Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Vrede die de wereld niet kent

Door: Mark WMaandag, 21 maart 2011
Terug
Categorie: Algemeen, 1283 keer bekeken

“Moge de HEER u zegenen en u beschermen, moge de HEER het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn, moge de HEER u zijn gelaat toewenden en u vrede geven.” (Num 6:24-26)
Deze woorden zijn ons niet onbekend, lijkt mij, aangezien vele kerkdiensten worden afgesloten met deze zegen. De vrede die het volk van Israël in deze tekst wordt toegewenst wordt ook in het nieuwe testament weer vaak aangehaald. Als je een boekverslag moest maken over de bijbel zou je zeggen dat vrede een motief is :)  

Deze blog sluit aan op een eerdere blog over drukte, stres e.d.(14 feb 2011). Vandaag wilde ik wat meer inzoomen op de beloftes die er in de bijbel staan over vrede, want zoals ik al zei wordt het woord vaak gebuikt in de bijbel: je zou bijna denken dat de schrijver er iets mee wil zeggen...

Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet. (Joh 14:27)

Als Jezus zijn praatje houdt over de reis terug naar zijn Vader houdt Hij zijn discipelen dit voor ogen. Hij gaat weg, maar Hij laat ze zijn vrede na. Waarschijnlijk doelt Jezus hier op de Heilige Geest. Zijn discipelen begrijpen op dit moment nog niet wat Jezus bedoelt, maar later begrijpen ze deze belofete maar al te goed. Dit kun je zien aan de brieven die aan de gemeenten zijn geschreven, want die beginnen veelal met: Genade zij u en vrede van God onze Vader. Oftewel: De discipelen hebben van hun meester geleerd!
Niet grof bedoelt, maar de discipelen waren geen raketwetenschappers. En als ze in onze tijd hadden geleefd waren er filmpjes op youtube beland met titels als: “Petrus epic fail”. Maar toch hebben deze klungels het christendom van de grond gebracht (dankzij de kracht van de Heilige Geest natuurlijk), dus wat voor een excuus hebben wij? Wat hebben wij geleerd van Jezus? De discipelen brachten de belofte van vrede zonder moeite over aan Paulus die de Filipenzen-brief schrijft: Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. (Fil. 4:6,7) En wat hebben wij van de discipelen geleerd? Want, ik weet niet hoe het met jou zit, maar deze tekst in Filipenzen is geen dagelijkse realiteit in mijn leven: Ik maak me soms zorgen, en ervaar soms onrust. Terwijl er een belofte van vrede voor mij klaar ligt, van Jezus zelf! Gelukkig zijn er momenten in mijn leven dat ik deze rust wel ervaar en inzie dat God alles in zijn hand heeft. Op die momenten weet ik zeker dat ik een vrede heb ontvangen die de wereld niet kan geven en dank ik God voor de rust die Hij aan zijn kinderen geeft.


Fijne week!


Mark Winkelaar
  

Gerelateerd

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog