt er een verhaal van langs, je hoort ze niet heel veel, maar als je ze hoort zijn ze indrukwekkend. In de bijbel lees je vaak over engelen, hoogstwaarschijnlijk kan iedereen wel twee of meer verhalen opnoemen waar engelen in voorkomen, maar wat zijn engelen nou eigenlijk en wat is hun taak?
In Hebr 1:7,14 staat: Over de engelen zegt hij: ‘Die zijn engelen inzet als windvlagen, en zijn dienaren als een vlammend vuur.’… Zijn zij niet allen dienende geesten, uitgezonden om hen bij te staan die deel zullen krijgen aan de redding?

Het zijn dus geesten, personen die wij niet kunnen zien en ze zijn er om de christenen bij te staan.
De schrijver stelt ook heel duidelijk in hoofdstuk 2:16; Het moge duidelijk zijn: hij is niet begaan met het lot van engelen, hij is begaan met het lot van de nakomelingen van Abraham.
Als Johannes in Openbaring dan ook een engel wil gaan aanbidden, dan beveelt deze hem dringend dat niet te doen: En toen ik alles gehoord en gezien had, wierp ik me neer aan de voeten van de engel die me deze dingen liet zien, om hem te aanbidden. Maar hij zei: ‘Doe dat niet! Ik ben een dienaar zoals jij en je medeprofeten, en zoals degenen die zich houden aan wat er in dit boek staat. Je moet God aanbidden.’ (op. 22:8,9)

Verder heeft de bijbel het over drie soorten engelen : Gevallen engelen, serafs en cherubs.
Voor de gevallen engelen geeft Judas 1:6 veel duidelijkheid.
In Jesaja 6:2-3 lees je over serafs die dicht bij de troon van God staan en Hem aanbidden. Deze engelen worden alleen daar in de bijbel genoemd en hebben zes vleugels.
In Gen 3:24 lees je hoe God Cherubs voor de tuin van eden plaatste nadat Adam en Eva daar vertrokken waren.
Ook beschrijft Ezechiël Cherubs, in Ezechiël 1:5-25, als hij ze bij de troon van God ziet staan. Hij scheef dat ze vier vleugels hebben.

Wat de verschillen zijn tussen cherubs en serafs zijn, behalve het aantal vleugels, weet ik niet. De bijbel is hier niet heel helder in. Dus waarschijnlijk is het ook niet zo heel belangrijk om te weten.
Naast deze drie soorten engelen heb je nog de engelen die bij naam worden genoemd in de bijbel: Michaël en Gabriël.

Fijne week!

Mark winkelaar

Zie ook eerdere blog hier.

Gerelateerd

  • Engelen, Cherubs en Serafs

  • De verwondering voorbij

  • Bij God zijn

  • Ben jij dankbaar?

  • "Want ik schaam mij niet voor het evangelie"

Reacties (6)

Woensdag, 14 september, 01:35irene
Jazeker! Engelen bestaan! Ik heb twee keer in mijn leven dezelfde engel ontmoet. Eén keer in Nederland, toen sprak hij Nederlands tegen mij. 15 jaar later ontmoette ik hem in Frankrijk en sprak hij frans tegen mij. Beide keren heeft hij mij beschermd voor gevaren en beide keren was hij plotseling verdwenen toen ik hem wilde bedanken. Toen ik aan omstanders vroeg waar die 'meneer' was gebleven die mij beschermd had vroegen ze: "welke man? We hebben niemand gezien"
Woensdag, 14 september, 21:02Mark Winkelaar
Cool, gaaf om te horen. Van welke dingen heeft hij je beschermd?
Donderdag, 15 september, 16:08Irene
Aan Marc: ik moest mijn 2 slapende babies even alleen in huis laten in een straat waar een groep dronken deliquenten de boel onveilig aan het maken waren. Ik bad God: bescherm mijn kinderen! Toen ik even later terugkwam stond deze engel voor de deur op wacht. Zodra ik de sleutel in het slot stak was hij verdwenen. In de hele straat niet meer te zien. (ook de groep jongeren niet meer trouwens) De tweede keer gaf hij mij een persoonlijke boodschap.
Zondag, 18 september, 03:57Mark Winkelaar
Gaaf. God beschermd inderdaad :)
Zaterdag, 24 september, 15:32Marcel
Mark, dank je voor je onderwerp. Snelle reactie op mijn suggestie.
Ik vind het een ingewikkeld maar interessant onderwerp. Heb zelf geen ervaring als Irene gehad.
Vraag ik me wel hoe Irene dat precies beleefd heeft en wat de boodschap was. Klinkt fijn, mooi, positief.
Zondag, 25 september, 02:33Mark Winkelaar
Graag gedaan Marcel. Het onderwerp zal altijd ietswat onduidelijk blijven, omdat we niet precies weten hoe de geestelijke wereld eruit ziet. We weten niet hoe een dagtaak van een engel eruit ziet en wat voor een hiërarchisch systeem ze hanteren. We weten het niet volledig, maar waarschijnlijk weten we wel genoeg , zou Corrie ten Boom zeggen;)

Groet,

Mark

Reageer op deze blog







Poll van de maand

De hel bestaat niet

Laatste reacties

Je zal ze herkennen aan hun vruchten

Mark Winkelaar - vandaag, 13 minuten geleden @ Jacqueline: Ik begrijp niet...

Genezing is Gods wil (1)

Shaul - vandaag, 6 uur geleden Weer zo'n fanaat, waar er...

Afvallige christenen

chuck - 02-12 Hoi Heleen, Helemaal met jou...

Kinderdoop VS Volwassendoop

Raf - 25-11 Beste Jan Paul Ik heb...

Helden van nu en helden van vroeger

Mark Winkelaar - 21-11 Cool :) Gaaf om te weten,...

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media
"));