Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Zelfvertrouwen zinloos?

Door: Mark WinkelaarVrijdag, 2 oktober 2009
Terug
Categorie: Algemeen, 7 keer gereageerd, 209 keer bekeken

annuleren

Zelfvertrouwen, wat heb er aan? Is het handig, of juist een in-de-weg-loper? We weten de hedendaagse opvatting over zelfvertrouwen, maar misschien is het belangrijker om even te kijken in het instructieboekje van Paulus. Geeft hij hetzelfde antwoord als de maatschappij nu? 

Paulus is een man van God. Hij was een leraar en heeft de meeste brieven van het nieuwe testament geschreven. Hij leefde met God. God was, praktisch gezien, de gehele invulling van zijn leven. (na zijn bekering) Wat schrijft deze godsman over zelfvertrouwen?

Pas op het laatst is hij ook aan mij verschenen, aan het misbaksel dat ik was. Want ik ben de minste van de apostelen, ik ben de naam apostel niet waard omdat ik Gods gemeente heb vervolgd. Alleen dankzij zijn genade ben ik wat ik ben.
(1 Kor 15)

Dat klinkt lekker positief. Stel dat iemand vandaag de dag zo’n statement zou maken, wat zou je tegen hem zeggen? Zou je zijn eigenwaarde proberen op te krikken? Zo ja, waarmee dan? Door zijn talenten op te noemen? Door zijn prestaties op te noemen?

U mag uzelf niet belangrijk maken door de een te verheerlijken boven de ander. Wie denkt u dat u bent? Bezit u ook maar iets dat u niet geschonken is? Alles is u geschonken, dus waarom schept u dan op alsof u het zelf verworven hebt?
(1 kor 4)

Dus geen talenten opnoemen… Misschien instemmen met de gedachte dat hij inderdaad de minste is. Want als alles wat je bent een cadeau is, hoe kan je dan trots op jezelf zijn? Het enige wat je kan doen is de gever bedanken, toch?!

 ‘Wil iemand zich op iets beroemen, laat hij zich op de Heer beroemen,’
(2 kor 10)

Dit is het enige wat we als mensen kunnen doen.

wij verrichten onze dienst door de Geest van God en laten ons voorstaan op Christus Jezus, niet op onszelf, hoewel ik redenen genoeg zou hebben om op mezelf te vertrouwen. (…) Maar wat voor mij winst was, ben ik omwille van Christus als verlies gaan beschouwen.
(Fil 3)

‘Maar dit is je zelfvertrouwen kapot maken!’ Wat is daar erg aan? Vertrouwen op de God van het universum die jou rugdekking geeft is een veel prettiger idee. ‘En de mensen die onzeker zijn dan?’ Juist voor die mensen! Zie de last van onzekerheid smelten als je God in je leven hebt zoals Paulus dat had. Laat God bepalen wat waar is en wat niet.

Sterker nog, alles beschouw ik als verlies. Het kennen van Christus Jezus, mijn Heer, overtreft immers alles. Omwille van hem heb ik alles prijsgegeven; ik heb alles als afval weggegooid.
(fil 3)
Goed weekend,

Mark Winkelaar

Gerelateerd

Reacties (7)

dinsdag 6 oktober 2009, 17:05Kees van de Wiel
Beste Mark,

Ik heb altijd gevonden dat ik eens een persoonlijk gesprekje moest hebben met Paulus over zijn negatief zelfbeeld, maar ik zal daarop moeten wachten tot we elkaar op een dag voor Gods troon ontmoeten.

Inderdaad heeft hij gelijk als hij schrijft "'Wil iemand zich op iets beroemen, laat hij zich op de Heer beroemen". Hij is het immers die ons leidt en het willen en werken in ons bewerkt.

Maar een Kind van de Heer moet zich nooit een misbaksel noemen, hij is immers een nieuwe schepping, zo waardevol dat God Zijn enige Zoon naar de aarde zond om voor hem/haar te sterven, zo bijzonder dat God hem/haar apart heeft gezet, als ik dat lees in de Bijbel dan kan ik dat niet verenigen met een misbaksel.

Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees.
woensdag 7 oktober 2009, 17:40Mark Winkelaar
Hey Kees,

Altijd leuk om over een onderwerp te praten ;)

Ik kan niet zeggen of je gelijk hebt of niet. Maar ik neig in ieder geval ook naar Paulus toe. Je bent inderdaad een nieuwe schepping, dat klopt. maar zonder de genade van God zijn we niets. Ook de nieuwe schepping, die je bent in Christus ben je door Christus, zonder Hem zijn we zondaars. Als ik niet goed zit, reageer dan nog een keer ;)

Groetjes,

Mark
woensdag 7 oktober 2009, 17:56Kees van de Wiel
Beste Mark,

Ik zou op geen enkele manier afbreuk willen doen aan het woord wat Paulus ons heeft nagelaten, zelfs Petrus heeft dat in een van zijn brieven bevestigd, wie ben ik dat ik hem zou afvallen.

De genade Gods maakt ons kind van de Heer, leidt ons door de Geest dus in die zin de genade van de Heer geeft ons leven.

Paulus zegt in zijn brieven dat we ons denken moeten veranderen, bedenkt wat goed, welgevallig en aangenaam is. Dan moet je niet negatief over je zelf denken.

Groetjes en Gods zegen toegewenst,
Kees
donderdag 8 oktober 2009, 19:43Mark Winkelaar
U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.
Rom 2

Als je deze tekst bedoelde, dan klopt je uitspraak niet. Het gaat hier om wat God welgevallig is. Ontdek wat HIJ van u wilt en wat HEM welgevallig is.

Ik kan Job aanhalen om te beargumenteren wat de mens van zichzelf moet denken. Wat vind je daar van?
(Job 38 - 42)

;) ,

Mark
vrijdag 9 oktober 2009, 15:55Kees van de Wiel
Beste Mark,

Het is inderdaad altijd leuk om samen over iets te bomen, en de mens en de genade dat geeft zoveel verschillende inzichten dat we daar alleen al over door kunnen blijven praten.

8 Voorts, broeders, al wat waar, al wat waardig, al wat rechtvaardig is, al wat rein, al wat beminnelijk, al wat welluidend is, al wat deugd heet en lof verdient, bedenkt dat;
Filp 4

Paulus heeft het hier over een aktieve houding en in het doen en denken, een gedachtegang die gericht is op een leven waarin het een vreugde is, maar ook een vanzelfsprekende houding is om daaraan te denken.

Maar ik wil graag reageren op de tekst uit Romeinen; "maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen", ook hier heeft Paulus het erover dat onze manier van denken moet veranderen, en de vrucht daarvan is dat wij ontdekken wat God van ons wil, niet andersom.

Ik vind dat er een wezelijk verschil zit tussen jezelf belangrijker vinden dan de ander of een gezond christelijk zelfbeeld. "God heeft mij geschapen, en Hij maakt geen rotzooi", de moeder van Willem Alexander is de koningin van Nederland, mijn Vader is de Koning van hemel en aarde.

Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
het koningskind Kees.
God heeft in Zijn onmetelijke barmhartigheid ons gered, waarna Hij een aktieve houding vraagt van ons om de genade tot verdere groei en ontplooing te doen komen.
zaterdag 10 oktober 2009, 00:15Mark Winkelaar
Hey Kees,

Als we elkaars gedachten konden doorgronden dan denk ik dat we wel redelijk op één lijn zitten.

We komen denk ik uit op: Acht de ander altijd hoger dan uzelf. (rom 12:10) En: Ken je plek ten aanzien van God.

Groetjes,

Mark
zaterdag 10 oktober 2009, 12:09Kees van de Wiel
Beste Mark,

Wat is het toch fijn als broers van mening verschillen en toch van elkaar kunnen blijven houden.

Wat ik me afvraag is "deze blog is 80 keer bekeken, wat zou de mening van die andere 78 zijn?

Groetjes,
veel zegen toegewenst
je kleine broertje Kees

Reageer op deze blog





Poll

Nederland moet tegenwoordig, in plaats van evangelisten uit te zenden, ze juist ontvangen.

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));