Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Waarom ga jij naar de kerk?

Door: Mark BDonderdag, 6 augustus 2009
Terug
Categorie: Kerk - Gemeente, 11 keer gereageerd, 3044 keer bekeken

Op een lekkere zomerdag besluit ik weer eens naar de kerk te gaan. Op het laatste moment was ik uitgenodigd om met een paar gasten naar de kerk te gaan. Het was een gemeente waar een vriend van mij sinds een tijdje naartoe ging. Vrij kleine gemeente van ongeveer 40 man.

Terwijl ik nog na zat te denken of ik überhaupt zou gaan ging ik nadenken over de vraag waarom ik zou gaan. Een vraag met een makkelijk antwoord zou je zeggen. Toch merkte ik dat mijn motief om te gaan niet erg sterk/goed was.

Een tijdje geleden ben ik gestopt met het zogenaamde ‘kerkshoppen’ waarbij je éénmalig naar een gemeente gaat om te kijken hoe dit is. Ik ben ermee gestopt omdat ik op deze ochtenden teveel bezig was met de gemeente en hoe deze hun ding met God deden in plaats van dat ik mij richtte op God. Nou hoeft dit ook niet verkeerd te zijn, het is immers goed om de dingen te onderzoeken en de goede dingen te behouden, maar toch kan dit niet dé reden zijn waarom je naar de kerk toe gaat.

Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld waarom je naar de kerk toe gaat? Is het om God te ontmoeten? Is het om met elkaar God te bedanken? En durf je jezelf dan ook de vraag te stellen of je in dit doel slaagt? Slaag je erin om God te ontmoeten in de kerk of lukt je dat eigenlijk al tijden niet meer?

Ik zie je reactie tegemoet, waarbij ik benieuwd ben naar jouw reden om naar de kerk te gaan, en of je slaagt om je doel te behalen op deze rustdag?

Groeten, Mark

Gerelateerd

Reacties (11)

AGryz 6 augustus 2009, 17:11
Waarom ik naar de kerk ga? Het laatste jaar heb ik deze vraag ook meerdere malen aan mij zelf gevraagd. Wat doe ik eigenlijk in de kerk? En stukje bij stukje begrijp ik voor mijzelf waarom ik naar de kerk ga. Ik ga naar de kerk om God te ontmoeten samen met de gemeente! Om samen van God te leren, wat Hij tot ons te zeggen heeft. Naast het zijn met God vindt ik het ook goed om samen Gemeente te zijn en met elkaar de Eredienst te vieren en elkaar te ontmoeten! Ik ben blij dat we dit in vrijheid mogen doen in Nederland! Een dankpunt!
Bezoeker 6 augustus 2009, 23:44
He Mark,

Ik ga naar de kerk om opgebouwd en bemoedigt te worden door mede-gelovigen. Zo is het ook bedoeld geloof ik.

Lees eens Efeze 4:11-16, ben benieuwd wat je denkt nadat je dit stuk hebt gelezen en deze tekst eens naast je post plaats.

Het geen wat ik dan zie is dat het niet zo zeer gaat om een Persoonlijke ontmoeting met God, maar dat we (Allen) opgebouwd worden en bemoedigd worden zodat we ons werk uit kunnen voeren als christenen. Een soort leerschool waar je op zondag heengaat om onze kennis over God (door de Bijbel en ervaringen en getuigenissen te delen) bemoedigt word en zo verder kunt met het nog beter leren kennen van God. Wat dus weer echt een Persoonlijk iets is.

Ik ben benieuwd naar jou mening.
Hoe is het in de kerk waar jij heengaat? 'Shop' je naast je eigen kerk omdat je het niet naar je zin hebt?

Fijne avond nog :-)


Maar misschien bedoel je iets anders met de volgende vraag: 'Slaag je erin God te ontmoeten in de kerk?'
Jan Paul Kok 7 augustus 2009, 07:49
Dit vind ik een leuke vraag omdat ik er een helder antwoord op heb voor mezelf. Als ik 's morgens naar de kerk fiets, zie ik vaak mensen lopen of gaan naar fitnesscentrums. Handdoekje om hun nek enz. Dan denk ik: de kerk is mijn fitnesscentrum voor de soul. En ik denk aan het woord van Paulus: lichamelijke training heeft geen nut. (Niet vergeten dat hij alles moest lopen natuurlijk, dat er geen auto's en andere vervetters waren.) Mijn 2e antwoord luidt: je kunt wel een taal leren, eenzaam thuis op je kamertje, boekje erbij en cassettebandjes, maar het is veel beter, doeltreffender om bovendien naar school te gaan. Dat werkt beter, de contacten, de vruchtbaarheid over en weer door de opbouwende gesprekken, de stofbehandeling, uitleg door de docent enz. Natuurlijk kun je thuis geloven, en in je uppie, maar ik ervaar veel opwekking en inspiratie bij mezelf als ik vaak naar de kerk ga. De lessen van God worden er bijna dagelijks bij me ingeslepen en ik krijg weinig kans om af te dwalen, letterlijk wat verstrooidheid betreft als ik in de kerk zit en meer moreel als ik wil zondigen buiten de kerk en mijn geweten me direct op de vingers tikt omdat ik steeds scherp (wakker) ben. Bovendien wil ik nog naar de kerk omdat ik geloof dat collectief bidden meer kracht heeft en om God te tonen dat ook ik naar Hem toe wil gaan zoals Hij zich gewaardigd heeft naar mij toe te komen in Christus. Tenslotte ervaar ik een unieke sfeer in de kerk die ik zelfs in mijn eigen huiskapel of bidkamer niet kan evenaren. Het is Gods huis. Het is nergens anders voor. Terecht zei bisschop Eijk dan ook: als de mensen niet meer komen, sloop hem dan maar, want een kerk is alleen voor God en nergens anders voor. En op de een of andere manier voel je dat, ik tenminste. Inderdaad denk ik dan, als ik binnen kom: U bent hier, wel bent U overal en was U bij mij thuis toen ik de deur uitging en ook was U er onderweg, maar toch: nu bent U hier zeer. Aanwezig.
Bezoeker 7 augustus 2009, 20:56
Ja precies Jan Paul. Dat is het ja!
Debbie Smits 8 augustus 2009, 10:32
Hallo child of God,
Naar de kerk gaan doe je niet zelf, God roept zijn kinderen en wil ze aanraken.

Gods rijkelijke zegen
Debbie
Jacqueline 8 augustus 2009, 11:59
Het is goed om naar de kerk te gaan om samen onze Heiland en Hemelse Vader groot te maken, elkaar te ontmoeten en te leren uit de Bijbel.

Vijftien jaar geleden ben ik naar Vietnam geweest (het land was net open voor toerisme) om bijbels te brengen. We waren met vijf personen (2 Nederlanders, 3 Amerikanen). Samen hebben we God groot gemaakt, bijbels gebracht in Hanoi, veel contact gehad met Vietnamezen, ze van de Heer verteld. Dit alles moesten we wel voorzichtig doen want in Vietnam mag je niet openlijk voor je geloof uitkomen.

Dit heb ik echt als “kerk” beleeft: het op elkaar aangewezen zijn, creatief zijn en samenwerken in soms erg spannende situaties, stappen in geloof doen. Bovenal Gods leiding en bescherming hierin, aan Hem de eer.

De Vietnamezen zijn vriendelijke gastvrije mensen, en vergevingsgezind . . . . .
Ze staan over het algemeen open voor het geloof. Ze hebben het niet makkelijk als ze eenmaal een levende relatie met Jezus hebben. Kerk zijn gebeurd daar in het geheim.
Jan Paul Kok 9 augustus 2009, 12:04
Wat een mooi getuigenis Jacqueline. En wat goed om eens geconfronteerd te worden met onze luxe van in een land wonen met godsdienstvrijheid en een lange traditie van het ware geloof in al zijn schakeringen. Me steeds afvragen hoeveel punten ik wel heb om God dankbaar voor te zijn. Dit is er ook een. En: Hem te mogen kennen die liefde en vrede is en wil schenken aan allen, niemand uitgezonderd op aarde in de tijd die ons gegeven is en straks, voor altijd en altijd. Lijkt me kikken! Ik heb al zin in de hemel, al was het alleen al om de apostelen te zien rond Jezus. Dag Pieterik, zeg ik dan en Petrus zegt: zo Jantje Paultje, hoe kom jij hier eigenlijk zo verzeild, akelig jong dat je was bij tijd en wijle? Genade, antwoord ik dan bescheiden. En dan begin ik spontaan te wenen van louter vreugde en dankbaarheid. O, Heer mogen toch veel meer mensen U kennen.
Gabrielle 6 juli 2010, 00:02
Ja als de Prediker echt Predikt van uit de Bijbel dan wil ik wel gaan
maar in al die afgelopen jaren is het niet goed gegaan. Te veel regeltjes Te veel eigenspot... Al de glorie behoort toe aan God
maar het gevoel van God is aanwezig zat er gewoon weg niet bij.
Nee ik denk dat meeste kerken gewoon weg geen kaas gegeten hebben wat Jezus deed en zijn Discipelen geleerd heeft. IK wandel liever nu met God en vindt gewoon weg mijn kerk bij God.
niels 4 oktober 2010, 17:48
appels met peren vergelijken , kerk met school.
je kunt de kerk niet vergelijken met een school.

Waarom je naar de kerk gaat, om god te bedanken en te bidden en alle dingen die daar bij komen kijken. Maar dat is natuurlijk niet verplicht; het geloof staat niet vast aan naar de kerk gaan. dat zijn 2 dingen apart. Wanneer jijzelf gelooft in God en wanneer je daar goed je best in doet, en zoveel mogelijk wilt leven zoals hij dat gezegd heeft *(in zijn 10 geboden), wanneer je God lief hebt; dat is het echte geloof, zoals God het graag wil. Natuurlijk hoort naar de kerk gaan er ook bij; en het is Gods huis' maar ik vindt het absoluut geen verplichting.
Gabrielle 4 oktober 2010, 18:00
Kerk gaan hoort erbij nou sorry Niels daar ben ik het niet mee eens lees de bijbel goed waar staat kerk? Ja Gemeente maar de Gemeente is Jezus en wie in hem gelooft komt allen ten samen Gemeente zijn wij de mensen en Christus leeft in ons. De Apostelen kwamen samen in huis gingen ook niet kerken bouwen om samen te komen en zowiezo kwam Jezus om te verkondigen niet om een kerk te bouwen en mensen daarin te krijgen want dat werkt toch niet. Wat wel werkt is zoals jezus het heeft gedaan van plaats naar plaats en het goede woord verkondigen.
charles 8 februari 2011, 22:41
Hem aanbidden
God is alom vertegenwoordigd. God is Schepper van mensen dieren en plantenen van alles wat leeft. Maar ook is God heilig. Heilig wil zeggen dat Hij apart staat. Dus je kunt ook niet zomaar naar Hem toe. En toch is God getrouw. Hij doet wat Hij aan ons heeft beloofd. Hij “woont” van ons apart. En toch Hij is ook zo heel dicht bij ons. De engelen zongen: Vrede op aarde in de mensen des welbehagen. Hebben wij er een behagen in (willen wij van harte) Gods wil te doen.
Toen Johannes de Doper er anders over dacht zei de Zoon van God: …….aldus betaamt het ons alle gerechtigheid te vervullen (Matteus 3:15) Gerechtigheid is eigenlijk de wil van God (doen). God staat apart. En toch Hij dacht aan ons.
Hij heeft ons niet alleen gelaten. Zijn Zoon had er behagen in om de wil van Zijn Hemelse vader te doen. Onze Heer Jezus voldeed aan Gods opdracht. Dat werd onze Redding.
Hij werd aan ons gelijk. Hij werd gelijk aan de mens. Hij werd gelijk aan zonde. Zonde wilt eigenlijk zeggen dat je God buiten jouw beslissingen laat. Zonde zoals de Bijbel dat bedoelt doelt eigenlijk op je leven die vergaat (vergankelijk is), omdat je God er niet bij betrekt, je kiest je eigen weg. Terwijl God (de Schepper van mens dier en al wat leeft en van alles wat je om je heen ziet) naar ons heeft gezocht en zoekt. Hij zoekt ons in Zijn Zoon onze Heer Jezus.
Hij die wil mag komen, Gaat in de Koningszaal. O, zwakken en vermoeiden er is plaats voor allemaal.
Daarom het is een heerlijkheid om God persoonlijk te ervaren. Maar het is ook goed om te weten dat je niet alleen staat en dat je aan elkaar bent gegeven om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en elkaar aan te moedigen om die weg tot Gods volmaakte heerlijkheid te gaan. (Johannes 14:6)
Ik kan alleen maar één ding zeggen: Kom in die heerlijkheid van God. Je komt er door te geloven dat de Heer Jezus, de Zoon van de levende God, Zijn leven heeft afgelegd. Als wij Avondmaal vieren en de wijn uit de beker met z’n allen als kerk “in ons toelaten” denken wij aan Zijn kostbaar bloed wat Hij vergoten heeft voor mij voor u voor alle mensen die willen komen in Die Bruiloftszaal. Hij werd begraven, maar op de derde dag werd Hij door die Heerlijkheid van Onze Hemelse Vader opgewekt Romeinen 6:4. Het is daarom belangrijk dat ook het gebeuren in de kerk ons helpt om in Hem in de Here Jezus te blijven (Johannes 15: 4-7), alleen zo kunnen wij de weg tot God gaan.